Топлификација ќари и на струја во пет до 12

Во неделата Владата донесе забрана за извоз на струја. Таа одлука беше итна, бидејќи сите во регионов веќе донесоа таква одлука. Последен кој пазареше на извоз од струја е ТЕ-ТО, фирма на Топлификација Скопје. Во контекст на сите сомневања во работата на Топлификација ова е дополнение на низата И покрај недостатокот на електрична енергија во земјава, комбинираната централа ТЕ-ТО викендов и продаваше струја на Србија. Според официјални податоци се работи за 50 мегават-часови, но цената по која е извезена струјата ја знае компанијата-трговец која ја купила од ТЕ-ТО и ја испорачала на електроенергетскиот систем на Србија. Димитар Хаџимишев, директор на Топлификација, која е малцински акционер во ТЕ-ТО, ни потврди дека од македонска фирма-трговец со струја е побарано вишокот на произведена струја од централата да ја откупи поради извоз. -ТЕ-ТО е само производител на електрична енергија, а трговецот знае за кого ја купува. Ние не и не мора да бидеме информирани каде ќе оди струјата, но во МЕПСО точно знаат каде и ...
| | веќе видена | слични
6 копии

„За Владата е неприфатливо да обезбеди попуст од 25 проценти за февруарските и за мартовските сметки за сите граѓани кои ќе заштедат најмалку 10 проценти струја, споредено со јануари 2012 година. Најодговорно тврдиме дека на ваков начин ќе се заштедеа многу повеќе пари отколку повторно да се увезува екстремно скапа струја. Наместо да им обезбеди финансиски олеснувања и да ги стимулира граѓаните да штедат, властите донесоа уште една неразумна и финансиски штетна одлука“, изјави на вчерашната прес-конференција Атанаско Туневски од ДСДМ. Додаде дека Владата повторно ја заборави најзагрозената категорија на граѓани, социјалците, за кои СДСМ предложи во наредните два месеца да бидат целосно ослободени од плаќање сметки за струја ако во просек не потрошат повеќе струја од месец јануари 2012 година. Со тоа што ќе се увезува струја и нема да се вклучува ТЕЦ „Неготино“, според СДСМ, се продлабочуваат сомневањата дека ЕЛЕМ свесно увезува екстремно скапа струја заради лични бизнис-интереси. СДСМ прашува и дали Владата ...
| | веќе видена | слични

Опозициската СДСМ реагира што Владата го одбила нејзиниот предлог за субвенционирање на сметките за струја на граѓаните кои ќе штедат на потрошувачка. Според СДСМ одлукта кусокот на струја да се обезбеди со увоз наместо од домашно производство била поскапа варијанта. ЕЛЕМ ќе плати 6 милиони евра за увоз на струја во следните 14 дена по просечна цена од 155,75 евра за мегаватчас. Ако термоцентралата работи со два котли со вкупно 200 мегавати, пресметувајќи со јануарските цени на мазутот, цената на струјата од ТЕЦ Неготино би изнесувала не повеќе од 154,82 евра за мегаватчас. Со цените на мазутот, во периодот септември-декември 2011, цената на струјата што би ја произвела ТЕЦ Неготино, би била 145,6 евра за мегаватчас, рече Атанаско Тунески и потсети дека ТЕЦ Неготино има резерво од 5.000 тони мазут, а Агенцијата за стокови резерви уште 3.500 тони. Ваквите тврдења на СДСМ ги демантираше државната ЕЛЕМ. Во реакцијата компанијата тврди дека сепак ја избрала најповолната опција за надминување на енергетската ...
| | веќе видена | слични
2 копии

АД ЕЛЕМ реагира на денешната партиска прес-конференција на Атанско Тунески од СДСМ кој ги обвини дека се одлучиле да увезат струја наместо да ја вклучат ТЕЦ Неготино, иако цената на увезената струја е повисока од онаа што би се произвела во термоелектраната. „ Дури и за лаиците познато е дека цената на електричната енергија произведена од ТЕЦ Неготино многу зависи од цената на мазутот. Ако термоцентралата работи со два котли со вкупно 200 мегавати, пресметувајќи со моменталните цени на мазутот, цената на струјата од ТЕЦ Неготино би изнесувала 157,49 евра за мегаватчас, додека пак доколку термоцентралата работи со еден котел или вкупно 100 мегавати, пресметувајќи со моменталните цени на мазутот, цената на струјата од ТЕЦ Неготино би изнесувала повеќе од 179,5 евра за мегаватчас“, се вели во реакцијата од АД ЕЛЕМ. При пресметката на производната цена на електричната енергија од ТЕЦ Неготино, с енагласува, покрај цената на мазутот која ја одредува цената на произведен мегаватчас во најголема мера, треба да се ...
| | веќе видена | слични

Актуелната Влада ги одби предлозите на СДСМ за преземање итни мерки за справување со енергетската криза. Нелогично, за Владата е неприфатливо да обезбеди попуст од 25 отсто за февруарските и мартовските сметки за сите граѓани кои ќе заштедат најмалку 10 отсто потрошена струја споредено со јануари 2012 година, се вели во соопштението на СДСМ, посветено на енергетската состојба во земјата. Најодговорно тврдиме дека на ваков начин ќе се заштедеа многу повеќе пари отколку повторно да се увезува екстремно скапа струја од странство. Дополнително, Владата повторно ја заборава најзагрозената категорија на граѓани, корисници на социјална помош, за кои СДСМ предложи, во ваква енергетска криза, во наредните два месеца да биде целосно ослободена од плаќање на сметки за струја, доколку во просек не потрошат повеќе струја од месец јануари 2012 година. Наместо да им обезбеди финансиски олеснувања за да ги стимулира граѓаните да штедат струја, властите донесоа уште една неразумна и финансиски штетна одлука. Владата и ЕЛЕМ ...
| | веќе видена | слични

Електричната енергија која би се произвела во ТЕЦ Неготино ќе беше поевтина од цената што сега ЕЛЕМ ќе ја плаќа за увезената струја, тврди експерот на СДСМ за енергетика Атанаско Тунески. Тунески вели дека ЕЛЕМ увезената струја ќе ја плаќа по просечна цена од 155, 75 евра за мегават/час што вкупн одржавата ќе ја чини шест милиони евра. Струјата произведена во ТЕЦ Неготино, вели Тунески, би чинела и до 145,6 евра за мегават/час. “Цената на струјата од ТЕЦ Неготино многу зависи од цената на мазутот. Ако термоцентралата работи со два котли со вкупно 200 МВ, пресметувајќи со јануарските цени на мазутот, цената на струјата од ТЕЦ Неготино би изнесувала не повеќе од 154,82 евра за мегаватчас. Со цените на мазутот, во периодот септември 2011-декември 2011, цената на струјата што би ја произвела ТЕЦ Неготино, би била 145,6 евра за мегаватчас“, вели Тунески. Тунески вели дека граѓаните ќе плаќаат повеќе пари за струја поради оваа одлука на надлежните.
| | веќе видена | слични
2 копии

Актуелната Влада ги одби предлозите на СДСМ за превземање на итни мерки за справување со енергетската криза. Нелогично, за владата е неприфатливо да обезбеди попуст од 25 проценти за февруарските и мартовските сметки за сите граѓани кои ќе заштедат најмалку 10 проценти потрошена струја споредено со јануари 2012 година, изјави проф.д-р. Атанаско Тунески од СДСМ на денешната прес конференција. Од СДСМ најодговорно тврдат дека на ваков начин ќе се заштедеше многу повеќе пари отколку повторно да се увезува екстремно скапа струја од странство. -Дополнително, владата повторно ја заборава најзагрозената категорија на граѓани, корисници на социјална помош, за кои СДСМ предложи, во ваква енергетска криза, во наредните два месеца да биде целосно ослободена од плаќање на сметки за струја, доколку во просек не потрошат повеќе струја од месец јануари 2012 година. Наместо да им обезбеди финансиски олеснувања за да ги стимулира граѓаните да штедат струја, властите донесоа уште една неразумна и финансиски штетна ...
| | веќе видена | слични

Првиот човек на државните електрани, Влатко Чингоски, сепак ќе увезе 81,4 гигават-часови струја, а ќе ја штеди ТЕЦ Неготино. Трговците понудиле цена на струјата поевтина од таа што ја дава ТЕЦ Неготино. Со кризата Македонија ќе се справува со штедење. Земјата веќе е во мрак! Термоелектраната Неготино, иако неколку денови троши мазут за да се подготви за пуштање во погон, сепак нема да произведува струја. Генералниот директор на ЕЛЕМ, Влатко Чингоски, кој е и претседател на новоформираната Комисија за електроенергетска кризна состојба, вчера објави дека најверојатно ќе ги увезе потребните 81,4 гигават-часови струја, колку што бараше на тендер за февруари и март. „Прво да кажам дека сепак добивме понуди на тендерот, кои се на ниво на оние кои досега ги имавме. Во моментот можам да кажам дека најниската цена на аукцијата за дневната вршна енергија е околу 160 евра за мегават-час. За ноќна, односно бант енергија цената се движи околу 132 евра за мегават-час. Дополнителни анализи ќе направиме за да ја утврдиме ...
| | веќе видена | слични

Директорот на ЕЛЕМ, Влатко Чингоски, се премисли - нема да увезува струја за првите 15 дена од март, во очекување да се стабилизира цената на европските берзи Генералниот директор на ЕЛЕМ, Влатко Чингоски, ќе плати шест милиони евра за увоз на 38,2 гигават-часови струја во следните 14 дена. Чингоски се премисли - нема да увезува струја за првите 15 дена од март, како што планираше, во очекување мартовските цени на европските берзи да се намалат. Одлуката на ЕЛЕМ да увезува струја ја исклучува можноста да проработи ТЕЦ Неготино, иако оваа термоелектрана веќе неколку дена трошеше мазут за загревање и чекаше знак од Владата за да почне да произведува струја во време на енергетска криза. „Набавката ќе се изврши од четири избрани компании, a вкупната количина која континуирано се набавува за 24 часа е по просечна цена од 155,75 евра за мегават-час. Со оглед на тоа што просечната цена за набавка е пониска од производствената цена на ТЕЦ Неготино, овој капацитет и понатаму останува на располагање како ладна ...
| | веќе видена | слични

Доколку различните влади од 2000 година досега побараа заем за изградба на овие капацитети, имаше шанси досега тие да бидат изградени, да произведуваат струја и со тоа да ја намалат увозната зависност на земјава од овој енергент Со правилна енергетска политика низ далноводите ќе течеше повеќе струја Над 1,2 милијарда долари биле потрошени на увоз на струја во Македонија од 2000 до 2011 година. Таа сума ќе беше доволна земјава сама да ги изгради хидроцентралите „Чебрен“ и „Галиште“ или, пак, да ја осовремени и да ја гасифицира ТЕЦ „Неготино“, термоцентрала што веќе со години не работи и се чува како ладна резерва. Наместо тоа, во изминативе десетина години речиси нема изградба на нов енергетски капацитет доволно моќен да ја подобри негативната енергетска состојба во земјава. Според процените, за изградба на хидроцентралите „Чебрен“ и „Галиште“ се потребни околу 700 милиони евра. Доколку различните влади од 2000 година досега побараа заем за изградба на овие капацитети, имаше шанси досега тие да бидат ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Пратениците денеска ќе гласаат за Законот за ЈО и ќе се распушти Собранието. На 12 април треба да се одржат предвремени парламемнтарни избори. Неизвесно е дали ...
сите 1048 | | | веќе видена

Премиерот Оливер Спасовски веќе испратил барање до опозициската ВМРО-ДПМНЕ да назначи нов министер за труд и социјална политика по разрешувањето на Рашела ...
сите 158 | | | веќе видена

Зоран Заев брза да донесе Закон за јавно обвинителство за да не може скандалозните аудио бомби да се користат против него на суд, тврди портпаролот на ...
сите 161 | | | веќе видена

Разрешувањето на министерката за труд и социјална политика, Рашела Мизрахи, и денеска беше тема на собраниската седница без оглед што главната точка на ...
сите 340 | | | веќе видена

Прес- конференција на Кирил Колемишевски, претседател на комисија за економија на СДСМ: “СДСМ успешно ги реализира економските политики, посветени на тоа како ...
сите 275 | | | веќе видена

Вака другарчиња, не се гради држава во која ќе владее правото, вака само се доградува постоечкиот хибриден режим.Нека ви е на здравје законот на сите што ќе си ...
сите 98 | | | веќе видена

“Доцнам зошто бев физички нападнат од затворски слубежници” – рече обвинетиот  во “Рекет” Бојан Јовановски при влезот во судницата обраќајќи се на новинарите. ...
сите 326 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Топлификација ќари и на струја во пет до 12

Од:
До кого (е-маил):
Порака: