Свинскиот грип пристигна во Македонија

Од пријавените 411 грипосани лица кај двајца пациенти во земјава е докажан свински грип, а кај еден сезонски грип. Ова го потврдиле последните анализи направени во Институтот за јавно здравје за пациентите кои биле хоспитализирани на Клиниката за инфективни болести. -Докажано е присуство на вирус на грип кај три пациенти, од кои кај двајца тип А (Х1Н1) односно популарно наречен свински грип, а кај еден пациент сезонски грип од тип А (Х3Н2). Пациентите ја добиваат потребната терапија и се во добра општа состојба - велат од Министерството за здравство. Според нив за првите две недели од 2013 година клинички се пријавени 411 лица со симптоми на грип, а од октомври минатата година до сега бројката достигнува над 1.000 пациенти. Комисијата за следење на состојбата со грип заклучи дека бројот на клинички дијагностицирани заболени од грип е помал, во однос на бројот на заболени во истиот период лани. Сепак тие сметаат дека ќе има зголемување на бројот на заболени во следниот период. Тие препорачуваат да се посетат ...
| | веќе видена | слични

На Клиниката за инфективни болести потврден е грипот кај десет пациенти, а двајца од нив се критично болни и се предмет на интензивно лекување. - Едниот од пациентите е со Х1Н1 (свински грип), а другиот со Х3Н2. Пациентот без хронично заболување е на 38 години и е на механичка вентилација, а другиот е на 70-годишна возраст, хронично болен и е со кислородна терапија - вели д-р Сања Маринковиќ Петрушевска од Инфективна Од 12 јануари до вчера се анализирани 20 примероци во Институтот за јавно здравје, од нив 13 биле позитивни на инфлуенца од кои 8 се Х1Н1, а три случаи се Х3Н2. Најголемиот број на пристигнати примероци 15 се само последната недела -вели Голубинка Бошевска од Институтот за јавно здравје. Таа посочи дека од Нова година досега има регистрирано 411 случаи на грип во земјава, а за целата сезона 1.000 случаи. Доктор Катица Пиперкова од Клиниката за детски болести информира дека кај нив е дијагностициран грип само во еден случај, а околу десетина сомнителни случаи се хоспитализираат изолирано од ...
| | веќе видена | слични

6 нови случаи на таканаречениот свински грип се утврдени во последните неколку дена. Меѓу нив има и едно дете, кое од детска било префрлено на Инфективната клиника. Во критична состојба е и еден 38 годишен пациент. Тој како последица од вирусот Ах1Н1 боледува од пневмонија. Хоспитализиран е на интезивна нега на инфективна клиника и е поставен на апарат за дишење. Во тешка состојба е уште еден, 70 – годишен пациент. По препорака на епидемиолозите и светската здравствена организација свинскиот веќе се третира како сезонски грип. Оттука, како што велат, терапијата е идентична за сите пациенти. На располагање има над 50 илјади доза од лекот Тамифлу, кој треба да го земат сите кои покажуваат симптоми на грип. Досега се анализирани 20 примероци, а лабораториски се утврдени 13 случаи на грип, од кои 8 од типот АХ1Н1. Од октомври до сега, од вирусот заболеле повеќе од 1000 граѓани. Грипот се манифестира со кашлица, главоболка, висока температура, болки во мускулите, како и повраќање и дијареа. Кај луѓето со послаб ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Скопје, 18 јануари - Регистрирани се девет нови случаи на грип, од кои шест се случаи на свински грип A H1N1, соопшти Министерството за здравство. „Од деветте нови позитивни случаи кај шест станува збор за вирус на грип од типот А (H1N1), а кај двајца за вирус на грип од типот А (H3N2), додека кај еден случај кој многу доцна е дојден на Клиниката за инфективни болести е потврдено само инфлуенца А“, истакна Голубинка Бошевска од Институтот за јавно здравје. Кај двајца пациенти регистриран е грипот А H3H2, додека еден пациент има инфлуенца А. Како превентивни мерки од грипот се наведуваат постојаното миење раце и исхрана богата со витамини.
| | веќе видена | слични

За два дена 6 нови случаи на свински грип. Со нив бројката на заразени кај кои е потврден вирусот АХ1Н1 достигна до 8. Меѓу нив е и 38 годишен пациент кој е во критична состојба и е приклучен на апарати за дишење. На Инфективна со потврдено присуство на пандемскиот грип е и петгодишно дете кое е во добра здравствена состојба. На одделот за интезивна нега е и 70 годишен пациент кај кого е изолиран сезонскиот грип. -Тројца пациенти се со сезонски, 6 со АХ1Н1 и кај двајца е изолиран тип А но бидејќи касно с ејавиле на лекар не е утврден поддтипот, вели Голубинка Бошевска од Институт за јавно здравје На инфективна има зголемен број на прегледи и хоспитализации. Но уверуваат дека засега состојбата е под контрола. проблем немаат и на Клинката за детски болести. -Имаме вкупно десет хоспитализирани пациенти. Место има не е ништо алармантно, вели Сања Маринковиќ од Клиниката за Инфективни болести -Има повеќе деца и секако тие ги изолираме посебно од останатите деца, вели Катица Пиперкова од Клиниката за детски ...
| | веќе видена | слични

Расте бројот на заболени од грип, а надлежните немаат вакцини. Според последните анализи на институтот за јавно здравје идентификувани се 9 нови случаи на грип, од кои две деца. Иако според класификацијата кај 6 пациенти е забележан вирусот АХ1Н1 или таканаречениот Свински грип, од министерството за здравство велат дека таква поделба веќе нема и дека сите поттипови на вирусот се дел од сезонскиот грип. Неколку пати е спомнато од светската здравствена организација дека зборуваме за сезонски грип, не употребуваме термини како свински грип, се работи за сезонски грип – вели Јованка Костовска од министерството за здравство Од шесте пациенти на клиниката за инфективни болести, двајца се наоѓаат на одделот за интезивна нега. Еден 70 годишен и еден 38 годишен маж кој е ставен на апарати за вештачко дишење. Двајца пациенти се критично болни и се предмет на интезивно лекување, останатите се на оддел со постабилни параметри – вели Сања Маринковиќ од клиниката за инфективни заболувања Од министерството за здравство ...
| | веќе видена | слични

Двајца заболени од свински грип се борат за живот а уште десетина пациенти, меѓу кои и едно 7-годишно дете, се хоспитализирани на Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје, информираа надлежните од Клиниката и од Министерството за здравство. Пациентите кои се во животно загрозувачка состојба се мажи на 38 и 70 годишна возраст, кои живеат вон Скопје. Помладиот има воспаление на белите дробови и уште веднаш по приемот е приклучен на апарат за дишење. И на Клиниката за детски болести се лекуваат десетина деца заболени од грип, кои се во стабилна здравствена состојба. Има вкупно 13 потврдени случаи на грип, од кои најголемиот број (11) се откриени токму во последните 4 дена. Осуммина се заразени со пандемиски, односно свински грип А(Х1Н1), а тројца имаат сезонски грип А (Х3Н2).
| | веќе видена | слични

„Од деветте нови позитивни случаи кај шест станува збор за вирус на грип од типот А (H1N1), а кај двајца за вирус на грип од типот А (H3N2), додека кај еден случај кој многу доцна е дојден на Клиниката за инфективни болести е потврдено само инфлуенца А“, истакна Голубинка Бошевска од Институтот за јавно здравје. Кај двајца пациенти регистриран е грипот А H3H2, додека еден пациент има инфлуенца А. Како превентивни мерки од грипот се наведуваат постојаното миење раце и исхрана богата со витамини.
| | веќе видена | слични

На територијата на Македонија има регистрирано девет нови случаи вирус на грип, а кај шест станува зор за А ХиН1, информираа денеска од Министерството за здравство. Институтот за јавно здраје регистриал уште девет нови пациенти со симптоми на грип. Кај шест од овие, лабораториските анализи покажале инфекција со А Х1Н1 вирусот. Кај двајца вирус на грип од типот А Н3Н2, додека пак еден пациент има инфлуенца А. “Веќе неколку пати е спомнато од Светската здравствената организација дека веќе зборуваме за сезонски грип и не употребуваме термини свински грип или пандемски грип“, изјави Јованка Костовска, раководител на Сектор за превентивна здравствена заштита при Министерството за здравство. Како превентивни мерки од грипот се наведуваат постојаното миење раце и исхрана богата со витамини.
| | веќе видена | слични

Од дополнителните лабораториски анализи во Институтот за јавно здравје (ИЈЗ), уште кај девет пациенти е докажано е присуство на вирусот на грип, изјави Јованка Костовска, раководител на Сектор за превентивна здравствена заштита при Министерството за здравство. - Од деветте нови позитивни случаи кај шест станува збор за вирус на грип од типот А (H1N1), а кај двајца за вирус на грип од типот А (H3N2), додека кај еден случај кој многу доцна е дојден на Клиниката за инфективни болести е потврдено само инфлуенца А, истакна Голубинка Бошевска од Институтот за јавно здравје. Од овие нови 9 случаи на грип кои ги имаме изолирано во текот на денешниот ден, посочи Костовска, за двајца пациенти од Детска клиника се испратени материјали и кај нив е изолирано позитивно присуство на грип, еден пациент е испратен од Центарот за јавно здравје (амбулантски е лекувано), а останатите шест се од Клиниката за инфективни болести. - Веќе неколку пати е спомнато од Светската здравствената организација дека веќе зборуваме за сезонски ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Oгромното мнозинство во парламентот постигна историска победа врз криминалните структури на ВМРО-ДПМНЕ. Желбата и потребата од правда ја победи алчноста за ...
сите 833 | | | веќе видена

Пратениците упатија пораки до граѓаните за кого да ја дадат довербата на 12 април. Пратеникот Никола Мицевски од ВМРО-ДПМНЕ изјави дека граѓаните не треба да ...
сите 1070 | | | веќе видена

До изборите министерското место за труд и социјална политика во техничката Влада ќе остане празно откако ВМРО-ДПМНЕ до вчерашното распуштање на Собранието не ...
сите 294 | | | веќе видена

Претседателот на Македонија, Стево Пендаровски, денеска во Минхен, на маргините на 56. Минхенска безбедносна конференција, оствари билатерални средби со ...
сите 612 | | | веќе видена

Вицепремиерката за економски прашања и потпретседателка на СДСМ, Мила Царовска, во интервју за емисијата 360 на Алсат истакна дека техничката министерка за ...
сите 158 | | | веќе видена

Собранието ја почна 131. седница на чиј дневен ред се околу 40 закони и барања за автентично толкување. На седницата не се присутни пратениците од ВМРО-ДПМНЕ. ...
сите 171 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Свинскиот грип пристигна во Македонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: