Кров над глава добија 100 деца без родители

Да се живи и здрави премиерот Никола Груевски и министерот за транспорт, Миле Јанакиески затоа што тие навистина се грижат за нас, на кои навистина имаме потреба од помош, со солзи радосници истакна Весна Георгиева, една од апликантите што доби стан Со солзи во очите и со неверување, околу сто деца без родители и родителска грижа будно ја проследија прелиминарната распределба на 102-та социјални станови во скопски Ѓорче Петров. Според листата што ја исфрли компјутерот, 97 стана добиваат деца без родители или родителска грижа, по еден стан корисници на социјална или постојана парична помош односно индивидуални лица или лица на кои им е потребна помош, а три стана се распределуваат на самохрани родители со малолетни деца. Распределбата се изврши во присуство на претставници на подносителите на вкупно пристигнатите 719 апликации, од кои 111 од деца без родители, осум од лица погодени од елементарна непогода, 316 од самохрани родители, 161 корисник на социјална помош и 24 лица од ромската популација. -Да се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На 29 семејства од Македонска Каменица вчера по електронски пат им беа доделени социјални станови. Солзи радосници им донесе министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески, откако го притисна копчето за распределба на становите. -Добивме стан и многу сум среќна, девет души живеевме во еден стан, 13 години во една соба - рече Александра Милкова, добитник на стан. Четириесеттемина останати, незадоволни, откако не си го видоа името помеѓу оние што добиле социјален стан обвинија за неправилности во поделбата.
| | веќе видена | слични

Во Македонска Каменица по електронски пат денеска беа распределени 29. социјални станови во новоизградената станбена зграда, што во изминативе две години ја градеше Министерството за транспорт и врски. Обраќајки им се на присутните, министериот за транспорт и врски Миле Јанакиевски, истакна дека 29-те стана во еден станбен блок распределени по електронски пат во согласност со важечката методологија за бодирање на кандидатите за добивање на стан под закуп, значи повеќе можност по регуларен пат во Македонска Каменица да се доделат станови и истите да ги користат лица кои имаат социјален статус. На распишаниот конкурс за добивање на социјални станови беа поднесени 70 апликации за 29 стана. Во насока за решавање на станбеното прашање на социјално загрозените семејства, Министерството за транспорт и врски започна со изградба на седум станбени објекти со 326 стана во Битола, Охрид, Кичево, Крива Паланка и Кавадарци.
| | веќе видена | слични

Социјалните станови што вчера беа распределени на 102 граѓани ќе бидат бесплатни за социјалните случаи, кои немаат месечен приход повеќе од 3.000 денари и имот на свое има. Ова е предвидено во програмата за субвенционирање, која е дел од Законот за домување, а ја подготвува Министерството за труд и за социјална политика.- Субвенционирањето ќе важи од датумот на донесување на програмата и тоа треба да ги покрие трошоците за месечна кирија и“8211; велат во Министерството.Во Министерството за транспорт и за врски велат дека цената на закупот на социјалните станови се утврдува според методологијата за непрофитно домување и таа месечно изнесува 20 денари за еден квадратен метар. За 40 до 45 квадратни метри, колку што се големи социјалните станови, киријата ќе биде 700 до 800 денари месечно.- Во согласност со Законот за домување, корисниците на социјални станови може да се пријават во Министерството за труд и за социјална политика и да се пријават за државно субвенционирање на износот на закупот и“8211; велат во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески денеска ќе се обрати на прелиминарна електронска распределба на 29-те социјални станови изградени според Програмата за изградба и одржување станови, сопственост на Република Македонија во Македонска Каменица. Распределбата, како што соопшти Министерството, ќе биде извршена во присуство на апликантите со електронски софтвер кој ќе ја покаже прелиминарната ранг листа на добитници на социјалните станови.
| | веќе видена | слични

Европскиот парламент на пленарна сесија што почнува денеска треба да го усвои Извештајот за визна либерализација на Македонија, Србија и Црна Гора, чиј составен дел треба да биде и предлогот на Словенија - шенген визите за трите земји да бидат укинати на 19 декември годинава наместо на 1 јануари 2010 како што предложи Европската комисија. Министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески денеска ќе се обрати на прелиминарна електронска распределба на 29-те социјални станови изградени според Програмата за изградба и одржување станови, сопственост на Република Македонија во Македонска Каменица. Премиерот Никола Груевски денеска ќе присуствува на презентацијата на новите противпожарни авиони на аеродромот „Александар Велики“ во Скопје. Делегација на Бордот на директори на Европската банка за обнова и развој денеска ќе престојува во Република Македонија. Посетата е дел од серијата редовни консултации кои овозможуваат на директорите на ЕБОР да се стекнат со најнови информации за случувањата во земјите на работењето ...
| | веќе видена | слични

Вкупно 719 семејства и поединци бараа социјален стан во населбата Јурија во општината Ѓорче Петров, но на вчерашната електронска распределба што се одржа во хотелот „Александар палас“ само една седмина од нив имаа среќа да добијат Од 102 стана во новоизградените социјални згради покрај Вардар, во близина на новоотворената клиника „Свети Лазар“, 97 добија лицата без родители што ги напуштиле детските домови поради полнолетство, два им се доделени на корисници на социјална помош и три на самохрани родители со малолетни деца. На распределбата беа присутни подносителите на 719-те апликации, од кои 111 биле деца без родители, 316 самохрани родители, 161 корисник на социјална помош, 24 лица од ромската популација и осум граѓани погодени од елементарни непогоди. Миле Јанакиески, министерот за транспорт и врски, рече дека децата без родители имаат приоритет кога се делат социјални станови, за да се решат проблемите на оваа категорија граѓани, која ќе била во предност и на наредните распределби. - Тие се дефинирани ...
| | веќе видена | слични

Вкупно 102 социјални станови во населбата Јурија во скопската Општина Ѓорче Петров вчера беа распределени по електронски пат од Министерството за транспорт и врски. За еден стан се пријавија по 7 лица, односно аплицираа вкупно 719 лица, од кои 111 деца без родители. Според прелиминарната листа, најголемиот дел од становите 97 се распределени на децата без родители кои имаат приоритет, по еден стан на лица корисници на социјална, или постојана парична помош, а три стана добија самохрани родители со малолетни деца. Меѓу децата без родители, кои станбено се решија, има и млади брачни двојки со две или три деца. "Денешниот ден ми е многу тежок, бидејќи не сум во состојба на сите присутни да им дадам стан. Лицата кои нема да добијат стан, ваква можност ќе имаат во 2010, 2011, 2012 година", рече вчера Миле Јанакиески, министер за транспорт и врски. Според него, обезбедувањето со покрив над главата за децата без родители како најранлива група е утврдено со Советот на Европа, преку кој Владата е задолжена за ...
| | веќе видена | слични

Министерството за транспорт и врски ги повика сите социјални случаи во хотелот „Александар палас“ на електронска распределба на социјалните станови. На црвениот тепих се собраа и тие што добија и тие што не добија станови. Од едната страна се слушаше радост, а другите беа гневни и разочарани што не добија стан. Секако, не изостанаа и коментарите дека државата од парите на народот прави собири за поделба на социјални станови во елитен хотел. Министерството за транспорт и врски вчера додели 102 стана во скопската населба Ѓорче Петров на 97 деца без родители или без родителска грижа, три на самохрани мајки со малолетни деца и по еден на корисници на социјална или постојана парична помош и инвалидни лица. Станови не добија лицата погодени од елементарни непогоди и социјално загрозени лица, припадници на ромската етничка заедница. За социјалните станови аплицираа 719 социјално загрозени лица. Тие што беа извлечени со солзи во очите и се заблагодарија на Владата за решеното станбено прашање. - Дванаесет години го ...
| | веќе видена | слични

Солзи радосници и прегратки имаше меѓу 102 лица што вчера се најдоа на прелиминарната ранг-листа за добивање социјални станови во Скопје. - Од 1993 година сме под кирија. Пет години сме во брак и имаме мало детенце. Ова е најубавото нешто што можеше да ни се случи - рече низ солзи едно семејство на кое му се посреќи да добие покрив над главата. Според прелиминарната листа, 97 стана добиваат деца без родители или родителска грижа, по еден стан корисници на социјална или постојана парична помош, односно индивидуални лица или граѓани на кои им е потребна помош, а три стана им се распределуваат на самохрани родители со малолетни деца. Меѓу децата без родители што добија стан има и млади брачни двојки со две или три деца. Има случај и со седум члена во семејството. - Сега сите имаат покрив над главата и не се оставени сами на себе, за разлика од порано. Ќе продолжиме да ги застапуваме и во соработка со Владата сите да бидат згрижени - изјави претседателот на здружението на деца без родители „Градиме иднина“, ...
| | веќе видена | слични

Останато

Франција остана доследна на идеите на претседателот Емнауел Макрон за тоа дека ЕУ прво треба да се реформира, па да се проширува, а директните последици од тоа ...
сите 640 | | | веќе видена

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров не дели исто мислење со Заев и СДСМ во однос на тоа како треба да се движи Македонија, после недобивањето на ...
сите 597 | | | веќе видена

- Многу подобро ќе беше веднаш после референдумот да одеа на избори, многу повеќе ќе добиеа. Ако ги гледате сите анкети после референдумот, рејтингот на СДСМ ...
сите 15 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Кров над глава добија 100 деца без родители

Од:
До кого (е-маил):
Порака: