Ќе се пребројуваме

Процентот на сите етнички групи во Македонија ќе биде познат во јуни. Резултатите од пописот ќе го дадат одговорот и на прашањето колку граѓани се чувствуваат како Бугари. Од нивниот вкупен број ќе зависи дали тие ќе бидат издвоени како посебна група. Изминатиот период се зголеми бројот на македонски граѓани кои поради различни причини добија бугарски пасоши Државна пописна комисија во соработка со Државниот завод за статистика од 1 до 15 април идната година ќе спроведе попис на населението, што ќе го набљудува Еуростат. Резултатите ќе бидат објавени во јуни идната година. Во спроведувањето на пописот ќе учествуваат 17.500 лица. Половина од нив ќе бидат избрани на конкурс, а половина ќе бидат ангажирани од јавната админстрација. Составот на пописната комисија ќе биде мултиетнички. Од вкупно 25 членови, 14 ќе бидат Македонци, 11 од редовите на останатите етнички заедници, а од нив шестмина етнички Албанци. Со мешан етнички состав ќе бидат и 44-те пописни комисии кои ќе имаат од седум до 13 членови. Пописот ќе ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Коалицијата ВМРО ДПМНЕ – ДУИ се договори. Од први до петнаести Април идната година во Македонија ќе се спроведува Попис на населението, домаќинствата и становите. - Досега во Република Македонија се спроведени 8 пописи, а последниот попис на населението, домаќинствата и становите беше спроведен во 2002 година. – изјави министерот за правда Михајло Маневски. Целиот процес ќе го набљудуваат статистичари од ЕУРОСТАТ организацијата на Европската Унија, а конечните резултати од пописот треба да бидат готови до јули 2012 години. Владата ветува транспарентност и резултати кои реално ќе ја отсликале етничката застапеност на населението. Но, 6 месеци пред пописот почна да се шпекулира колкав ќе бил процентот на Албанците во Македонија. - Не би сакал да кажам бројки тука, кој, колку ќе биде застапен во следниот попис, бидејќи овие податоци ќе излезат токму од пописот кој ќе се одвива во 2011 година. – изјави потпретседател на Влада Абдулаќим Адеми. На последниот попис во 2002 година, во вкупниот ...
| | веќе видена | слични

И следниот попис во Македонија, што треба да се одржи од 1 до 15 април ќе биде под меѓународен мониторинг. Него ќе го спроведе Државна пописна комисија со мултиетнички состав во соработка со Заводот за статистика. Ова е договорот меѓу партнерите во власта. ВМРО-ДПМНЕ попушти пред клучното барање на ДУИ - попишувањето, макар и во поблага форма, сепак да го набљудуваат меѓународни експерти од Еуростат, кои Владата лично ќе ги покани. - Лајт мониторингот се организира во земји кои се професионално спремни за реализација на пописот, но заради транспарентност на попишувањето и довербата во резултатите се прави такво набљудување, вели директорката на Државниот завод за статистика Благица Новковска. Токму тука најмногу излезе на површина недоевербата која по прашањето за пописот си ја искажаа владините партнери еден кон друг. “Интегративците“ не одрекуваат дека целиот свој капацитет ќе го вклучат во пописот. Искажаа недоверба кон Заводот за статистика, затоа што во него на раководни места нема Албанци. Со што, ...
| | веќе видена | слични

Европскиот завод за статистика ќе го набљудува пописот на населението во Македонија кој ќе се организира од 1 до 15 април 2011 година. Вицепремиерот Абдулаќим Адеми, задолжен за спроведувањето на Охридскиот договор за време на претставување на Предлог законот рече дека Владата тоа го побарало од Државниот завод за статистика, со цел пописот да биде верификуван и од меѓународните институции. „Владата на Република Македонија и Државниот завод за статистика многу сериозно се посветени на овој процес, со цел да се обезбеди добра законска основа и позитивен амбиент во сите фази на пописот. Владата освен што го усвои Законот за попис на населението, домаќинствата и становите, му препорача на Државниот завод за статистика да го покани Евро – Стат за да го набљудуваат целиот процес и на крај процесот да биде верификуван од меѓународните институции“, рече Адеми. Министерот за правда, Михајло Маневски информираше дека попишувањето ќе се спроведува на македонски јазик и кирилично писмо, а во деловите од земјата каде ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Создадена е потребната правна основа за пописот на населението што ќе се спроведува од 1 до 15 април 2011 година. Владата, како што соопштија денеска на прес-конференција вицепремиерот задолжен за спроведување на Рамковниот договор Абдулаќим Адеми и министер за правда Михајло Маневски, го утврди Предлог законот за Попис на населението, домаќинствата и становите. Пописот ќе го спроведе Државната пописна комисија во соработка со Државниот завод за статистика (ДЗС), а ќе го следи ЕУРОСТАТ. За целиот процес ќе бидат потрошени 852 милиона денари или околу 14 милиони евра. - Владата ги презема сите мерки за Пописот на населението да се одвива во добра атмосфера и законски, со почитување на меѓународните стандарди и препораки на ЕУРОСТАТ, рече Адеми, апелирајќи да не се политизира и етнизира процесот. Успехот на пописот, напомена, е успех на секој од нас и на Македонија воопшто. Осврнувајќи се на Предлог законот, министерот Маневски информира дека попишувањето ќе се спроведува на македонски јазик и кирилично писмо, ...
| | веќе видена | слични

Попис не очекува од 1 до 15-ти апшрил следната година. Владата го утврди Предлог-законот за Попис на населението, домаќинствата и становите, со што е создадена потребната правна основа за пописот во 2011-та година. Ќе го спроведе Државната пописна комисија во соработка со Државниот завод за статистика, а ќе го следи Еуростат. Покрај ова, Адеми апелираше до сите институциите кои сакаат процесот на пописот да биде успешен, да им се приклучат со цел да нема политизирање и национализирање. Според министерот за правда, Михајло Маневски, попишувањето ќе се спроведува на македонски јазик и кирилично писно, а во деловите од земјата каде повеќе од 20 проценти од населението се припадници на не македонска етничка заедница, населението ќе може да се изјаснува на македонски или на својот мајчин јазик. Според надлежните од Државниот завод за статистика, извршени се сите подготовки за успешно реализирање на како што велат најкомоплексна и најсеопфатна активност, која ќе чини 14 милиони евра. Според Новаковска, во мај ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Владата ја создаде потребната правна основа за пописот на населението, домаќинствата и становите во Македонија, што е предвидено да се спроведе од 1 до 15 април наредната година од страна на Државната пописна комисија, а целиот процес ќе го следи ЕУРОСТАТ. Ова денеска го соопштија вице-премиерот за спроведување на Охридскиот договор, Абдулаќим Адеми, министерот за правда Михајло Маневски и директорката на Државниот завод за статистика Благица Новковска. „Владата на последната седница го утврди текстот на Законот за попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија, со што се создава законски основ за одвивање на пописот во април 2011 година. Ние како Влада ги презедовме сите мерки се со цел овој процес да се одвива во добра атмосфера и законски услови, со почитување на меѓународните стандарди и препораки на ЕУРОСТАТ“, рече Адеми. Целта на Владата, како што рече тој, е во процесот да се вклучат сите институции, да се обезбеди застапеност на сите заедници, во сите нивоа и органи за ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ се договорија - пописот што ќе се одржи од 1 до 15 април идната година, ќе го спроведе државна пописна комисија во соработка со Заводот за статистика, според сите меѓународни стандарди, а мек мониторинг на целиот процес ќе врши ЕУРОСТАТ, институцијата за статистика на Европската унија. „Лајт мониторинг се организира и се спроведува во земји кои што се професионално спремни да го направат пописот, но сметаат дека заради транспарентноста на фазите на пописот и заради зголемување на довербата во пописните резултати треба сепак да има на некој начин набљудување на овие фази“, вели Благица Новковска, директор на Завод за статистика. Во пописот ќе бидат вклучени околу 18.500 луѓе. Од нив, осум илјади ќе бидат избрани по случаен избор од администрацијата, а уште толку на јавен оглас. Во сите структури ќе биде запазен критериумот за правична застапеност на заедниците. „Главната цел на Владата на Република Македонија е во процесот да се вклучат сите институции, да се обезбеди застапеност на сите ...
| | веќе видена | слични

Македонската влада го утврдила предлог-законот за попис на населението, домаќинствата и становите, што ќе се спроведува од 1 до 15 април 2011 година. Пописот ќе го следи и ЕУРОСТАТ. Создадена е потребната правна основа за пописот на населението во Македонија, што ќе се спроведува од 1 до 15 април 2011 година. Владата, како што соопштија денеска на прес-конференција вицепремиерот задолжен за спроведување на Рамковниот договор Абдулаким Адеми и министерот за правда Михајло Маневски, го утврдила предлог-законот за попис на населението, домаќинствата и становите. Пописот ќе го спроведе Државната пописна комисија во соработка со Државниот завод за статистика, а ќе го следи ЕУРОСТАТ. Владата ги презема сите мерки за пописот на населението да се одвива во добра атмосфера и законски, со почитување на меѓународните стандарди и препораки на ЕУРОСТАТ, рече Адеми, апелирајќи да не се политизира и партизира процесот. Успехот на пописот, напомена тој, е успех на секој граѓанин и на Македонија воопшто. Попишување на ...
| | веќе видена | слични

Пописот на населението, домаќинствата и становите во Македонија ќе биде спроведен од 1. до 15. април, 2011 година. Ова се предвидува со Предлог законот за попис изготвен од Владата. Пописот ќе го спроведе Државната пописна комисија во соработка со Државниот завод за статистика. Вицепремиерот задолжен за спроведување на Охридскиот рамковен договор, Абдулаќим Адеми на денешната прес конференција во Скопје рече дека Владата побарала од Државниот завод за статистика да испрати покана до европската агенција за статистика ЕУРОСТАТ за набљудување на процесот. „Успехот на овој процес е успех на секој од нас и успех на нашата земја. Македонија мора да ги исполни меѓународните критериуми и стандарди на ЕУРОСТАТ и Владата е цврсто определена овие обврски да ги исполни до последна точка“, рече Адеми. Министерот за правда Михајло Маневски посочи дека со Предлог законот се предвидува попишувањето да се спроведе на македонски јазик и на кирилично писмо, додека во деловите од земјата каде над 20 проценти се припадници на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Гордана Силјановска Давкова: „Заедно со вас од утре започнуваме важна етапа во битката да ја вратиме Македонија во нормала. Ви благодарам за подршката“ ...
сите 209 | | | веќе видена

Кривичниот совет на одделението за организиран криминал и корупција при Основниот суд Скопје 1 – Скопје донесе одлука со која мерката притвор за поранешниот ...
сите 306 | | | веќе видена

Претседателот на Комисијата, Павле Богоевски ја презакажа за утре седницата поради повеќемината говорници кои се пријавиле за збор, а во текот на дискусијата ...
сите 330 | | | веќе видена

Шабан Шаулиќ, кралот на народната музика почина непосредно по сообраќајната несреќа во неделата наутро на автопат во Германија. Од автомобилот кој го удри ...
сите 207 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст“ што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 116 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Демократите во Претставничкиот дом на американскиот Конгрес денеска претставија резолуција со која се бара суспендирање на вонредната состојба во земјата, што ...
сите 77 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ќе се пребројуваме

Од:
До кого (е-маил):
Порака: