ММФ оцени: Економијата на Македонија е стабилна

Според мисијата на ММФ, Македонија има добри изгледи да оствари заздравување на економијата и да се врати на патеката на повисоки стапки на раст штом се стабилизираат условите во Европа Македонската економија е стабилна и земјава има стабилни економски перформанси во услови на тешкото опкружување. Предвидениот раст на Владата од 2% е остварлив иако има ризици. Ова е генералната оценка на мисијата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) која во изминатите две недели престојуваше во Македонија. Шефот на мисијата на ММФ, Ивана Влаткова Холар и вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески на заедничка прес-конференција соопштија дека Македонија има добри изгледи да оствари заздравување на економијата и да се врати на патеката на повисоки стапки на раст штом се стабилизираат условите во Европа. - Економијата во Македонија, како и растот се мошне добро позиционирани. Умерен економски раст од 2% во 2013 година е сеуште остварлив, но е предмет на значителни проблематични ризици бидејќи надворешната средина ...
| | веќе видена | слични

Закрепнувањето на економијата сè уште е кревко, но ММФ ја задржа основната проекција за раст од 2% во 2013 година, со забелешка дека постојат ризици да се промени надолу, вели во интервју за Капитал, шефицата на мисијата на ММФ за Македонија, Ивана Владкова Холар. „Неколку нешта одат во прилог на таа проекција: странските директни инвестиции, било да се во фаза на изградба (придонесувајќи на страната на инвестициите) или веќе се во производна фаза (придонесувајќи на страната на извозот) и јавните инвестиции во инфраструктурата во конкретни проекти, особено во изградбата на патишта. Ако се има предвид тоа, за очекување е да има позабележителен раст во втората половина од годината“, оцени Холар. На прашањето што покажа мониторингот на ММФ, кои се најголемите проблеми и ризици со коишто се соочува домашната економија, Холар вели: „Ризиците на краток рок се однесуваат на активноста – кога ќе се поврати растот? Менаџирањето со променливата ситуација во Европа – да се внимава на прелевањето во домашната ...
| | веќе видена | слични

За премиерот Никола Груевски со позитивниот извештај на ММФ за Македонија се демантира опозицијата која настаните на и пред 24 декември ги оправдуваше со борбата да се сопре презадолженоста. Вчерашниот извештај на монетарците е само потврда дека сме ниско задолжена земја, а имаме и раст на индустриското производство во првите 2 месеци од годинава Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја вброи Македонија во групата земји со Турција и Полска кои годинава ќе забележат раст на Бруто домашниот производ (БДП) од 2 до 4 проценти. Во најновиот извештај на ММФ се вели дека македонската економија годинава ќе достигне 2,25%, а идната година тој ќе биде повисок и ќе стигне до 2,8%. Покрај Македонија, во групата со солиден раст на БДП-то ММФ ја вклучува и Турција, Полска, Романија, Унгарија, Бугарија, Србија, Хрватска, Литванија, Летонија, Албанија, БиХ, Косово и Црна Гора. Истовремено, монетарците сметаат дека растот на светската економија годинава ќе биде 3,3%, а наредната 4%. ММФ објавува редовна прогноза за економскиот ...
| | веќе видена | слични

Меѓународниот монетарен фонд ја потврди проекцијата и во најновиот глобален извештај. Истовремено ја намали прогнозата за растот на светската економија, од 3.5 на 3.3%. Според Груевски со заклучокот на тимот на ММФ паѓаат во вода сценаријата и шпекулациите дека Македонија била презадолжена. Македонската економија ќе се зголеми за 2% годинава, за 3.1 во 2014-та, а за 4.2% во 2018-та. Меѓународниот монетарен фонд ја потврди проекцијата и во најновиот глобален извештај. Истовремено ја намали прогнозата за растот на светската економија, од 3.5 на 3.3%. Во извештајот се предупредува дека дел од развиените економии имаат значително зголемување на јавниот долг што може да се одрази на нивната макроекономска стабилност. Според претставниците на ММФ, пак, кои што вчера ги презентираа заклучоците за Македонија, нивото на јавен долг на земјава не е алармантно и е во рамки на капацитетот на стопанството и на буџетската стратегија. Шефицата на тимот ја повтори истата оценка и денеска. ...
| | веќе видена | слични

Доколку се следи песимистичкото сценарио, при раст од 2,1 отсто и примарен дефицит од 2,1 отсто Буџетот има се' помалку простор за експанзија, а тоа се однесува и на задолженоста на земјата, сметаат домашни експерти кои сугерираат и поголема транспарентност при донесувањето и реализирањето на најважниот документ на економската политика. Од Меѓународниот монетарен фонд, пак, велат дека би било погрешно сега да дојде до фискална контракција, барем додека економската криза не покаже знаци на попуштање. Појдовното ниво на ниска задолженост и' овозможи на Македонија да ги зголеми расходите и успешно да се справи со последиците од економската криза. Но, заедничка е констатацијата дека инфраструктурните проекти најмногу придонесуваат за развој на економијата што истовремено овозможува генерирање приходи како и полесно враќање на долговите кон кредиторите. „Има индикации дека фискалниот простор во Буџетот се стеснува. Од друга страна, ризиците се' уште можат негативно да влијаат на македонската економија. Прашањето ...
| | веќе видена | слични

Премиерот Никола Груевски ги доживува наодите на Мисијата на Фондот како демант на опозициските тврдења за високи долгови на Македонија Шефицата на Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд за Македонија, Ивана Владкова-Холар, сигурно денес со должно внимание ќе ги прочита реакциите од нејзините оцени за македонските економски состојби, искажани на заедничката прес-конференција со министерот за финансии Зоран Ставрески. А тие се различни можеби како никогаш досега, и се движат на линија од огромно задоволство од согледувањата на тимот на ММФ, преку сериозно разочарување и жестоки критики за фондовските (не)препознавања на македонските економски критични точки, па до умерени констатации за коректност на извештајот на монетарците. Премиерот Никола Груевски ги доживува наодите на Мисијата на ММФ како демант на опозициските тврдења за високи долгови на Македонија. Според него, позитивниот извештај на ММФ за Македонија потврдил дека земјава, всушност, е ниско задолжена. „Една година слушавме пропаганда од ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Позитивниот извештај на ММФ за Македонија ги демантираше тврдењата на опозицијата и потврди дека земјата е ниско задолжена, изјави премиерот Никола Груевски. - Една година слушавме пропаганда од страна на опозицијата, би рекол од нивни блиски медиуми, како земјата пропаѓа, оди во лош правец, презадолжена е, нестабилна, за вчера да дојде претставникот на ММФ и по една недела истражувања да го каже сосема спротивното, односно она што ние постојано го тврдевме, така што јас сум задоволен од нивната мисија и од она што го кажаа - рече денеска премиерот. Груевски појасни дека за време на еднонеделниот престој во Македонија, Мисијата на ММФ ги посети сите значајни институции. - Разговараше со опозицијата, разговараше и со други релевантни претставници во земјата кои се надвор од државните институции и на крајот даде сумарна оценка која кажува дека Македонија не е високо задолжена земја, дека Македонија е една од помалку задолжените. Тоа не го кажувам јас, го кажува претставникот на ММФ, дека проблемот со ...
| | веќе видена | слични

Претставниците од ММФ вчера го потврдија спротивното од она што цела година го зборуваа претставниците на СДСМ,дека земјата е задолжена. Напротив, тие истакнаа дека споредувањата меѓу задолженоста на македонската и грчката економија е бесмислена, изјави денеска премиерот Никола Груевски.„Пред повеќе од една година опозицијата во Македонија извртува факти, кажувајќи дека Македонија е презадолжена земја, дека има вакви или онакви застанувања во економијата. Вчера Мисијата на ММФ го кажа своето мислење. Тие кажаа дека Македонија не е високо задолжена земја, дека Македонија влегува во најмалку задолжените земји. Од ММФ рекоа дека проблемот со задоцнетите плаќања е надминат, финансискиот систем е стабилен“, појасни премиерот.
| | веќе видена | слични

- Пред повеќе од една година опозицијата во Македонија извртува факти, кажувајќи дека Македонија е презадолжена земја, дека има вакви или онакви застанувања во економијата. Вчера Мисијата на ММФ го кажа своето мислење. Сумарната оцена која ја дадоа кажува дека Македонија не е високо задолжена земја, дека Македонија влегува во најмалку задолжените земји. Од ММФ рекоа дека проблемот со задоцнетите плаќања е надминат, финансискиот систем е стабилен, изјави денеска премиерот Груевски. Исто така премиерот Никола Груевски истакна и дека е задоволен од Мисијата и од она што тие го кажаа за Македонија.
| | веќе видена | слични

Груевски: ММФ го докажа спротивното од пропагандата на СДСМ Покрај позтивниот извештај од Европската Комисија, македонија доби и позитивни коментари и од ММФ во однос на задолженоста на Македонија, односно, тие потенцираа дека Македонија влегува во најмалку задолжените земји. Премиерот Никола Груевски нагласи дека претставниците од ММФ по една недела средби и анализа го потврдија спротивното што цела година го збореше СДСМ, дека земјата е задолжена. Напротив, Груевски потенцираше дека тие истакнаа дека споредувањата меѓу задолженоста на македонската и грчката економија е бесмислена. „Пред повеќе од една година опозицијата во Македонија извртува факти, кажувајќи дека Македонија е презадолжена земја, дека има вакви или онакви застанувања во економијата. Вчера Мисијата на ММФ го кажа своето мислење. Сумарната оцена која ја дадоа кажува дека Македонија не е високо задолжена земја, дека Македонија влегува во најмалку задолжените земји. Од ММФ рекоа дека проблемот со задоцнетите плаќања е надминат, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

По повод патрониот празник на ООУ „Климент Охридски“, делегација од Општина Прилеп предводена од градоначалникот Илија Јованоски и од училиштето викендов ...
сите 162 | | | веќе видена

Пред три дена заврши во притвор а заедно со останатите обвинети за 27 април беше на сослушување . Од затворот во Шутка Владимир Атанасовски екс директорот на ...
сите 80 | | | веќе видена

Во врска со објавената колумна „Кој му ги сокри папучите на Иванов” на Сашо Орданоски, во која авторот тврди дека претседателот на Република Македонија, д-р ...
сите 180 | | | веќе видена

Поранешниот претседател на Собранието Трајко Вељаноски, кој денеска во Кривичниот суд сведочи за настаните од 27 април лани, негираше дека има СМС комуникација ...
сите 141 | | | веќе видена

И покрај помирувачкиот тон на францускиот претседател Емануел Макрон и ветувањата за поголема минимална плата за 100 евра и намалени даноци за пензионерите и ...
сите 207 | | | веќе видена

Сублимираниот извештај од главните сугестии и предлози за усовршување на нацрт амандамните во рок од два дена ќе биде доставен до Собранието, наведуваат од ...
сите 195 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ММФ оцени: Економијата на Македонија е стабилна

Од:
До кого (е-маил):
Порака: