Конфедерацијата на синдикати бара одложување на законот за домување

2 копии

Законот за домување е тешко спроведлив и скап за македонскиот стандард и затоа треба да се одложи и да претрпи измени, велат од Конфедерацијата на синдикални организации. Тие побараа од Министерството за транспорт и врски... Законот за домување е тешко спроведлив и скап за македонскиот стандард и затоа треба да се одложи и да претрпи измени, велат од Конфедерацијата на синдикални организации. Тие побараа од Министерството за транспорт и врски и од владата да седнат на маса, заедно да го разгледаат законот и да ги поправат пропустите. Ако Владата не сака да ги слушне барањата во септември ќе ги повикаат граѓаните на протести.
| | веќе видена | слични

Мобилизација на граѓаните на масовни протести во септември ако дотогаш Владата не го стави во мирување законот за домување - со ваква радикална закана излезе Конфедерацијата на синдикати. Бара одложување на обврската за регистрација на новите куќни совети за една година во која што Владата преку јавни трибини ќе ги слушне предлозите на граѓаните и ќе направи драстични измени во законското решение. Во спротивно ефектите од сегашниот закон според конфедерацијата на синдикати ќе бидат само удар врз џебот на граѓаните и раскол помеѓу соседите. Ден по дебаклот на законот кога на последниот ден за регистрација - вчера, само 500 од десетици илјади куќни совети ја испочитуваа обврската, инспектори на терен нема. Граѓаните во неизвесност, надлежните во молк- ќе фрчат ли казни или ќе има дополнителен период. Единствено дел од градоначаалниците кои треба да ги испраќаат инспекторите им пратија утешна вест на граѓаните- нема веднаш да делат казни по 300 евра од стан. Ќе попушти ли и Владата под притисокот на јавноста ...
| | веќе видена | слични

Законот за домување една година да се стави во мирување. Ова го бара Конфедерацијата на синдикални организации. Според нив додека не се изјасни Уставниот суд институциите не треба по него да постапуваат и да казнуваат. Претседателот вели дека луѓето се во паника и наместо законот да им го олесни само им го нарушува соседскиот живот. Ретко кој сакал да стане управител на заедницата бидејќи обврските биле големи, а бенефитот никаков. Затоа имало и толку мал број на регистрирани згради. Марјан Ристевски додава дека дополнителен финансиски товар на граѓаните не им е потребен, посебно не во време кога луѓето немаат да ги подмират ниту сметките за струја, а не да плаќаат и за заедницата. Вчера преку соопштение реагираа и од Министерството за транспорт и врски. Смируваат, инспекторите ќе излегле на терен, но немало да казнуваат туку ќе ја скенирале состојбата и ќе делеле предупредувања. Но дека одзивот на законот е мал потврдуваат и од Централниот регистар каде досега се упишале само околу 500 заедници. - До пред ...
| | веќе видена | слични

Бојкот на законот за домување - граѓаните револтирани не ги пререгистрираат куќните совети во заедници на сопственици. Се бара законот да се одложи и да се измени, во спротивно некои организации најавуваат протести. „Ова ќе ги наруши комплетно меѓучовечките односи, бидејќи има луѓе не плаќаат. Ние ќе го пријавиме кај комуналниот инспектор, тој ќе дојде и што прави, на крај ќе мора пак извршителите на Михајло Маневски да ги пушти. Треба да пазиме, да не излезе комшијата по скали, да не се степаме, бидејќи ние сме го пријавиле“, вели Досега од вкупно 10 илјади згради регистрација направиле само 1000. „Ние имаме свој куќен совет, само што не е регистриран затоа што Владата треба да земе нешто од тие наши совети, зошто тие пари се земаат? - Прво не сме доволно информирани, што значи тоа? Сега слушаме нешто за фондови, па некој да види сметка за градбата, во ред, но треба време да се објасни“, изјавија анкетираните. Веќе е извесно дека законот паѓа на терен. Граѓаните го бојкотираат - институциите неможат да го ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Законот за куќен совет да се повлече, да се стави во мирување од една година и да се направат измени реагираат од Конфедерацијата на синдикални организации (КСО). „Апелираме до премиерот и министерот за транспорт и врски да го стават во мирување законот да се направат јавни трибини и да се договориме кои се недостатоците, законот е добар но да се имплементира во некоја европска земја каде што граѓаните имаат стандарт во вакви услови на загрозена економска ситуација не се потребни дополнителни трошоци за граѓаните“, рече Маријан Ристевски претседател на КСО. Тој вели дека законот ги нарушува меѓучовечките односи бидејќи се создава кавга меѓу станарите и дека на овој начин се отвораат дополнителни трошоците кои нема да изнесуваат 300 денари туку за неколку пати зголемени. „За прв пат граѓаните му рекоа не на некој закон, оваа реакција е за поздравување Владата треба да се замисли и да го повлече, да се преработи се она што е позитивно ќе се прифати, но тоа што создава револт кај граѓаните треба да се ...
| | веќе видена | слични

Конфедерацијата на синдикални организации (КСО) бара Законот за куќниот совет да се одложи за една година, кога би сес провел но со претходно усвоени измени. „Треба да се направат јавни трибини и да се договориме кои се недостатоците, законот е добар но да се имплементира во некоја европска земја каде што граѓаните имаат стандар д“, изјави денеска Маријан Ристевски претседател на КСО Според Ристевски Законот предизвикува кавга кај граѓаните и создава дополнителни трошоци. Според законот за домување, станарите на една зграда треба да изберат упшравител кој ќе се грижи за нејзиното одржување, а сето тоа треба и соодветно да се регистрира, за што кај станарите постои минимален интерес.
| | веќе видена | слични

Околу петстотини куќни совети беа регистрирани до вчерашниот последен ден од рокот за пререгистрација во заедници на сопственици. Од Централниот регистар ги повикуваат граѓаните што навреме не ја завршиле законската обврска да го сторат тоа во наредниот период. Ако не им е јасно што треба да направат, да дојдат во регистарот, каде што ќе им биде објаснета целата постапка Нервозните граѓани од зградите без новоустановени заедници на сопственици на вчерашниот, последен ден од рокот за пререгистрација на куќните совети, во Централниот регистар поднесоа пријави за регистрација на уште 130 заедници. Според достапните податоци, од околу 10 илјади згради во земјава, до вчера во заедници на сопственици беа регистрирани само 5 проценти. - Ова не требаше да го прифати ниту еден куќен совет. Законот го донеле пред една година и никаде ги немаше. Сега кога треба да функционира сé погласни се дека ќе нé казнуваат - вели наш сограѓанин. Вака настроените граѓани пресметаа дека ако од еден пререгистриран куќен совет се ...
| | веќе видена | слични

Вчера беше последниот законски рок до кога граѓаните требаше да се организираат и да ги регистрираат куќните совети. Според податоците од Централниот регистар, досега се регистрирани 530 куќни совети, а на обработка на документацијата чекаат уште 656. Само во текот на вчерашниот ден беа поднесени околу 300 барања. - Регистрирањето на куќните совети очекуваме да продолжи и од понеделник затоа што во петокот истече законскиот рок, а обврската за основање на куќниот совет како фирма си постои и натаму и претставниците на куќните совети во секое време може да дојдат во Централниот регистар и да го регистрираат куќниот совет како заедница на сопственици на станови или да изберат фирма која ќе ја одржува нивната зграда - вели Емил Јакимовски, портпарол на Централниот регистар. Граѓаните со кои разговаравме велат дека регистрацијата на куќните совети оди многу тешко затоа што не можат да се соберат и да изберат претседател. - На тие од државава треба да им биде јасно дека не се пишува закон како тие ќе си го ...
| | веќе видена | слични

Централниот регистар ги затвори шалтерите за пререгистрација на куќните совети. Вчера истече рокот во кој граѓаните што живеат во колективните станбени објекти требаше да се организираат во заедница на сопственици, или да ангажираат фирма-управител која ќе се грижи за натамошно тековно одржување на зградата. До вчера, до 13 часот, беа регистрирани 510 заедници на сопственици, а во процес на одобрување беа уште 582 пријави. Најмногу заедници на сопственици се регистрирани во Скопје - 345, потоа во Охрид - 38, во Гевгелија - 29, Велес - 13, Тетово - 21, Струга - 6, Битола 5 заедници... Од досегашните 299 куќни совети пререгистрација извршиле само 43. Иако се очекуваше до крајот на работното време на шалтерите на Централниот регистар да бидат примени уште барања, сепак, бројката од околу 1.100 пријави за регистрација на заедница на сопственици е многу мала во однос на над 10.000 станбени згради во државата, колку што беа регистрирани со последниот попис. Тоа укажува на слабата заинтересираност на граѓаните за ...
| | веќе видена | слични

Во Централниот регистар вчера за само четири часа биле поднесени повеќе од 500 пријави Само високите казни можат да ги превоспитаат граѓаните. Вчера на последниот ден за регистрирање на куќни совети за само 4 часа во Централниот регистар биле поднесени над 200 пријави. Одговорните од Регистар велат дека ваквата состојба е очекувана со оглед на навиките на граѓаните сите работи да ги завршуваат во последен момент. - До 11 часот кај нас се регистрирани над 500 куќни совети, а уште толку чекаат на одобрување. Инаку, во изминатите 11 месеци откако законот е стапен на сила регистриравме само 50. Сепак, нашите служби се подготвени и во Централен регистар не се забележува голем метеж, информираше портпаролот на Централен регистер, Емил Јакимовски. Дел од граѓаните пак, се скептици околу практичната примена на овој Закон и бараат од Владата да се пролонгира примената на Законот за домување бидејќи тие се повикуваат и на изјавата на министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески, кој пред извесно време изјави дека ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Фактот што денеска специјалната јавна обвинителка Катица Јанева влезе на распит за истрагата за „Рекет“, заедно со адвокат, го проблематизираат голем број на ...
сите 1185 | | | веќе видена

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски вечерва беше на роденденот на организацијата во Прилеп. Вечерва бев на роденденот на Општинскиот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ ...
сите 441 | | | веќе видена

Вчера во 12.30 часот во СВР Скопје, А.А.(51) од Скопје пријавила дека нејзин познаник И.Н. се обидел да изврши обљуба врз нејзината ќерка, но не успеал. Се ...
сите 413 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 158 | | | веќе видена

Валканите пари од аферата Рекет, кој ја тресе Македонија, но и целиот регион, оделе во Сојузот за Србија(СЗС) и тоа преку Вук Јеремиќ, открива српски ...
сите 140 | | | веќе видена

Го контролира ли некој експрес лонецот кој на Балканот врие? Се тресе и татни лонецот, а никако да се најде вентил за да не експлодира. А, се започна ...
сите 181 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Конфедерацијата на синдикати бара одложување на законот за домување

Од:
До кого (е-маил):
Порака: