Страницата со културни дејци ќе се менува

Тодоров ќе бара јавно извинување од авторките, како и од рецензентката Антоанела Петковска, професорка на Филозофскиот факултет. Тој ја гледа вината токму кај рецензентите кои го одобриле тоа и не им укажале на авторите дека тие имиња не се соодветни Дел од "културните дејци" кои се најдоа во учебникот по предметот Општество ќе бидат избришани. По реакциите во медиумите за изоставување на важни личности од листата на Македонци кои се значајни за македонската култура, и ставањето на имиња кои немаат никаква поврзаност со тоа, министерот за образование и наука, Никола Тодоров, пресече. Спорната страница ќе биде сменета. Тој уште во средата вечер имал средба со четирите авторки на учебникот "Општество" за петто одделение, Кристина Краљева, Весна Павловиќ, Елена Станојковиќ и Соња Кирковска и од нив побарал веднаш да ја коригираат спорната содржина. - Во околу 20.000 примероци од учебниците до 1 септември треба да биде отпечатена нова страница која ќе ја замени таа на која се посочени личности заслужни за ...
| | веќе видена | слични

24 часа откако се подели контроверзниот учебник по предметот "Општество" за петто одделение целосно ќе биде повлечен и вратен на доработка. Ќе се менува страницата на која во листата на значајни имиња од културата нема ниту еден писатели или сликар, но ја има водителката Нора Шакири и свирачот Феруз Мустафов, како и актерите Тони Михајловски и Игор Џамбазов. Овие имиња нема да стојат во коригираната верзија. Лут на рецензентите кои дозволиле ваков учебник за петто одделение министерот за образование Тодоров не ја исклучи можноста и за целосна корекција на учебникот доколку се констатираат и други пропусти. А, нив ги има – од чудната дефиниција на наркоманијата, преку цитатати на популарни песни до промоција на некој министри како Веле Самак. Друштвото на пистателите на Македонија нема дилеми – лично од министерот Тодоров побараа учебникот веднаш да биде повлечен. Навредени и лути се што во листата на зачајни личности од културата нема ниту еден писател. Авторките на учебникот, се кријат, не дадоа никаков ...
| | веќе видена | слични

Наближува почетокот на учебната година, а македонската јавност веќе се навикна на скандали во образованието. За жал, како и во претходните неколку години, овие скандали ќе направат ненадоместливи штети во образовниот процес. Случајот со новиот учебник по Општество за петто одделение е само еден таков пример. СДСМ ја поздравува брзата реакција на министерот Никола Тодоров во насока на решавање на проблемот со спорните делови од учебникот по Општество, но укажуваме дека ваквата реакција повторно е брзоплета. За жал, штетата е веќе направена. Се наоѓаме во парадоксална ситуација каде, од една страна, станува евидентно дека учебникот треба комплетно да се повлече од употреба, а од друга страна, доколку се повлече, учениците од петто одделение нема да имаат учебник во претстојната учебна година. Ние не мислиме дека со кинење на една страничка од учебникот и лепење на нова страница ќе се реши проблемот со образованието во Република Македонија. Предупредуваме дека ова е само почеток на проблемите со учебниците. ...
| | веќе видена | слични

Министерството за образование и наука (МОН) реплицирајќи на денешната прес-конференција на опозициската СДСМ на која беше побарана одоговорност од министерот Тодоров, одговара образложувајќи ја процедурата за зибор на автори и рецензенти за учебниците Постапката за издавање на учебници е уредена со Законот за учебници за основно и средно образование. Согласно член 10 од Законот, автор на учебник е лице со високо образование, магистер и доктор на науки, чие образование е од областа или е соодветно на областа на која и припаѓа наставниот предмет за кој е наменет учебникот. Учебник се издава, доколку се направи измена на наставната програма за што министерството за образование и наука, односно Педагошката служба објавува конкурс за прибирање на ракописи на учебници. Директорот на Педагошката служба по предлог на Националната комисија за учебници, формира рецензентска комисија која врши стручно вреднување на ракописи за учебник за соодтевен предмет, а во согласност со методологијата која ја изготвува ...
| | веќе видена | слични

Општеството за петто одделение ќе оди на целосна ревизија. Министерот Тодоров доцна синоќа од авторите побара да ја коригираат само спорната страна. Ако нема други грешки тогаш само скандалозната страна од која ќе се избришат имињата на Нора Шакири, Ферус Мустафов, Тони Михајловски ќе се препечати. Ќе побара од редакторите кои ги смета за единствени одговорни за скандалот јавно да се извинат и да ги поправат грешките. Но, ако се покаже дека има и други спорни текстови и слики, тогаш редакторите нема да поминат само со извинување, вели Тодоров. -Доколку станува збор за повеќе грешки и пропусти во учебникот кои ќе имплицираат негово повлекување и печатење нов учебник, станува збор за сериозна работа и тогаш нема да останеме само на извинување туку посериозна орговорност согласно законите на РМ, вели министерот Тодоров. Друштвото на писатели поригорозно од министерот. Бараат повлекување на целиот учебник. Со тоа што не е ставен ниту еден писател направена е навреда на македонската култура, е ставот на ...
| | веќе видена | слични

С О О П Ш Т Е Н И Е Министерството за образование и наука има обврска да ја запознае јавноста со фактите, и начинот на избор на автори и рецензенти на учебниците за основно и средно образование. Постапката за издавање на учебници е уредена со Законот за учебници за основно и средно образование. Согласно член 10 од Законот, автор на учебник е лице со високо образование, магистер и доктор на науки, чие образование е од областа или е соодветно на областа на која и припаѓа наставниот предмет за кој е наменет учебникот. Учебник се издава, доколку се направи измена на наставната програма за што министерството за образование и наука, односно Педагошката служба објавува конкурс за прибирање на ракописи на учебници. Директорот на Педагошката служба по предлог на Националната комисија за учебници, формира рецензентска комисија која врши стручно вреднување на ракописи за учебник за соодтевен предмет, а во согласност со методологијата која ја изготвува Бирото за развој на образованието. Рецензентите се определуваат ...
| | веќе видена | слични

Учебникот по општество за петто одделение е само уште еден од многуте скандали во образованието, реагира СДСМ оценувајќи дека и покрај мерките на министерот Тодоров штетата е веќе направена. За жал, смета партијата, проблеми се очекуваат и со содржината и дистрибуцијата и на други учебници, а прогнозата е дека учениците од седмо одделение нема да добијат учебник по географија, додека повеќе учебници нема да се отпечатат за средните стручни училишта.
| | веќе видена | слични

Министерот за образование Никола Тодоров засега ќе биде задоволен со извинување од страна на рецезентите на учебникот по општество за петто одделени кои очигледно не ја читале добро неговата содржина, па сега ќе имаат поправен... Министерот за образование Никола Тодоров засега ќе биде задоволен со извинување од страна на рецезентите на учебникот по општество за петто одделени кои очигледно не ја читале добро неговата содржина, па сега ќе имаат поправен испит и да откријат евентуални други несоодветни содржини. Во овој учебник вчера новинарите открија скандалозно збунувачки список на несоодветни имиња за категоријата значајни личности од културата. Авторките на учебникот ова поглавје ќе мора да го преработат.
| | веќе видена | слични

Страницата во учебникот по општество за петто одделение каде што како ликови од културата беа споменати Нора Шаќири, Тони Михајловски и Ферус Мустафов ќе се препечатува, соопшти министерот за образование и наука Никола Тодоров. Министерот рече дека синоќа имале состанок со четворицата автори на учебникот и како најдобро решение одлучиле да се препечати само конкретната страница. „Разговаравме како да го надминеме овој проблем, ќе одиме со промена на страницата на учебникот. Престанавме со дистрибуција на учебниците, размислуваме да ги повлечеме и тие што се веќе доставени. Да ги вратиме во печатница и да биде препечатена конкретната страница и да биде заменета на начин како што се прави исправка во сите учебници. Размислуваме на кој начин да се речи ова, и одлучивме да бидат отстранети споменатите имиња“, рече Тодоров и додаде дека ќе биде сосема задоволен ако авторите и рецензентите ја признаат својата грешка и се извинат за истата, а за конкретна одговорност не се знае дали некој ќе ја сноси. Тој рече ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 13 август 2010 (МИА) - Министерството за образование и наука не може да биде одговорно за работата на рецензентите на учебниците, зашто тие се последниот филтер во процедурата за објавување на учебниците, стручно ги вреднуваат и даваат зелено светло за печатење на ракописите. Авторите имале идеја што требало да стои во учебникот, а дали е таа прифатлива или не одлучуваат рецензентите, рече денеска министерот Никола Тодоров во врска со спорната содржина на „Општество“ за петто одделение. - За мене ќе биде доволно доколку рецензентите ја признаат својата грешка и се извинат за непријатностите кои им ги нанесоа и на Министерството и мене, како министер за образование и наука... Моја работа не е да ги читам учебниците, ниту да се мешам и да одлучувам што ќе стои во кој било учебник. За изработката на учебниците има цела процедура и тие поминуваат низ повеќе филтри, рече Тодоров. Дистрибуцијата на учебниците е прекината, а тие кои се веќе распределени ќе бидат вратени во печатница за до почетокот на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Веднаш да се најде замена за притворената специјална јавна обвинителка Катица Јанева, порача денеска од Новаци премиерот Зоран Заев.Тој испрати јавна порака ...
сите 383 | | | веќе видена

Нека прекинат да глумат лудило во Јавното обвинителство, порача денеска адвокатот Јанаки Митровски, во врска со најновите детали од криминалната афера Рекет, ...
сите 128 | | | веќе видена

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски го прашува републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески каде се парите од рекетот ако објавениот извештај навистина ...
сите 153 | | | веќе видена

Мерката притвор од 30 дена на Јанева и беше доделена поради можност од бегство, влијание врз сведоци и инволвирани во истрагата за предметот „Рекет“ и ...
сите 382 | | | веќе видена

Објавувањето на записникот од страна на еден портал само покажува колку е порозно и некадарно обвинителството, вели за Пресинг Тв адвокатот Звонко ...
сите 236 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 76 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Страницата со културни дејци ќе се менува

Од:
До кого (е-маил):
Порака: