Суспендирани девет судии од скопскиот суд за прекршоци


Судскиот совет донесе одлука да ги суспендира од работа судиите кои вчера беа приведени од полицијата под сомнение за несовесно работењ е во службата. “Иако на судиите им беше укажано на пропустите и понатаму работеа како сакаат. Ние имавме информации и од институции и министерства дека многу предмети им застаруваат во овој оддел, вели Александра Зафироска –престседател на Судски Совет. До сега ниту обвинителството, ниту Судскиот совет не го кажаа мотивот зошто судиите сокриле 8000 предмети, а само полицијата кратко појасни дека тоа било заради лични пријателства. За првото и најмасовно приведување на судии се уште молчи здржението на судии.
| | веќе видена | слични

Кој и како ја следи работата на судиите? Дали органите на судската власт требало порано да реагираат и да покренат постапки против приведените судии? Дали им се заканува разрешување од функцијата и ако се утврди дека немало кривична одговорност? Ова се прашањата кои ги отворија дел од експертите по спроведувањето на акцијата Јустиција. Обвинителството ги сомничи дека тие намерно застарувале предмети од 2010-та година, а кривичен прогон против нив почнува 4 години подоцна. Универзитетскиот професор Осман Кадриу се сомнева дека пропустот е кај органите на судската власт бидејќи на крајот на секоја календарска година Судскиот совет е тој што врши контрола на работата на судиите и ја има евиденцијата на застарени предмети. Од приведените 14 судии од кои деветмина се активни, а останатите пензионирани, само двајца се повикале на судскиот имунитет, потврдуваат од Јавното обвинителство. Но тоа нема да се одрази на постапката затоа што во нивниот случај не им е изречена мерка притвор. „Повикувањето на судски ...
| | веќе видена | слични

Од приведените деветмина судии од одделот за прекшоци во основниот суд еден само двајца се повикале на имунитет. Еден од нив го искористил ова право пред обвинителот, а вториот преку својот адвокат пред судијата за претходна постапка. Од обвинителството појаснија дека судијата кој се повикал на имунитет не бил распрашан и не му била земена изјава, но тоа не ја запира понатамошната постапка, јавува Телма. -Повикувањето на судски имунитет би имало влијание во постапката само доколку јавното обвинителство поднесе предлог за определување на мерка притвор за осомничено лице, кое е вршител на судиска функција. Согласно законот за судови, судија не може да биде притворен без одобрување на судскиот совет на Република Македонија, освен ако е затечен во вршење на кривично дело за кое е пропишана казна затвор во траење од најмалку пет години. Досега во текот на постапката адвокат на еден од судиите се повикал на судскиот имунитет со образложение дека судија не може да биде повикан на кривична одговорност за искажано ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Од судски фотелји во домашен притвор. „Јустициа“ стави крај на несовесното работење на дел од судиите и судските службеници во Одделението за прекршоци во Основен суд Скопје I Скопје и резултираше со кривични пријави за нив, пишува Курир. Четиринаесет судии и 11 службеници се осомничени дека го оштетиле државниот буџет за 1.308.515 евра за ненаплатена, а пресудена глоба, и 3.773.500 денари за ненаплатен, а претходно пресуден паушал за околу 8.000 застарени предмети. За појаснување, како што пред два дена соопшти Министерството за внатрешни работи во текот на 2012 и во првото тромесечје од 2013 година, судиите и службениците постапувајќи по прекршочни предмети кои се примени во судот во текот на 2010 година, искористувајќи ја својата службена положба и овластувања и со неизвршување на својата службена должност ја нанеле милионската штета. - Пријавените лица во својство на судечки судии кои ги воделе прекршочните постапки, во договор и со посредство на судските службеници кои работеле во истото Одделение, ги ...
| | веќе видена | слични

Деветтемина судии кои со одлука на Судскиот совет, а по акцијата наречена „Јустиција“ беа суспендирани од работа, денеска не се појавија во Одделот за прекршоци на Основниот суд Скопје 1 - Скопје. На работа денеска не дошле ниту 11-темина стручни соработници, кои, исто така, беа опфатени со одлуката на Судскиот совет. Oд скопскиот Кривичен суд потврдуваат дека некои од оние кои сега се водат како осомничени вчера дошле во судот, но само за да ги подигнат решенијата за нивна суспензија. Од Кривичниот суд нема ништо ново што би можело да се каже, а по „дупката“ која се јави со приведувањето на судиите. Ставот на судот и натаму е дека тие ќе бараат Судскиот совет да делегира судии на определен период, а дотогаш по предметите ќе постапуваат преостанатите четворица судии. Инаку, бранителите на осомничените судии и стручни соработници велат дека не планираат да поднесуваат жалби по одредени одлуки, бидејќи ним се' уште не им се предочени доказите кои ги поседува Обвинителството. (Љ.С.)
| | веќе видена | слични

Здружението на судиите заседаваше за случајот „Јустиција“. Ниту еден од приведените нивни колеги од судот за прекршоци не се обратил до здружението во врска со настанот, ниту за начинот на спроведувањето на акцијата. Од здружението велат дека не ги оправдуваат евентуалните пропусти на приведените судии. „Здружението на судии на Република Македонија не ги оправдува евентуалните пропусти на колегите судии, но смета дека истите треба правилно да се утврдат и да се определи нивниот карактер, односно дали се тие од кривично-правен аспект или од друг вид поврзани со вршењето на судиската функција согласно со Законот за судовите, Законот на судски совет и Кодексот за судиска етика на судиите во Република Македонија,“ велат од Здружението на судии. Здружението апелира да се почитуваат законот и интегритетот на судиите. Во акцијата беа уапсени 14 судии и 11 нивни стручни соработници во судот за прекршоци. Во фиока чувале околу 8 илјади предмети за да застарат - има повеќе причини кои може да се претпостават зошто ...
| | веќе видена | слични

Добро разработен метод имале судиите кои трпеливо чекале да застари едно дело. Со години не го решавале случајот, а пресуда носеле токму пред рокот на застарување. Сепак и тогаш предметот останувал во фиока. Ова се деталите кои се откриваат од истрагата на полицијата и јавното обвинителство. 8 илјади прекршошни предмети успеале да застарат за 15-те месеци со што му нанеле штета на буџетот од 1,3 милиони евра. Од странките се барало да не се појавуваат на рочиштата, одлуки се носеле во отсуство. Кривичната истрага во Јустиција се води за 14 судии и 11 стручни соработници. Судскиот Совет времено им забрани да работат во судот.
| | веќе видена | слични

Скопје, 10. октомври 2014 (ИНПРЕС) – Скандалозното приведување на речиси сите судии и други вработени во Одделението за прекршоци во Основен суд Скопје 1 Скопје, поради наводно основано сомневање за злоупотреба на службена положба и овластување во полициската акција наречена „Јустиција“, ја потресе македонската јавност, пишува денес во соопштение Хелсиншкиот Комитет за човекови права во Македонија. „Повторно со кршење на Уставот и Законот за кривична постапка полицијата на сопствена иницијатива и без претходна наредба на судот, уапси ни помалку ни повеќе 14 судии и 11 стручни и други службеници на скопскиот кривичен суд! Потсетуваме дека без одобрение од судот, полицијата може да лишува од слобода само во случаи на исклучителна итност, а не за дела кои се следени и истражувани подолго време. Покрај тоа, во правна држава судиите за своето несовесно или неажурно работење одговараат пред Судскиот совет, како што впрочем тоа е пропишано и во Уставот на РМ, Законот за судови и Законот за судскиот совет. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Здружението на судиите на Република Македонија не ги оправдува евентуалните пропусти на приведените судии од Oдделот за прекршоци на Основниот суд Скопје 1 Скопје и смета дека пропустите треба правилно да се утврдат и да се определи нивниот карактер, односно дали се тие од кривично – правен аспект или од друг вид поврзани со вршењето на судиската функција согласно Законот за судовите, Законот за Судски совет и Кодексот на судиска етика за судиите на Република Македонија. Управниот одбор на Здружението на судиите на РМ на денешната седница апелира да се почитува законот при спроведувањето на постапката за евентуалната нивна одоговорност, а особено одредбите кои се однесуваат на законски дефинираните права и обврски, со цел да се обезбеди владеење на правото и почитување на принципот на правната сигурност вклучувајќи и почитувањето на дигнитетот и интегритетот на судиите во вршењето на судската функција. - Здружението на судиите на Република Македонија истакнува дека одговорноста на судиите од Одделот за ...
| | веќе видена | слични

Дел од судиите во Управниот одбор на Здружението на судии револтирани околу начинот на приведување на судиите во акцијата Јустиција. На денешниот вонреден состанок на Здружението се отворило прашањето дали се удри по дигнитетот на судиите иако досега ниту еден од нив не се обратил до Здружението, а според последните информации ниту се повикале на имунитетот. Оттаму велат дека не ги оправдуваат пропустите на колегите но апелираат за правилно спроведување на постапката за да се утврди дали во случајот има кривична одговорност. Приведените судии засега се суспендирани до правосилност на постапката. На ова барање на обвинителството вчера се согласи и Судскиот совет. Нивните адвокати велат дека се уште се врши увидот во огромниот доказен материјал по што ќе се произнесат. Додека да се делегираат нови судии на нивно место, по предметите во речиси испразнетиот Оддел за прекршоци ќе постапуваат преостанатите четворица судии.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров не дели исто мислење со Заев и СДСМ во однос на тоа како треба да се движи Македонија, после недобивањето на ...
сите 187 | | | веќе видена

Националниот празник Денот на македонската револуционерна борба, или популарно Денот на ВМРО, се одбележува денеска како неработен ден. На денешен датум во ...
сите 329 | | | веќе видена

Северна Македонија вчеравечер доби речиси неподелена поддршка од најголемите политички групации во Европскиот парламент за почеток на преговорите со ЕУ. Повеќе ...
сите 553 | | | веќе видена

Европскиот совет без договор за датум за почеток на преговори со Северна Македонија и Албанија. Првите луѓе на Советот и Комисијата во Брисел со разочарување ...
сите 922 | | | веќе видена

Американскиот државен секретар Мајк Помпео го поздрави ратификувањето на Протоколот за членство на Северна Македонија во НАТО. Во неговата изјава, која денеска ...
сите 174 | | | веќе видена

Не Бугарите, туку Македонците треба повеќе да се грижат за решавањето на историските прашања, рече министерката за надворешни работи на Бугарија Екатерина ...
сите 475 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Суспендирани девет судии од скопскиот суд за прекршоци

Од:
До кого (е-маил):
Порака: