Македонија и Косово во 2013 со најголем раст на БДП во регионов

Македонската економија годинава ќе има економски раст од еден отсто, а во 2013 од два отсто. Од земјите во регионот ист раст како Македонија годинава ќе забележи Бугарија, додека економијата на Албанија ќе порасне за 0,5%, на Црна Гора 0,2%, а економијата на Босна и Херцеговина ќе остане на нула. Овие бројки се дел од последниот извештај на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) објавен вчера. Монетарците за грчката економија велат дека ја очекува пад од 6%, хрватската од 1,1%, додека 0,5% ќе биде падот на српската економија. Проекциите на ММФ за наредната година се дека Македонија ќе забележи раст на БДП од 2%, додека Србија и Албанија ќе имаат раст од 1,7%. Раст на БДП во 2013 ќе има и Бугарија и Црна Гора од 1,5%, а БиХ и Хрватска по 1%. За Грција прогнозите повторно се негативни и според монетарците предвиден е пад на економијата од 4%. Најоптимистички предвидувања ММФ има за Косово, бидејќи според нив годинава растот на косовската економија ќе достигне 3,8%, а догодина 4,1%. Александер Тиеман од ММФ еден ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Експертите на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) пресметале дека од декември 2009 година за спасување на земјите од еврозоната кои се на работ на бездната Грција, Ирска, Италија, Португалија и Шпанија се потрошени 1.100 милијарди евра, пренесе францускиот весник Фигароо. Во извештајот ММФ истакнува дека европејците мора да го забрзаат темпото за воспоставувањето доверба на пазарот и да го зајакнат единството во рамките на еврозоната. Меѓутоа, претставниците на ММФ веруваат дека кризата во еврозоната, која започна пред три години во Грција, поттикна огромен одлив на приватен капитал. Приватните банки од петте земји се соочија со одлив на половина од своите влогови во вредност од 750 милијарди евра. Од јуни 2011 до јуни 2012 година од Шпанија излегле 296 милијарди евра или 27% од бруто домашниот производ (БДП), од Италија 235 милијарди евра или 15% од БДП на земјата, што делумно е резултат на повлекување на инвестиции од странски државјани, но и одлив на капиталот на нивните граѓани. Од грчките банки се ...
| | веќе видена | слични

Не само развиените земји каде што е епицентарот на оваа криза, туку и земјите во развој мора многу да внимаваат на опасноста од прелевањето на негативните ефекти, бидејќи ризикот од нова рецесија во светот расте, истакна извршниот директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристин Лагард во своето прво обраќање на Годишните средби на Фондот и Светската банка во Токио, Јапонија. Шефицата на ММФ и овој пат најголем дел од своето време потроши да ги убеди лидерите на европските земји дека треба итно да преземат акција, за да ги спасат сите останати економии поврзани со Европа од потешка криза. Според најновите проценки на Фондот, еврозоната годинава останува во рецесија со годишен пад на економијата од 0,4%. ММФ ги ревидираше и прогнозите за раст на македонската економија. Новите проекции се дека бруто-домашниот производ (БДП) годинава ќе оствари раст од најмногу 1%, додека пак во 2013, растот нема да биде поголем од 2%. Поголем дел од останатите земји во развој сепак се очекува да остварат високи стапки ...
| | веќе видена | слични

Светот сеуште не се опорави од претходната криза а веќе настапува нова. Пониски плати, зголемени потрошувачки цени, пад на производството...сето тоа го очекува светот наредната година. Имено, Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) неочекувано ја снижило прогнозата на раст на светската економија за 2013-та од 3,9 на 3,6 проценти. Тоа значи дека глобалната економија повторно ќе западне во рецесија, иако дури по три години од претходната започна да се извлекува. Овојпат експертите предупредуваат дека борбата против економскиот пад ќе биде многу покомлексна од 2009-тата. ММФ очекува забавување на скоро сите големи економии во светот наредната година. Единствено прогнозите за САД се зголемени, и тоа за 0,1 % во однос на претходната година. Имено се очекува дека Америка во 2013-тата годна ќе оствато пораст од 2,2 %, а не 2,1 како пто било порано предвидено. Кога станува збор за еврозоната, ММФ наредната година очекува економски расто од само 0,2 % наместо предвидените 0,7 %. Во Јапонија се очекува раст од 1,3 %, ...
| | веќе видена | слични

Од 2 на најмногу 1 процент. Меѓународниот монетарен фонд ја ревидираше стапката на раст на македонската економија. За идната година проекцијата е 2 отсто, а за 2017 година 4 отсто раст на БДП. ММФ го презентираше најновиот извештај за светската економија во Токио. Сугерира земјите во развој, како што е Македонија, да се фокусираат на инвестиции во големи инфраструктурни проекти за да се ублажи негативниот ефект од намалената побарувачка на големите економии. Кризата во еврозоната би можела дополнително да се продлабочи, доколку европските лидери итно не преземат соодветни мерки, стои во извештајот. И натаму најголемиот ризик во Европа доаѓа од презадолжените земји. Но, и во услови на должничка криза дел од земјите во развој се очекува да остварат високи стапки на раст. Проекцијата на ММФ за Летонија со раст на БДП од 4,5%, Косово 3,8%, Турција 3% и Литванија 2,7%. Меѓутоа, дел од нив ќе ја завршат 2012 година во рецесија со пад на БДП, Хрватска -1,1%, Унгарија -1% и Србија -0,5%. Фондот ...
| | веќе видена | слични

Вашингтонските монетарци од Токио им порачаа на политичките елити да ги преземат вистинските чекори за да не му се случи на светот далеку поголема рецесија од сегашната. ММФ гледа зголемени ризици кои можат да го поткопаат бавното глобално заздравување. Најновите прогнози покажуваат намалување на глобалниот раст на само 3,3% во 2012-та, со скромна перспектива за раст во следната година. Посебно се на удар малите економии. “Нискиот раст и неизвесноста во напредните економии ќе влијае на пазарите во развој и економиите во развој кои што се поврзани преку трговски и финансиски канали, додавајќи ги на тоа и нивните домашни слабости”, изјави Оливие Бланшард, главен економист на ММФ. Монетарците се загрижени, глобалната рецесија може да влезе во уште полоша состојба од 2009-та. Влијанието на земјите од еврозоната ќе биде пресудно врз економаските перформанси на малите економии, смета Бланшард. Македонија и во вакво окружување ќе оствари стапка на раст од 1 % во оваа, односно 2 % во наредната година, прогнозира ...
| | веќе видена | слични

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги намали вчера своите прогнози за глобалниот економски раст по втор пат од април наваму, предупредувајќи ги американските и европските политичари дека неуспехот во средувањето на нивните економски болести би можел да го продолжи економскиот пад, а ја намали и проценката за економијата на Хрватска, пренесува порталот Бизнис плус. Според вчера објавените прогнози, ММФ оваа година очекува пад на хрватската економија од 1,1%, ревидирајќи ја така својата прогноза од април годинава, за пад од 0,5%. Оваа година ММФ очекува раст на светската економија за 3,3%, а во април проценуваше дека растот ќе изнесува 3,5%. За идната година ММФ предвидува само умерено забрзување на економскиот раст во светот од 3,6%, ревидирајќи ја претходната проценка која беше 3,9%. За еврозоната ММФ предвидува оваа година пад од 0,4%, а за следната година раст од 0,2%.
| | веќе видена | слични

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во прогнозата за економскиот раст на земјите од Западен Балкан се наведува дека само Босна и Херцеговина годинава нема да забележи раст Македонија, според ММФ, годинава ќе оствари раст од еден процент од бруто домашниот произзвод (БДП), а во 2013 година од два отсто.ММФ истакнува дека инфлацијата во Македонија годинава и следната година ќе изнесува два проценти.Во прогнозата на Фондот се посочува дека БДП во Србија ќе забележи пад од 0,5 проценти, а идната година економскиот раст ќе биде два отсто. Инфлацијата во Србија, мерена според цените на производите за широка потрошувачка, годинава ќе се искачи на 5,9 проценти, а во 2013 година - 7,5 отсто. ММФ истакнува дека најнизок економски раст ќе има Хрватска со пад на БДП од 1,1 проценти, додека за следната година прогнозата е раст од еден осто. Инфлацијата во Хрватска годинава ќе изнесува три проценти, а исто се предвидува и за следната година.ММФ очекува дека БДП на БиХ следната година да се зголеми за еден процент. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Њујорк, Лондон – Цените на нафтата се зголемија по три дена во пад, поради загриженоста околу испораката на нафта поради судирот во Сирија и одложувањето на испораките на северноамериканската нафта. Суровата нафта за испорака во ноември во електронското работење на Њујоршката стокова берза зајакна за 76 центи на 90,09 долари за барел, додека северноморската нафта брент, која служи за утврдување на цените на меѓународните типови на нафта, поскапе на лондонската берза за 74 центи, на 112,56 долари за барел. Токио – Меѓународниот монетарен фонд во извештајот објавен во Токио, ја намали прогнозата за растот на светската економија за следната година од 3,9 на 3,6 отсто, наспроти динамиката во земјите во развој. Клучното прашање е дали светската економија минува само низ нова фаза на турбуленција или актуелната состојба ќе потрае, се потенцира во извештајот и се додава дека тоа прашање сега е во рацете на владите на ЕУ, но исто така и на САД. Токио – Рецесијата во еврозоната ќе зајакне во следната ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Македонската економија, според последниот извештај на Меѓународниот монетарен фонд, годинава ќе има економски пораст од 1%, а во 2013-та од 2%. Од земјите во регионот, ист пораст како Македонија годинава ќе забележи Бугарија, додека економијата на Албанија ќе порасне за 0,5%. Во Црна Гора се прогнозира пораст од 0,2%, во Босна и Херцеговина 0%, додека во Грција се очекува пад од 6%. ММФ очекува Хрватска да оствари пораст од 1,1%, а Србија 0,5%. Според проекциите на ММФ за наредната година, покрај Македонија, пораст на БДП од 2% ќе имаат и Србија, Албанија од 1,7%, Бугарија и Црна Гора 1,5%, а БиХ и Хрватска по 1%. Во Грција е предвиден пад на економијата од 4%. Најголем пораст ќе има Косово, годинава од 3,8%, а идната година од 4,1%. ММФ предвидува економијата во еврозоната да забележи пад од 0,4% годинава, а наредната да има пораст од 0,2%. Порастот на глобалната економија, пак, се очекува да изнесува 3,3% годинава, а во наредната 3,6%. ММФ предупредува на сѐ послабото закрепнување од кризата. Во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

САД изразија незадоволство и разочарување, откако Европскиот совет не донесе одлука за датум за почеток на преговори за Северна Македонија. Стејт департментот ...
сите 1368 | | | веќе видена

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска ги повика сите институции што се занимаваат со избори да гласаат согласно законите и принципиелно, ...
сите 56 | | | веќе видена

Американскиот министер за одбрана Марк Еспер изјави дека според моменталните планови, сите американски војници заминуваат од Сирија и ќе бидат стационирани во ...
сите 388 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија и Косово во 2013 со најголем раст на БДП во регионов

Од:
До кого (е-маил):
Порака: