Средба на Иванов со Фридман, директор на Стратфор


Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, во рамки на учеството на Глобалниот форум за безбедност „ГЛОБСЕК 2015", во Братислава, Словачка Република, денеска се сретна со Џорџ Фридман, основач и претседател на еден од најпознатите светски истражувачки и аналитички центри, Стратфор од САД. На средбата, на интерес на соговорникот, претседателот Иванов го запозна со стратешките цели на Република Македонија, актуелните состојби во Македонија на безбедносен план, односите со соседите и состојбите на политички и безбедносен план во регионот на ЈИЕ. Беа разменети мислења и информации во однос на геополитичките прилики и превирања поврзани со Балканот. Фридман ја прифати поканата од претседателот Иванов за посета на Република Македонија, со цел одблиску да се запознае со состојбите, а договорено е и негово учество на Школата за млади лидери, која што се одржува секоја година во Охрид, под покровителство на Претседателот на Република Македонија.
| | веќе видена | слични

Наместо да пропадне во земја по неповторливите апсурди што ги кажа во интервјуто за Телма (пропадна земјата, ја изеде туѓиот срам), македонскиот претседател Ѓорге Иванов ја напушти државата и замина на тридневен безбедносен форум ГЛОБСЕК 2015, во Братислава, Словачка. Веројатно за лично, во живо, на учесниците што не го гледале интервјуто, да им повтори што кажал. „Покрај слабостите што ги имаме во функционирањето на нашата демократија, голема причина е и застојот што го има во Македонија во евроинтеграциите и во НАТО, а сето тоа создава фрустрации и влијае на политичката култура“, рече Иванов. А застојот е поради „странските служби“ - Македонија трпи од неодлучноста на Европскиот совет и отсуството на политики што даваат резултати, па според него, мора нешто да се менува и Македонија да добие датум за почеток на преговори за членство во ЕУ. Да беше Иванов вистински претседател, а не само перцепција и шпекулација, ќе кажеше дека застојот на Македонија во евроинтеграциите и во НАТО не е „покрај“ туку поради ...
| | веќе видена | слични
14 копии

Моето лично мислење е дека името на земјата зависи од народот на земјата и таа одлука се носи од народот на земјата, а не од некоја друга земја, вклучувајќи ја и Грција, нагласи американскиот сенатор Џон Меккејн, одговарајќи на прашањето на известувачот на МИА од ГЛОБСЕЦ 2015 во Братислава дали Република Македонија треба да добие покана за членство во НАТО заедно со Црна Гора на самитот во Варшава со оглед на тоа што ги исполнува сите критериуми, а единствена пречка е прашањето за името.
| | веќе видена | слични

Македонија трпи од неодлучноста на Европскиот Совет и отсуството на политики кои даваат резултати, рекол претседателот Иванов на безбедносниот форум Глобсек 2015 што се одржува во Братислава, Република Словачка. „И затоа сите се свесни дека мора нешто да се менува и Македонија да добие датум за почеток на преговори за членство во ЕУ“, рекол тој. „Покрај слабостите што ги имаме во функционирањето на нашата демократија, голема причина е и застојот што го има во Македонија во евроинтеграциите и во НАТО, а сето тоа создава фрустрации и влијае на политичката култура. Македонија мора да добие дополнителна енергија да се придвижи напред во НАТО и во евроинтеграциите, бидејќи однесувањето на една земја членка и во ЕУ и во НАТО создава безбедносен вакуум во нашиот регион, кој сега го пополнуваат глобални актери“, изјави Иванов. Нагласувајќи дека сме најпроверувана армија во НАТО и пошироко, со 16 Акциски планови за членство, со 24 ротации во Ирак, 19 Авганистан, Иванов истакнал дека македонските војници се на ист ...
| | веќе видена | слични
15 копии

На Македонија и е направена неправда во однос на почеток на преговорите за членство во ЕУ и членството во НАТО, е општиот впечаток од панел-дискусиите и големиот број билатерални средби кои ги имаше претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов за време на тридневниот безбедносент форум ГЛОБСЕК 2015 што се одржа во Братислава, Република Словачка.   – Македонија трпи од неодлучноста на Европскиот Совет и отсуството на политики кои даваат резултати, посочи претседателот Иванов и затоа, рече, сите се свесни дека мора нешто да се менува и Македонија да добие датум за почеток на преговори за членство во ЕУ. Претседателот Иванов потенцира дека на сите остварени средби ги запознал соговорниците со реалните актуелни состојби во Македонија и сите пријавиле интерес за причините за случувањата. – Покрај слабостите што ги имаме во функционирањето на нашата демократија, голема причина е и застојот што го има во Македонија во евроинтеграциите и во НАТО, а сето тоа создава фрустрации и влијае на ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на државата, Ѓорѓе Иванов бара итен датум за преговори за членство во унијата. Општиот впечаток од дискусиите и билатералните средби кои ги имал за време на безбедносниот форум во Братислава е дека на Македонија и е направена неправда за членство во ЕУ и во НАТО. Македонија Има видео?: da
| | веќе видена | слични

Македонија се соочува со неправда во однос на почетокот на преговорите со ЕУ и членството во НАТО, е општиот впечаток од големиот број на билатерални средби што ги имаше претседателот на РМ Ѓорге Иванов, за време на глобалниот безбедносен форум ГЛОБСЕК, кој се одржа во Братислава. Претседателот Иванов соговорниците ги запознал со реалните состојби во Македонија, а тие пројавиле интерес за причините за таквите случувања. Шефот на државата на средбите потенцираше дека застојот во евроатланските интеграции создава дополнителни фрустрации и влијае на политичката култура. Безбедносен чадор за регионот е неминовна работа, смета претседателот Иванов, посочувајќи на проблемите со бранот бегалци од Блискиот Исток, како и заканите од насилниот екстремизам и раикализам. Шефот на државата го посочи примерот на Словениај и Хрватска за решавање на билатералните недоразбирања, кој може да послужи како начин за надминување на проблемите меѓу Македонија и Грција. Според него, доказ за залагњето на нашата земја се шесте ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов од безбедносниот форум во Братислава, порача дека денешните состојби во државата се резултат на предолгото чекање за отпочнување на преговори за полноправно членство во Европската Унија. - Сакав да ги кажам реалните состојби во кои сме како резултат на нечија неодлучност да донесе одлука. Македонија страда од тоа што нема одлука во Европскиот Совет, затоа што се решавало со консензус и има право на вето. Во услови на криза, во вакви услови, треба да има и друг начин на носење на одлуки, изјави претседателот Иванов. Иванов на форумот потсети дека Република Македонија има добиено шест позитивни препораки за членство во ЕУ, а со 16 Акциски планови за членство во НАТО, македонската е најпроверена армија во историјата на човештвото. Но за состојбите тој не бара алиби зошто според него делумно и кај нас има вина. - Барав минатиот септември со Советот за безбедност на Генералното Собрание, на Балканот да се создаде центар за антитероризам, затоа што членките на ...
| | веќе видена | слични

Иванов вели дека сите се свесни дека нешто во однос на политиката на евроатлантските институции кон Македонија мора да се промени. „Секаде провејува тој тон дека голема неправда и е сторена на Македонија и дека Македонија трпи поради неодлучноста на Европскиот совет и немањето свест за кои се последиците од таквите неодлуки, спуштена е многу состојбата во поглед на безбедноста и вакумот кој е создаден, отуството на политики кои даваат резултати. Сите се свесни веќе за тоа, свесни се дека мора нешто да се менува и во однос на Македонија, дека Макеоднија мора да добие датум за почеток на преговори за членство и како тоа може да се оствари“, вели Иванов. Предлогот на Иванов е дека во случајот на Македонија може да се користи примерот со проблемот меѓу Словенија и Хрватска односно прашњето за името да биде 35 поглавје во преговорите меѓу нашата држава и Унијата. На тој начин смета Иванов  Македонија ќе може да ги спроведува сите неопходни реформи кои за македонските граѓани ќе значи уживање во европските ...
| | веќе видена | слични

Претседателот Ѓорѓе Иванов за време на тридневниот безбедносент форум ГЛОБСЕК 2015, што се одржа во Братислава, Република Словачка, имаше повеќе панел-дискусии и голем број билатерални средби. Според Иванов, како што пренесува МИА, општиот впечаток од средбите е дека на Македонија и е направена неправда во однос на почеток на преговорите за членство во ЕУ и членството во НАТО. „Македонија трпи од неодлучноста на Европскиот Совет и отсуството на политики кои даваат резултати, посочи претседателот Иванов и затоа, рече, сите се свесни дека мора нешто да се менува и Македонија да добие датум за почеток на преговори за членство во ЕУ“, рече Иванов.Претседателот Иванов потенцира дека на сите остварени средби ги запознал соговорниците со реалните актуелни состојби во Македонија и сите пријавиле интерес за причините за случувањата.„Покрај слабостите што ги имаме во функционирањето на нашата демократија, голема причина е и застојот што го има во Македонија во евроинтеграциите и во НАТО, а сето тоа создава фрустрации ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Емилија Александрова од ВМРО-ДПМНЕ денеска во изјава за медиумите рече дека граѓаните во изминативе 100 дена се сведоци на скандали и штетни политики кои ...
сите 106 | | | веќе видена

Исполнетата дводневна агенда на министерот за надворешни работи Никола Димитров во Лондон резултираше со позитивна порака на поддршка за реформските процеси на ...
сите 152 | | | веќе видена

Американската Администрација очекува да добие сигнал од Северна Кореја дека е подготвена за водење конструктивни преговори за надминување на сегашната криза ...
сите 294 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Средба на Иванов со Фридман, директор на Стратфор

Од:
До кого (е-маил):
Порака: