Забрана за пловидба за охридските бродови

Охридските бродари денеска останаа прикотвени за градското пристаниште тие со звиците на сирените на бродвите го искажаа својот револт во врска со забрана за пловење по охридското езеро од страна на министерството за транспорт и врски.за непоседување на техничка исправност. Бродарите велат дека условите којшто ги нуди франсцуската фирма Биро Веритас се превисоки за нивниот стандард изнесувале дури 70 посто повеќе од веќе најдената Бугарска фирма од нивна страна ,бидејќи после откажувањето на германската фирма Лојд од нив било побарано да си пронајдат фирма за техничка исправност на бродовите. Се додека не се пронајде заедничко решение за овој проблем охридските бродови нема да пловат бидејќи како што самите велат цените се ригорозни за правно лице тие изнесуваат преку 8 илјади евра а за капетанот на бродот 3 илјади евра .
| | веќе видена | слични

Четирите поголеми охридски бродови денеска не испловија кон редовната мршута до Свети Наум како резултат на протест поради забраната што им ја изрече Охридската капетанија. Капетанијата вчера им забрани на патничките бродови да пловат по езерото бидејќи немаат извршено технички преглед, а споре д бродарите оваа одлука е спротивна на законот. -Според меѓународните стандарди, проверката на техничката способност на бродовите може да се изврши три месеци пред или по регистрацијата на пловните објекти. Регистрацијата на охридските бродови истече пред околу еден месец што значи дека техничката согласност за пловидба се уште важи- реагира претседателот на Здужението на охридските бродари -Горан Устијаноски. Бродарите денеска реагираа бидејќи со овој гест на капетанијата се нанесува огромна штета врз бродарите, бидејќи, како што велат, туристичката сезона е премногу куса, така што не може којзнае колку да се заработи. Една од штетите е и изборот на француската компанија „Биро Веритас“ за овластен регистер. ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Стотици туристи денеска не отпатуваа за Св. Наум и други дестинации на Охридското Езеро поради забраната за пловење што Капетанијата им ја изрече на патничките бродови, поради тоа тие немаат извршено технички преглед. Бродовите, како што јави Охридњус, денеска останаа закотвени кај пристаништето, а бродарите во знак на револт со вклучени сирени протестираа против одлуката на Капетанијата, која според нив е спротивна на законот. „Според меѓународните стандарди, проверката на техничката способност на бродовите може да се изврши 3 месеци пред или после регистрацијата на пловните објекти. Регистрацијата на охридските бродови истече пред околу еден месец што значи дека техничката согласност за пловидба се уште важи“, истакна Горан Устијаноски од Здружението на бродари. Тој рече дека со изрекување на забраната ќе се нанесе тежок удар на охридското бродарство бидејќи туристичката сезона е кратка и секој изгубен ден претставува ненадоместлива штета која најдиректно ќе ја ...
| | веќе видена | слични

Охридските бродари по синоќешната одлука за забрана за пловење, утрово ги врзаа пловилата за пристаништето пред Капетанијата, поздравувајќи го капетанот Настески со песната на Јонче Христоски- ,,Налеј, налеј,, која одекна низ градот. Туристите кои тргнаа во намера да се возат со брдовите, збунето се враќаа назад, не сфаќајќи што се случува. Според капетанијата причината за изречената забрана за пловење, лежи во тоа што бродовите немале потврден документ со кој ја гарантираат техничката способност на бродовите. Бродарите –велат капетанијата се однесува самоволно, не почитувајќи ги меѓународните правила и норми. - Казните кај нас не се шлаканица да ве заболи па да се опаметрите, казните кај нас се пиштол па ве убиваат. Бараме пловиодбата да биде овозможена, да се прифати она светско правило минус 3 месеци плус 3 месеци според кое легитимно можеме да пловиме, вели Горан Устијаноски-капетан на бродот ,,Галеб,, Бродарите најавија дека ќе ја тужат државата бидејќи во ек на сезона, ја стопира пловидбата ...
| | веќе видена | слични

Стотици туристи во саботата не отпатувале на атрактивната тура за Свети Наум и други дестинации на Охридското Езеро, заради забраната за пловење што Капетанијата им ја изрече на патничките бродови, поради тоа тие немаат извршено технички преглед Бродовите останале вкотвени кај пристаништето а бродарите во знак на револт со вклучени сирени протестираа против одлуката на Капетанијата, која според нив е спротивна на законот, јави Охридњус, . „Според меѓународните стандарди, проверката на техничката способност на бродовите може да се изврши 3 месеци пред или по регистрацијата на пловните објекти. Регистрацијата на охридските бродови истече пред околу еден месец што значи дека техничката согласност за пловидба се уште важи“, вели Горан Устијаноски од Здружението на бродари. Тој додава дека со изрекување на забраната ќе се нанесе тежок удар на охридското бродарство бидејќи туристичката сезона е кратка и секој изгубен ден претставува ненадоместлива штета која најдиректно ќе ја почувствуваат не само ...
| | веќе видена | слични

Бродовите во Охридското езеро останаа прикотвени на пристаништето, не испловија на редовните линии и крстосувања. Капетанијата им изрече забрана за пловење оти немаат извршено технички преглед на пловилата. Здружението на бродари реагира дека ова е удар врз охридското бродарство, туризмот но и егзистенцијата. За нив е симптоматично што забраната е во летната сезона иако велат дека тие барале техничкиот преглед да се изврши порано, но не добиле одговор од Министерство за транспорт. Министерството сега инсистира техничкиот преглед да го врши француската фирма „Биро веритас“, која е многу поскапа од Бугарската што ја сакаат бродарите, велат од здружението. Од Охридската Капетанијата пак велат дека бродарите можат сами да донесат регистар компанија која ќе изврши технички преглед на бродовите и документите ќе бидат прифатени, но само ако компанијата е признаена од Европската комисија, што не е случај со бугарската компанија на која инсистираат бродари. Во меѓувреме Министерството за транспорт покрена тужба ...
| | веќе видена | слични

Бродовите што пловат по Охридското Езеро денеска не испловија на редовните линии и вообачаените крстосувања, туку останаа прикотвени на Градско пристаниште, последица на одлуката на Капетанијата во Охрид да им изрече забрана за пловидба поради тоа што немаат извршено технички преглед на пловилата. Доколку пловат брз извршен технички преглед, се соочуваат со можна забрана за пловење, како и ризик да им биде изречена и казна што за правни субјекти изнесува до осум илјади евра. Здружението на бродари од Охрид за изречената забрана со став дека се работи за голем удар врз охридското бродарство, врз туризмот, но и врз семејствата на бродарите кои средства за егзистенција обезбедуваат исклучиво од превоз на патници. - Многу е симптоматично што ваката забрана дојде токму на средината на јули кога имаме најмногу работа. Ние баравме техничкиот преглед на бродовите да се изврши уште порано, барањата ни се од почетокот на годината, но не добивме никаков одговор од надлежното Министерство. Сега од таму инсистираат ...
| | веќе видена | слични

Охридските бродари вчера од Капетанијата при Министерството за транспорт и врски добија забрана за пловење со нивните патнички бродови додека не ги пререгистрираат бродовите кај фирмата што ја одбра министерството пред неколку дена. Бродарите денеска организираа протест и потегот го оценија како незаконит и нерационален зашто е донесен во екот на главната туристичка сезона. - Одлуката не изненади. Стотици странски туристи денеска чекаа да одиме до Свети Наум, но ние останавме на пристаништето. Не сакавме да ризикуваме затоа што казните за непочитување на забраната се 7.000 евра за сопствениците на бродовите, а 3000 за капетаните, вели Претседателот на здружението на бродари на Охрид Горан Устијановски. Според него, тоа е голем удар за туризмот и не морало да се случи во екот на главната туристичка сезона. Во забраната стои дека бродарите мора да се пререгистрираат кај француската фирма Биро Веритас која деновиве ја одбра Министерството за транспорт и врски на местото на германската Лојд чиј претставник е ...
| | веќе видена | слични

Непочитувањето на одлуката бродарите ќе ги чини многу.Казните се движат од 8000 евра за бродот и 3000 евра за капетанот на бродот. Охридските бродови од денес повеќе нема да можат да пловат по Охридското езеро.Поради не извршениот технички преглед добија забрана за пловидба од страна на Министерството за транспорт и врски и Капетанијата во Охрид.По откажувањето на Германската осигурителна компанија Лојд која од 2005 година вршеше технички надзор над бродовите , сега нивната исправност ќе ја контролира Француската фирма Биро Веритас, но за да таа почне со работа е потребно многу време.Бродарите негодуваат дека за ваквата состојба не биле виновни тие, туку надлежните институции кои навреме не избрале нова компанија „Многу пати преку зимата сме се обракале до Охридската капетанија со цел да го забрзаме тој процес и да ги поставиме работите на свое место.Но до ден денешен тоа не беше направено односно и денес не е направено“ вели Горан Устинијаноски-претседател на здружение на бродари Забраната за работа ќе ...
| | веќе видена | слични

ОХРИД - Република Македонија ќе го тужи германски „Лојд“ затоа што компанијата се повлекла од договорот за технички преглед на бродовите од внатрешна пловидба само 15 дена пред завршувањето на рокот за нова регистрација на пловилата. Според информациите, во официјалното образложение испратено од „Лојд“ до Министерството за транспорт и врски било наведено дека причина за раскинувањето на договорот се, наводно, економската криза и намалувањето на бројот на вработени во компанијата. Капетанот на Капетанијата во Охрид, Љупчо Настоски, изјави дека прегледувањето на бродови може да се пролонгира во согласност со европските директиви и претходниот технички преглед, најмногу за три месеци. Доколку бродовите што пловат по езерата и по реките во Македонија не извршат проверка на техничката исправност на пловилата ќе им биде издадена забрана за пловидба, односно против нив ќе бидат поднесени прекршочни пријави. (МИА)
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Два дена по катастрофалниот земјотрес во Мексико, при што загинаа најмалку 230 лица, спасувачките тимови воспоставија контакт по телефон со деца затрупани под ...
сите 224 | | | веќе видена

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров денеска изјави дека доколку пропадне нуклеарниот договор Иран, со меѓународната заедница тешко ќе успее да ...
сите 342 | | | веќе видена

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, придружуван од министерот за надворешни работи, Никола Димитров и министерот задолжен за ...
сите 37 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Забрана за пловидба за охридските бродови

Од:
До кого (е-маил):
Порака: