Потребите на децата не престануваат, дури и тогаш кога родителите се соочуваат со развод на бракот

Разводот е стресен, како за родителите така и за децата, кои низ целиот тој процес се соочуваат со голем број емоционални варијации и проблеми. На малиот детски мозок му е многу потешко да разбере зошто е разводот неизбежен дел од нивната семејна приказна, што создава огромен стрес и притисок врз неговата кревка психа. Во својата книга „Family First: Your Step-by-Step Plan for Creating a Phenomenal Family“, докторот Флај Макгроу, објаснува дека потребите на децата не значи дека ги снемува во оние моменти кога родителите се префокусирани на разводот, туку напротив дека тие драстично се зголемуваат што наложува кон тоа дека децата имаат потреба од дополнително внимание во текот на тој стресен период. Тој напоменува дека ниту еден родител кој поминува низ процесот на развод не смее, ниту во еден момент, да ги заборави основните потреби на децата во тој период. – Детето има потреба да биде прифатено ( ова е неговата најголема потреба, со однос на тоа што детето сеуште нема создадено цврст концепт за самото себе ...
| | веќе видена | слични

Поголемиот дел од децата имаат преоден период кога избегнуваат блиски контакти со родителите. Еден ден едноставно повеќе не сакаат галење, бакнежи и прегратки. Постојат неколку причини зошто децата понекогаш не сакаат галење и нежност, како и начини како тоа може да се промени. За почеток, треба да се знае дека станува збор само за фаза. За малите деца, негирањето на физичка љубов е начин на покажување на независност. Децата од двата пола можат да одбиваат прегратки и бакнежи, но машките деца ја одбиваат нежноста од мајката, бидејќи тоа им е начин на кој се борат со силната поврзаност кон мајките. Активните и палавите деца за нежност, едноставно некогаш немаат време. Одреден отпор кон галење, бакнежи и прегратки е нормален, но, ако детето не дава воопшто да го допирате, и постојано физички и емоционално се држи на дистанца, тогаш сепак советувајте се со педијатар. Што може да направите ако вашите деца не сакат галење: Прилагодете го својот допир: Некои деца не сакаат големи прегратки, но се отворени за ...
| | веќе видена | слични

( Фото: Pixabay ) Начинот на кој родителите ги одгледуваат децата е директно поврзан со изградбата на психичките структури и типот на личност кај децата. Уште во првата половина на 20 век психоанализата на возрасни лица убедливо покажала дека возрасните кои како деца не добивале доволно љубов, станале невротични личности. Оттука произлегоа новите насоки: На децата мора да им покажувате љубов. Немојте да ги трауматизирате прикривајќи им ја љубовта. Но... Ако непокажувањето љубов води до невроза, зар спротивното не е точно, дека покажувањето љубов води до здраво формирана личност? Следејќи ги советите за современото одгледување деца, а со цел сочувување и унапредување на детското душевно здравје, на родителите им стана најважно како се чувствува нивното дете. За родителот да мисли дека е добар родител, неговото дете мора постојано да се чувствува сакано и среќно. Затоа родителите почнаа многу да се трудат за да ги уверат децата дека се сакани, овозможувајќи им само позитивни доживувања и искуства. По неколку ...
| | веќе видена | слични

Ограничувањата кои родителите често им ги поставуваат на децата можат кај нив да предизвикаат чувство на несигурност и да го забават нивниот развој, укажуваат психолозите. Сепак, ни целосна слобода не е добра за детето, затоа што мора да се знае кој е „главен“ дома и некои правила мора да се почитуваат. Ви откриваме што не треба да му ускратите на детето. Поставување на прашања Детето расте и учи за светот поставувајќи сѐ повеќе и повеќе прашања. На родителите понекогаш може да им биде тешко да најдат одговори на сите прашања, особено кога се уморни. Но, квалитетното време кое го минувате со своите деца помага во развојот и создава цврста врска помеѓу вас и детето. Плачење Децата се многу поемотивни од возрасните. Не им забранувајте на децата да плачат и потоа да се срамат поради тоа. Помогнете им да сфатат зошто плачат и заедно најдете најдобар начин да научи да излегува на крај со своите чувства. Одречен одговор Ако му забраните да каже „не“, ги кршите неговите граници. Наместо тоа, обидете се да најдете ...
| | веќе видена | слични

Огромен процент од децата што ни доаѓаат на базен се дојдени по препорака од доктор, бидејќи имаат некаков деформитет или зголемена телесна тежина, вели Мишко Мартиновски, професор по физичка култура и тренер по пливање.- Пливањето опушта, благотворно дејствува врз психата, кардиоваскуларниот систем, белите дробови и во развивањето на скелетно-мускулниот систем. Помага при отстранување или намалување на деформитетите на 'рбетниот столб и при други заболувања. Затоа оваа физичка активност им се препорачува на сите, без оглед на полот и на возраста. Но, за да се добијат максимални ефекти од пливањето за здравјето, треба да се научи правилно да се плива - објаснува Мартиновски, кој работи како тренер по пливање 12 години, а пред пет години го основа својот пливачки клуб „Пингвин“.Според податоците од систематските прегледи, кои беа објавени неодамна, над 11.000 основци и 5.000 средношколци имаат искривувања на ‘рбетот, што е навистина алармантен податок. Од друга страна, според последните податоци, зголемена ...
| | веќе видена | слични

 Паркови и игралишта на сите страни, забава за целото семејство и часови за пливање уште пред првиот роденден. Звучи забавно да се растат деца во Австралија, зарем не? Кога ќе помислите на Австралија сигурно прво на ум ви се кенгурите, убавата клима и неверојатните плажи, но дали некогаш сте помислиле како изгледа начинот на живот таму, односно како родителите ги воспитуваат децата таму? За разлика од Македонците, тие повеќе ги мотивираат децата да водат активен живот уште од најмала возраст. Некои интересни факти за начинот на воспитување на децата во Австралија: Родителите може да ги испратат децата во „училиште за спиење“ - Оваа програма е финансирана од владата. Преку неа родителите учат техники како да им помогнат на своите бебиња да спијат во текот на целата ноќ. Ваквите „кампови“ се во близина на болниците и често медицински сестри работат во нив. Родителите земаат подолги одмори - На повеќето вработени луѓе во Австралија им е гарантиран одмор од најмалку 4 седмици годишно. Родителите понекогаш може ...
| | веќе видена | слични

Според најновите истражувања, родителите имаат сѐ на сѐ неколку минути да поразговараат пред да ги разбудат децата, односно неколку минути откако ќе ги легнат децата на спиење. Во денешното брзо време на живеење, слободното време е најголем луксуз што можат да си го замислат двојките со деца. Во истите овие истражувања се докажало дека родителите со мали деца може да поминат сами и на раат една вечер годишно, и тоа ако „побегнат“ на една вечер без децата во некој хотел или одморалиште. Со други зборови, без дадилка или помош од семејството (најчесто од бабите) двојките сѐ повеќе се отуѓуваат и тоа доведува до несогласувања. Времето поминато без децата најчесто се сведува на заедничко гледање телевизија, што дополнително ја убива комуникацијата. Според истражувањата, родителите со децата поминуваат околу 27 минути во хранење, 34 минути им помагаат во пишување домашни задачи и 26 минути во обавување на хигиенските рутини (будење, спиење). Во тие неколку минути пред спиење, родителите главно разговараат за ...
| | веќе видена | слични

Ако детето случајно падне, удри го за следниот пат да внимава?! Клучни зборови: воспитување деца родители /1 1 /1 1 Една мајка од Србија ја добила идејата да напише текст откако во ист ден присуствувала на две ситуации од животот на обичен српски родител - посета на пазар, а истиот ден многу подоцна и Институт за мајка и дете. Лекциите се однесуваат и на родителите од било која земја од Балканот. Дали навистина треба да се постапува вака, одлучете сами. Педагошка лекција 1 - Ако не ме држиш за рака, некој ќе те украде! Мајката се наоѓа на пазар, купува некаква пластика, држејќи го детето за рака. Детето, секако, нетрпеливо, тупка, се трга, заминува на соседната тезга кадешто нешто му е поинтересно. И, како тогаш мајката да го смири детето и да биде сигурна дека ќе остане со неа цело време? Па, така што ќе рече: „Не ми се тргај! Сакаш некој да те украде? Ова е пазар, сешто се краде овде!“ Убаво, мајко, па утре кога ќе тргнеш во трговски центар, на пазар, на кеј, ти запрашај се зошто детето се ...
| | веќе видена | слични

Родителите често се прашуваат дали прават се што можат најдобро што можат, дали би можеле да дадат повеќе, да се потрудат повеќе за нивните деца да растат среќно и здраво. Но, „тајната“ на доброто родителство е многу едноставна: посветете им се на децата, но и научете ги на вистински вредности и не го заборавајте најважното: децата го прават она што гледаат дека вие го правите, не она што им велите дека би требало да го прават. „Hafington post“ пренесува неколку обрасци на однесување за кои науката докажала дека позитивно влијаат на развојот и растењето на децата. Работете Мајките често имаат дилема дали да се вратат на работа посе раѓањето на детето, секако, ако можат да си го дозволат тоа, или не. Сепак, истражувањата покажуваат дека девојчињата чии мајки работат, подоцна имаат поуспешни кариери и подобро се снаоѓаат во работата од оние чии мајки биле домаќинки. Од друга страна, момчињата чии мајки работее, подоцна, кога станале возрасни, биле поподготвени да му се посветат на семејството: Освен тоа, ако ...
| | веќе видена | слични

По што е карактеристичен светот на малите деца? Како тие гледаат на животот и како ги разбираат поимите? Децата имаат свој свет и свои правила, па затоа е важно да се обидуваме што повеќе да ги разбереме и секогаш да го имаме на ум нивното гледање на околината. Тие се индивидуалци и нивниот свет е магичен. Д-р Товах Клајн, мајка на три деца и директорка на Центарот за развој на деца на колеџот „Бернард“ во Њујорк, се обидела во својата книга да одговори на некои основни карактеристики од детскиот свет. Ова се пет од нив: 1. Малите деца немаат чувство за време На сите родители им е јасно дека децата не го разбираат доволно јасно концептот за време и тешко им е целосно да ги разберат зборовите како „вчера“, „задутре“ и сл. Сепак, малку е познато дека структурата на детскиот мозок не е доволно изградена за разбирање на овој аспект од животот. Поради тоа, тие живеат во сегашноста, па не владеат со вештините кои возрасните ги знаат – како да се управува со времето, како да ги контролираат своите нагони, да ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Фактот што денеска специјалната јавна обвинителка Катица Јанева влезе на распит за истрагата за „Рекет“, заедно со адвокат, го проблематизираат голем број на ...
сите 1183 | | | веќе видена

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски вечерва беше на роденденот на организацијата во Прилеп. Вечерва бев на роденденот на Општинскиот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ ...
сите 441 | | | веќе видена

Вчера во 12.30 часот во СВР Скопје, А.А.(51) од Скопје пријавила дека нејзин познаник И.Н. се обидел да изврши обљуба врз нејзината ќерка, но не успеал. Се ...
сите 413 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 158 | | | веќе видена

Валканите пари од аферата Рекет, кој ја тресе Македонија, но и целиот регион, оделе во Сојузот за Србија(СЗС) и тоа преку Вук Јеремиќ, открива српски ...
сите 140 | | | веќе видена

Марио Балотели уште еднаш ќе го облече небесно-синиот дрес на Манчестер сити, откако беше потврдено дека Италијанецот, кој само што потпиша за Бреша, ќе биде ...
сите 50 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Потребите на децата не престануваат, дури и тогаш кога родителите се соочуваат со развод на бракот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: