Бикова е инспирација и потсети на вашиот огромен потенцијал

Отстранување на социјалните бариери, инклузивност во образованието, развој и поголема достапност на нови сервиси за поддршка, подигнување на капацитетот на сите институции, за поголема вклученост во општеството, побараа лицата со попреченост Со емотивната изведба на македонската химна со јазикот на знаците пропратена со музика и глас, вчера во Домот на хуманитарните организации Даре Џамбаз беше одбележан трети декември, Меѓународниот ден на лицата со инвалидност. На средбата, како особено значајна беше истакната потребата за намалувањето на социјалните бариери со кои се соочуваат лицата со хендикеп секојдневно и нивното вклучување во општеството. -Параолимписките игри кои годинава се одржаа во Лондон и успехот што го постигна нашата Оливера Накова-Бикова како многупати досега не потсетија сите нас за огромниот потенцијал што во себе го имате вие, лицата со инвалидност, истовремено инспирирајќи не нас останатите, рече министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски. Исто така, во хотел Порта, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

По повод Меѓународниот ден на лицата со попреченост, денеска, во Дневниот центар на лица со интелектуална попреченост над 18 години Порака , на градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, министерот за труд и социјална политика на РМ, Спиро Ристовски, на градоначалникот на Општина Радовиш, Роберт Велков, како и на неколку релевантни институции и поединци им беше доделена Благодарница за досегашната поддршка што сите тие му ја даваат на Центарот. - Овој Центар е една од најрелевантните институции за работа со лица со интелектуална попреченост од невладиниот сектор, затоа би сакал да им честитам за успешната работа. Овде признание не заслужува само самата организација, туку и поединците што работат со лицата со интелектуална попреченост во групи, зашто тие најдобро го поттикнуваат нивниот психофизички развој, што покажува дека вонинституционалната работа со вакви категории на луѓе е многу подобро решение отколку институционалното згрижување на овие лица. Овде лицата со интелектуална попреченост ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Отворање нов центар за лица со интелектуална попреченост и натамошна поддршка за постојните, најавија денеска министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски и градоначалникот на Град Скопје Коце Трајановски кои од Републичкиот центар за поддршка на лица со интелектуална попреченост „ПОРАКА“-Скопје добија благодарници за унапредувањето на правата на овие лица. Лицата со интелектуална попреченост во центарот престојуваат пет дена во неделата. Таму се работи на развојот на нивните психомоторички способности, но и се учат на повеќе животни вештини за да можат да бидат посамостојни. - Градот Скопје финансиски го поддржува функционирањето на овој на овој дневен центар со 1,5 милиони денари годишно. За следната година се издвоени 2 милионa денари. Се надевам дека со Министерството за труд и социјална политика догодина ќе може да отвориме уште еден центар во градот бидејќи вакви центри се неопходни, рече Трајановски. Министерот Ристовски смета дека ваквиот начин на згрижување на лица со интелектуална ...
| | веќе видена | слични

Во овој центар секој ден доаѓаат по 40 лица кои работат, имаат разни активности со цел да се стимулираат лицата со пречки во развој Отворениот дневен центар за лица со интелектуална попреченост „Порака“ од Скопје им додели благодарници на министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски, градоначалникот на Скопје Коце Трајановски и градоначалникот на општина Радовиш Роберт Велков за придонес во унапредувањето на човековите права на лицата со интелектуална попреченост. Ваков центар има и во општина Радовиш. Во овој центар секој ден доаѓаат по 40 лица кои работат, имаат разни активности со цел да се стимулираат лицата со пречки во развој. Од организацијата велат дека резултатите имаат голем позитивен ефект кај овие луѓе.
| | веќе видена | слични

По повод 3 Декември, Меѓународниот ден на лицата со попреченост, дневниот центар „ПОРАКА“-Скопје додели благодарници за придонес за остварување и унапредување на човековите права на лицата со интелектуална попреченост во Република Македонија за 2012 година. Лицата со интелектуална попреченост во центарот престојуваат пет дена во неделата. Таму се работи на развојот на нивните психомоторички способности, но и се учат на повеќе животни вештини за да можат да бидат посамостојни. Министерот Ристовски смета дека ваквиот начин на згрижување на лица со интелектуална попреченост се покажал многу поуспешен и дава подобри резултати. Поради тоа, рече потребно е да се поддржува работата на постојните и да се отвораат нови. Ристовски потенцира дека дел од мерките за поддршка на лицата со попреченост, особено на децата, е најавата за вработување на нови 252 воспитувачи и негувателки во детските градинки, кои треба да бидат обучени за да можат да прифатат вакви деца и со нив да работат. Покрај Ристовски и Трајановски, ...
| | веќе видена | слични

За таа цел тие изјавија дека ќе биде отворен нов центар за лица со интелектуална попреченост. Воедно, Трајановски и Ристовски денеска добија благодарници од центарот за поддршка на лица со интелектуална попреченост „ПОРАКА“-Скопје, за грижата и заслугите за лицата со попреченост. - Градот Скопје финансиски го поддржува функционирањето на овој на овој дневен центар со 1,5 милиони денари годишно. За следната година се издвоени 2 милионa денари. Се надевам дека со Министерството за труд и социјална политика догодина ќе може да отвориме уште еден центар во градот бидејќи вакви центри се неопходни, рече Трајановски. - Ова е само најголем приказ и доказ дека деинстутуционализацијата како процес односно вклучувањето на корисниците со интелектуална попречност во ваков вид центри е позначајно и поправилно. Тоа поквалитетно придонесува за нивниот развој, за разлика од досегашната пракса на нивна институционализација, рече Ристовски и додаде дека МТСП ќе продолжи да ги мотивира и поддржува ваквите активности,и дека ...
| | веќе видена | слични

Благодарници им беа врачени на градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, министерот за труд и социјална политика на РМ, Спиро Ристовски, на градоначалникот на Општина Радовиш, Роберт Велков, како и на неколку релевантни институции и поединци. „Град Скопје веќе 5 години по ред финансиски ја поддржува работата на овој Центар со по милион и петстотини илјади денари на годишно ниво, а за идната 2013 година од Буџетот издвои 2 милиони денари за оваа намена. Се надевам дека ќе ги исполниме нашите заеднички планови со министерот Ристовски и дека ќе успееме да отвориме уште еден ваков Центар за грижа на лица со интелектуална попреченост на дневно ниво", истакна градоначалникот Трајановски. Дневниот центар „Порака" е невладина, непартиска и непрофитабилна организација, којашто е формирана во далечната 1963 година. Дневниот центар организациски е вклучен под ингеренциите на Републичкиот Центар за грижа за лицата со интелектуална попреченост, којшто на дневно ниво згрижува околу 20 000 лица од целата држава.
| | веќе видена | слични
6 копии

Во дневниот центар “ПОРАКА“-Скопје денеска министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски ќе прими 3-то Декемвриска благодарница. Благодарницата се доделува за придонес за остварување и унапредување на човековите права на лицата со интелектуална попреченост во Република Македонија за 2012 година, а по повод Меѓународниот ден на лицата со попреченост. Републичкиот центар за поддршка на лица со интелектуална попреченост „ПОРАКА“ секоја година доделува признанија на поединци, институции и организации кои во текот на годината дале свој придонес во остварувањето и унапредувањето на правата на лицата со инвалидност.
| | веќе видена | слични

Останато

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје донесе наредба за спроведување истражна постапка против едно лице бидејќи постои основано сомнение дека ...
сите 185 | | | веќе видена

Дали е уставна или не амнестијата што ја потпиша, па под притисок на јавноста ја повлече поранешниот претседател на државата, Ѓорѓе Иванов? Оваа е доминантната ...
сите 411 | | | веќе видена

Претседателот Стево Пендаровски смета дека во очи на влезот на НАТО, можеме да бидеме предмет на кампањата на политичка пропаганда, или на „фејк њуз“. – Дали ...
сите 159 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Бикова е инспирација и потсети на вашиот огромен потенцијал

Од:
До кого (е-маил):
Порака: