Надлежните од здравство: Имало листерија во производ на Екстра Меин


Надлежните од Комисијата за заразни болести и од Институтот за јавно здравје остануваат на ставот дека во производ на Екстра-меин била присутна листерија. Претседателот на Комисијата за заразни болести, проф. д-р Звонко Миленковиќ во изјава за zdravstvo24 појаснува дека Комисијата останува на ставот дека во посочениот производ свински врат од Екстра-меин е пронајдена листерија. - Станува збор за сериозен наод, со пронајдена 98% сличност (совпаѓање) меѓу генотипскиот профил на listeria monocytogenes од лицата коишто заболеле, со генотипскиот профил на listeria monocytogenes во прехранбениот продукт којшто е најден, посочи за zdravstvo24 проф. д-р Миленковиќ. Тој ги демантира информациите објавени во дел од медиумите во кои се наведува дека е извршена суперанализа на позитивниот наод добиен од анализите во Екстра-меин. - Морам да го демантирам ставот дека е направена суперанализа на позитивниот наод од посочената фирма, од причина што суперанализата е јасно дефинирана како анализа на материјал којшто е земен ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Институтот за јавно здравје испрати појаснување за документот кој го објави НОВА, а се однесува за периодот до 16 јули, од кој според епидемиолошката анкета се гледа дека ниту еден од заболените и починатите од листерија не јаделе свински врат, ниту пак има епидемиолошка поврзаност меѓу регистрираните случаи. Појаснувањето го објавуваме во целост. „Во врска со објавениот документ на ТВ НОВА на ден 21.08.2014 година во кој се објавува скениран документ “ Информација за пријавени заразни заболувања предизвикани од Listeria” од Институтот за јавно здравје на РМ изготвена на 16. 07. 2014 година, а се однесува за периодот јуни-јули 2014 година, го даваме следното појаснување: Станува збор за информација, која е првичен и работен документ потребен за институциите на кои е испратен (со иницијални факти). Значи, се работи за стара информација од 16.07.2014 година – рана епидемиолошка фаза во која поради природата на болеста се уште не можеше со сигурност да се докаже епидемиолошка поврзаност меѓу заболените случаи и ...
| | веќе видена | слични

Ниту една инспекциска служба во Македонија нема акредитација за мострирање, односно земање примерок од храна за испитување,тврди првиот човек на институтот за акредитација, Трпе Ристоски. Акредитации имаат повеќе лаборатории и служби од различни дејности, но никој не побарал овластување за подигање на мостри од прехрамбената индустрија. „За жал, ова е во надлежност на ветеринарни инспектори и во оваа област нема акредитација ниту барање за акредитација. Во конкретниот случај, ако ветерина или Центарот за јавно здравје сами излезат да испитуваат тоа не е согласно законот. Контролите треба да ги прават инспекциски служби, затоа зборуваме за акредитација на инспекциско тело за метода на мострирање“, вели Ристоски. На прашањето кај кого е тоа инспекциско тело.“ Ристовски со одговор: „Кај агенцијата за храна.“ Во Македонија велат од Институтот за акредитација, ниту една лабораторија не го акредитирала ниту методот на утврдување поврзаност помеѓу која било бактерија и пацинети, а тоа не е пракса ниту во странските ...
| | веќе видена | слични

Документот кој го објави ТВ НОВА е првичен и работен документ, кога не можеше да се докаже епидемиолошка поврзаност. Вистината е дека во производ на Екстра Меин беше најдена листерија во големи количества, соопштува Институтот за јавно здравје (ИЈЗ). „Во врска со објавениот документ на ТВ НОВА на ден 21.08.2014 година во кој се објавува скениран документ „Информација за пријавени заразни заболувања предизвикани од Listeria” од Институтот за јавно здравје на РМ изготвена на 16.07.2014 година, а се однесува за периодот јуни-јули 2014 година, појаснуваме дека станува збор за информација, која е првичен и работен документ потребен за институциите на кои е испратен (со иницијални факти). Значи, се работи за стара информација од 16.07.2014 година – рана епидемиолошка фаза во која поради природата на болеста се уште не можеше со сигурност да се докаже епидемиолошка поврзаност меѓу заболените случаи и изворот на заразата, зашто станува збор за долг период на инкубација“, се вели во соопштението од ИЈЗ. Во него ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Ниту еден од заболените и починатите од листерија не јаделе свински врат, покажува документот на Институтот за Јавно здравје до кој дојде порталот НОВА , а се однесува на периодот до 16 јули. Надлежните институции и министерот за здравство Никола Тодоров пак тврдат дека токму свинскиот врат од фирмата „Екстра Меин“ е причина за смртта на овие луѓе. Нема ниту епидемиолошка поврзаност меѓу регистрираните случаи, се вели во овој документ, што значи дека анкетата покажала дека заболените не јаделе од ист вид на храна. Станува збор за интерна, првична Информација за пријавени заразни заболувања предизвикани од листерија на Институтот за јавно здравје, каде стои дека се регистрирани тројца починати од листерија. Подоцна од опасната бактерија починаа уште две лица. „Иако е можна епидемиолошка врска меѓу регистрираните случаи, како што се хранителни продукти загадени во процесот на производството или ракување, индустриски, готови и полуготови кои се дистрибуираат низ цела држава, нема доволно податоци на ...
| | веќе видена | слични

Од фабриката за месни производи „Екстра Меин“ ги негираат тврдењата на министерот за здравство Никола Тодоров дека во нивен производ имало присуство на листерија, и порачуваат дека методот за генотипизација не бил акредитиран од Институтот за акредитација. „Акредитацијата се спроведува на барање на лабораторијата и значи проверена и потврдена компетентност од трета независна страна што во нашава земја го врши Институт за акредитација на Република Македонија (ИАРМ). Методата за генотипизација не е акредитирана“ стои во доставата на информација до „Екстра Меин“ од страна на Институт за акредитација на Република Македонија. „Исто така, министре дали го прочитавте извештајот од извршениот надзор на 6 јули од страна на д-р Флорентина Шурбевска и нејзиниот тим во фабриката на Екстра Меин во Куманово, која направила увид без присуство на санитарен здравствен инспектор и без направен записник до субјектот на надзор. Иако во документот Шурбевска информира дека имало присуство на инспектори, а подоцна да потенцира ...
| | веќе видена | слични

Министерот за здравство Никола Тодоров во вторникот потврди дека според последните анализи, било докажано присуство на листерија кај производот свински врат на „Екстра Меин“ од дури 90 пати над дозволеното. Тодоров додаде дека кај затворените примероци од свинскиот врат се пронајдени и производи кај кои на опаковката немало рок на употреба. „Од стручните лица сум информиран дека доколку во вакумиран производ остане и само една колонија на листерија истата доведува до размножување“, изјави министерот за здравство. Според последните лабораторски испитувања на Институтот за јавно здравје, потврдено е присуство на листерија и во суровините од кои се произведуваат производите во „Екстра Меин“, односно дека листерија постои и во замрзнатото свинско месо и пилешките гради.
| | веќе видена | слични

Таман ги собравме впечатоците од циркусот кој деновиве ни го приредија надлежните институции, таман помисливме малку ќе здивнеме кога се појави неуморниот министер за здравство веднаш да ни укаже на непотребноста на нашите илузии, па рече: Изворот на листерија е Екстра меин бидејќи бактеријата кај заболените е од ист генотип како онаа што била пронајдена во свинскиот врат на Екстра меин. Не е важно што дел од нив јаделе свински врат, а другите или не можеле да се сетат дали јаделе од овој сувомеснат производ или, пак, не јаделе. Точно е дека листеријата ги напаѓа луѓето со слаб имунитет, хронично болните, старите, новороденчињата ако ја добиле од мајката, но никаде во литературата не прочитав дека оваа бактерија предизвикува амнезија за болните да не можат да се сетат јаделе или не свински врат од Екстра меин. Такво нешто не може да се заборави. Еве, јас на пример точно знам од кои производители купувам и тоа најмалку една година наназад, а знам и каде и што сум јадела. Ама, болните и починатите не знаат. И ...
| | веќе видена | слични

Екстра Mеин е единствениот извор на листеријата. Министерот за здравство останува на старото тврдење откако вчера кумановската фабрика го критикуваше Центарот за јавно здравје Велес, со сомнение дека директорката фалсификувала документи. Според документите од анализите, деведесет пати над дозволеното имало листерија во сечканиот свински врат на Екстра Меин- примерок кој за испитување до ветеринарниот факултет го доставила жена од Прилеп. Листерија имало и во суровините во погоните на Екстра Меин, увезени од Канада и Бразил, вели министерот за здравство. Надлежните тврдат дека и генотипизацијата покажала дека сите заболени и починати јаделе производ од оваа месна компанија. Од Екстра Меин тврдат дека во нивните производи нема листерија и дека методот за утврдување на генотипизацијата не бил акредитиран од соодветниот институт. Во писменото соопштение информираа дека извршениот надзор во фабриката бил без присуство на санитарен здравствен инспектор.
| | веќе видена | слични
2 копии

Опасната бактерија листерија е пронајдена и во сурово пилешко и свинско месо од фабриката „Екстра Меин“, соопштија здравствените власти. Ова го покажале резултатите од земените мостри од фабриката кои ги испитувале акредитирани надлежни институции. Месото е увезено од Канада и Бразил. Сите прозводи на компанијата кои се сомнители ќе бидат повлечени од пазарот. Досега бил повлечен само вакумираниот сечкан свински врат за кој претходно беше откриено дека содржи листерија, пишува Mkd-news . -Сега откако имаме детекција на листерија и во суровината од која се прозиведуваат и други прозиводи, гледате има и во пилешки мом и во пилешки гради, инспекторите на агенција за храна се излезени на терен и гледаат дали сите тие прозводи треба да бидат одземени и подложени на дополнително испитување, рече министерот за здравство, Тодоров. Резултатите од генотипизацијата на сомнителниот сечкан свински врат покажале дека тој содржи 90 пати повеќе од дозволените количини листерија во еден прозвод и дека тој е изворот на зараза ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Веднаш да се најде замена за притворената специјална јавна обвинителка Катица Јанева, порача денеска од Новаци премиерот Зоран Заев.Тој испрати јавна порака ...
сите 383 | | | веќе видена

Нека прекинат да глумат лудило во Јавното обвинителство, порача денеска адвокатот Јанаки Митровски, во врска со најновите детали од криминалната афера Рекет, ...
сите 128 | | | веќе видена

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски го прашува републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески каде се парите од рекетот ако објавениот извештај навистина ...
сите 153 | | | веќе видена

Мерката притвор од 30 дена на Јанева и беше доделена поради можност од бегство, влијание врз сведоци и инволвирани во истрагата за предметот „Рекет“ и ...
сите 382 | | | веќе видена

Објавувањето на записникот од страна на еден портал само покажува колку е порозно и некадарно обвинителството, вели за Пресинг Тв адвокатот Звонко ...
сите 236 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 76 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Надлежните од здравство: Имало листерија во производ на Екстра Меин

Од:
До кого (е-маил):
Порака: