Со македонско вино ќе се наздравува на кинеските трпези

Најголемиот кинески дистрибутер на вино ќе потпише договор со девет винарски визби од Македонија за извоз на македонското вино во Кина. Според информациите, станува збор за веројатен откуп на целокупната количина на вино со која располагаат винарските визби во земјава Наскоро македонското вино ќе се најде на кинескиот пазар. Најголемиот кинески дистрибутер на вино ќе потпише договор со девет винарски визби од Македонија за извоз на македонското вино во Кина. Ова го најави вицепремиерот Владимир Пешевски по завршувањето на презентацијата и дегустацијата на македонски вина во рамки на бизнис-форумот во Ченгду, Кина, каде претседателот на кинеската дистрибутивна винска компанија, Фу Сјуе Ју, изразил особено задоволство од квалитетот на македонските вина и покажал сериозен интерес за продлабочување на соработката со македонските компании. - За време на бизнис-форумот во Ченгду беше направена презентација на македонските вина на голем број дистрибутери во Кина, но еден од најголемите од нив што има преку 600 ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Бизнис-презентацијата на Македонија во Хонг Конг е прва од ваков тип и досега вакво нешто не направила ниту една наша владина или деловна делегација. Со неа вчера премиерот Никола Груевски и тимот што го придружува ја завршија посетата на Народна Република Кина. - Првите чекори направени овде, во Хонг Конг, се одлични и според нашите очекувања. Како што беше планирано, ги презентиравме предностите што Македонија ги има во однос на другите европски држави за водење бизнис, ниските трошоци, ниските даноци, конкурентните плати и, се разбира, тоа што сме на 22. позиција во светот и на 9. позиција во Европа според условите за правење бизнис. Најголемиот број од бизнисмените што ги сретнавме тоа воопшто не го знаат и беше одлична можност да им се објасни и да им се кажат предностите и деталите поврзани со таа работа, изјави Груевски по бизнис-форумот. Во текот на разговорите со стопанствениците станало збор и за степенот на едуцираност, расположливите образовани кадри во Македонија кои може да бидат дел од ...
| | веќе видена | слични
2 копии

- Првите чекори направени овде, во Хонг Kонг, се одлични. Kако што беше планирано, ги презентиравме предностите што Македонија ги има во однос на другите европски држави за водење бизнис, ниските трошоци, ниските даноци, конкурентните плати и, се разбира, тоа што сме на 22. позиција во светот и на 9. во Европа според условите за правење бизнис - изјави премиерот Никола Груевски по одржаната бизнис-презентација на Македонија во Хонг Kонг. Ова е инаку прва презентација на каква било делегација од Македонија во Хонг Kонг. Во текот на разговорите со стопанствениците станало збор и за степенот на едуцираност, расположливите образовани кадри во Македонија, кои може да бидат дел од компаниите-потенцијални инвеститори, како и за други аспекти кои Македонија ја прават една од најатрактивните дестинации за инвестиции во Европа. Во рамките на посетата беше потпишан и меморандум за соработка меѓу агенцијата за инвестиции на Хонг Kонг и нашата агенција. - Ги поканивме претставниците од агенцијата да дојдат во ...
| | веќе видена | слични

Во рамките на посетата на Хонг Конг, Кина, премиерот, Никола Груевски, денеска оствари средба со Доналд Цанг, шеф на извршното тело на специјалниот административен регион Хонг Конг. Двајцата соговорници разменија мислења за можностите за интензивирање на контактите помеѓу Македонија и Хонг Конг и воспоставување на економски односи. На средбата стана збор за подготовка на договор со кој би се избегнало двојното оданочување и договор за заштита на инвестициите, со што би се создале услови за динамични билатерални односи на полето на економијата и инвестициите. Премиерот Груевски информираше за реформите и модернизацијата кои се спроведуваат во Македонија и пред соговорникот ги претстави поволностите кои нашата земја ги нуди на потенцијалните инвеститори за отворање на бизниси во Македонија. Шефот на хонгконшкото извршно тело, Доналд Цанг, го запозна македонскиот премиер со потенцијалот на Хонг Конг за трговска размена и за инвестирање во различни области, пред се од областа на услугите и ...
| | веќе видена | слични

За ова станало збор на денешната средба на македонскиот премиер Никола Груевски со шефот на извршното тело на специјалниот административен регион Хонг Конг, Доналд Цанг. На средбата станало збор за подготовка на договор со кој би се избегнало двојното оданочување, и договор за заштита на инвестициите, со што би се создале услови за динамични билатерални односи на полето на економијата и инвестициите. Груевски, како што соопшти владината прес служба, информирал за реформите и модернизацијата кои се спроведуваат во Македонија, и ги претставил поволностите кои се нудат на потенцијалните инвеститори за отворање на бизниси во Македонија. Шефот на хонгконшкото извршно тело, Доналд Цанг, го запозна македонскиот премиер со потенцијалот на Хонг Конг за трговска размена и за инвестирање во различни области, пред се од областа на услугите и инвестициите. Двајцата соговорници разговараа и за можностите за размена и обезбедување на стипендии за студенти, како и за користење на искуства за развој на бизнис климата и за ...
| | веќе видена | слични

Наташа Гркова Петрушевска Направени првите чекори на Хонгконгшкиот пазар. На бизнис форум во 7 милионскиот Хонг Конг со најголем БДП по глава на жител во светот презентирани поволностите за инвецтирање во Македонија. Владиниот економски тим ги информираше бизнисмените за најнискиот даночен пакет во Европа кој го нуди Македонија, ниските трошоци за правење бизнис, конкурентните плати, како и за рејтингот кој го има постигнато на светско и европско ниво, 22 и 9-то место според условите за правење бизнис. Хонг Конг е еден од најголемите финансиски, индустриски и бизнис центри во светот со инвестиции во странство од 70 милјарди долари. Иако најголем дел од населението овде се кинези, сепак бизнисмени има од целиот свет. Оваа поранешна британска колонија сеуште е најважен бизнис центар во Азија. Владината делегација оствари средби во Агенцијата за инвестиции и промоиции на Хонг Конг и ја посети Хонгконгшката берза. Повеќето од кинеските бизнисмени за првпат слушнале за поволностите за инвестирање во ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Можностите за интензивирање на контактите и воспоставување економски односи меѓу Република Македонија и Хонг Конг беа клучна тема на денешната средба на премиерот Никола Груевски со Доналд Цанг, шеф на извршното тело на специјалниот административен регион Хонг Конг. Во текот на разговорите стана збор за подготовка на договор со кој би се избегнало двојното оданочување, како и за договор за заштита на инвестициите со што би се создале услови за динамични билатерални односи на полето на економијата и инвестициите. Премиерот Груевски информираше за реформите и модернизацијата кои се спроведуваат во Република Македонија и пред Цанг ги претстави поволностите кои нашата земја ги нуди на потенцијалните инвеститори за отворање бизниси. Шефот на хонгконшкото извршно тело го запозна македонскиот премиер со потенцијалот на Хонг Конг за трговската размена и за инвестирањето во различни области, пред се во областа на услугите и инвестициите. Двајцата соговорници разговараа и за можностите за размена и обезбедување ...
| | веќе видена | слични

Во текот на разговорите стана збор за подготовка на договор со кој би се избегнало двојното оданочување, како и за договор за заштита на инвестициите со што би се создале услови за динамични билатерални односи на полето на економијата и инвестициите. Премиерот Груевски информираше за реформите и модернизацијата кои се спроведуваат во Република Македонија и пред Цанг ги претстави поволностите кои нашата земја ги нуди на потенцијалните инвеститори за отворање бизниси. Шефот на хонгконшкото извршно тело го запозна македонскиот премиер со потенцијалот на Хонг Конг за трговската размена и за инвестирањето во различни области, пред се во областа на услугите и инвестициите. Двајцата соговорници разговараа и за можностите за размена и обезбедување стипендии за студенти, како и за користење искуства за развој на бизнис климата и за спроведување мерки и активности кои го подобруваат амбиентот за претприемништвото. Владината делегација оствари и посета на Хонгконшката берза која е петта по големина во светот, а по број ...
| | веќе видена | слични

Според него, во изјавата по бизнис форумот, првите чекори направени таму се одлични според очекувањата. Биле презентирани предностите што Македонија ги има во однос на другите европски држави за водење бизнис, ниските трошоци, ниските даноци, конкурентните плати, и секако високо рангираната 22 позиција во светот и 9 позиција во Европа според условите за водење бизнис. Кон тоа додава дека поголемиот број од бизнисмените со кои имал прилика да се запознае таму, воопшто не биле запознаени со овие предности, што според него била одлична прилика да им ги презентираат деталите поврзани околу тоа.Според вкупното рангирање на Светската банка во однос на леснотијата на водење бизнис, Хонг Конг се наоѓа на второто место како еден од најголемите финансиски, индустриски и бизнис центри во светот чии инвестиции на компании кон надворешно економски проекти и субјекти изнесуваат 70 милијарди долари.Премиерот вели дека ваков вид на презентација претходно никогаш Република Македонија нема направено во Хонг Конг, и дека ...
| | веќе видена | слични

Премиерот Никола Груевски и тимот што го придружува ја завршија посетата на Народна Република Кина со бизнис презентацијата на Македонија во Хонг Конг. „Првите чекори направени овде, во Хонг Конг, се одлични и според нашите очекувања. Како што беше планирано, ги презентиравме предностите што Македонија ги има во однос на другите европски држави за водење бизнис, ниските трошоци, ниските даноци, конкурентните плати и се разбира тоа што сме на 22. позиција во светот и на 9. позиција во Европа според условите за правење бизнис. Најголемиот број од бизнисмените што ги сретнавме тоа воопшто не го знаат и беше одлична можност да им се објасни и да им се кажат предностите и деталите поврзани со таа работа“, изјави Груевски по бизнис форумот. Хонг Конг се наоѓа на второ место според вкупното рангирање на Светската банка во однос на леснотијата на водење бизнис и претставува еден од најголемите финансиски, индустриски и бизнис центри во светот чии инвестиции на компании кон надворешно економски проекти и субјекти ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Соединетите Американски Држави ќе предложат создавање на меѓународни поморски сили за заштита на бродовите во Оманскиот Залив, во момент кога администрацијата ...
сите 367 | | | веќе видена

Времето утре пртепладне ќе биде сончево со умерена облачност, а попладне нестабилно со пороен дожд и грмежи, локално во форма на невреме со појава на град, ...
сите 252 | | | веќе видена

 Поранешниот пратеник Насер Зибери смета дека на кадровски промени требаше да претходи темелна анализа, врз основа на темелните принципи на добро владеење. ...
сите 209 | | | веќе видена

Франција, Британија и Германија испратија официјално дипломатско предупредување до Иран за сериозните последици со кои ќе биде соочен Техеран доколку не се ...
сите 73 | | | веќе видена

– Потребен ни е политички дијалог и потребно ни е помирување дома, без разлика на политичките интереси на различните партии, за големите прашања кои се од ...
сите 74 | | | веќе видена

Големо невреме со дожд и силен ветер и грмежи во моментов има во скопско Лисиче и Аеродром. Невремето се приближува кон Центар и Карпош. Според УХМР истокот и ...
сите 102 | | | веќе видена

Повеќе од 500.000 граѓани живеат под прагот на сиромаштија благодарение на оваа криминална влада.Секогаш кога СДСМ ќе се соочи со фактот дека граѓаните живеат ...
сите 214 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Со македонско вино ќе се наздравува на кинеските трпези

Од:
До кого (е-маил):
Порака: