Aнтикорупционерите дадоа заклетва - ќе работат!


На првата конститутивна седница антикорупционерите од своите редови ќе го преложат и изберат својот претседател, кој има мандат од 1 година со право на уште едно именување. Новите членови на Комисијата за спречување корупција дадоа свечена изјава пред спикерот Трајко Вељановски. Во следните 4 години ќе работат во согласност со Уставот и законите на Република Македонија, а јавноста во секој момент ќе биде запознаена со нивните активности. „Сакам да нагласам дека ќе работиме чесно , како што работевме и до сега, транспарентно и одговорно" истакна Сејди Халили, член на комисијата од претходниот состав. Адвокатите Горан Миленков и Најдо Спасевски, правниците Сузана Таскова-Аџикотарева и Жаклина Дамческа и економистот Игор Тантуровски е новиот тим борци против корупција. Од претходниот состав останаа економистите Сејди Халили и Фарије Алиу. Тие своето искуство ќе им го пренесат на новите колеги, кои се задоволни од нивната претходна работа. „Корупцијата е глобален тренд кој го има во сите развиени држави, но ...
| | веќе видена | слични

Горан Миленков вчера едногласно бил избран за претседател на новиот состав на Државната комисија за спречување на корупцијата. - Убеден сум како лично така и професионално дека сите ние со своите професионални етички карактеристики и ангажмани и стручни искуства што го имаме секој зад себе ќе ја постигнеме целосно целта на законот на кој почива работата на оваа Kомисија за спречување на корупцијата - изјави Миленков. Првиот антикорупционер најави транспарентна работа на Kомисијата. Во врска со тоа дали антикорупциската комисија ќе расправа за објавените наводно прислушувани телефонски разговори, Миленков рече дека тоа не било тема на денешната седница. - Ова што вие го прашувате сега не беше тема на седницата, но секако на другите наши седници ќе треба да почнеме да работиме, па ќе ве известиме дополнително - одговори Миленков на новинарско прашање. Не кажа колку предмети останале незавршени од страна на минатиот состав на Kомисијата, ниту дали новите антикорупционери имале средба со своите претходници. ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Горан Миленков денеска е избран за претседател на новиот состав на Државната комисија за спречување на корупцијата. Миленков, на прес-конференција изјави дека на денешната конститутивна седница едногласно бил избран за претседател на Антикорупциска. - Длабоко сум убеден, како лично така и професионално, дека сите ние со своите професионални етички карактеристики и ангажмани и стручни искуства што го имаме секој зад себе, ќе ја постигнеме целосно целта на законот на кој почива работата на оваа Комисија за спречување на корупцијата, изјави Миленков. Првиот антикорупционер најави транспаретна работа на Комисијата. - Работата на Комисијата во овој состав ќе биде многу транспаретна, многу јавна. Ќе бидете известувани целосно, јасно, одговорно за сите преземени надлежности што се во рамки на Комисијата, во смисла на законот, рече Миленков. Во врска со тоа дали Антикорупциската комисија ќе расправа за објавените наводно прислушувани телефонски разговори, Миленков рече дека тоа не било тема на денешната седница. ...
| | веќе видена | слични

Новите анти-корупционери свикаа прес конференција за да соопштат дека имале конститутивна седница и дека за претседател го избрале Горан Миленков, но не се подготвиле да одговорат: колку отворени предмети наследија од претходниот состав, дали ќе се занимаваат со содржината на прислушуваните разговори што ги презентира опозицијата, како и за други актуелни прашања поврзани со нивната претстојна работа. Еве како изгледаше неговата конверзација со новинарите. -Ова што вие го прашувате сега не беше тема на денешната седница, но секако можеби во текот на наредните седници, ќе бидете благовремено известени, рече Миленков. -А вие лично што мислите? -Лично не мислам ништо. -Како граѓанин? -Не,не, од оваа говорница не можам да кажувам лични ставови. Сега зборувам како претседател на комисијата. Друго нешто? -Немавте средба со некој од поранешните членови? -Други прашања, ве молам. -Немавте средба со вашите претходници? -Други прашања имате? Наспроти ваквите одговори, во седумте минути, колку што траеше прес ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Освен ветување дека ќе работи транспарентно, новиот прв човек на Антикорупциска, адвокатот Горан Миленков, кој вчера негираше било какви претходни договарања околу неговиот избор, денеска без одговор на клучните новинарски прашања.Миленков не сакаше да каже колку отворени предмети наследил од неговиот претходник Ѓорѓи Сламков, ниту пак дали ќе започне постапка по обелоденетите снимки на опозицијата во кои се споменуваат високи државни функционери. Сепак не ја отфрли можноста на една од следните седници на комисијата да се разговара и токму за овие теми.Освен негативните реакции во јавноста околу професионалното искуство на новите антикорупционери, негодувања имаше и по сознанијата дека новоизбраниот член во комисијата Игор Тантуровски во 2012 година донирал 60.000 денари за владејачката ВМРО-ДПМНЕ. Иако ја потврди ваквата информација за дел од порталите, Тантуровски негираше дека тоа значи и негова поврзаност со партијата. Од друга страна пак поранешната антикорупционерка Вања Михајлова вели дека по ваквите ...
| | веќе видена | слични

Професионалните квалитети на новите членови на антикорупциската комисија ми дава за право да верувам во успехот на нашата идни работа. Вака новиот претседател на државната комисија за спречување на корупцијата Горан Миленов, се обврза дека новиот со Ќе работиме чесно, одговорно и максимално транспарентно. Професионалните квалитети на новите членови на антикорупциската комисија ми дава за право да верувам во успехот на нашата идни работа. Вака новиот претседател на државната комисија за спречување на корупцијата Горан Миленов, се обврза дека новиот состав на антикорупциска ќе биде на висина на задачата. Денес ја одржаа првата конститутивна седница, но веќе од утре почнуваат максимално посветено да работат, уверуваат антикорупционерите. Во новиот состав, на предлог на собраниската комисија за избори и именувања, само двајца остануваат од последниот и тоа Сеиди Халили и Фарие Халиу. Останатите 5 се избрани од вкупно 59 пријавени на огласот за членови на антикорупциска. Адвокатите Горан Миленков и Најдо ...
| | веќе видена | слични

Нов претседател на Државната комисија за спречување на корупција денеска е избран Горан Миленков. Миленков најави транспарентна и јавна работа на комисијата која во минатото претрпе многубројни критики за нејзиното работење. - Ветувам дека ќе бидеме транспарентни во своето работење и за сите наши одлуки јавноста навреме ќе биде известена, изјави Миленков. Во врска со тоа дали Антикорупциската комисија ќе расправа за објавените наводно прислушувани телефонски разговори, Миленков изјави дека тоа не било тема на денешната седница. Миленков и неговите нови колеги во Антикорупциска, Игор Тантуровски, Најдо Спасовски, Сузана Таскова-Аџикотарева и Жаклина Дамческа, Сеиди Халили и Фарије Алиу беа избрани од Собранието со 58 гласови „за“ и три „против“.
| | веќе видена | слични

Адвокатот Горан Миленков ќе го води новиот состав на антикорупциска. Одлуката едногласно била донесена на денешната конститутивна седница. Миленков вети транспарентно работење и целосно и навремено информирање за одлуките на антикорупциска. Новиот состав на комисијата се обврза на професионално и одговорно следење на надлежностите согласно законот. Дали комисијата ќе расправа за таканаречените бомби од опозицијата не било тема на денешната седница. Првиот антикорупционер не одговри ниту колку незавршени предмети им оставиле поранешните членови. - Ова што вие го прашувате сега не беше тема на седницата, но секако на другите наши седници, ќе треба да почнеме да работиме, па ќе ве известиме дополнително, одговори Миленков на новинарско прашање. Помеѓу новите членови има и двајца од претходниот состав на комисијата. Мандатот на антикорупционерите е 4 години со право на реизбор, а претседателот може да раководи со антикорупциска една година со право на уште едно именување. Мирјана Давидовска
| | веќе видена | слични

На конститутивната седница на новиот состав на Антикорупциската комисија, Горан Миленков е избран за претседател. Вети транспарентност во работењето. „Со стручните искуства што го имаме секој зад себе, ќе ја постигнеме целосно целта на законот на кој почива работата на оваа Комисија за спречување на корупцијата. Работата на Комисијата во овој состав ќе биде многу транспаретна, многу јавна. Ќе бидете известувани целосно, јасно, одговорно за сите преземени надлежности што се во рамки на Комисијата“, изјави Миленков. Првиот Антикорупционер Миленков, засега без конкретен одговор колку предмети наследил од својот претходник Сламков.
| | веќе видена | слични

Новиот претседател на Државната комисија за спречување на корупцијата, Горан Миленков, нема лично мислење за „бомбите“ односно за прислушуваните разговoри коишто ги објавува опозицијата и вели дека доколку овие разговори бидат на дневен ред на една на нивните наредни седници, јавноста ќе биде благовремено информирана. Денешната седница била конститутивна и за овие случување новите членови не разговарале, појасни Миленков. „Денешната седница беше прва конститутивна седница, со две точки на дневен ред конституирање на комисија и избор на претседател согласно законот. Ова за што прашувате не беше тема на оваа седница, но секако во текот на идните наши седници ќе треба прво да почнеме да работиме, па ќе бодете благовремено известени. Лично не мислам ништо од оваа говорница, не можам да кажувам свои лични ставови, зборувам како претседател на Комисијата“, рече Миленков Тој во своето прво обраќање пред новинарите вети дека новиот состав на Комисијата ќе работи според Законот и дека нивната работа ќе биде ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На Jутјуб се појавија снимки на кои се слуша како глас кој наликува на познатиот бизнисмен кој е сведок во „Рекет“, но и обвинет во случај на СЈО, како бара ...
сите 670 | | | веќе видена

Иако работата е завршена околу членот 11 од Законот за помилување, во емисијата „Вин Вин“ на Телма телевизија пратеникот Антонијо Милошоски истакна дека ...
сите 475 | | | веќе видена

Претреси биле направени во 34 домови, а приведени се вкупно 12 лица, кои  се товарат за предизвикување општа опасност, загрозување на сигурноста на службено ...
сите 167 | | | веќе видена

По масовниот протест од минатата недела, членови и поддржувачи на локалната иницијатива Fridays for future и овој петок се собраа да продискутираат за ...
сите 71 | | | веќе видена

Додека енергијата на Месечината во Овен се движи директно, се движиме во квадратот на Сонцето и Нептун, што ни дава сосема поинаква насока. Затоа и ...
сите 117 | | | веќе видена

Владата ќе ја почитува препораката од Венецијанската комисија. Законот за употреба на јазиците по трет пат се враќање пред пратениците. Откако Комисијата ...
сите 97 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Aнтикорупционерите дадоа заклетва - ќе работат!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: