(ФОТО) ВМРО-ДПМНЕ повикува студентите да гласаат за Кирил Спироски

Изборите за нов претседател на Студентскиот Парламент при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“, како-така, завршија во 17 часот. Независно од тоа колку студенти денеска излегле на гласачките места, сепак нов претседател ќе биде избран, бидејќи не постои цензус, односно минимален број гласачи за да изборите се прогласат за успешни. И да излегол само еден студент кој поддржал еден од тројцата кандидати, тогаш изборите ќе се прогласат за легитимни, а тој би бил новиот студентски лидер заменик на Иван Живковски, досегашниот претседател на СПУКМ. Денеска Радио МОФ откри дека изборите се распишани вон статутот на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ но и покрај тоа тие не беа прекинати. Како што и порано пишуваше „Плусинфо“, двајца од тројцата кандидати Кирил Спироски и Трајче Митрев, на социјалните мрежи покажуваат симпатии кон партијата на власт ВМРО-ДПМНЕ. Сето тоа кулминираше со тоа што една од страниците на ВМРО-ДПМНЕ на Фејсбук отворено повика студентите да гласаат за Кирил Спироски, кој најверојатно ќе ...
| | веќе видена | слични

Студентски лидер избран на нетранспарентен начин младинскиот образовен форум жестоко ги критикуваше исборите за претседател на студентскиот парламент на државниот УКИМ. Тврдат дека целиот изборен процес бил проследен со низа нерегуларности и недостатоци. Најзагрижувачки велат од МОФ е што од 50 илјади активни студенти на уким, гласале една шестина или 8800 студенти, а новиот лидер кирил спировски победил со 4400 гласови, или помалку од 10 отсто. Според МОФ со тоа се отвара прашањето за легитмност на студентскиот лидер. Сепак главната забелешка со која се доведува во прашање целиот избоен процес е спроведување на избори врз основа на член кој не постои во статутот на УКИМ тврдат од МОФ. Новиот претседател Кирил Спировски не сакаше да даде коментар, ниту пак претседателот на изборната комисија Исмаил Бафтијари беше достапен. Единствено ректорот на УКИМ Велимир Стојковски ни потврди дека членовите од статутот врз основа на кои се распишани изборите се непостоечки, но дали ќе бидат преземени мерки не сакаше да ...
| | веќе видена | слични

Соопштение од одржаниот прес од страна на Младински образовен форум и Платформата за студентски плурализам, денес 12 октомври 2012 година во 12 часот. На 10.10.2012 се одржаа избори за претседател на Судентскиот парламент на Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје, на кои Младински образовен форум (МОФ) заедно со организациите-членки на Платформата за студентски плурализам вршеше набљудување на процесот. Заклучоците од следењето се дека процесот беше нарушен на различни нивоа – од недостапност на основните процедури и правилник, до неправилности на гласачките места, неподготвеност на комисиите и низа други пропусти. Мониторингот опфаќаше неформално набљудување на 14 гласачки места за време на изборите. Беше забележано доцнење со отворање на изборите на многу факултети како и предвремено затворање на избирачки места, со што се прекршија правилата за времетраење на гласањето. На дел од гласачките места се забележаа промотивни материјали за кандидатите на самиот простор каде се врши гласањето, како и ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Кандидатот за претседател на Студентскиот парламент на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Кирил Спироски од Правниот факултет „Јустинијан Први“ освоил најголем број гласови на изборите за нов лидер на студентската организација - 4.695 гласа. Како што информира денеска СПУКМ, од целокупниот обработен гласачки материјал вкупниот број студенти кои гласале на изборите е 8.522. Трајче Митрев, студент на Стоматолошкиот факултет, е втор по бројот на освоени гласови, со вкупно 2591 глас. Трет е кандидатот Шевал Нуредин од Економскиот факултет, кој освоил 1026 гласа. 210 гласачки ливчиња се неважечки. - Целиот изборен процес помина во фер и демократска атмосфера и ниту еден од тројцата кандидати нема забелешки на изборниот процес и изборните резултати, се вели во соопштението од СПУКМ. Во текот на наредните 15 дена по завршување на комплетните процедури ќе се изврши и официјално примопредавање на функцијата.
| | веќе видена | слични

Активисти од Младинскиот образовен форум, мониторирале како течат изборите за нов претседател на студентскиот парламент при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“, при што интервјуирале и неколку претседатели на избирачките комисии на факултетите. Во продолжение слушнете ги нивните одговори. Станчевски Александар, студент на Филозофскиот факултет и претседател на изборната комисија на тој факултет, мисли дека постдипломци не можат да гласаат. Тој не знае колку луѓе има на избирачкиот список, кој патем не постои, за потоа да помисли дека се работи за 3.000 студенти. На изборите победи Кирил Спироски од Правниот факултет, а за него гласале само 9 проценти од вкупниот број студенти на УКИМ. Аудиото е поставено со дозвола од Младинскиот образовен форум.
| | веќе видена | слични

Со 4,695 гласови, Кирил Спироски е избран за нов претседател на Студентскиот парламент на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј“. Втор на изборите заврши Трајче Митрев, студент на Стоматолошкиот факултет, со вкупно 2,591 глас. Последен е кандидатот Шевал Нуредин од Економскиот факултет, кој освои 1,026 гласови. “Целиот изборен процес помина во фер и демократска атмосфера и ниту еден од тројцата кандидати нема забелешки на изборниот процес и изборните резултати“, се вели во соопштението од СПУКМ. Во текот на наредните 15 денови по завршување на комплетните процедури ќе се изврши и официјално примопредавање на функцијата. На изборите гласале 8,522 студенти.
| | веќе видена | слични

Гласање без индекс, сомнителен состав на изборната комисија, расфрлани промотивни материјали на гласачките места се само дел од неправилностите кои Младинскиот образовен форум ги детектирал на денот на изборите за нов студентски лидер на Универзитетот Кирил и Методиј. Главната забелешка со која се доведува во прашање целиот изборен процес е спроведување на изборите врз основа на член кој не постои во статутот на Универзитетот, тврдат од МОФ.
| | веќе видена | слични

Кирил Спироски од Правниот факултет „Јустинијан Први“ освоил најголем број гласови 4.695 гласа. на изборите за нов лидер на студентската организација на скопскиот универзитет. Како што информира денеска СПУКМ, од целокупниот обработен гласачки материјал вкупниот број студенти кои гласале на изборите е 8.522. Трајче Митрев, студент на Стоматолошкиот факултет, е втор по бројот на освоени гласови, со вкупно 2591 глас. Трет е кандидатот Шевал Нуредин од Економскиот факултет, кој освоил 1026 гласа. 210 гласачки ливчиња се неважечки. „Целиот изборен процес помина во фер и демократска атмосфера и ниту еден од тројцата кандидати нема забелешки на изборниот процес и изборните резултати“, соопшти СПУКМ. Во текот на наредните 15 дена по завршување на комплетните процедури ќе се изврши и официјално примопредавање на функцијата.
| | веќе видена | слични

Младинскиот образовен форум реагира за изборите на студентски лидер. Според нивните набљудувачи и репортери, изборите за претседател на СПУКМ биле со неправилности и ниска излезност.Според информациите било забележано доцнење со отворање на изборите на многу факултети како и предвремено затворање на избирачки места, со што се прекршиле правилата за времетраење на гласањето. На дел од гласачките места се забележани промотивни материјали за кандидатите на самиот простор каде се врши гласањето, како и негарантирање на тајноста при гласањето.Изборите, стои во извештајот, беа спроведени со неподготвени комисии. При самото гласање биле забележани: повеќекратно гласање, агитирање, и гласање без индекс.Студентскиот Парламент на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ известувi дека од целокупниот обработен гласачки материјал вкупниот број на студенти кои гласаа на овие избори е 8.522. Според СПУКМ, целиот изборен процес поминал во фер и демократска атмосфера и ниту еден од тројцата кандидати немале забелешки на ...
| | веќе видена | слични

Студентскиот Парламент на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ известувi дека од целокупниот обработен гласачки материјал вкупниот број на студенти кои гласаа на овие избори е 8.522. Од нив најмногу освоени гласови има кандидатот Кирил Спироски од Правниот факултет „Јустинијан Први“, чија бројка изнесува 4695 гласа. Трајче Митрев, студент на Стоматолошкиот факултет е втор по бројот на освоени гласови, со вкупно 2591 глас. Трет е кандидатот Шевал Нуредин од Економскиот факултет, кој освои 1026 гласа. 210 гласачки ливчиња беа неважечки. Според СПУКМ, целиот изборен процес поминал во фер и демократска атмосфера и ниту еден од тројцата кандидати немале забелешки на изборниот процес и изборните резултати. Низа помали нерегуларности забележаа репортерите на Радио МОФ кои го следеа процесот на гласање на изборите за студентски лидер на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. На неколку факултети е забележано дека не се почитува правото на тајност на гласањето, а на Економскиот факултет составот на изборната ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Апсолутно ќе ја почитуваме политиката на Европската унија во однос на справување со евентуална мигрантска криза. Ова е одговорот од министерот за внатрешни ...
сите 669 | | | веќе видена

-Не е целосно јасно што ги мотивирало Франција и Макрон да ја одбијат Македонија и Албанија во проширувањето на Европската унија на последниот самит- истакнува ...
сите 560 | | | веќе видена

Во текот на следните денови, лидерите на ЕУ ќе одлучат дали ќе и се одобри на Велика Британија уште едно продолжување на рокот за излез од Унијата. Ова го ...
сите 431 | | | веќе видена

Од денес Заев е премиер во оставка. Неговата влада формално ќе заврши во јануари, меѓутоа изборната кампања е веќе почната. Со државнички потег Пендаровски за ...
сите 96 | | | веќе видена

Европскиот парламент се очекува на 24 октомври да гласа за резолуцијата за преговорите со Северна Македонија и Албанија. Расправата за оваа резолуција за ...
сите 198 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

(ФОТО) ВМРО-ДПМНЕ повикува студентите да гласаат за Кирил Спироски

Од:
До кого (е-маил):
Порака: