Груевски се обрати на форумот ,,Партнерство 2015 “ во Раџастан


Македонија нуди најниски трошоци за правење бизнис во Европа, потенцираше Груевски пред индиските бизнисмени. -Економските и политичките односи бележат нагорен тренд, особено по интензивната размена на посети на високо и највисоко ниво, како што е и оваа посета од наша страна, но и средбата која ја имав пред четири дена со премиерот на Република Индија, при што забележливо е дека со г-динот Моди имаме иста стратешка цел и фокус, тоа се економијата, инвестициите, новите работни места, подобрата бизнис клима, подобриот живот на луѓето. Растот на македонската економија се базира на три столба.  Градежништвото е еден од трите столба на растот на економијата, вториот столб е силен раст на извозот и странските инвестиции, а третиот столб е потрошувачката, истакна Груевски во своето обраќање.  Груевски ги покани индиските бизнисмени во Македонија да се уверат во широкиот спектар на можности кој се нуди за економска соработка. Треба да се искористи развојот на Индија, смета Претседателот на Конфедерацијата ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски, денеска оствари средба со извршниот директор на компанијата Вајбер, Талмон Марко, директорот за технолошки развој на компанијата Вајбер Игал Магазник и Хирато Шинатро од компанијата за он-лајн трговија Ракутен. Како што соопшти Владината прес служба, соговорниците разговараа на повеќе теми од сферата на информатичките технологии, глобалните текови и економските движења, можноста за соработка и бизнис климата која се развива за инвестирање во оваа значајна индустрија. Соговорниците истакнаа дека развојот на информатичките технологии влијае врз севкупниот економски развој на општеството и државата, и е непосредно поврзан со развојот на останатите сфери од индустријата. Премиерот Никола Груевски ги информираше своите соговорници за досега преземените мерки и реформи кои се во сферата на ИТ секторот, како и инвестициите кои се реализирани во тој правец. Посочи дека се спроведе проектот компјутер за секое дете со што се влијаеше за зголемување на ...
| | веќе видена | слични

Соговорниците разговараа на повеќе теми од сферата на информатичките технологии, глобалните текови и економските движења, можноста за соработка и бизнис климата која се развива за инвестирање во оваа значајна индустрија. Премиерот  Груевски ги информираше своите соговорници за досега преземените мерки и реформи кои се во сферата на ај- ти  секторот, како и инвестициите кои се реализирани во тој правец. Посочи дека се спроведе проектот компјутер за секое дете . Тој истакна дека владата организира бесплатни обуки за секој во државата кој сака да користи компјутери и тоа значително влијаеше на зголемување на процентот на информатичката писменост. Паралелно со реформите во економијата се вложува и во развојот на информатичките технологии во сите сегменти и тоа придонесе за значително зголемување на интернет пенетрацијата која во 2006-та беше 9%, а сега е околу 70%. Директорот на компанијата „вајбер“,  Магазник , изјави дека нивната глобална компанија го следи напредокот на државата во сферата на ...
| | веќе видена | слични

Бизнис форумот во градот Џајпур се одржа во соработка со Конфедерацијата на индиската индустрија која е најголемата стопанска комора во Република Индија. Премиерот Груевски изјави дека Владата е фокусирана кон реализација на мерки за унапредување на економијата и кон овозможувањето на добра бизнис клима за што се преземаат бројни реформи, при што ги истакна и позитивните макроекономски индикатори. Она што е важно за Македонија е тоа што поседува стабилна макроекономска ситуација, и инфлацијата е ниска, и поседува стабилна валута. Тоа е голема предност и овозможува сигурност за компаниите и оние кои сакаат да вложуваат, изјави Груевски. Посочи дека паралелно со реформите во економијата се вложува значително во развојот на информатичките технологии и во сите сегменти, а Владата организира бесплатни обуки за секој во државата кој сака да користи компјутери. Освен тоа што Македонија има факултети за информатички технологии се отвори и посебен Универзитет за информатички технологии во Охрид. Тој е државен ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, вчера учествуваше на самитот “Партнерство 2015” кој се одржа во градот Џајпур, Република Индија. Интернационалниот економски самит “Партнерство 2015”, чија главна тема е продлабочување на економската соработка и остварување на партнерства за нови релации, се одржува во организација на Конфедерацијата на индиската индустрија која е најголемата стопанска комора која ги обединува најголемите компании во Индија, владата на индиската држава Раџастан, како и индиското Министерство за економија и промоција. Овој самит се одржува од 1995-та година, а оваа година учествуваат економски делегации од вкупно 51 држава, како и претставници на меѓународни компании. На отворањето на самитот свое обраќање имаше претседателот на македонската Влада Никола Груевски, кој се задржа на пријателските односи со Република Индија, како и потенцијалите за соработка особено во сферата на економијата како поле на заеднички интерес. Економските и политичките односи ...
| | веќе видена | слични

Индиските компании и инвеститори преку Македонија полесно ќе дојдат до европскиот пазар. Ова беше истакнато на бизнис-форумот во индискиот градот Џајпур, на кој владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски ги презентираше можностите и поволностите за водење бизнис во земјава. Сопственикот на синџирот компании „Солемн“, Сјам Тандон, кој поседува повеќе бизниси од индустријата со метали и прехранбената индустрија даде позитивна оценка за можностите кои ги нуди Македонија за странските инвеститори. „Даночната политика и олеснувањата, како и отвореноста кон странските инвеститори се добра можност за индиските компании и инвеститори да се поврзат и да ја искористат можноста Македонија да биде порта на инвеститорите. Индија се отвори за американскиот пазар минатата година и мислам дека треба тоа да го направиме и со Европа, а Македонија е вистинската порта за тоа“, изјави Тандон. Премиерот Груевски истакна дека Владата е фокусирана кон реализација на мерки за унапредување на економијата и кон ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На средбите се претставени и потенцијалите на Македонија и можностите што им се нудат на странските инвеститори кои ќе решат да го прошират своето производство во Македонија. Она што може да се понуди како потенцијал, додаде Груевски, се и туристичките зони во кои може да се изградат хотели и туристички капацитети, и каде што постојат истите услови како и во слободните економски зони, даночни поволности, и земјиште кое се продава по почетната цена од 1 евро за еден метар квадратенВладата е фокусирана на реализација на мерки за унапредување на економијата и кон овозможувањето на добра бизнис-клима, за што се преземаат бројни реформи, истакна вчера премиерот Никола Груевски на Бизнис форумот во градот Џајпур.- Она што е важно за Македонија е тоа што поседува стабилна макроекономска ситуација, и инфлацијата е ниска, и поседува стабилна валута. Тоа е голема предност и овозможува сигурност за компаниите и оние кои сакаат да вложуваат, изјави Груевски.Премиерот истакна дека она што може да се понуди како ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски и владината делегација во чиј состав се и министерот за привлекување на странски инвестиции, Џери Наумоф, заменик министерот за економија, Христијан Делев, и заменик директорот на Агенцијата за привлекување на странски инвестиции и промоција на извозот, Климент Шекеровски присуствуваа на бизнис форум во градот Џајпур, Република Индија каде беа презентирани можностите за инвестирање и водење на бизнис во Република Македонија.   Бизнис форумот во градот Џајпур се одржа во соработка со Конфедерацијата на индиската индустрија која е најголемата стопанска комора во Република Индија. Премиерот Груевски изјави дека Владата е фокусирана кон реализација на мерки за унапредување на економијата и кон овозможувањето на добра бизнис клима за што се преземаат бројни реформи, при што ги истакна и позитивните макроекономски индикатори. – Она што е важно за Македонија е тоа што поседува стабилна макроекономска ситуација, и инфлацијата е ниска, и ...
| | веќе видена | слични

Македонија нуди поволни можности за инвестирање, а индиските компании и инвеститори може да ја искористат можноста преку Македонија да дојдат на европскиот пазар, беше истакнато на Бизнис форумот во градот Џајпур на кој владина делегација предводена од премиерот Никола Груевски ги презентираше можностите и поволностите за водење бизнис во земјава. Сопственикот на ланецот компании Солемн, Сјам Тандон, кој поседува повеќе бизниси од индустријата со метали и прехранбената индустрија даде позитивна оценка за можностите кои ги нуди Македонија за странските инвеститори. - Ја видовме презентацијата на премиерот Груевски, даночната политика и олеснувањата, како и отвореноста кон странските инвеститори се добра можност за индиските компании и инвеститори да се поврзат и да ја искористат можноста Македонија да биде порта на инвеститорите. Индија се отвори за американскиот пазар минатата година и мислам дека треба тоа да го направиме и со Европа, а Македонија е вистинската порта за тоа, изјави Тандон. Премиерот ...
| | веќе видена | слични

Македонија како порта за индиските бизнисмени кон Европа. Поволните можности за инвестирање и денеска пред индиските компании и инвеститори. Македонија како порта за индиските бизнисмени кон Европа. Поволните можности за инвестирање и денеска пред индиските компании и инвеститори. Владината делегација предводена од премиерот Никола Груевски ги презентираше поволностите за водење бизнис во земјава на Бизнис форумот во Џајпур. Сопственикот на ланецот компании Солемн, Сјам Тандон, кој поседува повеќе бизниси од индустријата со метали и прехранбената индустрија даде позитивна оценка за можностите кои ги нуди Македонија за странските инвеститори. - Ја видовме презентацијата на премиерот Груевски, даночната политика и олеснувањата, како и отвореноста кон странските инвеститори се добра можност за индиските компании и инвеститори да се поврзат и да ја искористат можноста Македонија да биде порта на инвеститорите. Индија се отвори за американскиот пазар минатата година и мислам дека треба тоа да го направиме и со ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Охрид, 12. јули 2019 (ИНПРЕС) – Засега до општината нема поднесени барања од граѓани за обесштетување, по завчерашното невреме што го зафати Охридскиот регион, ...
сите 144 | | | веќе видена

Руските пранкери кои го имитираат поранешниот украински претседател, Петро Порошенко, и кои им се јавуваат по телефон и ги лажат политичарите и светските ...
сите 218 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Груевски се обрати на форумот ,,Партнерство 2015 “ во Раџастан

Од:
До кого (е-маил):
Порака: