Продолжува лобирањето за индиски инвестиции


Можностите за инвестирање во Македонија претставени пред бизнисмените од најголемата индиска држава Раџастан. Светски познати компании по средбите со македонската владина делегација најавуваат посети на земјава. Можностите за инвестирање во Македонија претставени пред бизнисмените од најголемата индиска држава Раџастан. Светски познати компании по средбите со македонската владина делегација најавуваат посети на земјава. Премиерот Груевски, Македонија ја претстави и на Самитот за партнерство 2015-та кој го организира владата на Раџастан и посочи дека индиските и македонските власти имаат иста стратегија за економијата, инвестициите, подобрата бизнис клима, отворрање на нови работни места и подобар живот за граѓаните. „Македонија има одлична инфраструктура, но се гради уште. Се градат три автопати, железница кон Бугарија, а ќе се гради и гасоводна мрежа низ Македонија опфаќајќи ја целата територија. Има и други проекти за регионални и локални патишта. Растот во ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Премиерот Никола Груевски, денеска оствари средба со извршниот директор на компанијата Вајбер, Талмон Марко, директорот за технолошки развој на компанијата Вајбер, Игал Магазник и Хирато Шинатро од компанијата за он-лајн трговија Ракутен. Соговорниците разговараа на повеќе теми од сферата на информатичките технологии, глобалните текови и економските движења, можноста за соработка и бизнис климата која се развива за инвестирање во оваа значајна индустрија. Соговорниците истакнале дека развојот на информатичките технологии влијае врз севкупниот економски развој на општеството и државата, и е непосредно поврзан со развојот на останатите сфери од индустријата, соопштуваат од владината пи-ар служба. -Премиерот Никола Груевски ги информираше своите соговорници за досега преземените мерки и реформи кои се во сферата на ИТ секторот, како и инвестициите кои се реализирани во тој правец. Посочи дека се спроведе проектот компјутер за секое дете со што се влијаеше за зголемување на степенот на користење на компјутери и ...
| | веќе видена | слични

Разговарале за информатичките технологии и за бизнис климата која се развива за инвестирање во оваа индустрија. Груевски ги информирал соговорниците за преземените реформи во сферата на ИТ секторот. Посочил дека државата вложува во осовременување на Охридскиот Универзитет и факултетот за информатички технологии во Скопје, а паралелно со реформите во економијата се вложува и во развојот на информатичките технологии во сите сегменти, што придонесе за значително зголемување на интернет пенетрацијата која во 2006-та беше 9%, а сега е околу 70%. Менаџерите на компанијата Вајбер посочиле дека се отворени за соработка и размена на искуства и дека компанија го следи напредокот на државата во сферата на информатичките технологии, поради што и пројавиле интерес за конкретна соработка. Понудиле поддршка за поврзување со останати глобални компании и корпорации кои се нивни партнери, а се заинтересирани за проширување на своите капацитети на нови пазари.
| | веќе видена | слични
2 копии

Соговорниците разговараа на повеќе теми од сферата на информатичките технологии, глобалните текови и економските движења, можноста за соработка и бизнис климата која се развива за инвестирање во оваа значајна индустрија.Премиерот Никола Груевски, денеска оствари средба со извршниот директор на компанијата Вајбер, Талмон Марко, директорот за технолошки развој на компанијата Вајбер, Игал Магазник и Хирато Шинатро од компанијата за он-лајн трговија Ракутен.Соговорниците истакнале дека развојот на информатичките технологии влијае врз севкупниот економски развој на општеството и државата, и е непосредно поврзан со развојот на останатите сфери од индустријата, соопштуваат од владината пи-ар служба.-Премиерот Никола Груевски ги информираше своите соговорници за досега преземените мерки и реформи кои се во сферата на ИТ секторот, како и инвестициите кои се реализирани во тој правец. Посочи дека се спроведе проектот компјутер за секое дете со што се влијаеше за зголемување на степенот на користење на компјутери и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

„Успешна посета која ги надмина нашите очекувања“ – вака премиерот Груевски ја оцени економско – политичката посета на Индија. Присуство на престижни самити, средби на највисоко ниво, инвестициските можности претставени пред бројни компании кои се запознаа со условите за правење бизнис во земјава, а дел од нив формираа и тимови кои ќе ја посетат Македонија пред да ја донесат и финалната одлука за инвестирање. „Многу сум задоволен од посетата на Индија. Овојпат имавме и вонредна можност, покрај редовните презентации, да извршиме и презентација на организирани економски самити на коишто имаше покането голем број гости, огромен број претседатели на компании до кои тешко може да се допре со нашите роуд – шоуа. Во една прилика имаше од четири до пет илјади претседатели на компании, што беше ретка можност да се изврши презентација пред толкав аудиториум. Имаше голем интерес. Добивме и место во медиумите во Индија, се рашири приказната за Македоија, многу луѓе дојдоа да прашуваат. Со многу од нив разговаравме, со ...
| | веќе видена | слични

Бизнис форумот во градот Џајпур се одржа во соработка со Конфедерацијата на индиската индустрија која е најголемата стопанска комора во Република Индија. Премиерот Груевски изјави дека Владата е фокусирана кон реализација на мерки за унапредување на економијата и кон овозможувањето на добра бизнис клима за што се преземаат бројни реформи, при што ги истакна и позитивните макроекономски индикатори. Она што е важно за Македонија е тоа што поседува стабилна макроекономска ситуација, и инфлацијата е ниска, и поседува стабилна валута. Тоа е голема предност и овозможува сигурност за компаниите и оние кои сакаат да вложуваат, изјави Груевски. Посочи дека паралелно со реформите во економијата се вложува значително во развојот на информатичките технологии и во сите сегменти, а Владата организира бесплатни обуки за секој во државата кој сака да користи компјутери. Освен тоа што Македонија има факултети за информатички технологии се отвори и посебен Универзитет за информатички технологии во Охрид. Тој е државен ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, вчера учествуваше на самитот “Партнерство 2015” кој се одржа во градот Џајпур, Република Индија. Интернационалниот економски самит “Партнерство 2015”, чија главна тема е продлабочување на економската соработка и остварување на партнерства за нови релации, се одржува во организација на Конфедерацијата на индиската индустрија која е најголемата стопанска комора која ги обединува најголемите компании во Индија, владата на индиската држава Раџастан, како и индиското Министерство за економија и промоција. Овој самит се одржува од 1995-та година, а оваа година учествуваат економски делегации од вкупно 51 држава, како и претставници на меѓународни компании. На отворањето на самитот свое обраќање имаше претседателот на македонската Влада Никола Груевски, кој се задржа на пријателските односи со Република Индија, како и потенцијалите за соработка особено во сферата на економијата како поле на заеднички интерес. Економските и политичките односи ...
| | веќе видена | слични

Индиските компании и инвеститори преку Македонија полесно ќе дојдат до европскиот пазар. Ова беше истакнато на бизнис-форумот во индискиот градот Џајпур, на кој владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски ги презентираше можностите и поволностите за водење бизнис во земјава. Сопственикот на синџирот компании „Солемн“, Сјам Тандон, кој поседува повеќе бизниси од индустријата со метали и прехранбената индустрија даде позитивна оценка за можностите кои ги нуди Македонија за странските инвеститори. „Даночната политика и олеснувањата, како и отвореноста кон странските инвеститори се добра можност за индиските компании и инвеститори да се поврзат и да ја искористат можноста Македонија да биде порта на инвеститорите. Индија се отвори за американскиот пазар минатата година и мислам дека треба тоа да го направиме и со Европа, а Македонија е вистинската порта за тоа“, изјави Тандон. Премиерот Груевски истакна дека Владата е фокусирана кон реализација на мерки за унапредување на економијата и кон ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На средбите се претставени и потенцијалите на Македонија и можностите што им се нудат на странските инвеститори кои ќе решат да го прошират своето производство во Македонија. Она што може да се понуди како потенцијал, додаде Груевски, се и туристичките зони во кои може да се изградат хотели и туристички капацитети, и каде што постојат истите услови како и во слободните економски зони, даночни поволности, и земјиште кое се продава по почетната цена од 1 евро за еден метар квадратенВладата е фокусирана на реализација на мерки за унапредување на економијата и кон овозможувањето на добра бизнис-клима, за што се преземаат бројни реформи, истакна вчера премиерот Никола Груевски на Бизнис форумот во градот Џајпур.- Она што е важно за Македонија е тоа што поседува стабилна макроекономска ситуација, и инфлацијата е ниска, и поседува стабилна валута. Тоа е голема предност и овозможува сигурност за компаниите и оние кои сакаат да вложуваат, изјави Груевски.Премиерот истакна дека она што може да се понуди како ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски и владината делегација во чиј состав се и министерот за привлекување на странски инвестиции, Џери Наумоф, заменик министерот за економија, Христијан Делев, и заменик директорот на Агенцијата за привлекување на странски инвестиции и промоција на извозот, Климент Шекеровски присуствуваа на бизнис форум во градот Џајпур, Република Индија каде беа презентирани можностите за инвестирање и водење на бизнис во Република Македонија.   Бизнис форумот во градот Џајпур се одржа во соработка со Конфедерацијата на индиската индустрија која е најголемата стопанска комора во Република Индија. Премиерот Груевски изјави дека Владата е фокусирана кон реализација на мерки за унапредување на економијата и кон овозможувањето на добра бизнис клима за што се преземаат бројни реформи, при што ги истакна и позитивните макроекономски индикатори. – Она што е важно за Македонија е тоа што поседува стабилна макроекономска ситуација, и инфлацијата е ниска, и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Охрид, 12. јули 2019 (ИНПРЕС) – Засега до општината нема поднесени барања од граѓани за обесштетување, по завчерашното невреме што го зафати Охридскиот регион, ...
сите 144 | | | веќе видена

Руските пранкери кои го имитираат поранешниот украински претседател, Петро Порошенко, и кои им се јавуваат по телефон и ги лажат политичарите и светските ...
сите 218 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Продолжува лобирањето за индиски инвестиции

Од:
До кого (е-маил):
Порака: