Гори во Скопско, Кумановско, Велешко и Тетовско

Стотици хектари шума вчера гореа на неколку локации во државата и покрај напорите на пожарникарите, локалното население и авионите на ДЗС. Како што информираат од Центарот за управување со кризи, дел од пожарите се ставени под контрола но има и такви кои се на непристапен предел како и нови кои избувнаа во текот на вчерашниот ден. До затворањето на весникот авионите на ДЗС се обидуваа заедно со шеесетината пожарникари да го стават под контрола пожарот што се појави меѓу селата Тажево и Брезница во околината на Македонски Брод и навлезе во националниот парк "Јасен" каде горат околу 15 хектари борова шума. Најголемиот пожар во текот на вчерашниот ден беше регистриран во велешкиот крај каде огнот зафати околу 250 хектари букова и дабова шума која се наоѓа на непристапен терен. Таму се ангажирани минимални сили кои го следат текот, но најави за интервенција од воздух засега нема. Пожарот кој завчера изби кај селата Бреза, Ралевци и Бањица бил локализиран но се појавил нов во непосредна близина, кај местото ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Пожарот во Националниот парк „Јасен“ што изутрината се префрли на скопска страна се уште е активен. Гори борова шума. Гори борова шума. За негово локализирање во текот на денот дејствуваа двата противпожарни авиона, а упатен е и еден хелихоптер на АРМ за извидување на теренот. Ангажирани се и двајца припадници од ТППЕ, 15 вработени од Шумското стопанство, вработени од „Јасен“ и три лица од месно население. Денеска нема големо ширење на пожарот и ситуацијата се проценува како подобра од претходниот ден. Како што информираат од Дирекцијата за заштита и спасување, се уште е активен и пожарот во местото Наковална кон селата Бањица, Дреново и Лисиче во општина Чашка. Гори габер, даб и стара сеча, а на терен се ангажирани 15 вработени од Шумско стопанство. Се претпоставува дека пожарот намерно се потпалува за што е известено и МВР. Активен е и пожарот во местото Мала Пресица, кај селата Стрима и Брест во општина Липково. Гори нискостеблеста шума на непристапен терен за чие гаснење попладнето се ангажирани и два ...
| | веќе видена | слични

Човечки фактор стои зад сите пожари, а Владата одлучи да ги вклучи хеликоптерските единици на АРМ и МВР, кои треба да ја следат состојбата на теренот додека униформираната полиција ќе ги контролира критичните подрачја Шесте поголеми пожари кои со денови беснеат на неколку различни локации во државата вчера се уште беа активни, а некои од нив дури добија и интензитет. Од Центарот за управување со кризи (ЦУК) информираат дека критични се два кај "Јасен" и во Велешко, каде што се зафатени околу 300 хектари густа шума. Според последните информации пожарот кој изби меѓу селата Брезница и Тажево и зафати околу 50 хектари од националниот парк се засилил вчера утро, а огнот тргнал во правец на Скопје. Таму се распоредени пожарникари од Скопје и Македонски Брод, вработени во националниот парк и од шумското стопанство "Сандански". Огнот завчера малку стивна, но дури откако двата ер трактори на Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС) вкупно 436 пати ги испразнија резервоарите со вода. Засега не се планира засилување ...
| | веќе видена | слични

Деновиве кога има засилен интензитет на пожари, од повеќе локални самоуправи на чија територија гореше на непристапни места бараа гаснење од воздух, но, за жал, авионите не можеа секаде да стигнат Трите противпожарни авиони „ер трактор“, кои ги поседува Дирекцијата за заштита и спасување, и хеликоптери на АРМ, кои повремено се вклучуваа, не се доволни Македонија да се справи со пожарите, кои истовремено горат на повеќе места во земјава. Ова го потврдуваат и експерти, но и ситуацијата на теренот. Деновиве кога има засилен интензитет на пожари, од повеќе локални самоуправи на чија територија гореше на непристапни места бараа гаснење од воздух, но, за жал, авионите не можеа секаде да стигнат. Двата противпожарни авиона што се во функција, бидејќи еден беше неодамна оштетен во несреќа, откако два дена го гаснеа пожарот кај националниот парк Јасен, каде што досега изгореа 50 хектари шума, се префрлија во Велешко. Двата авиона потоа беа ангажирани во гаснење на огнот, кој по с` изгледа бил подметнат во Велес, во ...
| | веќе видена | слични

Пожарот кој деновиве се појави во околината на Шумски Резерват-Јасен, навлегол внатре, во границите на заштитеното подрачје под влијание на силен ветер. Огнените јазици уште ја горат боровата шума а на терен се ангажирани 2 припадници од ТППЕ, 15 вработени од Шумско Стопанство, вработени од ШР Јасен и три лица од месно население. Има дополнителна мобилизација од градоначалникот на Македонски Брод. Во текот на денот дејствуваа 2-та противпожарни авиони на Дирекцијата за заштита и спасување, и упатен е 1 хелихоптер на АРМ на извидување на теренот. Денес нема големо ширење на пожарот и ситуацијата е подобра во однос на претходниот ден. За утре се врши мобилизација на 20 лица од републичките сили за заштита и спасување за гасење на овој пожар, и се планира дејство на 2 противпожарни авиони на ДЗС, како и 2 хеликоптери на АРМ.
| | веќе видена | слични

Активни пожари има и во Општина Чашка, од месноста Наковална кон селата Бањица, Дреново и Лисиче, во Липково, во месноста Мала Пресица, према село Стрима и кон селото Брест, каде гори нискостеблеста шума на непристапен терен. Пожар има и во атарот на селото Грачани кон граница со Косово, каде што од четири локации кои беа опожарени, три се изгаснати. Попладнево се појави шумски пожар во близина селото Ларце - општина Желино. Гори нискостеблеста шума и сува трева, но со интервенција на пожарникарите пожарот е ставен под контрола. Пожар денеска се појави и во близина на село Слатино - општина Македонски Брод, кај место викано Синкоец. Гори сува трева и нискостеблеста шума.
| | веќе видена | слични

Скопје, 16 август - Ветрот му е од помо на пожарот во шумскиот резерват Јасен каде гори борова шума. На терен се ангажирани двајца пожарникари, 15 вработени од Шумско Стопанство, вработени од ШР `Јасен` и три лица од месно население. Има дополнителна мобилизација од градоначалникот на Македонски Брод. Во текот на денот дејствуваа 2-та противпожарни авиони на Дирекцијата за заштита и спасување, и упатен е еден хелихоптер на АРМ на извидување на теренот. Денеска нема големо ширење на пожарот и ситуацијата е подобра во однос на претходниот ден. За утре се врши мобилизација на 20 лица од републичките сили за заштита и спасување за гасење на овој пожар, и се планира дејство на два противпожарни авиони на ДЗС, како и 2 хеликоптери на АРМ. Се уште гори и во Општина Чашка, кај местото викано Наковална кон селата Бањица, Дреново, Лисиче. Гори габер, даб и стара сеча, а на терен се ангажирани 15 вработени од Шумско стопанство. Се претпоставува дека пожарот намерно се потпалува за што се известен и од МВР. Од страна ...
| | веќе видена | слични

Противпожарните екипи се’ уште мака мачат со пламените јазици кои се’ потешко се ставаат под контрола на повеќе локации низ земјата. Пожарот во општина Македонски брод, се префлил во Шумски Резерват-Јасен, а беше разгорен силниот ветер во текот на вчерашниот ден, каде гори борова шума. На терен се ангажирани две припадници од ТППЕ, 15 вработени од Шумско Стопанство, вработени од ШР Јасен и три лица од месно население. Има дополнителна мобилизација од градоначалникот на Македонски Брод. Во моментот дејствуваат 2-та противпожарни авиони на Дирекцијата за заштита и спасување, и упатен е 1 хелихоптер на АРМ на извидување на теренот. Во велешкиот регион, во Општина Чашка, од местото викано Наковална кон селата Бањица, Дреново, и Лисиче, пожарот е сеуште активен, каде гори габер, даб и стара сеча. На терен се ангажирани 15 вработени од Шумско стопанство. Се претпоставува дека пожарот намерно се потпалува за што е известено и Министерството за внатрешни работи. Во липковскиот регион, активен пожар во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Силниот ветер дополнително го разгори пожарот во Националниот парк „Јасен“ што изутрината се префрли на скопска страна. Гори борова шума. За негово локализирање дејствуваат двата противпожарни авиона, а упатен е и еден хелихоптер на АРМ за извидување на теренот. Ангажирани се и двајца припадници од ТППЕ, 15 вработени од Шумското стопанство, вработени од „Јасен“ и три лица од месно население. Како што информираат од Дирекцијата за заштита и спасување, се уште е активен и пожарот во местото Наковална кон селата Бањица, Дреново и Лисиче во општина Чашка. Гори габер, даб и стара сеча, а на терен се ангажирани 15 вработени од Шумско стопанство. Се претпоставува дека пожарот намерно се потпалува за што е известено и МВР. Активен е и пожарот во местото Мала Пресица, кај селата Стрима и Брест во општина Липково. Гори нискостеблеста шума на непристапен терен за чие гаснење се ангажирани 20 вработени од Шумското стопанство и цистерна со вода. Изутрината се појави и пожар кај селото Грачани, општина Ѓорче Петров. Гори ...
| | веќе видена | слични

Заради појавата на засилен ветер, дополнително е разгорен пожарот кој од селото Тажево и село Брезниц се префрли во Шумскиот резерват Јасен, јавија од Дирекцијата за заштита и спасување. Гори борова шума, а на терен се ангажирани двајца пожарникари, 15 вработени од Шумското стопанство, вработени од „Јасен" и три лица од месното население. Има дополнителна мобилизација од градоначалникот на Македонски Брод. Во моментот дејствуваат двата противпожарни авиони на Дирекцијата за заштита и спасување, и упатен е еден хеликоптер на АРМ на извидување на теренот. Во Велес, Општина Чашка, од местото викано Наковална кон селото Бањица, село Дреново, село Лисиче, пожарот сè уште активен, каде гори габер, даб и стара сеча. На терен се ангажирани 15 вработени од Шумско стопанство. Се претпоставува дека пожарот намерно се потпалува за што се известени во МВР. Во Општина Липково, активен е пожарот кај Мала Пресица, кон селото Стрима и кон селото Брест. Гори нискостеблеста шума на непристапен терен. На теренот се ангажирани ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Можеби онаа реченица на Крими Заев, „изгубен во времето, ќе талкам по семето“, најдобро ја опишува состојбата во која што се наоѓа Костадин Костадинов. Човекот ...
сите 424 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 215 | | | веќе видена

Времето ќе биде сончево со мала до умерена локална облачност. Ќе дува слаб до умерен ветер претежно од источен и западен правец.Минималната температура ќе биде ...
сите 310 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Гори во Скопско, Кумановско, Велешко и Тетовско

Од:
До кого (е-маил):
Порака: