Села ја потврди победата во Струга, Митревски во Ѓорче


Градоначалник на Струга, според ДИК, е Зијадин Села од ДПА, кој освои 20.723 гласа или 58,57 проценти. Неговиот противкандидат Владимир Кочоски од ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ освои 14,659 гласа или 41,43 проценти. Во Општина Ѓорче Петров победи Сокол Митревски, со 11.893 освоени гласа. Неговиот противкандидат од СДСМ, Александар Наумовски, пред прегласувањето во вториот круг се откажа од кандидатурата. Во Општина Долнени победи Боше Милошески од ВМРО-ДПМНЕ, со 3.880 освоени гласа. Абдула Бајрамоски од ДУИ освои 2.375 гласа.
| | веќе видена | слични
2 копии

ВМРО-ДПМНЕ дефинитивно се откажа од поднесување приговори за гласањето за градоначалник во Општина Центар и Струга. Вечерва истече рокот во кој претставниците на кандидатите можеа да поднесат приговори до ДИК за гласањето, а без приговори, и дефинитивно Андреј Жерновски е градоначалник на Центар, а Зијадин Села од ДПА на Струга. По ова ДИК треба да им издаде уверенија на Жерновски и на Села за да стапат на функцијата. Утре во Општина Центар по иницијатива на новоизбраните советници од Сојузот за иднината ќе се одржи конститутивна седница на советот на општината. Бидејќи на изборите повеќе советнички места доби опозицискиот блок, нов претседавач на Советот најверојатно ќе дојде од опозицијата. Партијата на Ахмети поднесе 5 приговори за гласањето во општина Долнени, кои ќе ги разгледува ДИК.
| | веќе видена | слични
2 копии

Скопје, 23 април - Приватен инвеститор го гради земјиштето каде што се наоѓа седиштето на владејачката партија за свои комерцијални цели, а за возврат треба да отстапи 30 отсто од изградената површина на ВМРО-ДПМНЕ, соопштуваат од партијата. „Во овој случај ВМРО-ДПМНЕ нема никакви трошоци за изградба на објектот. Ваквата одлука е донесена, пред сé, поради старата и дотраена повеќедецениска зграда, повеќекратните трошоци за нејзиното одржување кои се зголемуваа со оглед на нејзината дотраеност како и недостиг на просторни услови. Новиот објект ќе ги запази сите градежни правила, стилски и естетски ќе го разубави тој дел од центарот на градот“, се вели во соопштението. Одлуката за ново седиште на партијата вила донесена во јуни минатата година, а потоа бил распишан јавен повик за доставување на понуди за соинвеститор за изградба на градежен објект на земјиште кое е во сопственост на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ.
| | веќе видена | слични

ВМРО- ДПМНЕ се исели од своето седиштето во центарот на Скопје. Работници ја соголуваат зградата од сите елементи освен ѕидовите. Екипи на паркови и зеленило пак ги отстрануваа трупците и гранките од некогашното зеленило во близина на зградата. Причината за зафатите, велат од владеачката партија, е изградба на нова зграда на парцелата која е во нивна сопственост. Каде во меѓувреме ќе бидат сместени денеска не открија, но преку соопштение информираа дека дека новиот објект нема да ги чини нит ВМРО- ДПМНЕ се исели од своето седиштето во центарот на Скопје. Работници ја соголуваат зградата од сите елементи освен ѕидовите. Екипи на паркови и зеленило пак ги отстрануваа трупците и гранките од некогашното зеленило во близина на зградата. Причината за зафатите, велат од владеачката партија, е изградба на нова зграда на парцелата која е во нивна сопственост. Каде во меѓувреме ќе бидат сместени денеска не открија, но преку соопштение информираа дека дека новиот објект нема да ги чини ниту денар. - „ ... Приватен ...
| | веќе видена | слични

Тоа го наведува владејачката ВМРО-ДПМНЕ денеска во соопштение преку кое оценува дека информацииите објавени во неколку медиуми за изградба на партиското седиште се со намера да предизвикаат погрешно интерпретирање на вистината со цел нанесување политичка штета. Потсетуваат дека врз основа на одлуки на Извршиот комитет од 25.06.2012 година и на Централниот комитет од 01.07.2012 година е распишан јавен повик за доставување понуди за соинвеститор за изградба на градежен објект на земјиште што е во сопственост на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ. - Целиот процес е транспарентен и во согласност со законските нормативи. Ваквиот јавен повик е објавен во четири дневни весници (весниците Нова Македонија, Вечер, Дневник, Утрински весник) во деновите 10.07.2012 и 11.07.2012 година, што е показател дека градежните активности не се тајна, а пошироката јавност беше навремено информирана, истакнуваат од ВМРО-ДПМНЕ. Согласно условите пропишани во јавниот повик, појаснуваат, тоа земјиште се гради во соинвеститорство, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Согласно условите пропишани во јавниот повик земјиштето се гради во соинвеститерство, односно понудувачите понудија процент од бруто развиената површина кој ќе му го отстапат на сопственикот на градежното земјиште (во случајов ВМРО-ДПМНЕ), што воедно беше еден од основните критериуми за избор на најповолен понудувач, а кој процент не смее да биде под 30% од бруто развиената површина. Ова стои во писмената реакција што ВМРО-ДПМНЕ денеска ја упати до јавноста, а по повод обвинувањата за изградбата на нов објект на местото на познатата „жолта куќа“. Во продолжение проследете го интегралниот текст од реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ. Во однос на информациите објавени во неколку медиуми, а поврзани со изградбата на Седиштето на ВМРО-ДПМНЕ лоцирано на улица Македонија 17а, кои се со намера да предизвикаат погрешно интерпетирање на вистината со цел нанесување на политичка штета би сакале да го соопштиме следново: Врз основа на Одлуката на Извршиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, одржан на ден 25.06.2012 година и Одлуката на ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Целиот процес за изградба на партиското седиште на ВМРО-ДПМНЕ на ул. „Македонија 17а“ е транспарентен и во согласност со законските нормативи. За изградба на своето седиште ВМРО-ДПМНЕ нема никакви трошоци, а со реализација на тој проект ќе обезбеди работа на градежни компании. Тоа го наведува владејачката ВМРО-ДПМНЕ денеска во соопштение преку кое оценува дека информацииите објавени во неколку медиуми за изградба на партиското седиште се со намера да предизвикаат погрешно интерпретирање на вистината со цел нанесување политичка штета. Потсетуваат дека врз основа на одлуки на Извршиот комитет од 25.06.2012 година и на Централниот комитет од 01.07.2012 година е распишан јавен повик за доставување понуди за соинвеститор за изградба на градежен објект на земјиште што е во сопственост на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ. - Целиот процес е транспарентен и во согласност со законските нормативи. Ваквиот јавен повик е објавен во четири дневни весници (весниците Нова Македонија, Вечер, Дневник, Утрински весник) во ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Од партијата велат дека уште во јули минатиот месец во четири дневни весници бил објавен јавен повик со инвеститорство кое треба да резултира со нови простории за партијата. Од таму велат дека земјиштето е во сопственост на ВМРО-ДПМНЕ и дека партијата побарала инвеститорот откако ќе го изгради објектот да и отстапи 30 % и во нив да го сместат седиштето. Во моментов зградата во која беше сместен главниот штаб на ВМРО-ДПМНЕ се подготвува за рушење, веќе се извадени прозорците и целиот инвентар, а се подготвува и теренот за градежни активности. ВМРО-ДПМНЕ велат дека зградата била стара 30 години со дотраена инсталација што ја прави скапа за одржување. На сличен начин и СДСМ пред повеќе години си го обезбеди партиското седиште и штабот на Бихаќка на сличен начин беше проширен.
| | веќе видена | слични

Седиштето на ВМРО-ДПМНЕ од утрово се реновира, а мајсторите на големо работат на зградата каде е сместена владејачката партија. Извадени прозорци и врати, избришан зелен појас беше сликата пред зградата. За мајсторијата од ВМРО-ДПМНЕ, се огласија со сопштение, во кое објаснуваат дека реновирањето и проширувањето на зградата нема да ја чини ништо партијата, бидејќи таков договор склучиле со инвеститорот. „Тоа земјиште се гради во соинвеститерство, односно понудувачите понудија процент од бруто развиената површина кој ќе му го отстапат на сопственикот на градежното земјиште (во случајов ВМРО-ДПМНЕ), што воедно беше еден од основните критериуми за избор на најповолен понудувач, а кој процент не смее да биде под 30% од бруто развиената површина. Што значи приватен инвеститор го гради земјиштето во сопственост на ВМРО-ДПМНЕ за свои комерцијални цели, а за возрат треба да отстапи најмалку 30% од корисната изградена површина на ВМРО-ДПМНЕ. Во овој случај ВМРО-ДПМНЕ нема никакви трошоци за изградба на објектот“, ...
| | веќе видена | слични

„Во овој случај ВМРО-ДПМНЕ нема никакви трошоци за изградба на објектот. Ваквата одлука е донесена, пред сé, поради старата и дотраена повеќедецениска зграда, повеќекратните трошоци за нејзиното одржување кои се зголемуваа со оглед на нејзината дотраеност како и недостиг на просторни услови. Новиот објект ќе ги запази сите градежни правила, стилски и естетски ќе го разубави тој дел од центарот на градот“, се вели во соопштението. Одлуката за ново седиште на партијата вила донесена во јуни минатата година, а потоа бил распишан јавен повик за доставување на понуди за соинвеститор за изградба на градежен објект на земјиште кое е во сопственост на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Сто пати сум повторил, и уште сто пати ќе повторам. Економијата е клучна. И затоа велиме економија, економија, економија, порача, меѓу другото, лидерот на ...
сите 178 | | | веќе видена

Комплексот на Доналд Трамп на островот Свети Мартин чија што вредност се проценува на 17 милиони долари, оштетен е после ураганот Ирма кој што го погоди ...
сите 275 | | | веќе видена

Односите меѓу Грција и Македонија се подобрија во изминатите неколку месеци и има добра волја на двете страни за изнаоѓање решение за прашањето за името, ...
сите 129 | | | веќе видена

Министерот за надворешни работи Никола Димитров на маргините од на 72-то Генерално собрание на ОН, вчера во Њујорк, во својство на претседавач со ...
сите 301 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Села ја потврди победата во Струга, Митревски во Ѓорче

Од:
До кого (е-маил):
Порака: