Петок тринаесетти - најстрашен за куќните совети!?

Во Централниот регистар вчера за само четири часа биле поднесени повеќе од 500 пријави Само високите казни можат да ги превоспитаат граѓаните. Вчера на последниот ден за регистрирање на куќни совети за само 4 часа во Централниот регистар биле поднесени над 200 пријави. Одговорните од Регистар велат дека ваквата состојба е очекувана со оглед на навиките на граѓаните сите работи да ги завршуваат во последен момент. - До 11 часот кај нас се регистрирани над 500 куќни совети, а уште толку чекаат на одобрување. Инаку, во изминатите 11 месеци откако законот е стапен на сила регистриравме само 50. Сепак, нашите служби се подготвени и во Централен регистар не се забележува голем метеж, информираше портпаролот на Централен регистер, Емил Јакимовски. Дел од граѓаните пак, се скептици околу практичната примена на овој Закон и бараат од Владата да се пролонгира примената на Законот за домување бидејќи тие се повикуваат и на изјавата на министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески, кој пред извесно време изјави дека ...
| | веќе видена | слични

На денешниот последен рок за регистрација на Зедниците на сопственици, законската обврска ја исполниле едвај нешто повеќе од 500 куќни совети, велат во Централниот регистер. Регистрацијата ќе продолжи и во наредните денови, но дали ќе... На денешниот последен рок за регистрација на Зедниците на сопственици, законската обврска ја исполниле едвај нешто повеќе од 500 куќни совети, велат во Централниот регистер. Регистрацијата ќе продолжи и во наредните денови, но дали ќе бидат казнети тие што го испуштија денешниот рок, треба да соопшти Министерството за транспорт и врски. Патем кажано, министерството би требало да каже колку е планирано да се наполни буџетот ако се има предвид дека секоја заедница регистрацијата ја чини по 2.450 денари.
| | веќе видена | слични

Министерот за транспорт на некоја плажа ќе ја чуе веста – законот за домување не помина кај граѓаните. Во рокот за регистририрање на новите куќни совети наместо неколку илјади во евиденцијата на центарлниот регистрат влегоа само 500 згради. Според одзивот најмногу згради се регистриани во Скопје- 345, потоа во Охрид 58, Гевгелија- 29, Тетово 21. Во Велес има 13 и Струга 10. Во сите останати градови како Битола, Струмица, Куманово, Гостивар бројот е под десет. Добрата вест за граѓаните сепак е што од општините велат - дека нема веднаш да почнат да ги делат казните од 300 евра по стан. Освен граѓаните непотготвеност за новиот закон покажа и Државата. Не се стигна, навреме да се отвори регулаторната комисија за домување. Колку е сериозна и државата кон новиот закон за домување покажува примерот со регулаторната комисија за домување. Тоа е институцијата која треба да дели лиценци за управители. Немаат ниту своја канцеларија ниту пак се регистрирани во централниот регистар. Засега нема најави за одложување на ...
| | веќе видена | слични

Сопствениците на станови кои не се регистрирале во заедница на станари привремено се спасија од казни. Прво инспектори ќе излезат да ја проценат состојбата на терен, а потоа Министерството за транспорт и врски ќе ги разгледа можностите за носење на дополнителни мерки. - Согласно законската регулатива инспекцискиот надзор над примената на овој закон и прописите донесени врз основа на овој закон го врши Државниот комунален инспекторат преку инспектори за домување како и овластените инспектори за домување на општините во рамките на општинскиот комунален инспекторат, општините во градот Скопје и градот Скопје”. Од Централниот регистар велат дека до сега се регистрирани околу 500 заедници на сопственици, а уште толку чекаат на завршување на процедурата. Регистрацијата ќе продолжи и во наредните денови и покрај тоа што законскиот рок истекува денеска. Документацијата се средувала брзо, за околу 2 дена. Од државниот регистар велат дека интересот кај граѓаните е зголемен во последните денови. И денеска на шалтерите ...
| | веќе видена | слични

Гужва и нервозни граѓани во Централниот регистар на последниот ден кога истекува рокот за регистрација на куќните совети. Ако пред некој ден шалтерите речиси и да беа празни, денеска граѓаните од страв од високите казни доаѓаа, ги поднесуваа документите, но и се уште се информираа што треба да сторат за да ги регистрираат Заедниците на станови. „Ова не требаше да го прифати ниту еден куќен совет, законот го донеле пред една година и никаде ги немаше. Сега кога треба да функционира се погласни се дека ќе не казнуваат“, вели еден граѓанин. „Па добро е ова што се донесе. Треба да има нормален Куќен совет што ќе се грижи за зградата“, вели друг граѓанин. Извесно е дека денеска нема да се регистрираат сите Куќни совети, рокот преќутно ќе се пролонгира. До кога, никој јавно не сака да каже. Сега се отвора дилемата дали станарите што нема навреме да ги пријават Куќните совети ќе бидат казнети по 300 евра како што стои во законот. И за ова никој не сака да коментира. До денеска до пладне регистрирани ...
| | веќе видена | слични
4 копии

На последниот ден од рокот за регистрација на заедниците на сопственици, само до пладнево, во Централниот регистар пристигнаа околу 130 пријави. На последниот ден од рокот за регистрација на заедниците на сопственици, само до пладнево, во Централниот регистар пристигнаа околу 130 пријави. Во Централниот регистар до сега се регистрирани нешто повеќе од 500 заедници на сопственици, а уште толку чекаат да бидат регистрирани. Централниот регистар ќе продолжи и во наредните денови да ги регистрира заедниците и покрај тоа што законски тоа е предвидено до денеска. Граѓаните како и обично чекаат до последниот момент за регистрација, па денеска на шалтерите во Централниот регистар можеше да се забележат вообичаените гужви. Емил Јакимовски раководител на Секторот за односи со јавност во Централниот регистар вели дека интересот кај граѓаните за регистрација на своите заедници почна да расте во последниве денови, а до крајот на денешниот ден значително да се зголеми бројот на пријавени заедници „До ...
| | веќе видена | слични

Казни за нерегистрираните заедници на сопственици ќе има, велат од Министерството за транспорт и врски, но ќе се остави време за да „легнат“ работите и да се консолидираат меѓусоседските односи и врски Со резултат - 406 сега регистрирани заедници на станари, плус 43 претходно регистрирани куќни совети - истекува денешниот рок за пререгистрација на куќните совети согласно со Законот за домување. Колку од вкупно регистрираните 180 илјади станови во земјава стануваат законски неорганизирани во заедници на сопственици - никој не знае да каже. Според вчерашните податоци од Централниот регистар, 43 куќни совети од вкупно 299-те порано регистрирани се пререгистрирале во заедници на сопственици согласно со новиот закон. Од новорегистрираните 406 заедници на сопственици, околу 75 проценти или вкупно 297 заедници се регистрирани во Скопје. Во другите градови бројката е значително помала. Во Централниот регистар во текот на вчерашниот ден пристигнале голем број апликации и документи од станари, кои одлучиле последниот ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Рокот за пререгистрација на куќните совети во заедници на сопственици или да ангажираат фирма која ќе ги врши работите на управување со станбената зграда согласно новиот Закон за домување, истекува денеска. Регистрацијата се врши во Централниот регистар и чини 2.450 денари. Оние кои нема да го почитуваат Законот, ќе треба да платат по 300 евра казна за секој стан и 700 евра за управителите и заедниците. Граѓаните што ќе регистрираат заедница на сопственици ќе мора да изберат претседател и благајник, а на крајот на годината како заедницата на сопственици ќе треба да поднесат завршна сметка во Централниот регистар. Станарите бараат дополнителен рок за примена на Законот за домување, бидејќи како што велат, тој е тешко применлив во пракса, поради што од околу 450 илјади станбени единици сместени во над 10 илјади згради во земјава, досега 450 направиле пререгистрација.
| | веќе видена | слични

Рокот за регистрација на куќните совети истекува денеска. До вчера биле регистрирани 430 куќни совети, а педесетина биле во обработка. Граѓаните стравуваат од високата казна од 300 евра доколку не успеат да се регистрираат, но најголем дел од нив креваат раце и велат дека, и покрај сите напори, не успеале да наговорат никого да биде претседател, ниту, пак, успеале да се договорат за месечната сума што ќе се издвојува како резервен фонд. Стручната јавност се согласува дека Законот за домување не е издржан правно. Во Уставниот суд ги преиспитуваат казните предвидени за станарите што нема да регистрираат куќни совети. Иницијативата за оценување на уставноста е поднесена пред еден месец, а конечниот збор судот ќе го даде во почетокот на септември. - Уставниот суд изрази сомневање во уставноста на членот 126 од Законот за домување и затоа се согласи да поведе постапка за оценување на согласноста на оваа законска одредба со Уставот - изјави Југослав Миленковиќ, портпарол на Уставниот суд на Македонија. Според оваа ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Рокот за поднесување на документацијата за регистрирање на заедниците на сопственици на станови истекува на 13-та август, а во Централниот регистар на Македонија нема премногу пријавувања. Станарите бараат дополнителен рок од Владата за примена на Законот за домување, бидејќи според нив, тој е тешко применлив во пракса. За оние куќни совети што нема навреме да се регистрираат, најавени се казни од 300 евра за секој стан. Државата тврди дека овој Закон е потребен да се стави ред во колективното домување.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Веднаш да се најде замена за притворената специјална јавна обвинителка Катица Јанева, порача денеска од Новаци премиерот Зоран Заев.Тој испрати јавна порака ...
сите 383 | | | веќе видена

Нека прекинат да глумат лудило во Јавното обвинителство, порача денеска адвокатот Јанаки Митровски, во врска со најновите детали од криминалната афера Рекет, ...
сите 128 | | | веќе видена

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски го прашува републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески каде се парите од рекетот ако објавениот извештај навистина ...
сите 153 | | | веќе видена

Мерката притвор од 30 дена на Јанева и беше доделена поради можност од бегство, влијание врз сведоци и инволвирани во истрагата за предметот „Рекет“ и ...
сите 382 | | | веќе видена

Објавувањето на записникот од страна на еден портал само покажува колку е порозно и некадарно обвинителството, вели за Пресинг Тв адвокатот Звонко ...
сите 236 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 76 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Петок тринаесетти - најстрашен за куќните совети!?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: