Груевски: Македонија е подготвена да учествува во кинескиот проект за вложувања во регионот

Република Македонија е целосно подготвена да учествува со полн капацитет во иницијативата на премиерот на Кина за финансирање во земјите од источна и југоисточна Европа, изјави во Пекинг македонскиот премиер Никола Груевски на средбата со кинескиот колега Вен Џиабао Подготвеност и заложба за унапредување и интензивирање на економските односи, засилување на економската соработка, зголемување на трговската размена и соработка на полето на инвестициите. Ова беше главна тема на вчерашната работна средба во Пекинг на премиерот Никола Груевски со премиерот на Кина, Вен Џиабао. Најголем акцент беше ставен на три проекти, за кои премиерот Груевски во изминативе два дена имаше разговори со кинеските компании и стопански комори, од коишто еден е крупен проект од областа на енергетиката, а вториот е од областа на изградбата на патишта. Третиот проект кој е наменет само за кинеските компании е изградба на индустриски парк во Македонија. Со таа цел на средбата беа презентирани условите и предностите што ќе ги привлечат ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Стопанската комора на Шангај, Чен Фуронг, на вчерашниот бизнис-форум, на којшто учествуваа над 150 кинески компании, ја истакна својата поддршка на интензивирањето на контактите на шангајските и кинеските компании со Македонија и ги повика да инвестираат во нашава земја Премиерот Никола Груевски во рамките на посетата на Кина вчера на бизнис-форумот ги повика кинеските бизнисмени да ја посетат Македонија и да се уверат на самото место во поволностите што им ги нуди нашава земја на компаниите, додавајќи дека Владата секогаш ќе биде расположена да им излезе во пресрет на инвеститорите и да ги поддржи нивните интереси. - Она што ме поттикнува е дека постои силна посветеност на двете страни за зајакнување на економската соработка. Пред десетина дена во Варшава јас и петнаесет други премиери од Централна и Источна Европа потпишавме коминике со премиерот Вен Џијабао за истакнување на важноста од воспоставување поблиски економски врски, рече Груевски. На бизнис-форумот, на којшто присуствуваа ...
| | веќе видена | слични

Шангај, 17 мај - На бизнис форумот во кинескиот град Шангај, кој има 22 милиониители и чиј економски раст за минатата година е 8 отсто, а каде се развиени сите индустриски гранки, премиерот Никола груевски денеска имаше можност заедно со вицепремиерот задолжен за економски прашања, Владимир Пешевски, министерот за странски инвестиции, Веле Самак, и директорот на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, Висар Фида, да ги покани кинеските инвеститори во Македонија, да оценат дека е добро место за инвестиции. Претседателот на Владата, Груевски се заблагодари на Стопанската комора на Шангај за организацијата на настанот, на кој присуствуваа претставници на над 150 кинески компании, во своето обраќање ги истакна поволностите кои Македонија ги нуди за реализација на инвестиции и бизниси, акцентирајќи ги најнискиот даночен пакет во Европа и ниските трошоци за работа. „Македонија има најнизок даночен пакет во Европа, а вкупните трошоци за реализацијата на бизнисот се многу ниски. Поседуваме ...
| | веќе видена | слични

Премиерот Никола Груевски ги повика кинеските бизнисмени од Шангај да ја посетат Македонија и одблизу да се запознаат со можностите за инвестирање. Ги потенцираше даночните поволности кои државата им ги нуди на странските бизнисмени и квалификуваната работна сила. 150 кинески бизнисмени одблизу се запознаа со можностите за инвестирање во енергетиката, рударството, туризмот, фармацевтската и прехранбената индустрија. "Се надевам дека овој бизнис форум ќе ве охрабри да ги истражите бизнис можностите во Македонија. Владата е подготвена да Ви овозможи целосна поддршка за старт на Вашите бизниси. Би ве поканил да ја посетите Македонија и да ги анализирате сите работи за кои Ви говорам. Ако сте заинтересирани да отворите бизнис или претставништва може да сметате на пријателски настроена Влада и државни институции кои ќе Ви бидат на располагање во било кое време" - рече Никола Груевски. Претседателот на Стопанската комора на Шангај истакна дека Македонија со својата местоположба е значаен канал во меѓународната ...
| | веќе видена | слични
6 копии

- Нашата посета е јасен показател за подготвеноста за натамошно продлабочување на соработката во областа на трговијата и инвестициите, изјави македонскиот премиер Никола Груевски во своето обраќање на бизнис-форумот во кинескиот град Шангај. Тој ги повика кинеските бизнисмени да ја посетат Македонија и да се уверат во поволностите што таа им ги нуди на компаниите, додавајќи дека Владата секогаш ќе биде расположена да им излезе во пресрет на инвеститорите и да даде поддршка на нивните интереси. Заблагодарувајќи ~ се на Стопанската комора на Шангај за организацијата на настанот, на кој присуствуваа претставници од над 150 кинески компании, во своето обраќање тој ги истакна поволностите што Македонија ги нуди за реализација на инвестиции и бизниси, акцентирајќи ги најнискиот даночен пакет во Европа и ниските трошоци за работа. На форумот се обрати и Чен Фуронг, претседател на Стопанската комора на Шангај, кој ја истакна својата поддршка на интензивирањето на контактите на компаниите од Шангај со Македонија. - ...
| | веќе видена | слични

Мартин Пушевски 23-милионскиот Шангај го викаат градот на милионерите. Секој 65-ти жител е милионер, а 90 луѓе се милијардери, мерено во долари. 13 проценти од кинеските богаташи доаѓаат оттука. Поседуваат компании, инвестираат во недвижности, во акции. Шангај е најголем трговски центар на Далечниот Исток и трет најголем финансиски центар во светот, по Њујорк и Лондон. Во него се развиени сите индустрии и остварува годишни стапки на раст од 8 проценти. 150 компании слушнаа за Македонија, земја која нуди најнизок даночен пакет во Европа и многу поволности за потенцијалните инвеститори. „Искрено се надевам дека овој бизнис-форум ќе ве охрабри да ги истражите можностите за инвестирање во Република Македонија. Ако најдете област интересна за инвестирање, за отворање фабрики, канцеларии или слично, ќе наидете на пријателска Влада и на државни институции кои во секое време ќе ви бидат на располагање”, изјави Никола Груевски, претседател на Владата на Р.Македонија Лани Македонија и Шангај ја зголемиле ...
| | веќе видена | слични

Македонија има најниски даноци во Европа. Поседуваме квалификувана работна сила која може да придонесе во бизнис резултатите на вашите компании. Вака, премиерот Груевски пред 150 кинески компании ги повика бизнисмените за да се уверат во поволностите што ги нуди Македонија. Добрите политички односи, потенцира премиерот, би требало да резултираат со зголемување и на економската соработка меѓу Македонија и Кина. - Maкедонската Влада е целосно посветена да даде потполна помош за да ги почнете своите бизниси кај нас. Ве поканувам да ја посетите Македонија и да ги испитате и анализирате сите оние работи за кои зборувавме, вели премиерот на бизнис форумот во Шангај. Кинезите позитивно ги оценија активностите за поддршка на инвестициите и беше изразен интерес за дополнителни анализи на понудените опции. На форумот се обрати и претседателот на Стопанската комора на Шангај, кој ја истакна својата поддршка за Македонија. - Република Македонија, отсекогаш претставувала значаен канал за трговија и поседува значајни ...
| | веќе видена | слични

Кинеската компанија „Хуавеј“,која се занимава со информатичко-комуникациска технологија, во идниот период да се направи проект и анализа за можноста за отворање на формално претставништво, или друг вид на присуство во Македонија. Ова било договорена по посетата и средбата на владина делегација, предводена од премиерот Никола Груевски, со менаџерскиот тим на компанијата „Хуавеј“. Од кинеска страна позитивно беа оценети мерките и активностите за поддршка на инвестициите и беше изразен интерес за дополнителни анализи и истражувања на понудените опции. Премиерот Груевски, заблагодарувајќи се на Стопанската комора на Шангај за организацијата на настанот, на кој присуствуваа претставници на над 150 кинески компании, во своето обраќање ги истакна поволностите кои Македонија ги нуди за реализација на инвестиции и бизниси, акцентирајќи ги најнискиот даночен пакет во Европа и ниските трошоци за работа. “Македонија има најнизок даночен пакет во Европа, а вкупните трошоци за реализацијата на бизнисот се многу ниски. ...
| | веќе видена | слични

Ова било договорена по посетата и средбата на владина делегација, предводена од премиерот Никола Груевски, со менаџерскиот тим на компанијата „Хуавеј". Од кинеска страна позитивно беа оценети мерките и активностите за поддршка на инвестициите и беше изразен интерес за дополнителни анализи и истражувања на понудените опции. Премиерот Груевски, заблагодарувајќи се на Стопанската комора на Шангај за организацијата на настанот, на кој присуствуваа претставници на над 150 кинески компании, во своето обраќање ги истакна поволностите кои Македонија ги нуди за реализација на инвестиции и бизниси, акцентирајќи ги најнискиот даночен пакет во Европа и ниските трошоци за работа. "Македонија има најнизок даночен пакет во Европа, а вкупните трошоци за реализацијата на бизнисот се многу ниски. Поседуваме квалификувана и образувана работна сила која може да придонесе во бизнис резултатите на вашите компании" истакна Груевски. Премиерот Груевски истакна дека добрите политички односи би требало да резултираат со зголемување и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски, заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Владимир Пешевски, министерот за странски инвестиции, Веле Самак, и директорот на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, Висар Фида, денеска присуствуваше и се обрати на бизнис форумот во кинескиот град Шангај, 22 милионски град во источна Кина, чиј економски раст за минатата година е 8% и во кој се развиени сите индустриски гранки. Претходно, владината делегација оствари посета и средба со менаџерскиот тим на компанијата „Хуавеј“, која се занимава со информатичко-комуникациска технологија. На средбата беа разменети мислења за опциите за конкретна соработка и беа презентирани поволностите за инвестиции во нашата земја. Двете страни се согласија во идниот период да се направи проект и анализа за можноста за отворање на формално претставништво, или друг вид на присуство на „Хуавеј“ во Македонија, со што би се создале можности за понатамошно конкретизирање на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Собраниската Комисија за деловнички и мандатно-имунитетни прашања в четврток треба да расправа за одземање на мандатот на пратеникот Никола Груевски. Седницата ...
сите 400 | | | веќе видена

Нашата евровизиска претставичка Тамара Тодевска блесна на сцената во смарагден фустан кој е дело на врвниот дизајнер Александар Ношпал.На својот Фејсбук ...
сите 277 | | | веќе видена

Во соопштението од Кабинетот на Пендаровски се наведува дека претседателот на Алијансата за Албанците, Села, упати честитки до претседателот Пендаровски по ...
сите 227 | | | веќе видена

Завршува слободното формирање на цените на горивата. Од понеделник ќе стапи на сила нова методологија. Од регулаторната комисија велат дека на трговците ќе им ...
сите 94 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Груевски: Македонија е подготвена да учествува во кинескиот проект за вложувања во регионот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: