Монти Пајтон се враќа

Љубчо Георгиевски, познат на македонската и странска јавност како бивш вработен во фирмата БС на Борис Стојменов, поранешен претседател на ВМРО-ДПМНЕ, бивш премиер на Македонија, бивш претседател на ВМРО Народна, бивш експерт за берзи и зависник од истите... повремено актуелен поет, картограф за поделба на Македонија помеѓу Македнците и Албанците, јавно истакнуван како носител на бугарски пасош, иако нема бугарски родители, без менаџерско работно место, а сепак богат како просечен бизнисмен иако изразено во бројки тоа е прилично растеглива категорија... познат на македонската и странска јавност како човек кој често успева да внесе хумор, смут, но и сожалување кон него... близок пријател и соработник на Бранко Црвенковски... по неколку месеци отсуство од јавниот живот се враќа повторно со писмо до јавноста во кое елаборира како и зошто неговата поранешна партија влијаела да не се спроведува лустрација против двајца пратеници. Од писмото може да се заклучи дека едниот е од ДУИ, а другиот е бивш потпретседател ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Поранешниот премиер и актуелен почесен претседател на ВМРО-НП Љубчо Георгиевски денеска преку отворено писмо до претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски, бара да не се опструира спроведување на Законот за лустрација и тој да се применува доследно и принципиелно. Георгиевски вели дека ВМРО-ДПМНЕ од позиција на власт има можност да расчисти некои контроверзи во однос на наводните соработници на УДБА и ДБК инфилтрирани во партијата. Потсетува дека кога пред неколку години Стојан Андов ја промовирал идејата за лустрација очекувал ВМРО-ДПМНЕ да ја искористи шансата и да ги раскринка таквите структури во СДСМ, но и во сопствените редови. Таквите очекувања, додава, не се оствариле. Додека СДСМ декларативно и громогласно се противела на лустрацијата, владејачкото парламентарно мнозинство правело се процесот да се пролонгира и опструира, пишува Георгиевски. Вели дека е непријатно изненаден и од, како што наведува, договорот меѓу ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ да се запре постапката за двајца нивни пратеници кои ...
| | веќе видена | слични

Скопје - Поранешниот премиер на Македонија Љубчо Георгиевски го повика преку отворено писмо лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски „ да не се опструира спроведување на Законот за лустрација да се применува доследно и принципиелно„. Според Георгиевски ВМРО-ДПМНЕ од позиција на власт има можност да расчисти некои контроверзии во однос на наводните соработници на УДБА и ДБК инфилтрирани во партијата. Потсетува дека кога пред неколку години Стојан Андов ја промовирал идејата за лустрација очекувал ВМРО-ДПМНЕ да ја искористи шансата и да ги раскринка таквите структури во СДСМ, но и во сопствените редови. Таквите очекувања, додава, не се оствариле. Додека СДСМ декларативно и громогласно се противела на лустрацијата, владејачкото парламентарно мнозинство правело се процесот да се пролонгира и опструира, пишува почесниот председател на ВМРО-НП.
| | веќе видена | слични
2 копии

Не ми паѓа на памет да ги закочам лустрациите, одговори премиерот Никола Груевски во врска со писмото на поранешниот лидер на ВМРО- ДПМНЕ кој обвини дека владејачката партија е главниот кочничар на доследното и принципиелното спроведување на лустрацијата. „Не ми паѓа на памет, како што не ми паднало некого да го закочам или да го заштитам, ако некој си правел такви работи, тој треба да си одговара, независно дали е од ВМРО-ДПМНЕ, дали е од СДСМ, дали е од некоја трета партија или е од ниедна партија. Во тој поглед пред вас стои еден од најголемите поддржувачи на овој процес“ изјави Груевски. Тој ја повика комисијата за лустрација да работи на откривање на сите случаи. Поранешниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Љубчо Георгиевски преку отворено писмо до актуелниот лидер на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски обвинува дека владејачката партија е главен кочничар на доследното и принципиелно спроведување на лустрацијата во Македонија. Екс-лидерот Георгиевски пишува дека со партиски договор меѓу ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ е ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 22 септември – Премиерот Никола Груевски не мисли да ги закочи лустрациите, порача денеска по писмото на поранешниот лидер на ВМРО- ДПМНЕ, Љубчо Георгиевски кој обвини дека владејачката партија е главниот кочничар на доследното и принципиелно спроведување на лустрацијата. „Не ми паѓа на памет, како што не ми паднало некого да го закочам или да го заштитам. Ако некој си правел такви работи, тој треба да си одговара, независно дали е од ВМРО-ДПМНЕ, дали е од СДСМ, дали е од некоја трета партија или е од ниедна партија. Во тој поглед пред вас стои еден од најголемите поддржувачи на овој процес“, изјави Груевски, денеска по отворањето на фудбалски терен. Груевски ја повика Комисијата за верификација на фактите да работи на откривање на сите случаи. Поранешниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Љубчо Георгиевски, преку отворено писмо до актуелниот лидер на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски, му порача дека владејачката партија е главен кочничар на доследното и принципиелно спроведување на лустрацијата во ...
| | веќе видена | слични

Премиерот Никола Груевски ги отрфли обвинувањата за закочување на процесто на лустрацијата на пратеници од мнозинството, што до него во отврорено писмо ги упати неговиот поранешен сопартиец и бивш премеир Љубчо Георгиевски „Обвинувањата се без аргументи и докази. Во повеќе наврати ја повикував и сега ќе ја повикам Камисијата за лустрација да работи на изнаоѓање на сите случаи. Не ми паднало на памет да ги закочам лустрациите. Ако учествувал некој во таква работа, треба да одговара, независно од која политичка партија е“, изјави премиерот Никола Груевски во Штоп во врска со отвореното писмо што до него го упати Љубчо Георгиевски. „ Пред вас стои еден од најголемите поддржувачи на процесот. Го поддржувам со сите сили овој закон. Тие што го коментираа законот во нивно владеење имаа можност да донесат и спроведат закон, но ниту донесоа ниту спроведоа. Оние што го спроведуваат сега се обвинети за тоа“, додаде премиерот Груевски по промоцијата на новите издание од проектот „Превод на 500 стручни, ...
| | веќе видена | слични

- Не ми паднало на памет да ги закочам лустрациите. Ако учествувал некој во таква работа треба да се одговара независно од која политичка партија е. Пред вас стои еден од најголемите поддржувачи на процесот. Го поддржувам со сите сили овој закон. Тие што го коментираа законот во нивно владеење имаа можност да донесат и спроведат закон, но ниту донесоа ниту спроведоа. Оние што го спроведуваат сега се обвинети за тоа, рече Груевски по промоцијата на новите издание од проектот „Превод на 500 стручни, научни книги и учебници“ на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип.
| | веќе видена | слични

Поранешниот премиер и претседател на ВМРО-ДПМНЕ Љубчо Георгиевски во отворено писмо го обвинува неговиот наследник на чело на партијата, Никола Груевски за опструкции на процесот на лустрација. Причина, како што стои во писмото се информациите дека Груевски се договорил со ДУИ да биде запрена натамошната постапка за двајца пратеници – еден од ДУи еден од коалициските партнери на ВМРо-ДПМНЕ; за кои комисијата имала сознанија дека биле кодоши. „Почитуван претседателе на ВМРО-ДПМНЕ, не знам на кое ниво го кршите законот со блокадата врз работата на Комисијата за лустрација, но сакам да ви напоменам оти таквиот чин е наполно ваша лична морална и политичка одговорност, предимно спрема дваесетгодишната историја на ВМРО-ДПМНЕ. Дотолку повеќе, што бездруго вам ви е познат идентитетот на доушникот од вашата парламентарна група„- му пишува Георгиевски на Груевски. Одговор од Груевски, кому писмото му е упатено како на лдиер на партија, засега нема. Тие обвинувања се без аргументи и докази. Во повеќе наврати сум ги ...
| | веќе видена | слични

Судија од највисоките позиции во Уставниот суд, вчера добил известување од Комисијата за лустрација. Во него е содржан заклучокот на Комисијата дека изјавата што тој како функционер ја потпиешал и фактите што таа ги утврдила,... Судија од највисоките позиции во Уставниот суд, вчера добил известување од Комисијата за лустрација. Во него е содржан заклучокот на Комисијата дека изјавата што тој како функционер ја потпиешал и фактите што таа ги утврдила, не се совпаѓаат. Со други зборови, изразено е сомневање дека тој судија бил соработник на тајните служби и со тоа, не го исполнува условот за извршување јавна функција. Судијата не се согласува. Преку портпаролот на Уставниот суд, изрази намера јавно да проговори за своите аргументи. Затоа бара од Комисијата во законскиот рок од 5 дена да ја напушти праксата на затворени седници и да организира јавна седница, на која би се изнеле поинакви факти. Точниот термин треба да го одредат лустраторите. До сега, Уставниот суд не расправал по ова прашање, но е запознат со ...
| | веќе видена | слични

Екс-лидерот Љубчо Георгиевски пишува дека со партиски договор меѓу ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ е запрена понатамошната процедура за двајца пратеници од овие партии, за кои комисијата за лустрација поседувала докази за нивна наводна соработка со тајните служби. „Од позиција на власт имате извонредна можност да расчистите некои контроверзи што ја придружуваа партијата од самиот почеток, пред се со соработниците на УДБА и ДБК инфилтрирани во ВМРО-ДПМНЕ. Но, за жал изгледа оти околу ова прашање вашите и ставовите на СДСМ не се во колизија, па функционирате како беспрекорна коалиција.“, пишува Георгиевски. „Случајот со заштита од ваша страна на новинарот Драган Павловиќ-Латас беше гротеска, но најновата ваша опструкција на Законот за лустрација станува трагична и претставува сериозен удар врз демократијата во Република Македонија“, цени поранешниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ, кој вели дека бил непријатно изненаденост од информацијата оти е направен договор со ДУИ за двајцата пратеници да биде запрена понатамошната ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Група земји-членки на ЕУ, предводени од Словенија и Малта и поддржани од Бугарија, доцна синоќа го блокирале предлог-заклучокот составен од Ангела Меркел, ...
сите 148 | | | веќе видена

Јасно се заложивме за отворање на преговори и со Северна Македонија и со Албанија. Огромен број земји го дели тој став, но за жал поради еден помал број држави ...
сите 272 | | | веќе видена

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска ги повика сите институции што се занимаваат со избори да гласаат согласно законите и принципиелно, ...
сите 67 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Монти Пајтон се враќа

Од:
До кого (е-маил):
Порака: