Државната каса за в година тешка 2,95 милијарди евра


Повеќе пари за плати, пензии и за социјална помош се предвидени во предлог-државниот буџет за в година кој денеска ќе биде доставен до Собранието, најави вчера министерот за финансии Зоран Ставрески. Според него, од ноември годинава со исплатата на октомвриската плата примањата во јавната администрација ќе се покачат за 4 отсто. Од јули со јунската исплата социјалната помош ќе се зголеми за 5 отсто, а за исто толку ќе скокнат и пензиите од октомври со исплатата на септемвриската пензија. Буџетот за 2015 година, според владините најави, ќе биде насочен кон поддршка на стопанството и приватниот сектор преку капитални инвестиции, но и подигнување на стандардот на граѓаните. Ставрески истакна дека при дефинирањето на државната каса се земени предвид два тренда, односно движењата во европската економија и постигнувањата на домашното стопанство годинава. - Европската економија покажа негативни знаци, во осум земји има пад на индустриското производство, како и негативни трендови во германската економија. Ние, ...
| | веќе видена | слични

Има или не буџетот развојна компонента, се темите за дебата што се отвораат во земјава речиси при секое носење на овој најважен економски документ на државата. Содржи ли тој во себе премногу социјални издатоци и колку тие, заедно со платите на административците, и' тежат на економијата и воопшто на општеството, можат ли со тек на време да се намалуваат, или, пак, таа „операција“ е буквално неизводлива, бидејќи станува збор за прилично отпорни видови расходи, се прашањата кои економските експерти и бизнисмените ги загатнуваат речиси при сите промоции на државните буџети. Бројките сами по себе многу кажуваат. За таканаречени социјални трансфери идната година од државниот буџет ќе бидат исплатени дури 1,34 милијарди евра, или 63 милиони евра повеќе од оваа година. Платите на вработените во јавниот сектор, пак, в година ќе тежат 398 милиони евра, што е зголемување за 14 милиони евра, како последица на зголемувањето за 4 отсто што стартува од октомври годинава. Значи, излегува дека за социјални трансфери и плати ...
| | веќе видена | слични

Растот на платите, на пензиите и на социјалната помош ќе го подобри стандардот на граѓаните, но ќе ја поттикне и економијата. Вака дел од макроекономистите гледаат на предлог - буџетот. Растот на платите, на пензиите и на социјалната помош ќе го подобри стандардот на граѓаните, но ќе ја поттикне и економијата. Вака дел од макроекономистите гледаат на предлог - буџетот за 2015-та во кој се проектирани поголемите примања. Според нив, државна каса има социјална и развојна компонента, а ваквиот баланс ќе резултира со натамошен раст на стопанството и пад на невработеноста. „Ќе има пораст на личната потрошувачка кој би требало да се манифестира во поголема побарувачка на стоки и услуги што би повлекло зголемено индустриско производство што во крајна линија треба да резултира во остварување на планираната стапка на раст на БДП“ вели Томе Неновски, универзитетски професор. Административците ќе добијат покачување од 4% веќе од ноември годинава, а социјалците и пензионерите од 5% во јуни односно октомври вгодина. ...
| | веќе видена | слични

Буџетот за наредната година стимулира два сегменти кои ќе бидат локомотива на растот. Градежништовто преку капиталните инвестиции и личната потрошувачка преку покачените плати, пензии и социјалните исплати. И едното и другото ќе придонесат за остварување на предвидениот раст од 4%. Универзитетскиот професор Томе Неновски вели дека оваа проекеција е реална затоа што е резултат на тоа што досега е остварено и тоа што се очекува да се оствари идната година. Предвидените над 340 милиони евра за капитални инвестиции значат работа за макеоднските компании и отворање на нови работни места. -Пред се, има во себе капитална компонента која што е содржана во оние 345 милиони евра капитални инвестиции кои треба да креираат ново производство, нова продуктивност, нова додадена вредност и со самото тоа да бидат еден од двигателите на порастот на економијата во текот на следната година која е проектирана на 4 отсто, вели Неновски. Пензионерите се задоволни од најавата дека пензиите ќе им се зголемат уште еднаш догодина. ...
| | веќе видена | слични

Двете локомотиви кои ќе ја влечат економијата и догодина ќе бидат капиталните инвестиции на чело со градежништвото и личната потрошувачка- вели универзитетскиот професор Томе Неновски. Реалните проекции покажуваат дека економијата наредната година ќе забележи раст од 4 проценти. Според професорот Неновски буџетот за 2015- тата година е одраз на остварувањата во економијата. Првата компонента која е капитално развојна е најважна за бизнисот ќе се вложат 345 милиони евра буџетски пари. „Првата е капитално- развојна компонента којашто се согледува од износот на капитални инвестиции планирани за следната година во износ од 345 милиони евра, кои што во основа треба да значат продолжување на реализацијата на веќе започнатите проекти во оваа година“, вели универзитетскиот професор Томе Неновски. Буџетот предвидува поголеми плати во јавниот сектор, повисоки пензии и социјална помош. Ќе се инвестира во образованието и здравството ќе се градат училишта, градинки, болници, спортски сали. „Ќе резултира со ...
| | веќе видена | слични

Проектираниот буџет за 2015 година од страна на Владата не предвидува доволно капитални поекти. Сметаат од Стопанската комора на северозападна Македонија. Зголемувањето на платите во администрацијата велат нема да овозможи континуиран економски раст.
| | веќе видена | слични

Новата дефиниција на јавниот долг,според дел од стопанствениците не значи ништо друго туку прикривање на вистинските податоци за задолженоста на државата. Исклучлувањето на долговите на ЈП основани од државата,на општините и на трговските друштва во сопственост на државата и општинските власти според нив нема да го намали долгот што на крајот ке го плати стопанството и граганите. Арбен Халили од Комората на Северозападна Македонијавели дека нови дефиниции можат да се прават секој момент но вкупната вредност на парите која треба да ја вракаме за заемите ке остане иста.„Ние ке бидеме обврзани како стопанственици и грагани, дел од приходите да ги вракаме како даноци односно како долгови“ вели Халили Зголемување на долговите се предвидува и со предлог буџетот за 2015 година.Во него наместо мерки за стимулирање на приватниот сектор кој најбрзо обезбедува економски раст,велат дел од стопанските комори, се планираат поголеми трошоци за социјални трансфери.Тоа според нив, буџетот го прави социјален а не развоен. ...
| | веќе видена | слични

Буџетот за 2015-та има капитална, социјално-економска и стабилизирачка финансиска компонентна, изјави професорот на Aмерикан колеџ, Томе Неновски. „Kапиталната компонента е содржана во 345 милиони евра капитални инвестиции кои треба да креираат ново производство и тоа е еден од двигателите на економскиот раст“, нагласи професорот Неновски. Во исто време, според Неновски, буџетот има и социјална компонента или социјално-економска компонента во обезбедените средства за пораст на платите и пензиите, па и за социјалните случаи во следната година. „Тоа од своја страна ќе има резултат со зголемување на личната потрошувачка, а таа пак бара зголемена побарувачка на стоки и услуги. Тоа последователно го зголемува производството, а со се заедно повторно се враќаме на почетокот, односно на зголемувањето на БДП и создавањето или отворањето нови работни места во текот на следната година. Значи, имаме неколку измешани компоненти“, вели Неновски. Стабилизирачката финансиска компонента на буџетот, укажува, е согледана во ...
| | веќе видена | слични
19 копии

Големината и структурата на буџетот за 2015 година на некој начин е резултат на остварувањата на економијата во изминатиот период од оваа година и она што се очекува да се оствари во текот на идната година поставено на реални параметри и основи, освен ако нема некакви изненадувања од западноевропската економија, објаснува универзитетскиот професор Томе Неновски. Според него, буџетот за 2015 година има капитална, социјално-економска и стабилизирачка финансиска компонента. - Пред се, има во себе капитална компонента која што е содржана во оние 345 милиони евра капитални инвестиции кои треба да креираат ново производство, нова продуктивност, нова додадена вредност и со самото тоа да бидат еден од двигателите на порастот на економијата во текот на следната година која е проектирана на 4 отсто, вели во изјава за МИА Неновски. Тоа, посочува, автоматски би требало да значи и отворање нови работни места дополнети со соодветните активности и отворање нови работни места од очекуваните странски директни инвестиции во ...
| | веќе видена | слични

Toa го истакнува професорот од Универзитетот Американ колеџ Томе Неновски, во оценка за карактеристиките на буџетот за следната година. Според Неновски,  буџетот за догодина има капитална, социјално-економска и стабилизирачка финансиска компонентна. - Пред се, има во себе капитална компонента која што е содржана во оние 345 милиони евра капитални инвестиции кои треба да креираат ново производство, нова продуктивност, нова додадена вредност и со самото тоа да бидат еден од двигателите на порастот на економијата во текот на следната година која е проектирана на 4 отсто, вели во изјава за МИА Неновски. Тоа, посочува, автоматски би требало да значи и отворање нови работни места дополнети со соодветните активности и отворање нови работни места од очекуваните странски директни инвестиции во следната година. Во исто време, наведува Неновски, Буџетот  има и социјална компонента или социјално-економска компонента во обезбедените средства за пораст на платите и пензиите, па и за социјалните случаи во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во наредниот период ќе преовладува облачно време со слаби локални врнежи од дожд, а на планините од снег. По одделни котлини ќе има појава на магла, а повеќе ...
сите 239 | | | веќе видена

Граѓаните да бидат спокојни и да ја одбијат омразата на ВМРО-ДПМНЕ, порача владејачкиот СДСМ, од каде тврдат дека Законот за јазиците е во согласност со ...
сите 209 | | | веќе видена

Во поликлиниката „Идадија“ има 15 од спорните вакцини против мали сипаници со погрешна декларација. Здравство ја отвори вратата за камерата на 1ТВ, која ...
сите 175 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Државната каса за в година тешка 2,95 милијарди евра

Од:
До кого (е-маил):
Порака: