Мора да се смени профилот на македонските политичари

Вицепремиерот задолжен за спроведување на Рамковниот договор, Абдулаќим Адеми, смета дека овој договор не само што го прекинал конфликтот, туку ја стабилизирал Македонија во сите сегменти и полиња Охридскиот рамковен договор кој е создаден за надминување на непријателствата во Република Македонија во 2001-та е специфичен македонски модел на мултиетничко општество заснован на интеграција без асимилација, а се темели на нашата традиција на заемно почитување меѓу етничките заедници - изјави денес претседателот Ѓорге Иванов на трибината по повод годишнината од потпишувањето на договорот со кој се стави крај на воениот конфликт во 2001 година. Според него постигнувањата во однос на имплементацијата во изминатите девет години се мерливи, но неговата целосна имплементација чини многу. - За да биде целосно функционален е неопходен бруто-домашен производ од 8 илјади долари по глава на жител, а Македонија во овој момент остварува само половина од потребниот БДП, рече претседателот Иванов. Тој сакајќи посликовито да ...
| | веќе видена | слични

СКОПЈЕ, Македонија -- Во петок (13-ти август) се навршува деветтата годишнина од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, документот кој го кодификуваше меѓуетничкиот соживот и европската интеграција на Македонија. Делегацијата на ЕУ, штабот на НАТО во Скопје, набљудувачката мисија на ОБСЕ во Скопје и Американската амбасада по тој повод во четвртокот издадоа заедничка изјава. Во истата се вели: „Договорот и соодветните уставни одредби остануваат неопходни за градењето мирно, праведно и тесно поврзано мултиетничко општество“. Во неа се повикува и на дополнителни напори „во областите на еднаквата застапеност, децентрализацијата и образованието“. Владејачката ВМРО-ДПМНЕ и главната опозициска партија СДСМ рекоа дека остануваат посветени на Договорот и неговото спроведување. (Вечер, Дневник, Утрински весник - 13/08/10; веб-страница на ОБСЕ, Макфакс, Медиафакс - 12/08/10)
| | веќе видена | слични

Амбасадорот на ОБСЕ во Скопје, во ексклузивното интервју за Алсат-М телевизија, уште еднаш потсети за клучното значење на Охридскиот договор за интеграциските процеси и стабилноста на земјата. Сепак, тој истакна дека многу нешта остануваат да бидат имплементирани. „Верувам дека во текот на овие девет години земјава направила многу добри работи кои се темелат на Охридскиот рамковен договор. Верувам дека Договорот докажа дека претставува клучен инструмент за стабилноста и за иднината на земјата. Беа усвоени многу важни закони кои последователно го изменија Уставот, вработувањето во полицијата, коалиционата влада, образовниот систем, употребата на јазиците, процесот на децентрализација итн. Се направи огромна трансформација. Сепак, има уште многу работи што треба да се направат. Идеалот на кој луѓето се повикуваат во духот на Охридскиот рамковен договор се уште целосно не е исполнет. Јас верувам дека секој во ова општество, не само што сака мир, туку сака општество во кое заедниците ќе уживаат во нивните ...
| | веќе видена | слични

„Охридскиот договор, без домаќин“. Со ваква метафора Претседателот Ѓорге Иванов ја објасни фактичката состојба на имплементацијата на овој документ на трибината со тема “ Охридскиот договор денеска и во иднина“. ,,Ако сите живееме заедно, треба и одговорноста да биде заедничка,, рече шефот на државата, според кого, такво нешто бара и Европската унија. „Република Македонија по Охридскиот договор би ја дефинирале како зграда во која секоја заедница има свој стан и простор. Прашањето е кој ќе се грижи за покривот, скалите, за заедничката инфраструктура, односно кој ќе се грижи за јавниот интерес“, рече Иванов. Иванов, како еден од најголемите критичари на Охридскиот договор до пред изборот за претседател, денеска договорот го опиша како одличен модел. Призна дека од позицијата на претседател тешко му е да даде лично мислење. „Доколку настапував од академска позиција имав што да зборувам. Кога сте во позиција на политичар ситуацијата е сосема поинаква. Се соочувате со реалноста и со она што треба во даден ...
| | веќе видена | слични

Моделот на државно уредување кој е дефиниран во охриската спогодба е скап и за негово целосно имплементирање потребно е Македонија да им бруто домашен производ од минимум осум илјади евра. На половина од патот сме. Ваква е констатацијата на шефот на државава. Ја извлекол од анализите што ги правеле странски експерти. Иако како член на академската заедница го критикуваше, сега како претседател, Ѓорге Иванов оценува дека овој модел на решавање на внатрешните проблеми е успешен. Тој побара поголема одговорност од заедниците во градењето на заедничката држава, предупредувајќи дека сега не се само Македонците одговорни за јавниот интерес, туку сите треба да дадат адекватен придонес. За вицепремиерот Адеми, токму преку рамковниот договор, македонските лидери и раководството на ОНА покажале јасна визија во која насока треба да се развива Македонија. Им ставиле крај на сите обиди за поделби на државата, размена на територии и на население. За експертите, без традицијата на добрососедство меѓу Mакедонците и ...
| | веќе видена | слични

На денешен ден, пред девет години е потпишан Охридскиот рамковен договор, со кој се стави крај на неколкумесечнот оружен конфликт во Република Македонија. Беше подготвуван во претседателската вила во Охрид, поради што и беше дефиниран како Охридски. Официјалното потпишување се случи на Водно, во Скопје. На договорот, свој потпис ставија лидерите на тогаш најголемите партии ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДПА и ПДП, како и претставници на НАТО, САД и ЕУ. Рамковниот договор е иднината на Република Македонија. Главна активност и во иднина останува исполнување на обврската за правична застапеност на сите ентички заедници во државната администрација, вели вицепремиерот задолжен за спроведување на Охридскиот договор Абдилаќим Адеми. - Во оваа област, што е приоритет на Владата, има добар прогрес. Околу 20 отсто се движи бројката на Албанците во државната администрација. Од другите етнички заедници само Србите и Власите се повеќе вработени во државната администрација од тоа колку се застапени како заедници. Помалку се ...
| | веќе видена | слични

Целосната имплементација на Охридскиот рамковен договор е услов за евроатлантските интеграции на Македонија, но тоа чини многу пари, изјави денеска македонскиот претседател Ѓорге Иванов. Тој, на денешната трибина во Скопје, по повод девет години од неговото потпишување, посочи дека за целосно спроведување на Договорот е неопходен бруто домашен производ од 8 илјади долари по глава на жител, а Македонија во моментот има само половина од потребните пари. Иванов нагласи дека Рамковниот договор е македонски модел на мулти-етничко општество. „Најсуштествено е што Охридскиот договор понуди еден модел на интеграција кој што е различен во Македонија од другите, од соседите и во регионот“ рече Иванов. Вицепремиер задолжем за спроведувањето на Рамковниот договор, Абдулаќим Адеми во своето обраќање рече дека благодарение на имплементирањето на Договорот, Македонија во 2005 година доби статус на земја кандидат за зачленување во Европската унија со јасна порака за негова имплемантација. „Охридскиот рамковен договор го ...
| | веќе видена | слични

Рамковниот договор не е мртов. Претставува отворен процес со позитивни влијанија ќе констатираат говорниците на трибината охридскиот договор денеска и во иднина. Целта на договорот беше изградба на механизми за демократија и функционални институции. Дел од одредбите реализирани, но укажувањата од меѓународниот фактор се дека се уште треба да се работи на целосна реализација. Претседателот Ѓорѓе Иванов ќе потенцира станува збор за специфичен модел кој се темели на традицијата на заемно почитување меѓу етничките заедници. Треба да се согледа и економската димензија нагласува Иванов. „Таков модел на демократија е скап модел, дека минимум ви треба осум илјади долари по глава на жител за да тој биде целосно функционален што значи тој аспект мора да го имаме во предвид ако не ја збогатуваме економијата, ако Македонија не создава нови вредности, нови пазари за своите производи, не создава повисок ГДП по глава на жител, секој пат ќе се јавуваат проблемите“, изјави Ѓорѓе Иванов, претседател на РМ. Иванов прв пат ...
| | веќе видена | слични

Охридскиот рамковен договор кој е создаден за надминување на непријателствата во Република Македонија во 2001-та е специфичен македонски модел на мултиетничко општество заснован на интеграција без асимилација, а се темели на нашата традиција на заемно... Охридскиот рамковен договор кој е создаден за надминување на непријателствата во Република Македонија во 2001-та е специфичен македонски модел на мултиетничко општество заснован на интеграција без асимилација, а се темели на нашата традиција на заемно почитување меѓу етничките заедници. Ова денеска на трибината насловена „Охридскиот рамковен договор денеска и во иднина“ го истакна претседателот на државата Ѓорге Иванов нагласувајќи дека во нормативниот дел моделот е отворен проект во кој се вградуваат барањата на секоја генерација што го прави динамичен. - Постигнувањето во однос на имплементацијата во изминатите девет години се мерливи, но неговата целосна имплементација чини многу и за да биде целосно функционален е неопходен бруто домашен производ од 8 ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Целосна имплементација на Рамковниот договор е услов за европската иднина на Македонија, но чини многу пари. Ова го изјави претседателот Ѓорге Иванов на денешната трибина организирана по повод девет години од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор. „Неговата целосна имплементација чини многу и за да биде целосно функционален е неопходен бруто домашен производ од 8.000 долари по глава на жител, а Македонија во овој момент остварува само половина од потребниот БДП“ изјави Иванов. Пред девет години беше потпишан Рамковниот договор со кој се стави крај на конфликтот во 2001 година и се постави рамка за меѓуетнички соживот и евроатланска перспектива на државата.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Веднаш да се најде замена за притворената специјална јавна обвинителка Катица Јанева, порача денеска од Новаци премиерот Зоран Заев.Тој испрати јавна порака ...
сите 382 | | | веќе видена

Нека прекинат да глумат лудило во Јавното обвинителство, порача денеска адвокатот Јанаки Митровски, во врска со најновите детали од криминалната афера Рекет, ...
сите 128 | | | веќе видена

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски го прашува републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески каде се парите од рекетот ако објавениот извештај навистина ...
сите 153 | | | веќе видена

Мерката притвор од 30 дена на Јанева и беше доделена поради можност од бегство, влијание врз сведоци и инволвирани во истрагата за предметот „Рекет“ и ...
сите 382 | | | веќе видена

Објавувањето на записникот од страна на еден портал само покажува колку е порозно и некадарно обвинителството, вели за Пресинг Тв адвокатот Звонко ...
сите 236 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 77 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Мора да се смени профилот на македонските политичари

Од:
До кого (е-маил):
Порака: