Економскиот на Македонија повисок од очекувањата!

Економскиот на Македонија повисок од очекувањата! Шефицата на мисијата на ММФ која 10 дена ја скенираше македонската економија, го потврди позитивниот развој кој Владата го креираше со носење на странски компании кои инвестираат во земјава, а со чии производи се зголемува извозот Закрепнувањето на македонската економија и забрзаниот економски раст годинава, добија потврда од Меѓународниот монетарен фонд чиј тим вчера ја заврши редовната десетдневна мисија во нашата земја. Оценка на членовите на мисијата е дека економијата закрепнува, а растот е засилен и подобар од сите очекувања на Фондот. - Ги подобривме прогнозите за развој во 2013 година на околу 2,5 отсто. Клучните двигатели на раст се јавните инвестиции, подобрите резултати на нето-извозот со важните или растечки придонеси на извозот од страна на странските мултинационални компании - истакна шефот на мисијата Ивана Влаткова Холар, додавајќи дека капацитетот за подмирување на заостанатите обврски врз основа на надворешниот долг останува соодветен. Таа ...
| | веќе видена | слични
16 копии

Капиталните инвестиции 520 милиони евра Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески најави раздвижување на економијата во земјата во 2014 со зголемување на средствата за капитални инвестиции за 20%. - Во 2014 година капиталните инвестиции ќе достигнат преку 520 милиони евра. Дел од нив, околу 360 милиони евра се реализираат преку буџетот на РМ, а дел преку ЈП за патишта во изградба на нови патишта. Тоа покажува дека капиталните инвестиции ќе бидат силен замаец на развојот на македонската економија во 2014 година и ќе го придвижат економскиот раст на земјата, изјави Ставрески. Најзначајни се, рече, двата автопата Миладиновци - Штип и Кичево - Охрид, интензивирањето на изградбата на Коридорот 10, но и реализацијата на многу други патишта од локален и регионален карактер. - Тоа ќе креира нови работни места и ќе придонесе за поголем економски раст. Таа политика на Владата и оваа година се покажа успешна и верувам дека догодина ќе даде уште поголеми резултати, истакна вицепремиерот и министер за ...
| | веќе видена | слични

Шефот на мисијата на ММФ Ивана Влаткова Холар во интервју за МТВ зборува за проекциите за раст на македонската економија и за проблемите и ризиците со кои ќе се соочи еономијата во наредниот период. П: Г-ѓa Холар, откако ја завршивте десетдневната мисија тука, кои се вашите впечатоци за моменталната ситуација во македонската економија? Холар : Најпозитивниот впечаток, е зголемувањето на вработеноста. Отворањето работни места што го помагаат големите меѓународни компании што дојдоа овде и кои користат техники за интензивен труд и се фокусираат на извозот е мошне позитивен развој и почнуваме да ги гледаме овие ефекти во вработувањето. Тоа многу важно со оглед на високата невработеност и нивото на неактивност во Македонија. П: Македонската економија закрепнува. Може ли да се рече дека заврши кризата? Холар: Тешко е да се даде таква изјава, но вистина е дека економскиот раст се засили. Индикаторите покажуваат дека во првата половина од годинава растот достигна над 3%, а тоа е многу позитивно. Гледаме дека ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 9 ноември - Ќе има раздвижувања во македонската економија следната 2014 година преку зголемувањето од 20 отсто на средствата предвидени за капитални инвестиции, рече во саботата вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. „Во 2014 година капиталните инвестиции ќе достигнат повеќе од 520 милиони евра. Дел од нив, околу 360 милиони евра ќе се реализираат преку Буџетот, а дел преку јавното претпријатие за патишта во изградба на нови патишта. Тоа покажува дека капиталните инвестиции ќе бидат силен замаец на развојот на македонската економија во 2014 година и ќе го придвижат економскиот раст на земјата", изјави Ставрески. Вицепремиерот оцени дека најзначајни се двата автопата на патните правци Миладиновци - Штип и Кичево - Охрид, интензивирањето на изградбата на Коридорот 10, како и реализацијата на многу други патишта од локален и регионален карактер. „Тоа ќе креира нови работни места и ќе придонесе за поголем економски раст. Таа политика на Владата и оваа година се покажа успешна и верувам ...
| | веќе видена | слични

Како резултат на 20-процентното зголемување на средствата за капитални инвестиции, ќе дојде до раздвижување на економијата во 2014 година, смета министерот за финансии Зоран Ставрески. Градењето на автопатите, вели тој, ќе ги придвижат во позитивна насока економските процеси во земјава, а капиталните догодина истакна дека ќе достигнат над 520 милиони евра. „Дел од нив, околу 360 милиони евра се реализираат преку буџетот на РМ, а дел преку ЈП за патишта во изградба на нови патишта. Тоа покажува дека капиталните инвестиции ќе бидат силен замаец на развојот на македонската економија во 2014 година и ќе го придвижат економскиот раст“, нагласи Ставрески кој денеска беше во Валандово на отворање нов погон. За него се најзначајни двата автопата Миладиновци-Штип и Кичево-Охрид, потоа изградбата на Коридорот 10, но и локалните и регионални патишта. Тоа ќе креира нови работни, смета тој, и ќе придонесе за поголем економски раст. „Таа политика на Владата и оваа година се покажа успешна и верувам дека догодина ќе даде ...
| | веќе видена | слични

Денеска од Валандово, министерот за финансии и вицепремиер, Зоран Ставрески истакна дека преку зголемувањето на средствата за капитални инвестиции за 20 проценти, очекува раздвижување на економијата. -В о 2014 година капиталните инвестиции ќе достигнат преку 520 милиони евра. Дел од нив, околу 360 милиони евра се реализираат преку буџетот на РМ, а дел преку ЈП за патишта во изградба на нови патишта. Тоа покажаува дека капиталните инвестиции ќе бидат силен замаец на развојот на македонската економија во 2014 година и ќе го придвижат економскиот раст на земјата, изјави Ставрески. Ставрески потенцираше дека најзначајни се двата автопата, Миладиновци-Штип и Кичево-Охрид, интензивирањето на изградбата на Коридорот 10, но и реализацијата на многу други патишта од локален и регионален карактер. „Тоа ќе креира нови работни места и ќе придонесе за поголем економски раст. Таа политика на Владата и оваа година се покажа успешна и верувам дека догодина ќе даде уште поголеми резултати“, истакна Ставрески.
| | веќе видена | слични

Предлог-буџетот влегува во Собрание. Наредната недела почнува расправата за државната каса која во 2014-та треба да тежи 2.86 милијарди евра, околу 7% повеќе од годинава. Предлог-буџетот влегува во Собрание. Наредната недела почнува расправата за државната каса која во 2014-та треба да тежи 2.86 милијарди евра, околу 7% повеќе од годинава. Капиталните инвестиции, пак, ќе бидат повисоки за околу 20% и ќе достигнат 360 милиони евра. Дополнителни околу 160 милиони ќе бидат инвестирани преку Агенцијата за државни патишта за автопатите Скопје – Штип и Кичево – Охрид, но и за регионални и локални патни правци. Ќе се вложува и во комуналната инфраструктура, но и во изградба на индустриски зони, административни, здравствени, образовни и спортски објекти. „Сето тоа ќе помогне да се раздвижи македонската економија, ќе креира работни мeста, ќе го подигне економскиот раст и таа политка на Владата се покажа успешна и во оваа година и верувам дека ќе даде уште подобри резултати“ изјави ...
| | веќе видена | слични
2 копии

„Во 2014 година капиталните инвестиции ќе достигнат повеќе од 520 милиони евра. Дел од нив, околу 360 милиони евра ќе се реализираат преку Буџетот, а дел преку јавното претпријатие за патишта во изградба на нови патишта. Тоа покажува дека капиталните инвестиции ќе бидат силен замаец на развојот на македонската економија во 2014 година и ќе го придвижат економскиот раст на земјата", изјави Ставрески. Вицепремиерот оцени дека најзначајни се двата автопата на патните правци Миладиновци - Штип и Кичево - Охрид, интензивирањето на изградбата на Коридорот 10, како и реализацијата на многу други патишта од локален и регионален карактер. „Тоа ќе креира нови работни места и ќе придонесе за поголем економски раст. Таа политика на Владата и оваа година се покажа успешна и верувам дека вгодина ќе даде уште поголеми резултати", рече Ставрески.
| | веќе видена | слични

Тој најави дека капиталните инвестиции за наредната година ќе изнесуваат преку 520 милиони евра, од кои дел ќе се реализираат преку буџетот или 320 милиони евра, а останатите преку Јавното претпријатие за патишта.
| | веќе видена | слични

Да заврши циклусот на олабавување на монетарната политика и уште во 2014 година Владата да почне да го спроведува планираното намалување на фискалниот дефицит, препорача Меѓународниот монетарен фонд Оттаму вчера побараа да се заштити реализацијата на приоритетните капитални расходи и Владата да има цврста контрола врз долгот на јавните претпријатија, како и да го следи нивното работење. - Ги подобривме прогнозите за развој во 2013 година на околу 2,5 отсто. Клучните двигатели на пораст се јавните инвестиции и подобрите резултати на нето-извозот - изјави шефицата на мисијата на ММФ, Ивана Влаткова Холар, додавајќи дека капацитетот за намирување на заостанатите обврски врз основа на надворешниот долг останува соодветен. ММФ го поздрави објавувањето на среднорочната фискална стратегија и сугерира темпото на фискална консолидација да се усогласи со брзината на заздравување на економијата. - Предложените патокази на власта се соодветни од оваа перспектива. Ако побарувачката покаже знаци на закрепнување повеќе ...
| | веќе видена | слични

Останато

Ќе останат ли уште долго опасните хемикалии во магацинот во ОХИС со се експлозивниот винил хлорид ќе се знае по 21 ноември откако собранието на доверителите ќе ...
сите 250 | | | веќе видена

Договорот за предвремени избори на лидерската средба кај претседателот на државата Стево Пендаровски се случил за помалку од еден час. Како што изјави ...
сите 465 | | | веќе видена

Христијан МИЦКОСКИ: Почитувани наставници и професори, драги колеги и пријатели, вие сте луѓето коишто ја образуваат нашата нација и од мене ја имате целата ...
сите 206 | | | веќе видена

Библија му го спаси животот на боливиски полицаец, кој беше застрелан во градите од страна на демонстрантите.Полицаецот изјави дека „чудесниот“ инцидент се ...
сите 239 | | | веќе видена

Владиниот советник Дане Талевски го навлече гневот на граѓаните на социјалните мрежи откако на емисијата „Само Вистина“ во која дебатираше со Тимчо Муцунски ги ...
сите 177 | | | веќе видена

Оние кои размислуваа/т во Македонија да озаконат диктатура и да ги погазат Уставните права на граѓаните, за разлика од законот - не се повлечени. Но, ќе се ...
сите 72 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Економскиот на Македонија повисок од очекувањата!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: