На Водно ќе се живее!

Надлежните од општина Центар смируваат дека нема место за паника бидејќи не постои опасност од свлечиште на земјиштето на тој дел од Водно. На новинарско прашање, Пижула рече дека за ѕидот што се урна имаат издадено комплетна документација. За случајот со уривањето на потпорниот ѕид вчера се огласи и Министерството за транспорт, каде информираше дека министерството ќе се вклучи со своите надлежности доколку процени дека има потреба Општина Центар се уште не ја знае точната причина за уривањето на 15 метри високиот и 50 метри долг потпорен ѕид на станбениот објект сместен на крак од улицата Славејко Арсов" 59 под хотелот Панорама на Водно. Надлежните од општината смируваат дека нема место за паника, бидејќи не постои опасност од свлечиште на земјиштето на тој дел од Водно. Оттаму велат дека нивни стручни лица набрзо ќе почнат со отстранување и санација на потпорниот ѕид што завчера се сруши на улицата во населбата Водно. Овластениот градежен инспектор од општина Центар, Милан Пижула на вчерашната ...
| | веќе видена | слични

Урнатиот потпорен ѕид речиси целосно е покриен со земја за да не се спушта надолу. Работниците и денеска префрлаа земја пред ѕидот кој во меѓувреме продолжува да се распаѓа на местата каде бил споен. Земјата се носи одозгора од спорната градина која била направена во дупката зад ѕидот. Инвеститорот мора да го тргне ѕидот и да направи нов побезбеден, тоа е наредбата од градежната инспекција во Центар. Вината и одговорноста за паѓањето на ѕидот ќе се знае дури откако инвеститорот ќе изготви експертиза. Не се знае кога ќе биде готова. Но од општина Центар се амнестираа од одговорност, иако најверојатна причина за падот е доградбата на ѕидот за неколку метри без да тоа да го открие градежната општинска инспекција. Ѕидот на Водно влезе и во политичката арена. Од СДСМ велат дека Министерството за транспорт и врски е надлежно за одобрување на деталните урбанистички планови кои ги носи општината. Поради тоа и двете институции треба да одговараат затоа што не смеело да дозволат профитот да ...
| | веќе видена | слични

Не се спроведуваат урбанистичките планови и законите за градба. Се гради на Водно и на други места, кои не можат да ги издржат предизвиците на високи и габаритни градби. Затоа, природата ни го возвраќа ударот.... Не се спроведуваат урбанистичките планови и законите за градба. Се гради на Водно и на други места, кои не можат да ги издржат предизвиците на високи и габаритни градби. Затоа, природата ни го возвраќа ударот. Градоначалникот на Центар Тодоровиќ, иако оцени дека се манипулира преку прашањата зошто се урнал потпорниот ѕид, што загрози најмалку две згради, како и за улогата на општината, лично рече дека градбите на Водно, над „Панорама“ не му се допаѓаат.
| | веќе видена | слични

Скопје, 12 јули - Сидот што се урна врз градите, кои требаше да ги заштитува на Водно, паднал бидејќи бил лошо и нестручно изведен, а била надмината и планираната височина, рече градоначалникот на општина Центар, Владимир Тодоровиќ. „Инвестицијата на ѕидот, односно надминувањето е од страна на граѓаните и ѕидот паднал затоа што нестручно го извеле. Дали има општината тука удел, во лошо изведен ѕид? Тоа го кажа и директорот на сеизмологија - нестручно изведен ѕид, надминување кое не е ниту планирано, а и експертизата ќе ги утврди причините за паѓањето на ѕидот во писмен документ“, изјави Тодоровиќ. Сеповика на изјавата на директорот на Инстиутот за земјотресно инженерство и сеизмика (ИЗИИС, Михаил Гаревски, кој рече дека големината на ѕидот, најверојатно е причината за паѓањето на ѕидот. Над ураниот ѕид има градина којашто би можела да предизвика поголема тежина врз потпората. На Тодоровиќ, како градоначалник на општина Центар, каде припаѓа и дел од сртот на планината Водно, не му се допаѓа ...
| | веќе видена | слични

Изведувачот на потпорниот ѕид на „Салвадор Аљенде“, кој се јавува како инвеститор на објектот каде се урна, е виновен што тој попуштил и ги доведе во опасност станарите од двете згради лоцирани непосредно до него. Градоначалникот на Центар Владимир Тодоровиќ, иако не сакаше да зборува на оваа тема посочи каде е одговорноста исклучувајќи било каков пропуст на општината со која тој раководи. Отфрла каква било поврзаност со можноста ѕидот да попуштил поради интензивното градење на Водно каде зградите и хациендите никнуваат преку ноќ. Побара да не се избрзува со заклучоци и обвинувања, но признава дека не му се допаѓа тоа што се случува на Водно, поточно масовната урбанизација на планината. Експертите веднаш по инцидентот, предупредија дека интензивното градење, но и масивни зданија се причината за уривањето на ѕидот. Посочија дека ова треба да се разбере и како предупредување и конечно да му се стави крај на урбаниот хаос и бизнис интересите на сметка на квалитетот и сигурноста на градбите. А, со тоа и на оние ...
| | веќе видена | слични

Градоначалникот на општина Центар Владимир Тодоровиќ изјави дека потпорнилот ѕид на Водно сеурнал поради лошата и нестручна изведба. Градоначалникот на општина Центар Владимир Тодоровиќ изјави дека потпорнилот ѕид на Водно сеурнал поради лошата и нестручна изведба.-Инвестицијата на ѕидот, односно надминувањето е од страна на граѓаните и ѕидот паднал затоа што нестручно го извеле. Дали има општината тука удел, во лошо изведен ѕид? Тоа го кажа и директорот на сеизмологија – нестручно изведен ѕид, надминување кое не е ниту планирано, а и експертизата ќе ги утврди причините за паѓањето на ѕидот во писмен документ, изјави градоначалникот Тодоровиќ.Тодоровиќ, додаде дека не му се допаѓа делот од сртот на планината Водно, бидејќи како што вели, наместо дрвја има згради. -Има процедури и закони, има приватна сопственост. Ако имате приватна сопственост, ќе дојдете стотина пати за да изградите што поголемо и што повисоко. А во тоа, ако ви го дозволува законот, не може никој да ве спречи, рече Тодоровиќ.
| | веќе видена | слични

Два дена по уривањето на потпорниот ѕид на Водно извесно е дека ѕидот попуштил оти бил подигнат неколку метри над дозволеното. Се уште нема одговор кој дозволил да се гради и зошто надградбата навреме не била пријавена како дивоградба. Ѕидот бил подигнат неколку метри над дозволеното. Ова го потврди градоначалникот на општина Центар откако вчера за Канал 5 директорот на ИЗИИС, Михаил Гаревски, ја кажа таа опција како причина за несреќата. Но никој не кажува зошто било дозволено ѕидот да се надгради, а просторот да се наполни со земја и растенија и да се претвори во градина. Од градежната инспекција на општина Центар на прашањето зошто не е откриена надградбата порано- велат дека имало многу градби и не можело се да биде проверено на терен. Голем појас на Водно е претворен во градилиште. Надлежниот, првиот човек на општината денеска рече дека тоа не му се допаѓало иако се гради во негово време, а скопската планина тој треба да ја заштити. „Има систем според кој се носат урбанистичките планови, ...
| | веќе видена | слични

-Инвестицијата на ѕидот, односно надминувањето е од страна на граѓаните и ѕидот паднал затоа што нестручно го извеле. Дали има општината тука удел, во лошо изведен ѕид? Тоа го кажа и директорот на сеизмологија – нестручно изведен ѕид, надминување кое не е ниту планирано, а и експертизата ќе ги утврди причините за паѓањето на ѕидот во писмен документ, изјави градоначалникот Тодоровиќ. Тодоровиќ, додаде дека не му се допаѓа делот од сртот на планината Водно, бидејќи како што вели, наместо дрвја има згради. -Има процедури и закони, има приватна сопственост. Ако имате приватна сопственост, ќе дојдете стотина пати за да изградите што поголемо и што повисоко. А во тоа, ако ви го дозволува законот, не може никој да ве спречи, рече Тодоровиќ.
| | веќе видена | слични
2 копии

Урнатиот ѕид на Водно бил лошо и нестручно изведен, а била надмината и планираната големина, изјави Владимир Тодоровиќ градоначалник на општина Центар. `Инвестицијата на ѕидот, односно надминувањето е од страна на граѓаните и ѕидот паднал затоа што нестручно го извеле. Дали има општината тука удел, во лошо изведен ѕид? Тоа го кажа и директорот на сеизмологија – нестручно изведен ѕид, надминување кое не е ниту планирано, а и експертизата ќе ги утврди причините за паѓањето на ѕидот во писмен документ`, рече Тодоровиќ. Тодоровиќ, вели дека не му се допаѓал делот од сртот на планината Водно, бидејќи наместо дрвја има згради. `Има процедури и закони, има приватна сопственост. Ако имате приватна сопственост, ќе дојдете стотина пати за да изградите што поголемо и што повисоко. А во тоа, ако ви го дозволува законот, не може никој да ве спречи` рече Тодоровиќ.
| | веќе видена | слични
3 копии

Урнатиот потпорен ѕид којшто требаше да ги заштитува двете новоизградени згради на Водно, паднал бидејќи бил лошо и нестручно изведен, а била надмината и планираната големина, изјави градоначалникот на општина Центар. Тодоровиќ кој не сакаше подетално да навлегува во овие прашања, истакна дека инвестицијата на ѕидот, односно надминувањето е од страна на граѓаните и ѕидот паднал затоа што нестручно го извеле. „Дали има општината тука удел, во лошо изведен ѕид? Тоа го кажа и директорот на сеизмологија - нестручно изведен ѕид, надминување кое не е ниту планирано, а и експертизата ќе ги утврди причините за паѓањето на ѕидот во писмен документ“, изјави Тодоровиќ. Тој се повика на изјавата на директорот на Инстиутот за земјотресно инженерство и сеизмика, Михаил Гаревски, кој рече дека големината на ѕидот, најверојатно е причината за неговото паѓање. Потпорните ѕидови на улица „Салвадор Аљенде“ пукнаа во вторникот попладне. Повредени нема, жителите беа евакуирани, а оштетен беше само еден автомобил.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

УХМР за утре најавува сончево и потопло со мала до умерена облачност. Ќе дува слаб до умерен ветер претежно од северозападен правец.Минималните температури од ...
сите 305 | | | веќе видена

Дали се знаеше дека Боки 13 рекетира и заработува милиони. Да, Зоран Заев и СДСМ го знаеа тоа со години, како и Финансиската полиција, и молчеле затоа што ...
сите 60 | | | веќе видена

Владата на денешната седница ја разгледа Информацијата за формирање меѓуресорска работна група за обезбедување натамошен квалитетен развој и имплементација на ...
сите 80 | | | веќе видена

Шефицата на европската дипломатија, Федерика Могерини изјави дека прашањето за проширувањето на ЕУ на Западен Балкан е прашање на помирување и обединување на ...
сите 85 | | | веќе видена

Охрид, 12. јули 2019 (ИНПРЕС) – Засега до општината нема поднесени барања од граѓани за обесштетување, по завчерашното невреме што го зафати Охридскиот регион, ...
сите 137 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 102 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

На Водно ќе се живее!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: