Усогласување на македонското законодавство

Министерството за транспорт и врски одржа јавна презентација на потребите од усогласување на македонското законодавство со европската Директива за аудиовизуелни медиумски услуги, со препораките и стандардите на Советот на Европа, како и препораките на Европската комисија, нотирани во Извештајот за напредокот на Република Македонија. Со цел да се подготват законски решенија кои ќе бидат корисни и применливи, јавно и во присуство на релевантните чинители во областа на медиумските услуги, кои претходно беа поканети, министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески ги презентираше насоките во кои би се движело усогласувањето на нашето законодавство. За постигнување на овие цели, РМ доби и дополнителна експертска помош од Република Словенија со поддршка на Европската унија и инструментот TAIEX. Во следниот период во земјава ќе престојува TAIEX експертот, Сандра Хрватин, која ќе оствари поединечни средби со сите засегнати страни, а со цел да даде препораки во која насока треба да се движи понатамошното законско ...
| | веќе видена | слични

Никола Крстиќ Не постои готов предлог-закон за медиуми, постои само потреба од регулирање на оваа сфера и нејзино усогласување со европското законодавство. Консултациите допрва почнуваат, а сите засегнати на маса ќе ги стават своите видувања и предлози. „Секој од своја гледна точка си ги кажува проблемите. Тоа најверојатно ќе се сублимира во еден закон со кој ние како СРД ќе можеме пореално и почесно да го регулираме медиумскиот простор“, вели Борче Арсов, СРД. Функционирањето на Македонската радио-телевизија е веќе уредено со посебен закон, но постои потреба да се воведе ред во целиот медиумски простор, смета првиот човек на МРТ. „Новиот закон за медиуми е она што и треба на Република Македонија и се надеваме дека што поскоро ќе ја види светлината на денот. Се надеваме дека со тој закон за медиуми не само што ќе се регулираат прашањата на односите меѓу медиумите туку и внатрешните односи во самите медиуми и условите во кои работат медиумските работници“, изјави Петар Каранаков, извршен директор на ...
| | веќе видена | слични

Сандра Хрватин, експерт на Европската комисија на состаноци со новинарските организации за да ги слушне забелешките дали има простор за нов закон за медиуми и дали е неопходно новинарите да учествуваат во пишувањето на законот. Таа има задача до 25-ти декември да напише извештај дали има простор за нов закон или власта мора да се концентрира на измени во неколку постоечки закони. До тогаш нема да изнесува ставови во јавноста. На состаноците со ЗНМ и со синдикатот таа ги уверила новинарите дека ги очекува нивните сугестии за да може да ги стави во извештајот. Денеска таа имаше состаноци и во Советот за радидифузија, а во просториите на Стопанската комора зборуваше со преставници на кабелските оператори, локалните телевизии и на радијата. Ден по најавата на министерот за транспорт и врски останува впечатокот дека новинарите остануваат исклучени од работната група која ќе го пишува новиот закон кој станува извесен по презентацијата на Јанакиевски. „Подобро е старите да ги менуваме отколку нови да носиме, а ...
| | веќе видена | слични

Министерството за транспорт и врски најостро реагира на написот на интернет-порталот sky.mk, со наслов „ Власта ќе бара 10.000 евра за лиценца за веб медиум?“, во која се изнесени невистини и неосновани обвинувања на сметка на Министерството, се вели во демантот на Министерството за транспорт и врски. Во невистинитите наводи на порталот Скај се наведува: „Во новиот закон за медиуми, интернет порталите ќе добијат свое место, со посебни лиценци кои ќе чинат најмалку 10.000 евра, а ќе бидат ставени голем број на забрани и критериуми за овие медиуми, што води кон конечна цел, затворање на критички настроените портали кои се појавија во изминатиот период“. Сакаме да ја информираме јавноста дека станува збор за целосни и произволни дезинформаци, кои не само што не се основани на никаков факт, туку и се дијаметрално спротивни на заложбите кои Владата на Република Македонија ги промовира, а тоа е создавање на поволна клима за работа на медиумите и слободно информирање. Потенцираме дека не постои никаков нацрт-текст ...
| | веќе видена | слични

Владата на Република Македонија заедно со Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) денеска испратија соопштение во врска со новиот закон за медиуми, во соопштениeто се вели: "Вчерашната презентација од Министерот за транспорт и врски Миле Јанакиевски на концептот за хармонизација на законодавството со Европската директива за аудио визуелни услуги, препораките на Советот на Европа и препораките на Европската Комисија во јавноста остави впечаток дека се работи за иницијатива за нов закон за медиуми. Сакаме да ја информираме јавноста дека работната група ја поддржува хармонизацијата на законодавството со Директивата и препораките, но во однос на останатите сегменти презентирани во концептот работната група смета дека е неопходно да се направат консултации со сите засегнати страни и врз основа на тоа да се утврдат понатамошните активности во оваа насока" стои во соопштението. Според ЗНМ и Владата отворена е работната група кој има за цел да разгледува различни идеи: "Работната група составена од ...
| | веќе видена | слични

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Владата денеска испратија соопштение за да појаснат дека работите биле далеку од подготвување нов закон за медиумите, туку само се работело на тоа да се увидат состојбите и низ дискусии да се види што може да се поправи и да се види дали се потребни законски измени. „Вчерашната презентација од Министерот за транспорт и врски Миле Јанакиевски на концептот за хармонизација на законодавството со Европската директива за аудио визуелни услуги, препораките на Советот на Европа и препораките на Европската Комисија во јавноста остави впечаток дека се работи за иницијатива за нов закон за медиуми. Сакаме да ја информираме јавноста дека работната група ја поддржува хармонизацијата на законодавството со Директивата и препораките, но во однос на останатите сегменти презентирани во концептот работната група смета дека е неопходно да се направат консултации со сите засегнати страни и врз основа на тоа да се утврдат понатамошните активности во оваа насока“, се вели во ...
| | веќе видена | слични

Работната група ја поддржува хармонизацијата на законодавството Европската директива за аудиовизуелни услуги, препораките на Советот на Европа и препораките на Европската Комисија, а за останатите сегменти треба да се направат консултации на засегнатите страни. Ова е заедничкиот став на Владата и ЗНМ по вчерашната преентација на Министерот за транспорт и врски Миле Јанакиевски за потребата од хармонизација на македонското со европското законодавство во делот на аудио визуелните услуги. Од заедничката работа група на владата и ЗНМ велат дека се отворени за идеи за можни законски решенија. „Потенцираме дека процесот на усогласување и консултирање за евентуални законски решенија се одвива исклучиво во рамките на работната група. Работната група составена од претставници од ЗНМ и Владата по спроведени широки консултации со сите чинители на медиумската заедница ќе ја утврди евентуалната потреба за донесување на нов закон или само за промена на постојните законски решенија. На наредната средба на работната група ...
| | веќе видена | слични

Власта готви нов закон за медиуми. Новинарската фела и невладиниот сектор засега остануваат надвор од тоа. Јавна презентација на министерството за транспорт и врски за потреба за усогласување на законот во областа на медиумите. Текстови на слична тема Ни треба ли закон за медиуми? ЗНМ и МИМ со план за спас на новинарството Владата готви Закон за Медиуми Слободата на печатот во Македонија алармантна Ќе се бараат кодошите меѓу новинарите Македонија наскоро ќе добие нова легислатива во сферата не медиумите. Не се знае се уште дали тоа ќе биде еден нов закон или измена на веќе постоечките, но едно е сигурно, што и да се менува ќе треба да заврши до април, барем така најави министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески. Овој пат видовме само волја на една влада самата да го регулира целиот сектор, обидувајќи се да ги искористи како демократски орнаменти медумските институции и луѓето од медиумите со тоа што ќе ги викне на презентација. Роберто ...
| | веќе видена | слични

Закон за медиуми Да се подобри климата за работа на медиумите во Македонија и во идниот извештај на Европската комисија да има помалку или да нема забелешки во врска со аудиовизуелната политика и медиумите. Тоа, вели министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески, е крајната цел на активностите што ги иницира Министерството за транспорт со вчерашната јавна презентација за потребата од усогласување на македонското законодавство со европските стандарди. Претставниците на медиумите, пак, се затечени што презентацијата предвидува промени и во печатените медиуми, за кои претходно не постоела јавна дебата. Роберто Беличанец од Центарот за развој на медиуми очекува Министерството за транспорт во работната групи да вклучи и нивни и претставници од Здружението на новинари (ЗНМ) и од Македонскиот институт за медиуми. - Тоа единствениот начин на кој медиумската заедница може да влијае врз квалитетот на законот што ќе се донесе. Опфатот е крајно проблематичен. Македонија ќе влезе во регулација на печатот со изговор ...
| | веќе видена | слични

Концептот на Министерството за транспорт за усогласување на македонското со европското законодавство во медиумската сфера предвидува регулирање и на печатот и на електронските медиуми Лесна регулација е терминот со кој ќе се уредува издавањето весник и електронска публикација. Оваа новина Министерството за транспорт ја предвидува во концептот за законодавството кое ќе ја уредува медиумската сфера. Според предлогот, за основање и дистрибуција на весник не е потребна посебна дозвола, туку субјектот ќе треба да има седиште и уредништво во Македонија и да се пријави кај посебно регулаторно тело. „Регулаторното тело ќе води посебен регистар на новински издавачи, што претставува едноставно водење на евиденција за лицата кои ќе ја вршат оваа дејност“, истакна министерот Јанакиески при презентацијата на концептот. Според предлогот, сите обезбедувачи на медиумски услуги ќе треба со програмски концепт да ги утврдат форматот и насоките за работа. Секој медиум ќе треба да има свој статут, со кој ќе треба да се уредат ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Недела. Некаде околу пладне. Штипското село Чардаклија пусто. Вооружени со лаптоп низ него може да се сретнат само луѓето од Државниот завод за статистика ...
сите 230 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев, по вчерашната средба со германската канцеларка Ангела Меркел, со видео преку Фејсбук се обрати до јавноста.„Вчерашната пријателска средба ...
сите 159 | | | веќе видена

- На телефон се карав многу вулгарно со моја блиска личност, и таксистот го искористил моментот да ме снима, но верувам дека не очекувал дека ќе ме сними како ...
сите 97 | | | веќе видена

Симона Димковска, актерка од Куманово ја доби наградата за млад актер на 54-тиот Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ кој од 7 јуни се одржуваше ...
сите 54 | | | веќе видена

Пратеникот од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Влатко Ѓорчев, анализирајќи ја ситуацијата по средбата на премиерот Зоран Заев и канцеларката Ангела Меркел во Берлин, ...
сите 159 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Усогласување на македонското законодавство

Од:
До кого (е-маил):
Порака: