Нова фламанска алијанса објави победа на парламентарните избори во Белгија

Партијата за независност на белгиската област Фландрија - Нова фламанска алијанса објави дека е победник на денешните вондредни парламентарни избори. Лидерот на Нова фламанска алијанса Барт де Вевер без да го почека објавувањето на конечните резултати од гласањето изјави дека неговата партија освоила најголем број пратенички места во Долниот дом на белгискиот Парламент. - Сега пред Вас стои една партија која доби околу 30 проценти од гласовите на Фламанците, изјави Вевер во Брисел. Повеќе од 7,7 милиони граѓани денеска гласаа на вондредните парламентарни избори во Белгија, каде гласањето е задолжително. Белгијанците гласаа за 150 пратеници за Долниот дом и 50 за Сенатот. Гласањето се одвиваше на традиционалниот начин, но може да се гласа и по електронски пат. Гласачките места беа отворени до 13 часот по локално време, додека по електронски пат можеше да се гласа до 15 часот. Експертите наведуваат дека по изборите ќе бидат потребни неколку месеци за да се формира коалициска влада, во која треба да има ...
| | веќе видена | слични

Ако функцијата премиер им помага на франкофоните, јас сум подготвен да го жртвувам тоа, за тоа може да се договориме, изјави пред своите симпатизери победникот на изборите во Белгија, Барт де Вевер. Претседателот на Новиот фламански сојуз (НВА), партија која се залага за јакнење на автономијата на Фландрија, со овие зборови објасни дека сепак нема да оди на уривање на Белгија. Но сосема е сигурно дека преговорите со франкофонските социјалисти, предводени од Еило ди Рупа, за новата владина коалиција ќе бидат тешки, а веројатно и долготрајни. - Фламанците гласаа за промени. Нема да ги разочараме. Државата мора да се реформира - е пораката во која е изразена преговарачката платформа на НВА. Ди Рупа, најверојатно новиот белгиски премиер, ги искористи изборните резултати за да го предупреди Вевер дека поддршка му дала само една третина од гласачите од фламанското говорно подрачје и дека пораката на останатите е јасна: Белгија треба да опстане. Де Вевер се согласува со тоа, но истакна дека мора да се градат ...
| | веќе видена | слични

Со програмата за енергетска ефикасност се опфатени 48 административни објекти, кај кои со одреденисанации ќе се штеди и на пари и на енергија Трошоците за енергија во општината Кисела Вода претставуваат значителен дел од буџетот. Во 2009 година е пресметано дека најмногу средства се одлеваат за плаќање на централното греење, за набавка на нафта за греење и за уличното осветлување. За да се намалат потрошувачката на енергија и трошоците за неа, општината подготви програма за енергетска ефикасност за периодот 2010/2014 година. Под поимот енергетска ефикасност се подразбираат планирани и реализирани мерки за користење најмало можно количество енергија, со зачувување на нивото на удобност и стапката на производство. Општината Кисела Вода управува со 48 објекти, поточно со 12 училишта, осум детски градинки, 13 административни бараки, 13 простории на урбани и месни заедници, како и две спортски сали. Со програмата се предвидува проверка на сите инсталации за греење, пумпите за греење и снабдување со вода, ...
| | веќе видена | слични

Со изборната победа на сепаратистичката фламанска партија НВА, повторно се зголемија стравувањата за распад на земјата Сепаратистичка партија Нова фламанска алијанса (НВА) извојува убедлива победа на завчерашните вонредни парламентарни избори во Белгија. НВА се залага за независност на Фландрија, па повторно се зголемија стравувањата за исчезнување на европската држава. Во согласност со законите на Кралството, создавањето влада е возможно само преку коалиција, но аналитичарите прогнозираат оти тоа може да трае со месеци. Истовремено, тие нагласуваат дека земјата не може да си дозволи повеќемесечна политичка нестабилност. Белгија од 1 јули треба да претседава со ЕУ, а нејзиниот јавен долг се очекува да надмине 100 отсто од бруто-домашниот производ. Тоа може да и зададе дополнителен удар на еврозоната, која се бори со должничката криза. На премиерот во оставка Ив Летерм, во 2007-та му беа потребни цели девет месеца да состави влада. Лидерот на НВА Барт де Вевер вети дека ќе обезбеди поголема автономија за ...
| | веќе видена | слични

Сепаратистичката партија Нов фламански сојуз (НВА), која заговара поделба на Белгија, освои голема победа на вонредните парламентарни избори во земјата. Фламанските националисти освоија 27 од 150 места, со што станаа најсилна партија во парламентот. Наспроти убедливата победа на НВА во Фландрија, на сиромашниот југ во Валонија најмногу места (26) освоија франкофонските социјалисти, кои се залагаат за зачувување на Белгија како федерална држава. Ваквиот изборен исход, според аналитичарите, е предупредување до франкофонските политичари дека сериозно треба да разговараат за поголема самоуправа на деловите каде што населението говори холандски или да очекуваат побуна од Фламанците. Лидерот на НВА, Барт де Вевер, во славеничка атмосфера, со извици „Слобода за Фландрија“, најави промени во земјата. - Се случува еволуција во последните 100 години. Можеме да видиме како Белгија се подели на две демократии. Имаме сопствени политички партии, сопствен печат и различни социоекономски и културни агенди. Оваа земја е ...
| | веќе видена | слични

На парламентарните избори во Белгија победија фламанските националисти. Нивна цел е основање независна фламанска држава. Што ја очекува Белгија по ваков изборен резултат? Никогаш досега толку многу Фламанци не гласале за партии кои се или за независна Фландрија или стремат кон широка автономија. Во истовреме, особено голем број Валонци се изјаснија за социјалистите. Тие се залагааат за спротивното - заедничка држава и зајакнување на внатребелгиската солидарност. Јазот во Белгија станува се‘ подлабок. Сега, нескриениот сепаратист Барт де Вевер, шеф на Новата фламанска алијанса и шефот на валонските социјалисти Елио ди Рупо имаат неблагодарна задача да состават влада за цела Белгија. Тоа се` уште е можно, а и неопходно! Де Вевер не треба да се обидува да прави чекори за пропаѓање на коалиционите преговори, со замисла да се приближи до неговата цел за самостојна Фландрија, зашто мнозинството Фламанци сакаат и натаму да јакне државното единство. И токму сега, во момент на економска и финансиска криза, ...
| | веќе видена | слични

Коалициските разговори сега ќе бидат уште потешки отколку вообичаено во оваа поделена државa БРИСЕЛ - Фламанска сепаратистичка партија, која се залага за поделба на земјата на француски и на холандски дел, победи на изборите во Белгија во неделата, со веројатност дека коалициските разговори сега ќе бидат уште потешки, отколку вообичаено во оваа поделена држава. Националистичката партија Нова фламанска алијанса (Н-ВА) освои 27 од 150 места во Долниот дом, поразувајќи ја Социјалистичката партија (ПС) од југот, каде што се зборува францускиот јазик, за едно место. Белгија, која е седиште на институциите на ЕУ, е поделена на три региони. Побогатиот, северен дел, каде што се зборува холандски, и посиромашниот, јужен дел, каде што се зборува француски. Главниот град Брисел е третиот регион. Сместен во Фландрија, градот официјално е двојазичен. Не постои една национална изборна единица. Наместо тоа, политичките партии се кандидираат во регионите, а потоа формираат коалиција. Тоа уште повеќе се влоши со ...
| | веќе видена | слични

- Ако тие двајцата се договорат, ќе ги остварат своите соништа да си обезбедат значајно место во учебниците по историја на Белгија, поради договорениот широк компромис, нагласува "Стандард" Победата на фламанските националисти на завчерашните парламентарни избори во Белгија претставува повик за промени, оценуваат во вчерашните изданија белгиските весници запрашувајќи се дали партиите на холандските Фламанци и франкофонските Валонци конечно ќе успеат да постигнат компромис за зачувување на единството на земјата. Весникот "Соар" оценува дека "судбината на Белгија е во рацете на победникот на завчерашните избори Барт де Вевер, лидер на сепаратистичката Нова фламанска алијанса (НВА) и на Елио Ди Рупо, прв човек на франкофонската Социјалистичка партија, која освои најмногу гласови во Валонија и во Брисел. Успехот на Де Вевер е историски, но Фламанците не го обврзуваат, барем не веднаш, да прогласи независност на Фландрија. Гласачите сепак јасно и силно покажаа дека сакаат реформи на земјата и поголема автономија ...
| | веќе видена | слични

Нова фламанска алијанса (НВА), сепаратистичка партија која заговара независност на фламанскиот од франкофонскиот дел на Белгија, извојува убедлива победа на вонредните парламентарни избори во Белгија. Фламанските националисти освоија 27 од 150 места и со тоа станаа најсилната партија во парламентот. Наспроти убедливата победа на НВА во Фландрија, на посиромашниот југ, во Валонија, најсилни беа франкофонските социјалисти, кои се залагаат за зачувување на Белгија како федерална држава и освоија 26 места во парламентот. Трета по бројот на освоени гласови во Фландрија е партијата на фламанските социјалисти со 15 отсто, а партијата на фламанските либерали, која со напуштањето на владата предизвика вонредни избори, е поддржана само од 14 отсто од гласачите. Лидерот на Нова фламанска алијанса, Барт де Вевер, без да го почека објавувањето на конечните резултати од гласањето изјави дека неговата партија освоила најголем број пратенички места во Долниот дом на белгискиот парламент.- Сега пред вас стои една партија ...
| | веќе видена | слични

Судбината на Белгија е во рацете на победникот на вчерашните избори Барт де Вевер, лидер на сепаратистичката Нова фламанска алијанса (НВА) и на Елио Ди Рупо, прв човек на франкофонската Социјалистичка партија, која освои најмногу гласови во Валонија. Партијата на Де Вевер која отворено се залага за самостојна држава Фландрија, ќе мора да коалицира со помалите партии од другата страна. Неодамна, самиот Де Вевер најави дека премиерското место ќе му го понуди на победникот на изборите од редовите на франкофоните, па најверојатно социјалистичкиот лидер Елио Де Рупо ќе биде новиот премиер. Според аналитичарите составувањето на владата ќе трае со недели, а можеби и месеци. За потсетување на Летерм, кој на овие предвремени избори претрпе тежок пораз му беа потребни неколку месеци за да формира коалициска влада од пет партии. Неговата влада падна во април поради долготрајниот спор околу гласачките права на Фламанците околу Брисел, по што беа закажни избори, една година пред редовниот термин. Веќе наголемо се ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Охрид, 15. декември 2018 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде променливо облачно со слаб до умерен југоисточен ветер. Во крајните западни и источни делови ќе има ...
сите 247 | | | веќе видена

Главниот град на Унгарија заживеа во новогодишна атмосфера. На температури под нулата, околу разиграниот Дунав се замрзнуават спомените на илјадниците туристи. ...
сите 209 | | | веќе видена

Во 16.25 часот во Полициска станица Македонски брод е пријавено дека на улица ,,Партизанска’’ во Македонски Брод патничко моторно возило ,,Фолксваген голф’’ со ...
сите 152 | | | веќе видена

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, упати сочувство до семејството на ненадејно и прерано починатиот градоначалник на Охрид, Јован Стојаноски.„Дозволете ...
сите 97 | | | веќе видена

Француската полиција го застрела терористот за кој што се верува дека е одговорен за вооружениот напад на Божиќниот пазар во Стразбур, а сега истражителите се ...
сите 102 | | | веќе видена

Париз е под опсадна состојба – од едната страна жолтите елеци, од другата илјадници полицајци со оклопни возила. Демонстрантите се собраа на Шанзелизе за петти ...
сите 107 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Нова фламанска алијанса објави победа на парламентарните избори во Белгија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: