Романтизмот во народната новокомпонирана песна

Меѓу новокомпонираните народни песни најзначајно место и по бројност и по мотивската  разновидност заземаат љубовните песни. Тие во својата содржина ја опеваат љубовта со сите нејзини пројави блиски до интимните случувања на слушателот. Композицијата на овие песни е мошне едноставна бидејќи тие не оформуваат фабула, туку разоткриваат израз на силни чувства и душевни состојби. Додека се слушаат, пленат со силината на чувствата и богатството на стилско-изразни средства и облици. Од богатата музичка продукција чести се песните во кои вљубувањето и љубовното разочарување создаваат извонредно богата сижетика. При нивното изведување слушателот ги споделува личните доживувања со јунакот и неговото субјективно расположение. Едноставно речено... Љубовната песна пее за сите нас. Оваа одлика ì вдишува вонвременска димензија и незаборав. Дел од новокомпонираните љубовни песни за кус период стануваат понародени и живеат во свеста на слушателот долги години од денот на нивната промоција. Една од најелегичните љубовни ...
| | веќе видена | слични

Останато

Случајот „Рекет" ја разоткри најголемата криминална мрежа во Македонија, каде што се вмешани врвот на Владата, пратеници, министри, обвинители, исто така и ...
сите 392 | | | веќе видена

Очигледно нестручноста на Зоран Атанасов и раководните структури во АХВ е толку голема што не го познаваат ниту Законот за ветеринарно здравје, по кој треба да ...
сите 115 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Романтизмот во народната новокомпонирана песна

Од:
До кого (е-маил):
Порака: