Денеска е меѓународен ден за поддршка на жртвите од тортура

Денеска е меѓународен ден за поддршка на жртвите од тортура Светот денеска го одбележува Меѓународниот ден за поддршка на жртивте од мачење и друго сурово, нечовечно или понижувачко постапување и казнување. И покрај апсолутната забрана за овој вид на тешко кривично дело, тортурата како глобален феномен опстојува и до денешен ден, а во голем број на држави се уште е присутен феноменот на неказнување на сторителите, се вели во соопштението на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Македонија. Овогодинешниот фокус на меѓународните организации е насочен кон правото на рехабилитација на жртвите на тортура. Државите се обврзани да го обезбедат остварувањето на ова право кое опфаќа медицинска, психолошка и социјална поддршка, како и право на пристап до правдата и соодветно обесштетување. За жал, мачењето, суровото, нечовечното и понижувачко постапување и казнување сеприсутни и во Република Македонија. Минатата година, Европскиот суд за човекови права и слободи преку две пресуди (Ѓорѓиев против РМ и Ел Масри ...
| | веќе видена | слични

Поддршката на жртвите од тортура е од особено значење, имајќи предвид дека тортурата е еден од најкомплексните начини на повреда на правата, така што со неа не само што се нанесува физичка и психичка болка туку се повредува и човечкото достоинство, како и личниот интегритет на лицата врз кои се применува, апелира вчера народниот правобранител Иџет Мемети во писменото обраќање по повод вчерашниот ден за поддршка на жртвите од тортура НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СО ПОРАКА ЗА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ТОРТУРАТА - Откривањето на ваквите случаи ја зголемува одговорноста и потребата во општеството да се преземаат мерки за нивно спречување. Затоа е потребна сеопфатна стратегија која во себе ќе содржи забрана на тортурата според закон и механизми за вршење мониторинг во вградувањето на домашните и на меѓународните стандарди во борбата против тортурата. На тој начин ќе се откријат и ќе се спречат ризиците од истата или друг вид на сурово, нехумано или понижувачко постапување - вели Мемети. Тој додаде дека ...
| | веќе видена | слични

Дозволете ми да започнам со лична забелешка. Пред две недели унгарската единица за борба против тероризмот спаси двајца киднапирани инженери од Унгарија во Сирија. За таа година и половина кога биле во заложништво кај бунтовниците, овие луѓе биле измачувани и затворани. Внимавајте! Живееме во 21-от век, а не во Темниот век. Со овие зборови амбасадорот на Унгарија, Јожеф Бенце денеска го започна своето излагање на одбележувањето на Меѓународниот ден за борба против тортурата во организација на Делегацијата на ЕУ, амбасадата на Унгарија и Младинскиот образовен форум. Тој од име на амбасадата на Унгарија ги поздрави присутните на изложбата што се отвори денеска, со цел да се промовираат универзалните вредности на човековите права. - Особена чест ми претставува тоа што имам можност да ја отворам оваа изложба на постери на 26 јуни, меѓнародниот ден за борба против тортурата. Ден кога се слават вредностите на човековите права и ден кога треба да се подигне свеста за проблемите со кои се соочуваат стотици ...
| | веќе видена | слични

Во 2012 година беа констатирани сериозни нарушувања на слободите и правата на граѓаните како и драстични повреди на принципот на владеење на правото и правната држава, оценува Хелсиншкиот комитет за човекови права. Соодветно на својата мисија да врши мониторинг на состојбите со човековите права и слободи во РМ, Хелсиншкиот комитет секоја година објавува Годишен извештај во кој ги изнесува своите ставови и мислења по однос на сите области во кои човековите права и слободи биле засегнати. Извештајот за 2012 година претставува воедно и сублимат на работата на Комитетот во текот на целата година од аспект на следење на човековите права и слободи, а за кои известувавме во месечните извештаи. Оценката е дека во 2012 година беа констатирани сериозни нарушувања на слободите и правата на граѓаните како и драстични повреди на принципот на владеење на правото и правната држава. Притоа, она што особено загрижува е дека во извештајната година регистрираните повреди на човековите права и слободи укажуваат не само на ...
| | веќе видена | слични

Останато

Пред утрешната седница на владата во Тетово, Теута Арифи конечно реши да поработи и како градоначалничка им нареди на комуналните служби да го исполираат ...
сите 110 | | | веќе видена

Мотивиран, задоволен наставен кадар е сигурна гаранција за спроведување на отпочнатите проекти за подобрување на квалитетот на образованието во сите нивоа – ...
сите 193 | | | веќе видена

ОВЕН Не сте подготвени за промени во деловното поле. Можно е да одбиете некоја понуда но во моментов ви е најважно да ја задржите работата која ја имате. ...
сите 158 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Денеска е меѓународен ден за поддршка на жртвите од тортура

Од:
До кого (е-маил):
Порака: