Поплавени над 130 објекти

Над 130 објекти и 250 хектари обработливо и засеано земјиште се поплавени во селата Раотинце, Копанце и Туденце, каде што деновиве се излеа реката Вардар. Нивото на реката Вардар во општината Јегуновце не опаѓа и покрај тоа што запреа врнежите.Жителите на загрозените села ноќта ја поминаа крај речното корито обидувајќи се да го запрат излевањето. Само во Раотинце жителите интервенирале со триесетина моторни пумпи за црпење на водата и четири камиони со песок.Излевањето на Вардар во општина Јегуновце започна во петокот. Нивото на Вардар е зголемено за четири сантиметри, а состојбата се уште критична.Во посета на селата беа и премиерот Груевски, министерот за земјоделие, директорите на Дирекцијата за заштита и спасување и Центарот за управување со кризи.
| | веќе видена | слични

Повлекувањето на водата создаде серија кратери во селото Раотинце, со дијаметар од 1,5 метар ТЕТОВО - Во тетовското село Раотинце, кое седум дена води битка со надојдените води што ги поплавија нивните куќи, визби и плевни, земјиштето се раздвижи и почна да пропаѓа. На 15-ина места, како последица на повлекувањето на водата, се појавија вистински кратери со дијаметар од најмалку 1,5 метар. Вакви големи дупки вчера забележавме на повеќе места во Раотинце, особено во дворовите на Бошко Спасовски, Цоне Мартиновски, Ѓоре Мартиновски. Големите дупки ги има и од десната страна на Вардар, но уште поопасни се оние на другиот брег, каде што поради високите води, нема пристап. Цоне Мартиновски (78), тврди дека од средината на селото Раотинце, па најмалку 1,5 километар низводно, покрај Вардар, имало линија со вода која е насочена кон изворите на Рашче. Токму оваа водена линија загрозувала 35 куќи во Раотинце. Според Мартиновски, пред околу 30 години биле вршени геолошки испитувања кога овде биле поставени поголеми ...
| | веќе видена | слични

Во Тетовско се поплавени повеќе од 130 куќи во Раотинце, Копанце и Туденце и околу 400 хектари обработлива земја. Непрооден е и патот од Сиричино кон Туденце.ЕЛЕМ демантираше дека испуштањето на водите од Мавровското Езеро се причина за излевањето на Вардар во Јегуновце До крајот на сокачето во Чаковско маало, но не и понатаму. До таму успеавме да пројдеме со чизмиве и да ги видиме поплавените куќи. Се е потопено, но се уште можеме да ги возиме велосипедите макар биле тие и до пола во вода. Ова ни го рече малиот Кристијан, заедно со деветгодишниот Петар и половина година постариот Дарко, кога наиде репортерската екипа на ВЕЧЕР при влезот на неодамна поплавеното тетовското село Раотинце. - Овде се е под вода, а кај комшијата тоне земјата. Креветите ни се качени на маса, електричните апарати на бекатонски коцки. Уништена ни е речиси цела покуќнина. Со лопати, песок и моторни пумпи се бориме од ова зло, кое не затекна на спиење објаснуваше за ВЕЧЕР, шеесет и седумгодишниот Ѓорѓи Мартиновски, кој водата од ...
| | веќе видена | слични

Се намалува нивото на Вардар во поплавените полошки села, но не и маката на мештаните.Велат ќе треба да поминат месеци, додека излеаните води да се повлечат назад во коритото. Покуќнината и натаму им стои на отворено, добитокот по соседите.Најзагрижени се чини се оние кои живеат во чаковско маало во Раотинце. Тука по секоја поплава земјата тоне,иако мештаните секој пат дупките ги покриваат со земја.Ова се неколкуте места каде пропаѓа земјата. Ги има повеќе , но се непристапни. Жителите повторно ја алармираат јавноста, на можното загадување на Рашче поради поплавите.Постарите се присетуваат на испитувањата од пред 30 –тина години, кога боја истурена во една од дупките, се појавила во Рашче. Од вчера во поплавените села има забрана за употреба на водата за пиење.Се снабдуваат со цистерни, освен во Раотинце, каде вода земаат од блискиот извор. Мавросвките хидроелектрани сеуште работат со една турбина.Повторното вклучување на останатите три, како и најавите за нови врнежи,ги стави мештаните во нова ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Според последното соопштение од Регионалниот центар за управување со кризи во Тетово, сите реки кои гравитираат на подрачјето на општина Јегуновце,се во благо опаѓање. Нивото на реката Вардар во Јегуновце е намалено за 23 сантиметри во однос на вчерашниот ден. Жителите на селата Раотинце, Копанце и Јанчиште заради загаденост на водата за пиење се снабдуваат со цистерни. Прооден е патот кој води од Зелениково до Ново Село и Пакошево,како и регионалниот пат број 403 кој сообраќа до село Рашче. Според информациите од ЦУК Кичево реката Треска се излеала од своето корито кај селото Бигор, Доленци и околу мостот во село Вранешница. Излевање на Треска се бележи и кај селата Подвис, Положани и Србјани. Зголемено е нивото на реките Брегалница, Осојница и Сушица но во моментов нема излевање од речните корита. Од ЦУК Велес известуваат за излевање на Вардар во атарот на Башино Село. Во однос на претходните денови денеска се бележи намалување на сите хидролошки параметри на Дебарското Езеро. Водата се ...
| | веќе видена | слични

Водостојот на реките во општина Јегуновце,како и во Скопско се намалува, а водат се повлекува и од поплавените површина, информира Центарот за управување со кризи. “Нивото на реката Вардар во Јегуновце е намалено за 23 сантиметри во однос на вчерашниот ден. Намалување има и на нивото на реката Бистрица, кое е опаднато за 22 сантиметри во однос на вчерашната состојба. Жителите на поплавените села Раотинце, Копанце и Јанчиште, заради загаденост на водата за пиење се снабдуваат со цистерни“, се вели во информацијата од Центарот. Се смирува состојбата и во скопскиот регион. Патот што беше поплавен во Зелениково денеска е прооден, а водат се повлекува и од поплавените ниви и градините. “Регионалниот пат број 403, кој сообраќа до село Рашче е прооден за сообраќај. Нивото на водата во овој регион е намалено. На некои места реката Вардар се уште се излева, но со помал интензитет“, велат од ЦУК. Водата, според информациите од ЦУК, се повлекува и од поплавените површини и во Велешко. ...
| | веќе видена | слични

Излевањето на реката Вардар во селата Радуша и Рашче не ја загрозува безбедноста на водата за пиење за Скопје. Од ЈП „Водовод и канализација“ велат дека ја контролираат состојбата и тврдат дека нема опасност за изворот, поради тоа што нивото на водата е во тенденција на опаѓање и не се очекуваат нови интензивни врнежи од дожд. - Се следат состојбите на теренот и се координираат податоците од мерењата добиени од Управата за хидрометеоролошки работи - велат од „Водовод и канализација“. Од Центарот за управување со кризи информираат дека на голем број места во тетовскиот и скопскиот регион каде што Вардар е излеан од коритото, водата се повлекува или стагнира и не се очекуваат нови излевања. Излевањето на реката Вардар е предизвикано од интензивните врнежи од дожд и топењето на снегот, што доведе до поплавување на голем број скопски села и затворање на локални патишта. - Зголеменото ниво на водата во Вардар во изминативе неколку дена предизвика делумно поплавување на патот во близина на изворот ...
| | веќе видена | слични

Според информациите од Регионалниот центар за управување со кризи во Тетово, нивото на реката Вардар во Јегуновце е намалено за 23 сантиметри во однос на вчерашниот ден. Намалување има и на нивото на реката Бистрица, кое е опаднато за 22 сантиметри. Поради загаденост на водата за пиење, жителите на поплавените села Раотинце, Копанце и Јанчиште, со вода се снабдуваат со цистерни. Целосно прооден е патот, кој вчера беше затворен за сообраќај, а води од село Зелениково до Ново Село и село Пакошево. Нивото на водата во регионот на селото Рашче е намалено, а регионалниот пат број 403, кој сообраќа до селото е прооден за сообраќај. Реката Треска, според информациите од РЦУК Кичево, се излеала од своето корито кај селото Бигор Доленци и околу мостот кај село Вранешница. Забележано е излевање на Треска и кај селата Подвис, Поположани и Србјани, но во последното деноноќие водостојот е намален. Од РЦУК Виница известуваат за зголемено ниво на реките Брегалница, Осојница и Сушица, но моментов нема излевање од речните ...
| | веќе видена | слични

Велешани ја минаа ноќта во неизвесност дали по вчерашното неочекувано излевање во центарот на градот, нивото на Вардар ќе се нормализира или дополнително ќе се зголеми. Вчера за само два часа надојдените води го поплавија шеталиштето во градот, а реката стана сериозна закана и за куќите во ниските делови на градот.
| | веќе видена | слични

Нивото на водата во трите полошки села го диктира и начинот на живот. Како во Венеција, вели месното население Животот во поплавените тетовски села целосно е подреден на количеството вода навлезено во дворовите, куќите и нивите. За да се влезе во куќата на Светомир Смиљаноски во Раотинце треба да се скокнат десетината вреќи со песок, кои се поставени пред вратата од дворот. Ги поставиле за да се заштитат од нова поплава. Во приземните простории од куќата сите предмети се ставени врз тули, за да не се кренат над нивото на водата. - Фрижидерот, печката на дрва и мебелот ги подигнавме за да не се наводенат повторно. Машината за перење ја качивме на горниот кат - вели Светомир. Душанка Антовска со гумени чизми оди од едниот на другиот крај на Раотинце, а во рака носи уште еден чифт чевли. - Одам кај ќерката да ги чувам децата, додека таа и зетот го носат добитокот на друго место, зашто им се поплави шталата. Децата се мали, може да се удават во водата. Го приспособија само горниот кат за живеење, оти ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Најмалку 217 лица загинаа, а десетици се водат за исчезнати во катастрофалниот земјотрес што го погоди Мексико. Првично беше соопштено дека во земјотресот, кој ...
сите 155 | | | веќе видена

ВМРО-ДПМНЕ не може да се помири со тоа што Владата предводена од СДСМ обезбедува повеќе пари за граѓаните, велат од владејачката партија. „Очигледно е дека ...
сите 136 | | | веќе видена

ВМРО е душата на овој народ! Сила која обединува за заедничко добро. Нема ништо посилно од здружени Македонци. А оваа победничка атмосфера гарантира ...
сите 101 | | | веќе видена

 Човечкото тело е комплициран механизам кој е под влијание и на надворешни, и на внатрешни фактори. Многу психолози се согласни дека телото праќа сигнали кои ...
сите 38 | | | веќе видена

Тврдењата дека постои таен договор меѓу Беса и ВМРО-ДПМНЕ за локалните избори на 15 октомври се само шпекулации и невистини, вели генералниот секретар на ...
сите 101 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Поплавени над 130 објекти

Од:
До кого (е-маил):
Порака: