Македонија доби 150 милиони евра за енергетика

Вашингтон, 10 октомври – Сто и педесет милиони евра ќе добие Македонија како поддршка од Светската банка во наредните три години. Со парите ќе се поддржуваат енергетски проекти, рече вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. Денеска тој се сретне со потпретседателот Филип Леру и со директорката за Македонија, Џејн Армитаџ во Вашингтон. „Она што го договоривме е во првата година да се финансираат проекти во енергетиката, а тоа е далеководот од Штип до Ниш и да има буџетска подршка за Македонија. Ќе има и еден мал проект за осигурување од климатски промени, поплави и слично, а што досега претставуваше проблем кога стануваше збор за осигурување на земјоделците“, рече Ставрески за агенцијата МИА. Светската банка имала нов проект, инструмент за да се осигураат имотите. „Од наша страна беше побарано и СБ одговори позитивно да се забрзаат и да се зголемат проектите во енергетиката, бидејќи тоа е една од клучните области за Македонија и за развојот на земјата. Задоволен сум што од Банката добивме потврда ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Со најмалку 150 милиони евра Светска банка ќе поддршува проекти од областа на енергетиката во Македонија, изјави вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески по средбата со потпретседателот на СБ за Источна Европа и Централна Азија Филип Леру и со директорката за Македонија Џејн Армитаџ во Вашингтон. - Она што денеска го договоривме е во првата година да се финансираат проекти во енергетиката, а тоа е далеководот од Штип до Ниш и да има буџетска подршка за Македонија, што е одраз на тоа дека СБ ги оценува за добри поликтиките што ги водиме. Ќе има и еден мал проект за осигурување од климатски промени, поплави и слично, а што досега претставуваше проблем кога стануваше збор за осигурување на земјоделците. СБ има нов проект, односно дизајнирано нов инструмент кој што ќе помогне да се постигне да се осигураат имотите,рече Ставрески кој ја предводи македонската делегација на Годишното собрание на ММФ и на СБ денеска во Вашингтон. Тој додаде дека за следниот период се очекува да се подготви и проектот за ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, кој ја предводи македонската делегација на Годишното собрание на ММФ и на Светската банка денеска во Вашингтон ќе се сретне со потпретседателот на СБ Филип Леру и со директорката за Македонија Џејн Армитаџ. Како што јави известувачот на МИА, според агендата, тој ќе разговара со високи претставници од ММФ и Светска банка, Најуки Шинонара и Руд Треферс. ММФ вчера и понуди на Македонија безуловна отворена кредитна линија во висина до 400 милиони долари со поволна каматна стапка од 1,3 проценти годишно. Шефот на Мисијата на ММФ за Македонија Вес Мекгру по разговорите со македонската делегација, истакна дека отворената кредитна линија е нов инструмент на Фондот кој има за цел да им помогне на земјите со здрави економски политики за полесно справување со кризата. Ставрески, пак изрази задоволство што токму Македонија е првата земја со која Фондот разговара за овој нов инструмент, бидејќи тоа е потврда за квалитетените економски политики на Владата. ...
| | веќе видена | слични

На Годишното собрание на Меѓународниот монетарен фонд и на Светската банка, ќе учествува македонска делегација предводена од министерот за финансии – Зоран Ставрески. Министерот Ставрески ќе оствари средби со потпретседателот на СБ Филип Леру, со директорката за Македонија Џејн Армитаџ и со високите претставници на ММФ и СБ Најуки Шинонара и Руд Треферс. ММФ вчера и понуди на Македонија безуловна отворена кредитна линија во висина до 400 милиони долари со поволна каматна стапка од 1,3 проценти годишно. Шефот на Мисијата на ММФ за Македонија Вес Мекгру по разговорите со македонската делегација, истакна дека отворената кредитна линија е нов инструмент на Фондот кој има за цел да им помогне на земјите со здрави економски политики за полесно справување со кризата. Ставрески, пак изрази задоволство што токму Македонија е првата земја со која Фондот разговара за овој нов инструмент, бидејќи тоа е потврда за квалитетените економски политики на Владата. Понудата на ММФ ќе биде разгледана од Владата, а ќе биде ...
| | веќе видена | слични

Македонскиот министер за финансии Зоран Ставрески денеска во Вашингтон се ср еќава со потпретседателот на Светската банка Филип Леру и со директорката за Македонија Џејн Армитаџ. Ставерески во САД ја предводи ма македонската делегација на Годишното собрание на ММФ и на Светската банка. Меѓународниот монетарен фонд и понуди на Македонија кредит од 400 милини долари со каматна стапк од 1,3 отсо на годишно ниво.
| | веќе видена | слични

Висока македонска делегација предводена од вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, денеска во Вашингтон ќе земе учество на годишните средби на ММФ и Светска банка. ММФ на Македонија и нуди Отворена кредитна линија во висина од 400 милиони долари со симболична каматна стапка од 1,3%. Македонија е првата земја воопшто што добива ваква понуда од фондот. - Ваквите кредити се инструмент кој фондот го воведе неодамна за земји како што е Македонија, а кои немаат ургентен проблем како платнобилансен или други потешкотии, но им се потребни средства за реализација на капитални инвестиции, за исплата на обврски кон стопанството, за да не се задолжуваат на домашен пазар со државни обврзници и слично, изјави вицепремиерот за економија Зоран Ставрески. Според Ставревски оваа линија би се искористила за реализација на владината програма за капитални инвестиции, инфраструктура, здравство, образование, отплата на долговите кон странство и слично. (Крај) Фото: МИА
| | веќе видена | слични

Македонија од Меѓународниот монетарен фонд доби на располагање кредит во висина од 400 милиони евра. Прифаќањето на понудата не е условено со склучување аранжман на земјава со ММФ, а позајмените средства би се враќале со... Македонија од Меѓународниот монетарен фонд доби на располагање кредит во висина од 400 милиони евра. Прифаќањето на понудата не е условено со склучување аранжман на земјава со ММФ, а позајмените средства би се враќале со годишна камата од 1,3 отсто. Станува збор за нов инструмент, кој фондот го воведе годинава за да им помогне на земјите полесно да се справат со последиците од финансиската криза. Задоволни сме што Македонија е првата земја на која е и понудена оваа кредитна линија, изјави министерот за финансии Зоран Ставрески од Вашингтон, каде присуствува на годишното собрание на ММФ и Светската Банка. - Бевме запознаени од страна на ММФ со новиот инструмент, кој е еден вид инструмент за сигурност што овозможува отворена кредитна линија т.е. средства кои ќе и бидат ставени на ...
| | веќе видена | слични

Нов инструмент и понуди Меѓународниот монетарен фонд на Македонија. 400 милиони евра, кредитна линија за буџетска потрошувачка, со камата од 1,3%, што фондот ја афирмира по глобалната светска криза. Условот е земјава да ја задржи стабилна економската политика иако не се знае прецизно што значи тоа. За понудените пари, Владата во Македонија ќе разговарала со домашните експерти и бизнисмените. Министерот за финансии, Ставрески вели дека деталите на кој начин ММФ ќе ја врши оценката за Македонија, ќе биде познато при следната посета на монетарците. - „Новиот инструмент е инструмент на сигурност, а средства кои што ќе и бидат ставени на располагање на земјата, доколку дојде до таков договор, во износ од 400 милиони долари, односно пет пати повеќе од квотата на Македонија во ММФ, Македонија ќе може да ги користи, но не мора“ - вели Зоран Ставрески. Оваа нова форма на кредити има за цел да им помогне на земјите полесно да се справат со кризата, изјави шефот на Мисијата на ММФ за Македонија, Вес Мекгру. - ...
| | веќе видена | слични

- Кредитот би се наменил за справување со околности предизвикани од неочекувани потешкотии и треба да обезбеди сигурност во случај на земјата да и е потребен поголем заем, во случајов тоа се 400 милиони долари, со што би се поддржала економската политика на државата, рече Мекгру. Според Ставрески, новиот инструмент е инструмент на сигурност, а средства кои што ќе и бидат ставени на располагање на земјата, доколку дојде до таков договор, во износ од 400 милиони долари, односно пет пати повеќе од квотата на Република Македонија во ММФ, Македонија ќе може да ги користи, но не мора. Тој го посочи фактот што тие средства се даваат на држави за кои што Фондот има доверба дека водат здрави економски политики. - Ние сме задоволни што Македонија е прва земја со која Фондот разговара за овој нов инструмент, односно Македонија е првата земја која што потенцијално би можела да го добие тој нов инструмент, кој што е наменет за земји кои што имаат здрави економски политики и кои што според Фондот водат добри ...
| | веќе видена | слични

Отворената кредитна линија е нов инструмент на Меѓународниот монетарен фонд кој има за цел да им помогне на земјите со здрава економска политика за полесно справување со кризата, изјави шефот на Мисијата на ММФ за Македонија Вес Мекгру по разговорите со македонската делегација предводена од вицеппермиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во рамки на годишното собрание на Фондот и на Светска банка во Вашингтон, јави известувачот на МИА. - Кредитот би се наменил за справување со околности предизвикани од неочекувани потешкотии и треба да обезбеди сигурност во случај на земјата да и е потребен поголем заем, во случајов тоа се 400 милиони долари, со што би се поддржала економската политика на државата, рече Мекгру. Според Ставрески, новиот инструмент е инструмент на сигурност, а средства кои што ќе и бидат ставени на располагање на земјата, доколку дојде до таков договор, во износ од 400 милиони долари, односно пет пати повеќе од квотата на Република Македонија во ММФ, Македонија ќе може да ги користи, но ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

ТДП како најстара и најискусна политичка партија на Турците во Република Северна Македонија, секогаш е подготвена да одговара и да дава отчет пред своите ...
сите 484 | | | веќе видена

Европскиот совет без договор за датум за почеток на преговори со Северна Македонија и Албанија. Првите луѓе на Советот и Комисијата во Брисел со разочарување ...
сите 262 | | | веќе видена

Сите анкети покажуваат предност во корист на ВМРО-ДПМНЕ, а таа предност е околу 100.000 гласови рече Христијан Мицкоски во интервју за „Македонско радио“, ...
сите 63 | | | веќе видена

Националниот празник Денот на македонската револуционерна борба, или популарно Денот на ВМРО, се одбележува денеска како неработен ден. На денешен датум во ...
сите 176 | | | веќе видена

Чувар вработен во угостителски објект лоциран на скопскиот булевар „Јане Сандански“ во раните утрински часови на 22. октомври во полиција пријавил дека маж ...
сите 291 | | | веќе видена

„Сметаме дека повеќе од 100 луѓе избегале. Не знаеме каде се тие“, изјави Џејмс Џефри, американскиот претставник за Сирија, пред американскиот комитет за ...
сите 604 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија доби 150 милиони евра за енергетика

Од:
До кого (е-маил):
Порака: