Нема акциза за возилата до 3.000 евра

Грубите пресметки покажуваат дека со новиот модел ќе се намалат акцизите за возилата што чинат до 13.000 евра, а за поскапите автомобили ќе бидат два или три пати повисоки За половно и за ново возило што чини до 3.000 евра нема да се плаќа акциза, додека за автомобилите од 8.000 до 11.000 евра оваа давачка ќе чини 2,5 отсто. Ова се само дел од акцизите според новиот модел, кој се темели врз вредноста на возилото до кои дојде „Дневник“. Овој Предлог-правилник требаше вчера да го разгледува Владата, а се очекува наскоро да стапи во сила.Досега акцизите за возила се пресметуваа според работната зафатнина на моторот, при што за тие до 1.000 кубни сантиметри не се плаќаше акциза, а давачката за тие од 1.000 до 1.500 кубици беше 243 евра. Според новиот Предлог-правилник, висината на акцизите е поделена во 14 категории. Така, за возилата од 6.000 до 8.000 евра акцизата ќе биде два отсто од влезната цена на возилото, за тие од 17.500 до 21.000 евро ќе изнесува 12,5 отсто, а за луксузните возила што чинат над 35.000 ...
| | веќе видена | слични

Новите возила од ниската и од средната класа ќе поевтинат, а луксузните ќе поскапат поради новиот начин на пресметување на акцизите, кој завчера го усвои Владата, а вчера на прес-конференција го презентираше вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. Давачката на луксузот по ново ќе се движи од 0 до 18 отсто, а ќе се пресметува на вредноста на возилото, а не според зафатнината на моторот, како што беше до сега. Според увозниците на нови возила, кај возилата од пониската класа се очекува намалување на цената за најмалку 500 евра, а кај луксузните, посебно кај џиповите, цените ќе скокнат минимум за 1.700 евра. Драстичен пад на крајните цени се очекува и на половните возила увезени од странство. Акцизата за нив ќе се пресметува врз основа на т.н. "шваки каталог", со кој се утврдува вредноста на возилото на царина."За увоз на 'опел астра' со 1.800 кубни сантиметри моторна зафатнина и со набавна вредност од околу 4.000 евра, досега се плаќаше акциза од 1.800 евра или со сите давачки вкупно 6.500 евра. ...
| | веќе видена | слични

Владата одлучи да ги намали акцизите за старите возила и за 90 проценти од новите и утврди нов модел за пресметка на таа давачка кој се базира на вредноста на возилата, наместо досегашната зафатнина на моторот, информира вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. Според понудениот модел за пресметка, возилата со фактурна вредност до 3.000 евра се целосно ослободени од плаќање акциза. За сите возила до 6.000 евра фактурна вредност акцизата е до 90 евра. Намалувањето на акцизите се движи од 50 до 600 евра, во зависност од вредноста на возилата, додека зголемување има за акцизите на околу 10 проценти од возилата, кои спаѓаат во најлуксузната категорија. - Понуденото решение ќе овозможи да се обнови во голема мера возниот парк во Македонија со понови, побезбедни и поеколошки возила, и ќе го решиме прашањето на граѓаните кои сега возат автомобили со странски регистерски таблички на многу поволен начин за нив. Воедно ќе обезбедиме да нема посериозни нарушувања на пазарот на нови автомобили, а ...
| | веќе видена | слични

Со оваа мерка се очекува возилата драстично да поевтинат и да ги снема автомобилите со странски регистарски таблички Од десетина до повеќе стотици евра ќе заштедат граѓаните доколку решат да се подноват со половен или нов автомобил. Владата реши да ги намали акцизите за сите старите возила и за 90 отсто од новите и утврди нов модел за пресметка на оваа давачка. Новиот модел се базира на вредноста на возилата, наместо како што беше досега според зафатнина на моторот, соопшти вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. Според новиот модел за пресметка, возилата со вредност до 3.000 евра се целосно ослободени од плаќање акциза додека за возила до 6.000 евра ќе се плаќа акциза од 1,5 отсто или 90 евра. Намалувањето на акцизите се движи од 50 до 600 евра, во зависност од вредноста на возилата, додека зголемување на акцизите ќе има само за возилата што спаѓаат во најлуксузната категорија и чинат од 30.000 евра па нагоре. - Понуденото решение ќе овозможи во голема мера да се обнови возниот парк во ...
| | веќе видена | слични

Владата вчера го донесе моделот, според кој кај 90% од автомобилите се очекува поевтинување. Поскапо ќе се продаваат само луксузните автомобили. - Примената на новиот модел ќе овозможи драстичен пад на вкупната цена што ќе ја плати граѓанинот, ако на пример сака да увезе Опел „Астра“ со 1.800 кубни сантиметри запремнина и набавна вредност од 4.000 евра. Досега за вакво возило се плаќаше акциза од 1.200 евра и кога на тоа ќе се додаде ДДВ и маржата, крајната цена изнесуваше 6.500 евра, а со новиот модел граѓанинот за истото возило ќе плати 4.745 евра - изјави министерот за финансии, Зоран Ставрески. Со намалувањето на оваа давачка кон државата, од Владата оптимисти. Возниот парк ќе се обновел, а заштедата на граѓаните ќе биде огромна. Приливите во буџетот не се очекува да се намалат. Напротив можно е мало зголемување, вели Ставрески. Годишно по овој основ во буџетката каса се слевале од 8,5 до 10 милиони евра. Се дава можност да се регистрираат и автомобилите со странски регистарски таблички. Според власта, ...
| | веќе видена | слични

Наталија СкаловаНема да има акциза за увоз на автомобили чијашто фактурна вредност е до три илјади евра, а највисока акциза од 18 проценти ќе се плаќа за возила со вредност поголема од 30.000 евра. Владата утврди нов модел за пресметка на акцизата според вредноста на автомобилот, наместо досегашната според зафатнината на моторот, обелодени вчера министерот за финансии Зоран Ставрески. Законските измени за акцизите треба да поминат на Собранието и се очекува нивна примена за 20 дена. - Понуденото решение ќе овозможи во голема мера да се обнови возниот парк во Македонија со понови, побезбедни и поеколошки возила, и ќе го решиме прашањето на граѓаните кои сега возат автомобили со странски регистарски таблички на многу поволен начин за нив. Воедно ќе обезбедиме да нема посериозни нарушувања на пазарот на нови автомобили, каде што акцизите се намалени и до 90 проценти. Истовремено нема да има загуби во буџетот, а во зависност од реакциите на примената, можни се извесни позитивни буџетски импликации - рече ...
| | веќе видена | слични

Пазарот на половни и на нови возила стагнира додека се чека да стапат во сила новите вредности на акцизите Акцизите за најголем дел од половните и новите возила ќе се намалат во почетокот на следниот месец, при што падот ќе се движи од 20 до 600 евра, во зависност од вредноста на возилото. Додека се чека новите вредности на акцизите официјално да стапат во сила, пазарот на стари и нови возила стагнира. Увозниците го чекаат намалувањето за да ги внесат возилата во земјава по пониска цена, а заинтересираните купувачи не брзаат, надевајќи се дека ќе се намалат цените на автомобилите.Владата завчеравечер донесе одлука акцизите да се пресметуваат според вредноста на возилото, а не според работната зафатнина на моторот, како што беше досега. Моделот што го усвои Владата во одредени делови се разликува од предлогот што претходно го разгледуваше со увозниците на возила. Со новиот модел, возилата според вредноста се поделени во 13 категории, една помалку од првично предложените. Така, за возилата до 3.000 евра нема ...
| | веќе видена | слични

За автомобилите со фактурна вредност меѓу три и четири илјади евра ќе се плаќа 0,5 проценти акциза, односно 20 евра, додека за оние што чинат од четири до пет илјади евра, акцизата е 1 процент или само 50 евра За увоз на старо возила до 16 години, чија фактурна вредност (а не малопродажна вредност) е до 3.000 евра, нема да се плаќа акциза. За автомобилите со фактурна вредност меѓу три и четири илјади евра ќе се плаќа 0,5 проценти акциза, односно 20 евра, додека за оние што чинат од четири до пет илјади евра акцизата е 1 процент или само 50 евра. Овие драстични намалувања на акцизите кај увозот на стари возила чиј модел го изготви Министерството за финансии, го поминаа владиниот филтер, а од идната недела ќе се најдат во собраниска процедура. Според министерот за финансии, Зоран Ставрески, по усвојувањето во Собранието, за околу 20 дена законските измени, на општо задоволство на граѓаните, ќе стапат на сила. Тој потенцира дека со понуденото решение ќе се овозможи да се обнови возниот парк на земјава, оти ќе ...
| | веќе видена | слични

Откако три и пол години, колку што владее премиерот Никола Груевски, никако не отстапуваше од својот десничарски концепт, според кој и богатите и сиромашните плаќаат даноци, сега, со најновиот потег на промена на стапките на акцизата, Владата целосно го напушта овој модел и применува една сосема левичарска метода - во иднина оние што ќе купуваат поскапи возила ќе треба да и' платат значително повисока акциза на државата. Значи ли ова дека првиот човек на Владата Никола Груевски и неговиот тим, сепак, одлучија да се свртат кон народот, место кон бизнисот, што беше нивна главна идеја-водилка во практикувањето на власта во досегашниот период? Одговорот сосема сигурно е потврден, а веројатно е испровоциран од постепеното топење на довербата кај широките народни маси со низок животен стандард, на кои воопшто не им е драго да плаќаат исти давачки кон државата, како и оние чии банкарски конта се многу повисоки и се мерат со многу повеќе нули. Последниот чекор на целосно ослободување од акциза на автомобилите со ...
| | веќе видена | слични

И официјално, Владата ги намали акцизите. Сега уште Собранието треба да даде виза. Се очекува целата процедура да заврши за околу еден месец, по што би можело да стартува увозот на автомобили, за кои ќе се пресметува помала акциза. Увозниците на стари возила тријат раце. Тие велат дека цената на старите возила ќе падне за 30 до 40 отсто, односно за 2 до 3 илјади евра. Дури имаат и полни шлепери со половни возила што чекаат во странство за и официјално да почне да се пресметува помала акциза. Сепак, граѓаните коментираат дека и со падот на акцизите, повторно автомобилите на старо во соседните земји ќе бидат поевтини отколку кај нас. Импортерите на нови возила, пак, не се многу радосни. Тие се свесни дека навалицата за половни автомобили ќе им го намали прометот со нови возила. Граѓаните сметаат дека за падот на продажбата се виновни и маржите кои ги пресметуваат автоувозниците, а се движат од 1.000 до 6.000 евра. Со новиот модел што вчера, откако го усвои Владата, го обелодени Министерството за финансии, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Катица Јанева оди во притвор. Од вечерва па во следните 30 дена таа ќе се наоѓа во истражниот затвор во Шутка.Јанева доби притвор како третоосомничена во ...
сите 684 | | | веќе видена

Селективната правда е неправда, а во Македонија гледаме дека главата на октоподот е недопирлива и се што прави системот е обид да се покријат трагите кои што ...
сите 414 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 97 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Нема акциза за возилата до 3.000 евра

Од:
До кого (е-маил):
Порака: