Зголемен бројот на странските туристи во април


Во април Македонија ја посетиле 52.298 туристи, што е зголемување за 17,6 проценти во споредба со истиот месец лани, објави вчера Државниот завод за статистика. Ноќевањата во овој месец се зголемени за 10,3 отсто и изнесуваат 103.727. Зголемување има кај бројот на странски туристи за 30,9 проценти, а намалување се бележи кај бројот на домашните туристи за 5,2 отсто. И ноќевањата на странските туристи се зголемени за 22,2 процента, а на домашните туристи намалени за 5,1 проценти. Во периодот јануари - април за 8,7 проценти е зголемен бројот на туристи и за 2,8 отсто бројот на ноќевањата. Зголемување има кај бројот на странските туристи, а намалување кај домашните туристи.
| | веќе видена | слични

На едно семејство за да го преживее месецот му се потребни 530 евра, толку изнесувала минималната синдикална кошница во мај, според пресметките на Сојузот на Синдикати. По категории за исхрана и пијалоци на едно семесјтво му биле потребни 222 евра, за комунални трошоци, покуќнина, опрема за куќа 170 евра, за одржување на личната и хигиената на домот 36 евра, а 34 евра минатиот месец им биле потребни на домаќинствата за облека и обувки. Мерењето покажува дека споредено со претходниот месец арпил пораст има речиси кај трошоците за храна, домување, хигиена, облека и обувки. Минимално намалување е регистрарно кај трошоците за одржување на здравје, а кај превозт нема промени. Дополнително и статистичките податоци за минатиот месец покажуваат дека трошоците за живот биле повисоки за половина процент во однос април, а за 0,3 проценти повисоки во однос на мај лани. Најголемо зголемување за 10 отсто има за трошоците за зеленчук, а пораст е регистриран и на трошоците кај алкохолните пијалаци, тутун, мебел, ...
| | веќе видена | слични

Прометот во индустријата во април оваа година, во однос на истиот период лани, бележи пораст од 3,9%, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во април 2015, во однос на април 2014 година, бележи опаѓање од 3%, а прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 6,2%. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот Рударство и вадење на камен во април 2015 година, во однос на април 2014 година, бележи пораст од 12%, а во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од 3,6%. Според главните индустриски групи, прометот во април 2015 година, во однос на април 2014 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 6,3%, Капитални производи за 6,4% и Tрајни производи за широка потрошувачка за 3,6%, додека опаѓање бележи кај Енергија за 58,9% и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 1%. Прометот во индустријата во април 2015 година, во однос на март 2015 година, бележи намалување 6,7%, додека во периодот ...
| | веќе видена | слични

Продажните цени на производителите на индустриски производи, во април оваа година, во однос на претходниот месец, бележат пораст од 0,1% на месечно ниво, додека во споредба со истиот период лани тие се пониски за 3,3%, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Во април 2015, во споредба со март 2015, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 2,4%, во секторот Преработувачка индустрија за 0,2%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација се повисоки за 1,8%. Во април 2015, во споредба со април 2014, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 3,7% и во секторот Преработувачка индустрија за 4%, а се повисоки во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 6%.
| | веќе видена | слични

Заклучно со април, вкупниот број на блокирани сметки на граѓани и на фирми изнесувал 232 292 сметки под блокада. Новите податоци на Народната Банка покажуваат дека во однос на март, бројот на блокирани сметки се намалил за 13 038 сметки. Доколку се направи споредба во однос на состојбата на крајот од декември, кога биле блокирани 217 178 сметки, податоците покажуваат дека на крајот од април, бројот на блокирани сметки се зголемил за 15 114 нови блокади. Во анализираниот период се забележува намалување на бројот на блокирани сметки на фирмите, но пораст има кај бројот на блокирани сметки на граѓаните. Број на блокирани сметки на физички лица 167 306 Број на блокирани сметки на правни лица 64 986 Алармира податокот дека за четири месеци, односно од крајот на минатата година до крајот на април, бројот на блокирани сметки на граѓани се зголемил за 15 762 ново блокирани сметки. Податоците на НБМ покажуваат дека заклучно со април под блокада биле 70 066 граѓани, кои поседуваат 167 306 блокирани сметки во ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Прометот во индустријата во април, споредено со истиот месец минатата година е зголемен за 3,9 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во април 2015, во однос на април 2014 година, е намален за 3 отсто, додека прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 6,2 отсто. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење на камен во април 2015 година, во однос на април 2014 година, бележи пораст од 12 отсто, а во секторот преработувачка индустрија бележи пораст од 3,6 отсто. Според главните индустриски групи, прометот во април 2015 година, во однос на април 2014 година, бележи пораст кај интермедијарни производи, освен енергија за 6,3 отсто, капитални производи за 6,4 отсто и трајни производи за широка потрошувачка за 3,6 отсто, додека опаѓање бележи кај енергија за 58,9 отсто и нетрајни производи за широка потрошувачка за 1 отсто. Прометот во индустријата во април 2015 година, во однос на март 2015 ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Според податоците на Државниот завод за статистика, во април 2015, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски за 0.2 проценти на месечно ниво, односно за 2.6 проценти на годишно ниво. Во април 2015, во споредба со март 2015, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 3.9 проценти, а во секторот Преработувачка индустрија се повисоки за 0.2 проценти. Во април 2015, во споредба со април 2014, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 5.2 проценти, а во секторот Преработувачка индустрија за 2.3 проценти
| | веќе видена | слични

Индексот на прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во април 2015, во однос на април 2014 година, бележи опаѓање од 3 проценти, а индексот на прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 6.2 проценти, соопшти Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот Рударство и вадење на камен во април 2015 година, во однос на април 2014 година, бележи пораст од 12 проценти, а во секторот преработувачка индустрија бележи пораст од 3.6 процнети.
| | веќе видена | слични

Цените во земјоделството во мај оваа година, во однос на истиот период лани, кај инпутот се намалени за 4,9%, додека кај аутпутот има зголемување од 12,5%, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Во мај 2015 година, во споредба со мај 2014 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 94,8, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува 101,2. Во делот аутпут, во мај 2015 година, во споредба со мај 2014 година, индексот на цените на растителното производство изнесува 119, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 98,4.
| | веќе видена | слични

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во април 2015 година изнесува 52 298, а бројот на ноќевањата изнесува 103 727. Бројот на туристите во април 2015 година, во однос на април 2014 година, е зголемен за 17.6%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 10.3%. Бројот на домашните туристи во април 2015 година, во однос на април 2014 година, е намален за 5.2%, а бројот на странските туристи е зголемен за 30.9%.Бројот на ноќевањата на домашните туристи во април 2015 година, во однос на април 2014 година, е намален за 5.1%, а бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 22.2%. Во периодот јануари-април 2015 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 8.7% и тоа: кај домашните туристи има намалување за 7.5%, а кај странските има зголемување за 19.8% Во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за 2.8% и тоа: кај домашните туристи има намалување за 10.2%, а кај странските има зголемување за ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Законот за јавното обвинителство нуди механизми за спречување влијанија, но тоа сепак не зависи од законските одредби туку од самите јавни обвинители колку ...
сите 126 | | | веќе видена

Заев не негира дека имало средби токму овде, а она што останува непознато е за што разговарале Катица и Заев. Отворениот сомнеж кажува дека Зоран Заев е ...
сите 199 | | | веќе видена

Од белиот дворец, во нивни познат стил ВМРО-ДПМНЕ секојдневно штанцаат невистини и лаги. Дека очајот во ВМРО-ДПМНЕ кулминира потврдуваат  неоснованите напади ...
сите 205 | | | веќе видена

Диего Симеоне нагласи дека никогаш во животот не видел пречек каков што приредија фановите на Атлетико Мадрид пред мечот со Ливерпул во Лигата на шампионите, ...
сите 91 | | | веќе видена

Ракометарот на европски правак Вардар Иван Чупиќ вели дека играчите имале состанок со Сергеј Самсоненко и Михајло Михајловски и наскоро ќе имаат повеќе ...
сите 214 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Зголемен бројот на странските туристи во април

Од:
До кого (е-маил):
Порака: