МОСТ: Тензично во Центар

Скопје, 21 април - Во редовниот извештај на Граѓанската иницијатива МОСТ во 18 часот за прегласувањето за градоначалник на скопската општина Центар, е нотирано дека на неколку избирачки места е забележливо зголемено присуство на полицијата поради гужвата и тензичната атмосфера во и пред избирачките места, а на избирачко место новинари снимале лични податоци на гласачи. Тоа се должи, според набљудувачите од теренот на МОСТ, на продолжувањето на трендот на реакции на партиските набљудувачи поради појавата на лица за кои постои сомневање дека живеат во општина Центар, а имаат важечки биометриски документи и се запишани во Избирачкиот список. Оваа појава е забележана на дел од избирачки места во, и тоа во основните училишта Коле Неделковски и Јохан Хајнрих Песталоци, во центарот за рехабилитација и образование Св. Наум Охридски, Фудбалски Сојуз на Македонија на ул. 8ма ударна бригада, како и во Дом на Градежници. Од МОСТ, исто така, известија дека на избирачкото место 2855 во Домот на градежници, ...
| | веќе видена | слични

Андреј Жерновски, Зијадин Села и Сокол Митровски ги потврдија претходно извојуваните победи по одлуката на Управниот суд дека во овие три општини ќе мора да се прегласува вториот изборен круг Во општината Долнени пак дојде до промена на власта. Следните четири години со оваа општина ќе владее ВМРО-ДПМНЕ. Гласањето беше спроведено ефикасно, но во одредени избирачки места и надвор од нив во тензична атмосфера, соопшти вчера граѓанската асоцијација МОСТ. Освен во Центар, набљудувачите на МОСТ забележале неправилности и во општина Долнени, како што е семејно гласање, додека, пак, на избирачките места во Струга и во Ѓорче Петров гласањето генерално се одвивало без нерегуларности.
| | веќе видена | слични

Вчера гласале граѓани од Велес, Кавадарци, Струмица, но и од Аеродром и Бутел. Набљудувачката Цивил обвинува фантомските гласачи од Пустец имале придружба. Прегласувањето на вториот круг на локалните избори велат поминаа како првите два круга. Нерегуларно и со притисоци. На гласачките места имало гласачи на кои не им била внесена адреса на живење како и датум на раѓање. Партиските активисти и овојпат работеле на терен, уверуваат Цивил. Мост со оценка - прегласувањето на вториот круг било спроведено ефикасно, но во тензична атмосфера во одредени избирачки места. Граѓанската асоцијација нагласува дека избирачкиот процес и на овие избори предизвика недовербата во целокупниот изборен процес. Оттаму повикаа на итна интервенција со која ќе се прочисти Избирачкиот список, но повикаа и на одговорност за пропустите кои се направени при неговото ажурирање.
| | веќе видена | слични

Сумарен извештај за вчерашното гласање, во кој се наведени повеќе нерегуларности, „увезени гласачи“, прекршувања на изборниот законик, тензии, закани, манипулирања, поткопување и присилување објави денеска невладината „Цивил“. Во текот на вчерашниот ден набљудувачите на невладината регистрирале поголем број тензии и неправилности во општина Центар, каде медиумите документираа присуство на гласачи кои не живеат во Скопје и кои беа организирано превезувани до избирачките места. Оттаму велат дека при гласањето во оваа општина, каде по трет пат изгуби владејачката партија, е извршена демографска интервенција во избирачкиот список. - На граѓаните дојдени од Пустец, Албанија, овој пат им се придружија и ги засилија „нови гласачи“ од Велес, Струмица, Кавадарци, како и од скопските општини Аеродром и Бутел. Според едно телефонско јавување, меѓу „увезените гласачи“ имало и одреден број граѓани од Гора во Косово кои, наводно, дошле организирано на гласање во општина Центар – изјави Џабир Дерала од „Цивил“. Од ...
| | веќе видена | слични

Нерегуларности, притисоци, манипулации, демографски интервенции и структурно насилство се карактеристика на овој изборен циклус, велат од граѓанската асоцијација „ЦИВИЛ “ која ги набљудуваше локалните избори во сите три изборни круга. Прегласувањето... Нерегуларности, притисоци, манипулации, демографски интервенции и структурно насилство се карактеристика на овој изборен циклус, велат од граѓанската асоцијација „ЦИВИЛ “ која ги набљудуваше локалните избори во сите три изборни круга. Прегласувањето во општина Центар, според нив, го сврте вниманието со бескрупулозната борба за власт. Згазено беше достинстовото, а сиромашните и ранливи категории на граѓани беа употребни од власта како орудие, а освен што гласаа жители на Пустец, Албанија, во Центарот на Градот, набљудувачите на „ЦИВИЛ“ регистирале и лични документи на кои не е впишано местото на раѓање. „При гласањето во Центар, уште еднаш се употреби демографската интервенција. На граѓаните дојдени за гласањето од Пустец, Албанија, овој пат и мсе придружија и ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Според извештаите и информациите добиени од набљудувачите и од шесте регионални координатори, прелиминарната оценка е дека вчерашното гласање било спроведено ефикасно, но во одредени избирачки места и надвор од нив во тензична атмосфера која не придонесува кон градење на демократска култура и позитивен имиџ за изборниот процес во Република Македонија, соопшти денеска Граѓанската асоцијација МОСТ. Како и во претходниот изборен круг, на одредени избирачки места во општина Центар се појавиле лица за кои имало сомневање дали живеат во општината. Сепак, фактот што Избирачкиот список повторно предизвика проблеми, а со тоа и недоверба во целокупниот изборен процес, укажува на потребата од итна интервенција која ќе придонесе кон отстранување на сите аномалии во Избирачкиот список, како и утврдување на одговорноста за евентуалните пропусти при ажурирањето на истиот, информираат од МОСТ. Во текот на денот во општина Центар, како што велат, биле забележани случаи на обиди за манипулација на граѓаните за денот на ...
| | веќе видена | слични

Асоцијацијата констатира дека, како и во претходниот изборен круг, на одредени избирачки места во општина Центар се појавиле лица за кои имало сомневања дали живеат во општината. Од таму порачуваат дека потребна е итна интервенција во Избирачкиот список, со оглед на тоа што и во овој изборен круг токму тоа предизвика проблеми. Институциите надлежни за ажурирање на Избирачкиот список се Министерството за внатрешни работи, основните судови, во делот на обезбедување податоци за деловно неспособни лица и лица во куќен притвор, Државниот завод за статистика, а Државната изборна комисија е формално надлежна за неговото водење. „Во текот на денот во општина Центар беа забележани случаи на обиди за манипулација на граѓаните за денот на одржување на изборите, обиди за демотивирање и обесхрабрување на граѓаните да излезат и да гласаат преку саботажи и методи кои воопшто не придонесуваат кон градење на демократска култура и позитивен имиџ за изборниот процес во Република Македонија“, велат од МОСТ. Во општина ...
| | веќе видена | слични

И во последниот ден на избори, повторно тензично, иако генерално изборите беа спроведени ефикасно. Сепак, фактот што во општина Центар беа забележани случаи на обиди за манипулација на граѓаните, за демотивирање и обесхрабрување, како и фактот дека се појавиле лица за кои има сомневање дека навистина живеат во општината, односно Избирачкиот список повторно предизвика проблеми, велат од граѓанската асоцијација МОСТ, и врз прегласувањето вчера падна сенка. Граѓанската асоцијација МОСТ го следела гласањето вчера 130 набљудувачи кои беа распоредени на 29-те гласачки места во општина Центар, 9-те гласачки места во општина Струга, како и едното гласачко место во општина Ѓорче Петров. Набљудувачи на МОСТ, исто така го следеа и вториот круг на гласање на 20 гласачки места од вкупно 39 гласачки места во општина Долнени. - Според извештаите и информациите добиени од набљудувачите и од 6 регионални координатори, прелиминарната оценка на Граѓанската асоцијација МОСТ е дека гласањето на 21 април беше спроведено ...
| | веќе видена | слични

Гласањето на 21-ви април во општините каде што се одржа трет круг на избори, беше спроведено ефикасно, но во одредени избирачки места и надвор од нив, во тензична атмосфера, констатира граѓанската асоцијација МОСТ. Асоцијацијата констатира дека, како и во претходниот изборен круг, на одредени избирачки места во општина Центар се појавиле лица за кои имало сомневања дали живеат во општината. Од таму порачуваат дека потребна е итна интервенција во Избирачкиот список, со оглед на тоа што и во овој изборен круг токму тоа предизвика проблеми. Институциите надлежни за ажурирање на Избирачкиот список се Министерството за внатрешни работи, основните судови, во делот на обезбедување податоци за деловно неспособни лица и лица во куќен притвор, Државниот завод за статистика, а Државната изборна комисија е формално надлежна за неговото водење. „Во текот на денот во општина Центар беа забележани случаи на обиди за манипулација на граѓаните за денот на одржување на изборите, обиди за демотивирање и обесхрабрување на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Интегрален транскрипт од соопштението на МОСТ: Граѓанската асоцијација МОСТ го следеше гласањето на 21-ви април со 130 набљудувачи кои беа распоредени на 29-те гласачки места во општина Центар, 9-те гласачки места во општина Струга, како и едното гласачко место во општина Ѓорче Петров. Набљудувачи на МОСТ, исто така го следеа и вториот круг на гласање на 20 гласачки места од вкупно 39 гласачки места во општина Долнени. Предмет на набљудување беше и работата на Државната изборна комисија и општинските изборни комисии во општините каде се спроведуваше гласање. Набљудувачите на МОСТ беа статични и го следеа процесот на гласање во текот на целиот изборен ден. Покрај статичните набљудувачи на гласачките места, Граѓанската асоцијација МОСТ распореди и мобилни тимови, кои служеа како логистичка поддршка на статичните набљудувачи и ги набљудуваа избирачките места на кои МОСТ немаше распоредено статични набљудувачи. Според извештаите и информациите добиени од набљудувачите и од 6 регионални координатори, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Два дена по катастрофалниот земјотрес во Мексико, при што загинаа најмалку 230 лица, спасувачките тимови воспоставија контакт по телефон со деца затрупани под ...
сите 194 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

МОСТ: Тензично во Центар

Од:
До кого (е-маил):
Порака: