„Вест“ со бела насловна против зделката за клеветата

„Вест“ со бела насловна против зделката за клеветата Целосно бела е насловната страница на „Вест“ со појаснување дека ова може да го очекуваат читателите по договорот меѓу ЗНМ и Владата за декриминализација на клеветата, со што според весникот се озаконува уште посилен притисок врз новинарите и медиумите Редакцијата на „Вест“ во реакцијата наведува дека предлогот „го компромитира целиот процес на преговори меѓу ЗНМ и Владата и ќе донесе потешки последици и поголем ефект на заплашување.Освен Владата и политичките и бизнис-елити, сега и газдите на медиумите влегуваат во спрегата за цензура. Со тоа што се вклучени во лицитацијата на висината на казните, тие ќе имаат легитимно право да се мешаат во уредувачката политика на медиумите и де факто да одлучуваат што ќе се објавува, а што ќе се скрие. “ Натаму се вели :„Со овој закон само се засилува спрегата за замолчување на медиумите.Во држава во која просечната плата е 300 евра; во која сите бизниси, вклучително и медиумскиот, зависат од милоста на владејачката ...
| | веќе видена | слични

Селмани тврди дека со законот за декриминализација на клеветата и навредата новинарите нема да бидат топовско месо за исполнување туѓи интереси Насер Селмани, претседател на ЗНМ Веднаш по објавата за постигнатиот договор со Владата за декриминализација на клеветата и навредата обвинувањата се дека ова ќе предизвика ситуација во која сопствениците ќе бидат главни уредници на новинарските текстови, дека дојде до самоцензура, а дури и весникот во кој работите излезе со бела насловна страница. Како го коментирате ова? - Ваквата реакција е координирана од уредниците што гледав како вртеа телефони и се договараа меѓусебно. Ним ова решение не им одговара бидејќи ги соочува со одговорноста. Досега уредниците во судските постапки против новинари се извлекуваа со тоа што доаѓаа на суд, го откриваа идентитетот на новинарот што го пишувал текстот и си заминуваа дома. Е, сега нема да можат така. Уредникот ќе ја преземе можеби и главната одговорност за тоа што му се објавува во весникот, инаку зошто би ја имал ...
| | веќе видена | слични

Реакциите кои ги предизвика договорот меѓу владата и Здружението на новинари за декриминализација на клеветата и навредата и нивното уредување со законот за граѓанска одговорност во најголем дел се однесуваат на надоместот за нематеријална штета кој е утврден на максимални 2 илјади евра за новинарот, 10 илјади евра за уредникот и 15 илјади евра за сопственикот на медиумот. Сепак во нацрт-законот покрај пропорционалното надоместување на нематеријалната штета осудениот ќе треба да ја плати и докажаната материјална штета како вистинска штета или изгубена добивка нанесена на оштетеното лице. Околности кои ги ослободуваат медиумските работници од одговорност се објавување демант или извинување. Според предлог-законот, оштетениот има право да поднесе барање за објавување одговор и повлекување или исправка на навредливата или клеветничката изјава во рок од седум дена од денот кога дознал дека е објавена, но не подоцна од еден месец од нејзиното објавување. Медиумот пак е должен во рок од 15 дена да го објави ...
| | веќе видена | слични

Теута Арифи и Насер Селмани велат дека ја декриминализирале клеветата со тоа што ја намалиле казната за напишан збор, но ова е ординарна лага и манипулирање на јавноста. Според нив, во иднина, за навреда и клевета новинарот ќе биде казнет со 2000, уредникот со 10 000, а сопственикот на медиумот со 15 000 евра. Сево ова заедно значи 27 000 евра што е далеку повеќе за разлика од досегашните казни Наместо подобрување на статусот на новинарите и создавање подобри услови за работа, со мерките за декриминализација на навредата и клеветата кои ги договорија, претседателот на Здружението на новинари на Македонија Насер Селмани и вицепремиерката за евроинтеграции Теута Арифи создадоа основа за многу понеповолни законски рамки за судска постапка во која на медиумските работници ќе им се суди за овие дела. Досега на новинарите им се судеше во редовна судска постапка во која имаа шанса да се бранат и да се повикаат на мислење на експерти, сведоци, европски искуства. Се толерираше и отсуство на новинарите поради ...
| | веќе видена | слични

Советот за радиодифузија (СРД) донесе многу опасна одлука и создаде опасен преседан со одземањето на дозволата на А2 телевизија, смета Здружението на новинарите во Македонија. „Советот требаше да и даде уште една шанса на телевизијата да ги исполни сите услови бидејќи целта на спроведување на законот треба да биде да имаме поодговорни медиуми, а не да ги затвораме, тоа треба да биде крајна мерка. СРД донесе многу опасна одлука и создаде опасен преседан, затоа што ако во иднина постапува слично како што постапи вчера, во Македонија не треба да постои ниеден електронски медиум бидејќи сите електронски медиуми имаат проблем со програмскиот формат“ рече претседателот на ЗНМ, Насер Селмани. Тој, како што пренесува „Маккас“, го коментираше и вчера потпишаниот договор за декриминализација на клеветата и навредата. Спред него главните придобивки на новинарите се тоа што нема да има казна затвор за новинарите, одговорноста за тоа што ќе биде објавено во медиумот ќе ја делат новинарот, уредникот и сопственикот на ...
| | веќе видена | слични

Реакции од уредници: Никаде во светот новинарите и Владата не се договараат како ќе изгледа новинарството Дневниот весник „Вест“ вчера излезе со празна бела насловна страница. Во аголот беше наведено дека „вака отсега ќе изгледаат насловните страници“. Според редакцијата, договорот меѓу ЗНМ и Владата, место декриминализација на клеветата, озаконува уште посилен притисок врз слободата на медиумите. „Тоа беше изразување став што е визионерско гледање на иднината на новинарството при ваков Закон што треба да се спроведува во услови на корумпирано судство, невладеење на правото, политичка и економска злоупотреба на власта за притисок врз медиумите“, објаснува главниот уредник на „Вест“, Горан Михајловски. Насловната страница, невообичаена за нашето медиумско небо, предизвика големи реакции во јавноста. Многумина ја оценија како крупен чекор во медиумската слобода. Независноста на медиумите е една од најглавните забелешки на меѓународната јавност, па по иницијатива на европските партнери, дојде до фамозниот ...
| | веќе видена | слични

Здружението на новинари на Македонија вчера одговори на многубројните критики по неочекуваното објавување на договорот со Владата нагласувајќи дека „новинарите ги добија сите точки што ги бараа, а критиките за самоцензура доаѓаат од оние што или не го прочитале предлог-законот или не сакаат да им се наруши комодитетот на уредничката функција“. Првиот човек на ЗНМ, Насер Селмани, вчера изјави дека „новинарите не може да бидат топовско месо во пресметките меѓу медиумите и неистомислениците“. Според Селмани, договорот во средата, по понеделничките протести и коментари за застој во дијалогот, бил под влијание на директорот на Директоратот за проширување за Европската комисија, Стефано Санино. Според договорот, кој свечено беше соопштен во Владата, новинарите повеќе нема кривично да одговараат за изречена клевета или навреда. Тужителите ќе можат да ги изведат на Граѓански суд, каде што ќе се докажува дали новинарот бил во право. Судијата нема да може да одредува паушални казни при утврдена вина. Стриктната казна ...
| | веќе видена | слични

Европската комисија е кумот на договорот меѓу владата и ЗНМ кој остро го осуди голем дел од новинарската заедница. ,,Дил,, ќе немало доколку во последен момент не се инволвирал Стефано Санино – првиот човек на директоратот за проширување. Тоа го потврдува и претседателот на здружението Селмани, кој иако со месеци разговараше со владините претставници, без европскиот олеснувач немаше да успее да го надмине големиот јаз меѓу позициите на двете страни. ,,Овој договор немаше да биде можен без огромната помош на ЕК и г-динот Санино. Ставовите со владата ни беа дијметрално спротивни. Но, заедно со владата смогнавме сили, покажавме одговорност и прифативме едно средишно решение, кое не е најдобро, но мислам дека е подобро од сегашното,, - изјави претседателот на ЗНМ Селмани. Таквиот став не го делат сите од новинарскиот еснаф, кои по обелоденувањето на деталите од договорот, сметаат дека македонскиот журнализам само влегол во една стапица од која профит имаат владата, но и Брисел, главниот спонзор на т.н ...
| | веќе видена | слични

Предлог законот за декриминализација на клеватата е добар и ќе го подгине степенот на независност на новинарите. ЗНМ го брани законското решение кое вчера го договорија со Владата. Предлог законот веднаш по неговото објавување предизвика бура незадоволство во новинарската фела. По жестоките реакции меѓу кои имаше и дневни весници кои излегоа со празни насловни страници, со став излезе и Македонската асоцијација на новинари. Според нив, казните се превисоки, а инволвирањето на сопствениците на медиумите во нив ќе придонесе кон зголемена цензура. Новинарите се сомневаат дека одлучувањето за клеветата во граѓанска судска постапка ќе значи дека новинарот ќе може да биде осуден без воопшто да знае дека против него е покрената тужба. Пердлог законот за декриминализација кој ЗНМ вчера го договори со вицепремиерката Арифи предвидува за секоја клевета и навреда, новинарот да не може да биде казнет со сума поголема од 2 илјади евра, а казни меѓу 10 и 15 илјади евра да добијат и уредникот и сопственикот на медиумот. ...
| | веќе видена | слични

Ставот на уредувачкиот колегиум на весникот „Вест“, дека договорот меѓу Владата и Здружението на новинари претставува воведување автоцензура во медиумите, е неоснован и мене не ме обврзува, вели новинарот во „Вест“ и претседател на ЗНМ, Насер Селмани. - Уредувачкиот колегиум на „Вест“ вчера донесе одлука без да го види законот и без да ме сослуша мене, што имав јас да им кажам. Неодговорно е да носите одлуки и проценки без да видите за што зборувате, сите наводи во коментарот на весникот се неосновани - рече Селмани. Тој оцени дека реакцијата на дел од новинарската фела за договорот е хистерија без аргументи, бидејќи, како што вели, тој создава подобри услови за работа од досегашната состојба. В.С.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Богојавленските чествувања во Охрид продолжија и денеска на Соборот на Свети Јовен Крстител, со капењето на рибарите во Охридското Езеро како продолжение на ...
сите 262 | | | веќе видена

-Спојувајќи ги религијата и хуманоста, тие денеска инспирираа голем број на кавадарчани да се вклучат во хуманитарната акција за помош на Малкиќ,  на која и е ...
сите 153 | | | веќе видена

Одговорност за шверцескиот начин на кој СДСМ го објави Законот за двојазичност мора да има. Законот за двојазичност е штетен и ќе има несогледливи последици по ...
сите 383 | | | веќе видена

„Доколку (претседателот на Грција) Прокопис Павлопулос го потпише Преспанскиот договор кој не е потпишан од претседателот (на пјРМ) ќе учествува во уставно ...
сите 85 | | | веќе видена

Големиот православен празник Богојавление - Водици го одбележа денот ни Македонија со традиционалното положување на светиот крст во студените води. На ...
сите 8 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

„Вест“ со бела насловна против зделката за клеветата

Од:
До кого (е-маил):
Порака: