Гори цела Европа. Пожарникарите се на терен во Шпанија, Италија, Словенија и Хрватска. На јадранското крајбрежје вчера беа активни повеќе пожари, а најкритично беше кај Дубровник и Скрадин каде огнот се доближи до домовите, поради што е евакуирано населението Пожар на потегот од село Тажево до село Брезница, на граница на Националниот парк Јасенн во општина Македонски Брод избувна вчера попладнето. Како што соопшти Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС), гори борова шума. За гаснење се ангажираа лица од Македонски шуми и вработени во Националниот парк Јасен. Пожарот кој завчера го зафати местото Мала Пресица во селото Глажња, општина Липково, се уште е активен. Од дирекцијата за заштита и спасување велат дека теренот каде што се активирал пожарот е непристапен, а гори нискостеблеста шума. Нискостеблеста шума гори и на неколку места кај селото Радуша во општина Сарај. На терен дежураат пожарникари од ТППЕ со четири возила. Во неделата во 20:30 часот локализиран е пожарот во атарот на селата Бреза, Ралевци ...
| | веќе видена | слични

Во текот на вчерашниот ден на територијата на Република Македонија беа активни неколку пожари, информираат од Дирекцијата за заштита и спасување. Според нивните информации, до 14 часот вчера активни биле пожарите во атарот на велешките села Бањица, Дреново и Лисиче, во Глажња, Кумановско, на просторот меѓу селата Никиштани и Грачани, на Матка и во село Страчинци, Скопско. Делумно е локализиран пожарот во резерватот Јасен". Во атарот на велешките села Бањица, Дреново и Лисиче гори габер, даб и стара сеча. Како што соопшти ДЗС, постојат сознанија дека пожарот намерно е потпален за што е известено и МВР. Се уште е активен пожарот во Кумановско Глажња, во местото викано Мала Пресица. Пожарот е се уште активен, но со помал интензитет. Пожар вчера избувна и на просторот меѓу селата Никиштани и Грачани во Општина Ѓорче Петров и во Општина Арачиново во селото Страчинци. Пожар е пријавен и во Матка, Општина Сарај, каде гори нискостеблеста шума. Огнената стихија во шумскиот резерват Јасен" меѓу селата Тажево и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Повторно пламтат огнените јазици кај националниот парк „Јасен“. Дирекцијата за заштита и спасување соопштува дека пожарот во велешките села Бањица, Дреново и Лисице намерно е потпален, за што е известено Министерството за внатрешни работи. Меѓу селата Никиштани и Грачани, Општина Ѓорче Петров, гори приватна дабова шума, заради што екипите на Македонски шуми не дејствуваат. Пожарникарите не гаснат бидејќи имаат информации дека на теренот има неексплодирани мини. Во Општина Македонски Брод, во селата Тажево и Брезница, пожарот е активен гори борова шума. На терен се ангажирани 15 вработени од ШС, едно ППвозило со три пожарникари и две лица од ЕЛС . Во скопското село Радуша-, со пожарот зафатена е нискостеблеста шума, чади на повеќе места,тлее. На терен дежура една екипа од ТППЕ со 1ПП возило и 5 пожарникари.
| | веќе видена | слични

Дирекцијата за заштита и спасување соопштува дека пожарот во велешките села Бањица, Дреново и Лисице намерно е потпален, за што е известено Министерството за внатрешни работи, додека силниот ветер го разгори пожарот на Јасен. Меѓу селата Никиштани и Грачани, Општина Ѓорче Петров, гори приватна дабова шума, заради што екипите на Македонски шуми не дејствуваат. Пожарникарите исто не гаснат бидејќи имаат информации дека на теренот има неексплодирани мини. Во Општина Македонски Брод, во селата Тажево и Брезница, пожарот е активен гори борова шума. На терен се ангажирани 15 вработени од ШС, едно ППвозило со три пожарникари и две лица од ЕЛС . Во скопското село Радуша-, со пожарот зафатена е нискостеблеста шума, чади на повеќе места,тлее. На терен дежура една екипа од ТППЕ со 1ПП возило и 5 пожарникари.
| | веќе видена | слични

Авионите на дирекцијата за заштита и спасување дејствуваа со 48 исфрлања вода, а во гаснењето беа вклучени и два хеликоптера. Гори и во атарот на селата тажево и Брезница, Општина Македонски Брод, каде што гори борова шума. Пожарот кај Радуша е под контрола, а на терен дежураат петмина пожарникари. Меѓу селата Никиштани и Грачани, Општина Ѓорче Петров, гори приватна дабова шума, заради што екипите на Македонски шуми не дејствуваат. Пожарникарите исто не гаснат бидејќи имаат информации дека на теренот има неексплодирани мини. Пожар во среда попладне се појави кај селото Гургурница, Општина Брвеница, каде што гореше бујна борова шума, но по интервенцијата на авионите, пожарот беше изгаснат. Активен е пожарот и околу велешките села Бањица, Дреново и Лисиче, каде што гори габер, даб и стара сеча. На терен се ангажирани седум вработени од Шумско стопанство. Пожарот намерно се потпалува за што е известен и МВР.
| | веќе видена | слични
4 копии

Пожарот кај Македонски Брод меѓу селата Брезница и Тажево што зафати дел од Националниот парк „Јасен“, е повторно активиран и е проширен кон области со повисока шума. Според Центарот за управување со кризи (ЦУК), моментно интервенираат екипи на Шумското стопанство „Сандански“ и Националниот парк „Јасен“, како и неколку лица од месното население. Се делува и по воздушен пат. Нов пожар попладнево избувна и кај село Вратница, Јегуновце. Гори сува трева и мешана шума. Интервенираат противпожарните екипи од Тетово. Пожар е регистриран и кај село Луковица, општина Брвеница, на планината Сува Гора. Гори нискостеблеста шума и габер, а на терен веќе се упатија екипи од Шумското стопанство. Како што информира ЦУК, се уште се активни пожарот во атарот на село Радуша во чие гаснење се вклучени притвпожарни екипи на Град Скопје и пожарот над скопско Грачани кој зафати сува трева, смрека и нискостеблеста мешана шума на висок, недостапен и карпест терен. И таму интервенираат од Противпожарната бригада. Пожарот кај село ...
| | веќе видена | слични

Силниот ветер што денеска попладне се појави во некои делови, го разгоре пожарот во „Јасен", каде што огнените пламени зафатија и висока борова шума. Авионите на дирекцијата за заштита и спасување дејствуваа со 48 исфрлања вода, а во гаснењето беа вклучени и два хеликоптера. Гори и во атарот на селата Тажево и Брезница, Општина Македонски Брод, каде што гори борова шума. Пожарот кај Радуша е под контрола, а на терен дежураат петмина пожарникари. Меѓу селата Никиштани и Грачани, Општина Ѓорче Петров, гори приватна дабова шума, заради што екипите на Македонски шуми не дејствуваат. Пожарникарите исто не гаснат бидејќи имаат информации дека на теренот има неексплодирани мини. Пожар денеска попладне се појави и кај селото Гургурница, Општина Брвеница, каде што гореше бујна борова шума, но по интервенцијата на авионите, пожарот беше изгаснат. Активен е пожарот и околу велешките села Бањица, Дреново и Лисиче, каде што гори габер, даб и стара сеча. На терен се ангажирани седум вработени од Шумско стопанство. ...
| | веќе видена | слични

Голем број пожарникари и безмалку најагресивната противпожарна заштита е активирана во последните два дена во националниот парк Јасен, каде што досега изгореа 30 хектари. Вчера двапати се менуваше ситуацијата на теренот. Еднаш беше објавено дека огнот е локализиран, а потоа тој повторно се разгоре. Екипи од Шумското стопанство „Сандански“ и вработени во „Јасен“ постојано се на терен и рачно ги догасуваат жаришта во внатрешноста на паркот, во кој изгореа 30 хектари борова шума. Двата авиона само завчера во 46 наврати исфрлиле вода врз запалената шума. С` додека не се изгасне пожарот целосно, противпожарните сили ќе останат без сон бидејќи се гасне деноноќно. Од Центарот за управување со кризи информираат дека вчера беа активни пожарите во Скопско, односно во атарот на скопското село Радуша, како и над селото Грачани, каде што е зафатена сува трева, смрека и нискостеблеста мешана шума на висок недостапен карпест терен. Пожарот кај селото Стрима исто така е активен, а огнот се префрлил кон територијата на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Скопје, 15 август - Повеќе пожари избувнаа во среда во околината на Скопје, и во моментот сите се активни, а против нив се борат пожарникари и месното население. Гори во Општина Ѓорче Петров меѓу селата Никиштани и Грачани. Пожарот зафатил приватна дабова шума и се уште е активен. На терен е ангажиран еден човек од локалната самоуправа за извидување на состојбата со пожарот, а никоја не интервенира. Во Општина Сарај на Матка, утрово околу 10 часот се појавил пожар во која гори нискостеблеста шума. Во Општина Арачиново кај селото Страчинци гори оган од 10 часот утрово, а во моментот, во гасење на пожарот учествува месното население. Пожарот кај Радуша во Општина Сарај, се уште е активен и гори нискостеблеста шума. Во моментот чади на повеќе места и на терен дежураат противпожарни екипи со едно противпожарно возило со пет пожарникари. Нов пожар во пладневните часови се појави и кај село Вратница (Јегуновце). Гори сува трева и мешана шума. Во моментов интервенираат екипи на противпожарнатаТетово. Исто ...
| | веќе видена | слични

Центарот за управување со кризи информира дека пожарот кој зафати дел од националниот парк Јасен е повторно активен и се шири кон области со повисока шума. При гаснење на пожарот, учествуваат екипи од Шумско стопанство Сандарнски и националниот парк Јасен но и месното население. Исто така во гаснење на пожарот учествуваат и канадерите.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Денеска во Кривичниот суд продолжува судењето за случајот на Специјалното јавно обвинителство „Труст“ во кои обвинети се бизнисменот Сеад Кочан и уште две ...
сите 106 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев денеска до Собранието на Република Македонија треба да ги достави предлозите за реконструкција на Владата. Премиерот Зоран Заев денеска до ...
сите 60 | | | веќе видена

Саудиски патнички авион морал принудно да слета, кога неговите предни тркала не се спуштиле на време, па леталото лизгало по пистата.До инцидентот, во кој биле ...
сите 126 | | | веќе видена

Подгответе здрава варијанта на омилените грицки! 1 голема тиквица 50 гр сусам 100 гр пченкарно брашно или презла малку млеко сол малку лук во прав слатка или ...
сите 86 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп денеска изјави дека подготовките за негова средба со севернокорејскиот лидер Ким Џонг-ун продолжуваат, но таа сепак може ...
сите 175 | | | веќе видена

Уште пет дена ги делата ракометарите на Вардар од нов настап на завршниот турнир и одбрана на трофејот во Лигата на шампионите. Македонскиот првак викендов го ...
сите 79 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Европа во пламен

Од:
До кого (е-маил):
Порака: