Министерот и лекарите се договорија

Постигната согласност за плаќањето по учинок: Според договореното, како што потврдуваат од Министерството за здравство, проектот ќе се модифицира со квартална пресметка што значи дека учинокот ќе се пресметува на секои три месеци и специјалистот ќе зема плата по учинок како просек од трите последни месеци со што ќе се отвори поголема можност за корекција Реформата плаќање по учинок во здравството да се спроведува при формирање на висината на платите. Специјалистите ќе добијат зголемување на платите од 19,2 проценти во период од 15 месеци. Тоа е утврдено во анексот на Колективниот договор што го потпишаа министерот за здравство Никола Тодоров и претседателот на Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита Љубиша Каранфиловски, со што е постигнат договор за надминување на состојбите по неодамнешниот штрајк на лекарите. Според договореното, како што потврдуваат од Министерството за здравство, проектот ќе се модифицира со квартална пресметка што значи дека учинокот ќе се пресметува на секои ...
| | веќе видена | слични

Откако Министерството и Синдикатот се договорија Скопје, Штип и Велес дадоа идентична поддршка за усвоените измени во исплатата на платата по учинок. Велат дека ќе имаат повеќе време за работа со воведувањето на администратор кој ќе ја води евиденцијата, а згора на се, сметаат дека тримесечното пресметување на учинокот ќе ја намали можноста за грешка во податоците Стручните колегиуми на штипската и на велешката клиничка болница позитивно реагираат на договорот што ги постигнаа министерот за здравство Никола Тодоров и претставниците на гранковиот синдикат за измените во исплата на платата по учинок. Лекарите ја поздравуваат можноста да се воведе администратор кој наместо нив ќе ги внесува интервенциите на специјалистите и на тој начин ќе им заштедува време. - Најмногу реагиравме на фактот дека сме преоптоварени со секојдневните работни обврски и немаме време да ги внесуваме нашите интервенции во дневник по кој би се пресметувала нашата плата. Ангажирањето администратор значително ќе ни ја олесни работата, а ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Лекарите специјалисти во Медицински центар „Др. Трифун Пановски“-Битола денеска ги поздравија напорите и третманот на лекарите специјалисти од страна на Министерството за здравство преку реализираните реформи и новодонесениот Анекс на Колективниот договор. На денешната прес - конференција во Клиничка болница-Битола беше истакнато дека новите одлуки за објективно оценување на работата на лекарите се прифатливи и мотивирачки. - Со новата одлука извршено е услогласување на коефициентите односно има покачување на платите од 19,2 насто кое ќе се реализира фазно. Придобивка од новата одлука е и податокот дека обезбедени се заштитни механизми за остварување на основната работна успешност на лекарите која ќе се остварува квартално и ќе се добие објективна оценка за работата на лекарите, истакна д-р Славица Настевска, раководител на Интерно-одделение во Клиничка болница-Битола. Според лекарите специјалисти од Клиничка болница-Битола новите мерки ќе покажат ефикасни резултати и во интерес на пациентите кои очекуваат и ...
| | веќе видена | слични

Лекарите специјалисти од Клиничката болница во Битола денеска ги поздравија како што рекоа напорите на Министерот за здравство Никола Тодоров и Министерството за здравство во однос на статусот на лекарите специјалисти во јавното здравство и за спроведените реформи во здравствениот сектор. Тие истакнаа дека се задоволни од постигнатиот договор помеѓу Министерството и претставниците на гранковиот синдикат. „Како претставник на лекарите специјалисти би сакал да ги поздравам напорите на министерството за здравство за искажаната достоинственост при третирањето на статусот на лекарите специјалисти во јавното здравство и за спроведените реформи преку целосното почитување на правата на лекарите и на пациентите“,истакна денеска Др. Петар Аврамовски, претставник на лекарите специјалисти во битолската Клиничка Болница. „Голема придобивка со овој анекс е тоа што на прво место што делува навистина интересно стимулативно и мотивирачки за докторите е тоа што имаме усогласување на коефициентите односно имаме ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Специјалистите од прилепската општа болница на прес-конференцијата констатираа дека се Надминати се недоразбирањата и постигната е согласност во неколку сегменти меѓу гранковиот синдикат и Министерството за здравство. Според доктор Сашо Димитриески, максилофацијален хирург се воведува квартална пресметка што значи дека учинокот ќе се пресметува секои три месеци. - Од досегашните 0.98 - 1.01, сега е зголемен на 0.96-1.02 и се отвора можност лекарите да земат 100 насто плата. Поволно е договореното усогласување на коефициентите, а специјалистите добиваат и зголемување на платата од 19,2 насто во период од 15 месеци. Конкретно во февруари платата ќе биде зголемена за 4,8 насто, истакна меѓу другото доктор Димитриески. Инаку и лекарите специјалисти во Медицински центар „Др. Трифун Пановски“-Битола денеска ги поздравија напорите и третманот на лекарите специјалисти од страна на Министерството за здравство преку реализираните реформи и новодонесениот Анекс на Колективниот договор. На денешната прес - ...
| | веќе видена | слични

Лекарите од Медицински центар „Др. Трифун Пановски“-Битола денеска изразија задоволство од реформите на Министерството за здравство и од новодонесениот Анекс на Колективниот договор. - Со новата одлука извршено е услогласување на коефициентите односно има покачување на платите од 19,2 насто кое ќе се реализира фазно. Придобивка од новата одлука е и податокот дека обезбедени се заштитни механизми за остварување на основната работна успешност на лекарите која ќе се остварува квартално и ќе се добие објективна оценка за работата на лекарите, истакна д-р Славица Настевска, раководител на Интерно-одделение во Клиничка болница-Битола. Според лекарите специјалисти мерките ќе придонесат за поквалитетни резултати во интерес на пациентите.
| | веќе видена | слични

На денешната прес - конференција во Клиничка болница-Битола беше истакнато дека новите одлуки за објективно оценување на работата на лекарите се прифатливи и мотивирачки. - Со новата одлука извршено е услогласување на коефициентите односно има покачување на платите од 19,2 насто кое ќе се реализира фазно. Придобивка од новата одлука е и податокот дека обезбедени се заштитни механизми за остварување на основната работна успешност на лекарите која ќе се остварува квартално и ќе се добие објективна оценка за работата на лекарите, истакна д-р Славица Настевска, раководител на Интерно-одделение во Клиничка болница-Битола. Според лекарите специјалисти од Клиничка болница-Битола новите мерки ќе покажат ефикасни резултати и во интерес на пациентите кои очекуваат и бараат поквалитетни здравствени услуги. Клиничката болница во Битола е подготвена за реализација на Анексот од Колективниот договор бидејќи имаат вработен администратор што ќе ги внесува податоците и другите деталји потребни за непречено функционирање на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Стручниот колегиум на Клиничка болница во Штип на денешниот состанок го поздрави потпишувањето на Анекс колективниот договор меѓу министерот за здравство, Никола Тодоров и претседателот на Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита Љубиша Каранфиловски за направените измени за исплата на платата по успешност. Според началникот на Одделението за педијатрија во Клиничка болница-Штип, Марина Гацова, добро е што учиникот на лекарите ќе се пресметува на секои три месеци, а со што тие ќе земаат плата по успешност како просек од трите последни месеци. - Поконкретно во јануари, февруари и март докторите ќе земаат 100 проценти плата, а во април ќе се исплати просек од реализираната успешност во последните три месеци. Целта е да се овозможи пореална проценка на сработеното во текот на трите месеци, а воедно се намалува и можноста за намалување на платата, рече Гацова. Специјалистот-ортопед Панче Пуздерлиски истакна дека со измените се постигнува и прагот на толеранција на извршените прегледи и ...
| | веќе видена | слични

Позитивни реакции денеска стигнаа од стручниот колегиум од штипската Клиничка болница за постигнатиот договор помеѓу Министерот за здравство Никола Тодоров и претставниците на гранковиот синдикат за измените во исплата на платата по учинок. За лекарите е добра опцијата администратор. Тој, наместо нив, заштедувајќи им време, ќе ги внесува интервенциите на специјалистите. - Најмногу реагиравме на фактот дека сме преоптоварени со секојдневните работни обврски и немаме време да ги внесуваме нашите интервенции во дневник, по кој би се пресметувала нашата плата. Со опцијата администратор, ова значително ќе ни олесни и ефективноста од квалитетот што ќе го дадеме од нас, како услуга на пациентите, ќе биде далеку поголема, отколку сега - смета примаријусот д-р Марина Гацова, началник на детското одделение при штипската Клиничка болница. Измените ја прошируваат толеранцијата на извршените прегледи и операции. Тоа значи, можност, поголем дел од лекарите да земаат 100-процентна плата. - ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Раководството на Универзитетската клиника по хирушки болести „Св.Наум Охридски“ од Скопје, потпиша Анекс за изменување и дополнување на поединечниот колективен договор со Синдикалната организација на оваа здравствена установа, кој во целост е преземен од веќе потпишаниот Анекс колективен договор меѓу Министерството за здравство и Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита. Како што соопштија од Универзитетската клиника, овој колективниот договор се однесува на зголемување на платите согласно коефициентите на сложеност на работното место во период од 15 месеци и исплатата на плати според системот за плаќање по успешност.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Можеби онаа реченица на Крими Заев, „изгубен во времето, ќе талкам по семето“, најдобро ја опишува состојбата во која што се наоѓа Костадин Костадинов. Човекот ...
сите 302 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 158 | | | веќе видена

Студија објавена од весникот „Сан“ открива кои тренери потрошиле најмногу пари за трансфери во историјата на фудбалот. Едвај има навивач да се изненади дека ...
сите 60 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Министерот и лекарите се договорија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: