Ставрески: Потврдата од `Фич` е признание за стабилните макроекономски политики

Потврдата на стабилниот кредитен рејтинг на Македонија од една од најреномираните агенции во светот "Фич" е признание дека макроекономските политики се стабилни, со добра солидна стапка на раст на економијата, движена од градешништвото, високите капитални инвестиции од буџетот и средствата вложени од странските компании, рече денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. Тоа е одлична вест, рече тој, бидеќи само во изминатите неколку месеци Фич и Стандард и пурс ги намалија кредитните рејтинзи на повеќе земји во регионот како Хрватска, Словенија, па и пошироко на Украина, Русија, Турција. „Задоволни сме што инвеститорите ќе имаат можност по петти пат да слушнат од оценката на Фич дека е потврден кредитниот рејтинг и дека Република Македонија спроведува во целина добри економски политики. Тоа ќе влијае и на натамошниот интерес на инвеститорите за Македонија како дестинација за нови вложувања, нови инвестиции, нови вработувања“, изјави Ставрески. Агенцијата, како што нагласи тој, го нотира ...
| | веќе видена | слични

Вест број еден вчера беше дека кредитните агенции „Фич“ и „Стандард и пурс“ го намалија кредитниот рејтинг на Русија од стабилен на негативен. Промени има и кај дел од земјите во регионот, а Македонија останува со кредитен рејтинг ББ+ стабилен. Оваа кредитна агенција нотира дека реалниот пораст на бруто-домашниот производ од 3,1 отсто во земјава бил воден од градежниот сектор. Благодарение на стимулациите преку јавните инвестиции, нотира „Фич“, се очекува растот да го зголеми интензитетот во 2014 и 2015 година, на 3,2 односно на 3,5 отсто. Странските директни инвестиции, кои се една четвртина од вкупниот извоз на земјата, се очекува и понатаму да овозможуваат повисока стапка на раст, а невработеноста останува на ниво од околу 29 отсто. Во извештајот се вели дека и покрај зголемувањето на инвестиции, се' уште е ниско нивото на заштеди на граѓаните, со што се ограничува растот на среден рок. Инфлацијата во 2013 година во просек беше 2,8 отсто, а се очекува и во 2014 и 2015 година да остане околу три ...
| | веќе видена | слични

Според Министерството за финансии, информацијата на кредитната агенција "Фич", која го потврди кредитниот рејтинг на Македонија на "ББ+" стабилен, е големо признание за економските политики и политиките, воопшто, кои се спроведуваат во земјава Агенцијата за кредитен рејтинг "Фич" го потврди рејтингот на Македонија "ББ+" со стабилни изгледи. Оваа кредитна агенција нотира дека реалниот пораст на бруто домашниот производ од 3,1% бил воден од градежниот сектор, кој зафаќа 50% од растот на БДП. Благодарение на стимулациите преку јавните инвестиции, нотира "Фич", се очекува растот да го зголеми интензитетот во 2014 и во 2015 година на 3,2% односно на 3,5%. Странските директни инвестиции, кои се една четвртина од вкупниот извоз на земјата, се очекува и понатаму да овозможуваат повисока стапка на раст, а невработеноста останува на ниво од околу 29%. И покрај зголемувањето на инвестиции, се уште е ниско нивото на заштеди на граѓаните, со што се ограничува растот на среден рок. Инфлацијата во 2013 година во просек ...
| | веќе видена | слични

Рејтинг Агенцијата ФИЧ, очекува владеачката вмрдо дпмне повторно да освои мнозинство во парламентот избори кој треба да се одржат во април. Агенцијата оценува - изборите ќе се одржат во мирно опкружување. Фич потврди дека Македонија има и стабилен кредитен рејтинг. Солиден економски раст воден од градежмиот сектор. Според првио финансиер Ставревски, извештај на ФИЧ е признание за владините политика и потвдра дека Македонија има стабилна макроекономска политика. Агенцијата ги нотира умереното ниво на буџетски дефицит и задолженост на земјата. Странските дирекни инвестиции кои се една четвтина од вкупниот извоз на земјава се очекува и понатаму да овознможуваат повисока стапка на раст. Невработеноста останува на ниско ниво од 29 отсто, а инфлација која лани беше 2,8 отсто, се очекува и годинава и во 2015 да остане околу 3 проценти. Агенција потврди дека кредитнито рејтинг на Македонија е ББ+ стабилен. Оценката доаѓа во време кога агенцијата ги намали рејтинзите на повеќе земји од регинот и пошироко како ...
| | веќе видена | слични

Kредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на Република Македонија на ББ+ стабилен. Ова е големо признание за економските политики и за политиките воопшто, кои се спроведуваат во земјава. Ова, според Министерството за финансии, е потврда на стабилниот кредитен рејтинг на Македонија, кој доаѓа во период кога се намалува рејтингот на силни економии, како Русија, Турција, Србија, Хрватска... „Фич“ во својот извештај го нотира умерениот буџетски дефицит, како и нискиот државен долг. Kако што истакнува агенцијата, државниот долг на Македонија ќе се задржи на умерено ниво од 36 до 37 отсто до 2015 година. „Фич“ забележува дека Владата продолжува со капиталните инвестиции, дека странските инвестиции растат и значително придонесуваат за раст на извозот, што води до потврда на проекцијата на Владата за раст од 3,5 отсто на економијата за 2015. Kако што понатаму забележува „Фич“ во однос на бизнис-климата во земјава, Македонија се истакнува во условите што ги нуди за водење бизнис. За банкарскиот сектор ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Агенцијата „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на Македонија на ББ+ стабилен. Во најновиот извештај кредитната агенција посочува дека минусот во државата каса до 2015 година нема да се намали под 3%, а државниот долг до следната година ќе се движи од 36 до 37 отсто од БДП . Дефицитот на централната власт остана непроменет во 2013 година во споредба со 2012 година, на 4% од БДП. Таргетот за дефицитот во 2014 од 3,5 % е веродостоен, и нема да падне до 3% до 2015 година, се додека владата има високи капитални трошоци. Сепак голем дел од јавните инвестиции се прават преку јавните претпријатија, и затоа тоа не може да се рефлектира во вкупниот дефицит, стои во извештајот. Агенцијата прогнозира дека економијата во следните две години ќе испорача раст, но со побавно темпо, и ќе се позиционира на 3,2% и 3,5 %. Фич позитивно ја оценува бизнис климата која се смета за предност на Македонија. Иако странските директни инвестиции се зголемени и учествуваат со една четвртина во вкупниот извоз, ефектите од нив допрва ...
| | веќе видена | слични

Кредитната агенција оценува и дека изборите ќе се одржат во мирно окружување и нема да имаат негативно влијание на политичката состојба. Поради спорот со Грција за името, според Фич, моментално нема напредок кон интеграција кон НАТО и ЕУ. Кредитната агенција Фич го потврди кредитниот рејтинг на Македонија на ББ+ стабилен. Во извештајот стои дека реалниот пораст на бруто домашниот производ од 3,1 отсто бил воден од градежниот сектор, кој зафаќа 50 отсто од растот на БДП. Благодарение на стимулациите преку јавните инвестиции, нотира Фич, се очекува раст во 2014 и 2015 година, од 3,2 односно 3,5 отсто. Според вицепремиерот и министер за финансии Ставрески потврдата на Фич е признание за владините политики. - Фич, нотира, што е исто така добро, умерено ниво на буџетски дефицит и умерено ниво на задолженост на Македонија при што нивните проекции се дека до крајот на 2015 година земјата ќе остане со ниско до умерено ниво на долг до 36 до 37 проценти од БДП, изјави Зоран Ставрески, министер за финансии. Странските ...
| | веќе видена | слични

Агенцијата Fitch во петокот ги ревидираше изгледите за кредитен рејтинг на Русија од стабилни во негативни, откако САД поради украинската криза воведе санкции за руски функционери. „Ревизијата на стабилни изгледи во негативни го одразува потенцијалниот ефект на санкциите врз руската економија и деловниот амбиент“, стои во образложението на одлуката на Fitch. „Со оглед дека банките и инвеститорите од САД и ЕУ би можеле да се колебаат во вакви околности да даваат кредити во Русија, руската економија би можела дополнително да забави, а приватниот сектор да побара поддршка од државата“, стои во соопштението. „Директниот ефект од досега објавените санкции е минорен, но интеграцијата на Крим во Руската Федерација веројатно ќе резултира со дополнителни санкции од ЕУ и САД“, сметаат од Fitch
| | веќе видена | слични

Стабилен BB+. Fitch го потврди долгорочниот кредитен рејтинг на Македонија. Меѓународната агенција очекува засилување на економскиот раст и одржување на умереното ниво на задолженост. Стабилен BB+. Fitch го потврди долгорочниот кредитен рејтинг на Македонија. Меѓународната агенција очекува засилување на економскиот раст и одржување на умереното ниво на задолженост. „Благодарение на стимулациите преку јавните инвестиции, Фич очекува растот да се забрза во 2014-та и 2015-та и да достигне 3.2% односно 3.5%. Македонија се издвојува од другите држави со ВВ рејтинг во поглед на леснотијата за водење бизнис. Странските инвестиции се засилени и веќе придонесуваат за една четвртина од вкупниот извоз, но допрва се очекува да предизвикаат повисок и одржлив раст“ се наведува во извештајот на Fitch ratings. Реформите кои се спроведуваат добиваат потврда од меѓународните финансиски институции. Вака вицепремиерот и министер за финансии ја коментира најновата анализа на Fitch. Според Зоран Ставрески, тоа влијаело на ...
| | веќе видена | слични

Останато

Новиот обвинител на Република Македонија, по денешното разрешување на досегашниот, Марко Зврлевски, согласно Законот за јавно обвинителство, го именува ...
сите 663 | | | веќе видена

Северна Кореја може да се исправи пред тешки воени последици доколку преземе воени дејствија, изјави американскиот министер за одбрана, Џејмс Матис, цитиран од ...
сите 249 | | | веќе видена

Со разрешувањето на Марко Зврлевски, пропадна последниот обид на Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) да го заштити криминалот во редовите на ...
сите 183 | | | веќе видена

Појасите, што ги носеа петтемина ликвидирани терористи во Камбрилс, биле лажни, изјави каталонскиот премиер Карлес Пуџдемон за локалното радио. Веста е ...
сите 247 | | | веќе видена

Талат Џафери го оправда незаконското гласање на пратениците на парламентарното мнозинство така што го изманипулира Законот за Собрание. И покрај мислењето на ...
сите 64 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ставрески: Потврдата од `Фич` е признание за стабилните макроекономски политики

Од:
До кого (е-маил):
Порака: