69 години од почетокот на антифашистичкото востание и НОВ

5 копии

Република Македонија вчера одбележа 69 години од почетокот на антифашистичкото востание и народноослободителната војна. Со нападот на борците од Првиот прилепски партизански одред врз бугарскиот полициски участок и врз телефонско-телеграфската мрежа во Прилеп на 11 октомври 1941 година беше означен почетокот на организираното востание на македонскиот народ против бугарскиот, италијанскиот и германскиот окупатор за конечно ослободување на земјата. Следниот ден, на 12 октомври, се огласија и партизаните од Кумановскиот одред. 11 октомври е продолжување на слободарските традиции на македонскиот слободољубив народ проникнати во Карпошовото, Разловечкото, во Кресненското и во Илинденското востание, но и во напорите за социјално и национално ослободување вложени во Балканските војни и во Првата светска војна. Со одлуката да пристапи кон антифашистичката коалиција Македонија застана на страната на прогресивното човештво, а против фашизмот како најтемна идеологија од современата историја и најсилна негација на ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Скопје, 11 октомври 2010 (МИА) - Република Македонија денеска одбележува 69 години од почетокот на антифашистичкото востание и народноослободителната војна. Со нападот на борците од Првиот прилепски партизански одред врз бугарскиот полициски участок и врз телефонско-телеграфската мрежа во Прилеп на 11 октомври 1941 година беше означен почетокот на организираното востание на македонскиот народ против бугарскиот, италијанскиот и германскиот окупатор за конечно ослободување на земјата. Следниот ден, на 12 октомври, се огласија и партизаните од Кумановскиот одред. 11 Октомври е продолжување на слободарските традиции на македонскиот слободољубив народ проникнати во Карпошовото, Разловечкото, во Кресненското и во Илинденското востание, но и во напорите за социјално и национално ослободување вложени во Балканските војни и во Првата светска војна. Со одлуката да пристапи кон антифашистичката коалиција Македонија застана на страната на прогресивното човештво, а против фашизмот како најтемна идеологија од ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Македонија денеска го прославува државниот празник 11 Октомври, денот кога започнала оружената борба против фашистичкиот окупатор во земјата. Со нападот на борците од Првиот прилепски партизански одред врз бугарскиот полициски участок и врз телефонско-телеграфската мрежа во Прилеп на 11 октомври 1941 година започна организираното востание на македонскиот народ против фашистичкиот окупатор. Еден ден подоцна започнаа борби и во Куманово, што беше вовед до конечното ослободување на земјата и создавањето на современа Македонија. Со одлуката да пристапи кон антифашистичката коалиција Македонија застана на страната на прогресивното човештво, а против фашизмот како најтемна идеологија од современата историја и најсилна негација на општоцивилизациските и демократски вредности. По повод празникот, ширум земјата ќе се одржат повеќе пригодни свечености.
| | веќе видена | слични

На денешен ден во 1941 година, борците на Првиот прилепски партизански одред извршија напад врз бугарската полициска станица во градот, на прилепскиот затвор и на телефонско-телеграфската мрежа. Со овој чин беше означен почетокот на востанието на Македонскиот Народ против фашистичкиот окупатор, со цел за конечно осободување на земјата. На 12 октомври се огласија и истрелите на кумановските партизани. Почна четиригодишната крвава НОВ на Македонскиот Народ за конечно ослободување на земјата која заврши со формирање на слободна македонска држава. Денот на востанието на Македонскиот Народ со низа активности се одбележува и во Охрид. OhridNews
| | веќе видена | слични

Во низата на славни датуми од историјата на Македонија, посебно место зазема денешниот, 11. Октомври, Денот на востанието на Македонскиот народ. Годинава се одбележуваат 69 години од почетокот на Антифашистичкото собрание и НОВ. Претставници на Сојузот на борците од Охрид, Советот на Општина Охрид и претставници на Социјал демократската младина на Македонија - Охрид денеска положија свежо цвеќе пред бистите на охридските учесници во револуционерната борба за ослободување на Македонија. Со нападот од страна на Првиот прилепски партизански одред врз Бугарскиот полициски участок во Прилеп на 11 Октомври 1941 година беше означен почетокот на организираното македонско востание против окупаторот. Еден ден подоцна на 12 октомври се огласија и партизаните од Кумановскиот одред за конечно ослободување на Македонија од бугарскиот, италијанскиот и германскиот окупатор. Треба секогаш со гордост да се сеќаваме на Денот на востанието на Македонскиот народ, порача Никола Стефаноски, потпретседател на Сојузот на борците и ...
| | веќе видена | слични

Македонија денеска одбележува 69 години од почетокот на антифашистичкото востание и народноослободителната војна. Почетокот на организираното востание н а 11 октомври 1941 година беше означено со нападот на борците од Првиот прилепски партизански одред врз бугарскиот полициски участок и врз телефонско-телеграфската мрежа во Прилеп. Македонскиот народ се крена против бугарскиот, италијанскиот и германскиот окупатор за конечно ослободување на земјата. Следниот ден, на 12 октомври, се огласија и партизаните од Кумановскиот одред. 11 Октомври е продолжување на слободарските традиции на македонскиот слободољубив народ проникнати во Карпошовото, Разловечкото, во Кресненското и во Илинденското востание, но и во напорите за социјално и национално ослободување вложени во Балканските војни и во Првата светска војна. Македонскиот народ самостојно се избори за својата слобода. Од првите партизански одреди кои ја почнаа борбата, Народноослободителната војска на Македонија на крајот од четиригодишната војна ...
| | веќе видена | слични

Граѓаните на Македонија денеска 11-ти октомври одбележуваат 69 години од почетокот на антифашистичкото востание и Народно ослободителната борба. Востанието против окупаторите на 11-ти октомври го почнуваат борцит на Првиот прилепски партизански одред со напад на бугарската полициска станица во градот, на прилепскиот затвор и на телефонско-телеграфската мрежа. Со овој чин бил означен почетокот на востанието на македонскиот народ против бугарскиот окупатор, а со цел конечно ослободување на земјата. На 12 октомври се огласиле и истрелите на кумановските партизани. Почнала четиригодишната крвава НОВ на македонскиот народ за конечо ослободување на земјата која завршила со успех само во еден дел на Македонија. По повод празник денеска на партизанските гробишта во Скопје свежо цвеќе ќе положи делегација на владата предводена од вицепремиерот Васко Наумовски, министерот за правда Михајло Маневски и заменик министерот за образование и наука Линдита Ќазими. Пред споменикот на Методија Андонов – Ченто во Прилеп ...
| | веќе видена | слични

Македонија денес го слави 11 октомври, денот на започнувањето на вооружената борба против фашизмот. На денешен ден 1941 г. беше нападнат полицискиот участок во Прилеп. Ден подоцна започнаа борби и во Куманово. Денес е неработен ден за сите граѓани на Република Македонија.
| | веќе видена | слични

Македонија денеска го одбележува 11-ти Октомври како почеток на вооруженото востание во 1941 против тројниот окупатор и Ден на борецот. Оние кои се бореа за слободата, борците и директните учесници за прв пат ќе го прослават без симболот за кој гинеа. Она што во македонската историја се смета за продолжување на слободарските традиции на македонскиот народ уште од времето на Карпошовото, Разловечкото, Кресненското и Илинденското востание, како и во Балканските војни и во Првата светска војна е токму Денот на народното востание, 11 Октомври. Годинава се одбележуваат 69 години од почетокот на Антифашистичкото собрание и НОВ. Со нападот од страна на Првиот прилепски партизански одред врз Бугарскиот полициски участок во Прилеп на 11 октомври 1941 година беше означен почетокот на организираното македонско востание против окупаторот. Еден ден подоцна на 12 Октомври се огласија и партизаните од Кумановскиот одред за конечно ослободување на Македонија од Бугарскиот, Италијанскиот и германскиот окупатор. Во текот на ...
| | веќе видена | слични

Македонија денеска со низа пригодни свечености одбележува 69 години од почетокот на антифашистичкото востание и народноослободителната војна. Организираното востание на македонскиот народ против бугарскиот, италијанскиот и германскиот окупатор започна на 11 октомври 1941 година со нападот на борците од Првиот прилепски партизански одред врз бугарскиот полициски участок. Следниот ден се кренаа и партизаните од Кумановскиот одред. Од првите партизански одреди на крајот од четиригодишната војна Народноослободителната војска на Македонија прерасна во добро организирана 110-илјадна армија. За време на окупацијата од Македонија беа интернирани 58.000 лица, а покрај злосторствата што окупаторите ги вршеа врз недолжното цивилно население, земјата претрпе и огромни економски штети. Традиционално во македонското Собрание денеска ќе биде врачена годишната државна награда „11 Октомври“ која се доделува за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и другите дејности од јавен интерес на Република ...
| | веќе видена | слични

Останато

- Бараме од 8-те пратеници кои мандатот го добија благодарение на пратеничките листи на ВМРО-ДПМНЕ и од граѓаните поддржувачи на политиките на ВМРО-ДПМНЕ а кои ...
сите 298 | | | веќе видена

Точно на полноќ, во очи на денот на македонската револуционерна борба, опозицијата гордо соопшти дека расчистува со хипотеките од минатото. По пет часовен ...
сите 308 | | | веќе видена

Заменик-помошникот државен секретар на САД за Европа и Евроазија, Метју Палмер на брифингот со новинари во резиденцијата на американскиот амбасадор, на ...
сите 75 | | | веќе видена

Пратеничката Нола Исмајлоска - Старова една од осумтте пратеници членови на ВМРО-ДПМНЕ кои беа исклучени од партијата заради гласањето за уставните измени во ...
сите 124 | | | веќе видена

Скопје, 23 октомври 2018 Денес по 125 години македонска борба за самобитност, слобода и право на самоопределување, Македонците во Република Македонија се ...
сите 117 | | | веќе видена

Собраниската седница за уставни измени треба да продолжи во 21 часот, велат собраниските служби. Не се знае дали ќе се гласа или пак ќе продолжи дискусијата за ...
сите 207 | | | веќе видена

На почетокот на денешното рочиште за „27 април“, обвинетиот Вилијам Михајловски рече дека сака да даде поддршка за пратениците кои во петокот во Собранието ...
сите 224 | | | веќе видена

Отсуството на адвокатот Часлав Станоевиќ на обвинетиот Томе Ѓурчилов го одложи денешното рочиште за предметот „Топлик“ за 2 ноември. Станоевиќ, како што беше ...
сите 110 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

69 години од почетокот на антифашистичкото востание и НОВ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: