Законите со европско знаменце блокирани во Парламентот

Законите со европско знаменце како и законот за следење на комуникации кој е дел од патоказот за претпристапниот дијалог се во заложништво на парламентарната криза. ДУИ и натаму ја бојкотира работата на Собранието, за да го спречи носењето на законот за бранители. x ​​ Тоа е уште една илустрација колку на преден план ни е државата. Не случајно реков дека и претседателот и Груевски и Ахмети ги поткренаа партиските, а не државното знаме. Ако тие мислеа на државата, овој закон, бидејќи ни е обврска според патоказот, ние мора да го донесеме. Тито Петковски, НСДП. Собраниската седница два пати беше прекината уште пред да почне. Пратеникот Талат Џафери од ДУИ побара пауза поради обврска околу партиски активности, како и поради тоа што требало да се подготвува за говорот на Комисијата за труд и социјална политика каде што најави дека ќе чита стенограмски белешки од собраниски расправи за веќе постоечкиот закон за бранителите и неговите измени од 2002-та година, делови од меѓународни конвенции, потоа ...
| | веќе видена | слични

Покрај процедурални забелешки проследени со довикувања и меѓусебно препукување околу тоа кој повеќе ги почитува европските определби, а кој сака меѓуетнички тензии, Собранието продолжи со работа заедно со опозиционерите, кои на претходната седница ја имаа напуштено салата. Додека вие фингирате криза, граѓаните на Република Македонија живеат се посиромашно. Македонија живее во мизерија. Горан Мисовски, НСДП. Пратеникот на СДСМ Игор Ивановски, во процедурална забелешка изрази подршка за измените на Законот за следење на комуникациите. x ​​ „И Вие и јавноста треба да знае дека тој закон ќе биде донесен само заради нашата вистинска, цврста определба Македонија да прогресира кон ЕУ. Инаку да оставевме смао на Вас тоа немаше да биде случај.“ Горан Мисовски од НСДП ја прозва власта за фингирање на криза во законодавниот дом. Должите одговор зошто бегавте од гласање на европски закон во момент кога сите политички партии и од албанскиот и од македонскиот блок и од сите етнички заедници беа внатре ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 13 септември - Со меѓусебни обвинувања меѓу пратениците денеска продолжи, па по барање на ДПА на еден час беше прекината 40-та седница на Собранието, откако во нејзината работа се вратија пратениците од СДСМ. Со 96 гласови „за" и ниту еден „против" или „воздржан", Собранието ги изгласа измените на Законот за следење на комуникациите, инаку барање на Европската Унија. Донесувањето на измените, за кои беше потребно двотретинско мнозинство, беше блокирано неколку дена, откако, најпрво, поради незадоволство од предлагањето на законот за правата на бранителите, седницата ја напуштија пратениците на ДУИ, а по нивното враќање, во средата седницата ја напуштија пратениците од СДСМ. По нивното враќање на продолжението на седницата во четвртокот, но и по низата меѓусебни обвинувања околу блокирањето на работата на Собранието, пратениците ги усвоија измените на законот. Во меѓувреме, продолжи со работа собраниската Комисија за труд и социјална политика, на чиј дневен ред е предлог-законот за бранители. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Собранието на РМ попладнево усвои заклучок дека Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за полиција во прво читање е прифатлив за натамошна постапка. Целта на предложените измени е регулирање на правата и обврските на полициските службеници. Според ресорниот заменик-министер Џељаљ Бајрами, главно се работи за усогласување со решенијата во Законот за кривична постапка. - Со измените се уредува кога и на кој начин полицијата врши криминалистички истражувања, а првпат се уредуваат и некои полициски овластувања, како што е лишување од слобода, прикриено полициско дејствување, влегување во туѓ дом и други затворени простории, како и делот за полициската евиденција, рече Бајрами. Во попладневниот дел од расправата пратеникот и поранешен министер за внатрешни работи Павле Трајанов предупреди дека во некои одредби се можни злоупотреби на законските овластувања на полицијата. Рече дека Министерството за внатрешни работи како предлагач треба внимателно да ги разгледа предложените решенија и со ...
| | веќе видена | слични

Министерот за економија Ваљон Сарачини истакна дека овој закон, кој е битен за стопанството на државата, се предлага по барање на бизнис заедницата. Тој појасни дека главната причина за негово донесување се условите и начинот на вршење на геолошките истражувања, експлоатација и преработка на минерални суровини, со цел да се обезбеди нивна оптимална искористеност во согласност со начелата на одржлив развој и заштита на животната средина, надзорот и условите при вршењето на геолошките истражувања, експлоатација и преработка на минералните суровини, мерките и начинот со кои се спречува или намалува до најмала можна мерка штетното влијание врз животната средина и здравјето на луѓето, кое може да настане како последица од управувањето со отпадот што се создава и веќе создадениот отпад од истражувања, експлоатација и преработка на минералните суровини. Како новина во Предлог-законот е предвиденото решение кое е во функција на скратување на постапките за доделување концесии. Периодот за кој се доделува концесијата ...
| | веќе видена | слични

Собранието на Република Македонија на денешното продолжение на 40. седница го прифати Предлог законот за минерални суровини и го даде на натамошно читање Собранието на Република Македонија на денешното продолжение на 40. седница го прифати Предлог законот за минерални суровини и го даде на натамошно читање.Министерот за економија Ваљон Сарачини истакна дека овој закон, кој е битен за стопанството на државата, се предлага по барање на бизнис заедницата.Тој појасни дека главната причина за негово донесување се условите и начинот на вршење на геолошките истражувања, експлоатација и преработка на минерални суровини, со цел да се обезбеди нивна оптимална искористеност во согласност со начелата на одржлив развој и заштита на животната средина, надзорот и условите при вршењето на геолошките истражувања, експлоатација и преработка на минералните суровини, мерките и начинот со кои се спречува или намалува до најмала можна мерка штетното влијание врз животната средина и здравјето на луѓето, кое може да настане ...
| | веќе видена | слични

По редовната едночасовна пауза, Собранието на РМ е на пауза уште еден час на барање на пратеничката група на ДУИ поради заседавањето на Комисијата за труд и социјална политика. Ермира Мехмети рече дека спротивно на добрата пракса е во исто време да има пленарна седница и седница на собраниските тела. - Дебатата на таа Комисија е од поголемо значење за нас како пратеничка група и како етничка заедница и затоа бараме да ни се овозможи да присуствуваме таму, рече Мехмети. Таа побара од претседателот на Парламентот Трајко Вељаноски и да ги повика координаторите на пратеничките групи на координација за, како што рече, да се донесе ред во развојот на работите во Собранието и да нема спротивности меѓу пленарните седници и работата на работните тела. Вељаноски го закажа продолжението на пленарната седницата во 16.30 часот. На неа се расправа за Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за полиција, во прво читање. На седницата на Комисијата за труд и социјална политика, пак, е Предлог-законот за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Собраниската комисија за труд од денеска ке заседава секој ден без пауза,ке работи и по 18 часот,а ке се бара дозвола и за заседавање и во петок и во сабота.Целта е што поскоро да мине... Собраниската комисија за труд од денеска ке заседава секој ден без пауза,ке работи и по 18 часот,а ке се бара дозвола и за заседавање и во петок и во сабота.Целта е што поскоро да мине предлог законот за посебните права на бранотелите на оваа матична комисија пред тој да биде ставен на пленарна седница
| | веќе видена | слични

По три дена расправии, пратениците се сложија. Седнаа во собраниската сала и со 96 гласа за и ниту еден против ги изгласаа измените на законот за следење на комуникациите. Процесот е деблокиран откако се согласија дека поважно од нивните меќусебни расправии е членството на Македонија во ЕУ. Но и денеска пратениците не ги заборавија меќусебните препирки. По деблокирањето на пленарната седница, претседателката на комисјата за труд и социјала, најави дека ќе направи се за да го забрза работењето, за да помине единствената точка на дневен ред – законот за бранители. Во комисијата и денеска на говорница остана Талат Џафери, кој веќе пет дена не успева да заврши со говорот. Денеска ги предупреди неговите колеги дека не бил стасан ниту до половина на неговото излагање, а зад него за збор се пријавени уште тринаесет пратеници. Иван Кузмановски Се вчитува...
| | веќе видена | слични

Милчо Велески СДСМ се врати во собраниската сала. Според нив исполнет услов - ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ ги усогласија ставовите за владините проекти, рече Игор Ивановски. Опозицијата ќе биде конструктивна во однос на евроинтегративните процеси. По неколку процедурални забелешки и вообичаената пауза по барање на ДПА, власта и опозицијата усогласени. Обезбедено двотретинското мозинство. 96 позитивни гласа за законот за следење на комуникациите. ДУИ побара одговор од СДСМ дали постоел евентуален договор со ВМРО-ДПМНЕ да се обезбеди мнозинството кога интегративците не присуствуваа на пленарната сесија. ВМРО-ДПМНЕ поздравувајќи го враќањето на опозицијата, побара објаснување од социјалдемократите зошто вчера излегоа од салата кога декларативно се за евроинтеграциите. Процедуралните забелешки се користеа за да се презентираат ставовите во однос на функционирањето на Собранието и релациите меѓу парламентарното мнозинство. Пратениците исправени пред уште еден предизвик - предлог законот за бранителите, за кој се уште ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Вкупно 171 предмет презело Јавното обвинителство на Република Северна Македонија од Специјалното јавно обвинителство, велат од ЈОРСМ за МИА. – Јавното ...
сите 263 | | | веќе видена

Претставник на извршната власт, ниско во хиерархија, денес призна дека знаел дека ќе има истрага уште таа пред да почне во ЈО.... А замислете што знаат тие ...
сите 205 | | | веќе видена

 Дали последниот ден од оваа недела ќе биде вашиот среќен ден? Што ќе ви донесе – дискусии, недоразбирања, работа или љубов? На кое поле треба повеќе да се ...
сите 166 | | | веќе видена

Работните групи на власта и опозицијата утре во Собранието ќе одржат нова средба за законот за јавно обвинителство, потврдија за МИА од Министерството за ...
сите 376 | | | веќе видена

Поголема заштита на правата на интелектуална сопственост значи позитивен приказ на компанијата, повеќе можности за добивање грантови или инвеститори, повисока ...
сите 140 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Законите со европско знаменце блокирани во Парламентот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: