Прв ден државна матура без проблеми

Македонија Прв ден државна матура без проблеми Скопје, 12 јуни - Нема никакви проблеми на првиот ден од полагањето на државната матураНабљудувачите од Министерството за образование, Бирото за развој на образованието и Државниот испитен центар не регистрираа никакви проблеми во текот на првиот испитен ден од јунскиот испитек рок.Според статистиката, денеска полагале 18.626 ученици матуранти. Од нив, македонски јазик и литература полагале 13.123 кандидати, албански јазик и литература 4964 ученици, додека турски јазик и литература полагале 539 матуранти. Задутре, истиот број ученици ќе го полагат и вториот изборен предмет. Англиски јазик ќе полагаат 14 767 ученици, за полагање француски јазик се пријавиле 463 матуранти, германски јазик ќе полагаат 166 ученици, додека за полагање руски јазик се пријавиле 63 кандидати. Предметот математика ќе го полагаат 2956 матуранти, за полагање на предметот филозофија се пријавиле 29 кандидати, додека за предметот естетика се пријавиле 84 матуранти.
| | веќе видена | слични

18 ипол илјади средношколци денеска го полагаа вториот предмет од државната матура , тестот по странски јазик или еден од трите предмети математика, естетика и филозофија. Најмногу пријавени имаше за странски јазик, а најмалку за математика. На почетокот на јули ќе се знае колку минимум бодови треба да освојат учениците за да се смета дека положиле. Не се знае колкава ќе биде сумата за приговор. Резултатите ќе се знаат за еден месец.
| | веќе видена | слични

Техничките факултети најверојатно и оваа година нема да ги пополнат квотите. Од близу 19 илјади матуранти кои денеска завршија со полагање на државната матура само 3.000 се одлучиле да полагаат математика, предмет кој им овозможува упис на природните науки. Останатите 15 илјади полагаа странски јазик кој е предуслов за упис на општествените науки. Ваквиот избор матурантите го направиле, зато што сметаат дека тестот по странски јазик е полесен од оној по математика. Сепак матурантите велат дека оваа година тестот бил лесен. Некои и во таков случај се одлучиле на препишување. Прелиминарните резултати од државната матура ќе се објават на 13 јули. Учениците ќе имаат рок од една недела да поднесат приговор доколку не бидат задоволни од тестот. Сепак матурантите кои не положиле ќе имаат поправен на 14 и 16 август. Весна Ќуксановиќ
| | веќе видена | слични

Во делот на државната матура Македонија е лидер во регионот и земја од која искуство црпат сите држави што сакаат да го имплементираат овој концепт, кој е застапен во речиси сите земји од ЕУ, изјави вчера министерот за образование и наука Никола Тодоров, по одржувањето на првите испити од матурата што беа спроведени викендов Тој искажа позитивни оценки за спроведување на испитите за македонски јазик и за наредната година најави електронско полагање на матурските испити. - Образовниот систем зависи и од генералната политика, но во голема мера и од поединецот, кој е вклучен во образовниот систем. Резултатите, кои ги имаме во овој правец како политика за државната матура, доволно говорат за посветеноста на она што на политичко ниво може да се направи за подобрување на квалитетот на образованието - оцени Тодоров. Според директорката на Бирото за развој на образованието Весна Хорватовиќ, нивото на квалитет на образование во средните училишта не е лошо, што покажуваат и резултатите за положеност на државната ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Вкупно 18.626 ученици матуранти денеска го полагаа вториот изборен предмет од Државната матура, соопшти министерството за образование. Учениците од средните стручни училишта и гимназиите избираа помеѓу странски јазик и математика, а од средните уметнички училишта помеѓу странски јазик и естетика / филозофија. Англиски јазик полагаа повеќето ученици, додека пак останатите беа пријавени за полагање Француски, Германски и за Руски јазик. Предметот математика го полагаа близу 3000 кандидати, а за полагање на предметот Философија беа пријавени 29, додека за предметот Естетика / 84 матуранти. Резултатите од државната матура се очекува да бидат објавени на 23 јули, кога ќе помине рокот за поплаки на прелиминарните резултати од 12 јули.
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерот за образование и наука Никола Тодоров, директорите на Бирото за развој на образованието, Весна Хорватовиќ и на Државниот испитен центар, Методија Јанчевски вчера заеднички констатираа дека е успешно реализиран проектираниот план за државната матура. Според нив, сите роковите за објавување на конечните резултати се приспособени со уписната политика на факултетите. Евентуалните приговори учениците ќе може да ги поднесуваат по објавувањето на првичните резултати од државната матура, кои ќе бидат објавени на 12 и на 13 јули. На 23 јули се очекуваат и конечните резултати, заедно со оние од приговорите. Директорот Јанчевски информира дека деновиве ќе се решава за цената на приговорите, која од 2.000 денари, со антикризните мерки беше намалена на 1.400 денари. Министерот Тодоров нагласи дека во делот на државната матура Македонија е лидер во регионот и земја од која црпат искуство сите држави што сакаат да го спроведуваат овој концепт, кој е застапен во речиси сите земји од ЕУ. Тој најави дека за в ...
| | веќе видена | слични

Според Mинистерството за образование, вкупно 18. 626 ученици матуранти денеска го полагаат вториот изборен предмет од Државната матура. Средношколците за втор изборен предмет бираат меѓу странски јазик и математика, а во уметничките училишта полагаат филозофија или естетика. Статистички гледано, најмногу матуранти го избрале англискиот јазик - 14 767, За францускиот се пријавиле 463, за германскиот 166, а за рускиот јазик само 63 средношколци. Математика полагаат околу 3 000 матуранти. Матурантите во саботата полагаа мајчин јазик, односно македонски, албански или турски јазик. Првичните резултати од испитите ќе бидат готови во средината на наредниот месец, а конечните резултати се очекуваат кон крајот на јули. По резултатите, ќе следува уписот на високо-образовните институции.
| | веќе видена | слични

Македонија Македонија - лидер во државна матура Скопје, 14 јуни - Средношколците, денеска, го полагаат вториот изборен предмет од државната матура. Тие бираат меѓу странски јазик и математика, а во уметничките училишта полагаат филозофија или естетика.Статистички, најмногу матуранти го избрале англискиот јазик - 14 767. За францускиот се пријавиле 463, за германскиот 166, а за рускиот јазик само 63 средношколци. Математика полагаат околу 3 000 матуранти. Првичните резултати од испитите ќе бидат готови во средината на јули, а на 23 наредниот месец се очекуваат конечните резултати и приговори. По ова, ќе следува уписот на високо-образовните институции.По првиот ден од полагањето, во саботата, министерот за образование и наука, Никола Тодоров оцени дека планот за државна матура успешно е реализиран.Ваква поддршка тој доби и од директорите на Бирото за развој на образовнието, Весна Хорватовиќ и на Државниот испитен центар, Методија Јанчевски.Според Тодоров, во делот на државната матура Македонија е лидер во ...
| | веќе видена | слични

Матурантите денеска го полагаат вториот предмет од државната матура. Избираа помеѓу странски јазик и математика основно или напредно ниво. Во уметничките училишта можат да полагаат и филозофија или естетика. Најмногу матуранти го избрале англискиот јазик, дури 14 767, за француски се пријавиле 463, за германски 166, а за руски 63. Математика полагаат околу 3 000 матуранти. На почетокот на јули ќе се знае кој е прагот на положена матура, односно минимумот потребни поени за да се помине на тестовите од државната матура. Првичните резултати од испитите матурантите ќе ги дознаат во средината на јули. Државниот испитен центар допрва ќе ја утврдува и цената на приговорите.
| | веќе видена | слични

Министерот за образование и наука Никола Тодоров оцени дека успешно е реализирана државната матура. Сите рокови за објавување на конечните резултати, како што изјави вчера на прес-конференција, се приспособени со уписната политика на факултетите. Учениците ќе можат да поднесат приговори по објавувањето на првите резултати. Конечната обработка на резултатите од матурата, како што беше објавено, треба да заврши до 11 јули, по што на 12-13 јули ќе бидат објавени резултатите. На 23 јули се очекуваат и конечните резултати, заедно со одлуките по приговорите. Се' уште не е определена цената на приговорите на резултатите од матурата. Претходната беше 2.000 денари, а потоа поради кризата беше намалена на 1.400 денари. Државниот испит се реализира во 94 јавни училишта во Македонија и пет приватни средни училишта за учениците од гимназиското, уметничкото и од средното стручно образование. Се полагаа испитите по македонски јазик и литература, албански јазик и литература и турски јазик и литература. На испитот беа ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Како што порача Дескоска, напад врз здравствен работник е исто како да нападнете полицаец и предвидена е казна од една до 10 години за физички напад.
сите 138 | | | веќе видена

Наспроти увереноста на премиерот дека земјата станала „гордост европска“, од опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ порачаа дека сега е време кога треба да покажеме и ...
сите 49 | | | веќе видена

Криминалците и арамиите коишто се власт не смеат да биат причината која ќе го загорзи датумот за почнување на преговори со Европска Унија, истакна во ...
сите 248 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Прв ден државна матура без проблеми

Од:
До кого (е-маил):
Порака: