Бремени уште две деца од Домот `25. Мај` - едното не сака да абортира


3 копии

Уште две малолетни девојчиња од Јавната установа „25 Мај“ се бремени, а едното ја прекинало бременоста, но второто не сака да абортира, дознава Независен весник. Уште две малолетни девојчиња од Јавната установа „25 Мај“ се бремени, а едното ја прекинало бременоста, но второто не сака да абортира, дознава .Засега уште не е официјално потврдено дали и овие две малолетнички биле злоупотребувани, како што беше случајот со 13-годишното девојче кое ја дигна јавноста на нозе.Стевчо Соколовски, директорот на установата каде што се згрижени деца со воспитно-социјални проблеми и нарушено поведение, вчера поднесе оставка од морални причини.
| | веќе видена | слични

Постојат сомнежи дека и други девојчиња во домот 25 мај се сексуално злоставувани од постари штитеници, вели првиот човек на детската амбасада Меѓаши. Според Змијанац случајот со тринаесетгодишното девојче кое стана жртва на трговија со луѓе го отвора прашањето како е можно со години да се случувало, а Министерството да не знаело и другото прашање е зошто под притисок на јавноста институциите почнуваат да се мобилизираат и да си ја вршат работата. Змијанац вели дека кривично треба да одговара и директорот на Домот, под чие директорување се случил настанот. Од Меѓаши бараат кривичните дела кои се однесуваат на педофилија и трговија со деца да не застаруваат. „Доколку се откие со сведоштва на поранешни штитенички дека биле тргнувани и злоупотребувани, ќе може да се поведе кривична одговорност и за сторителите на овие дела од минатото. Морална одговорност е најмалку што треба да се направи од директорот, бараме и кривична одговорност.“ - изјави Драги Змијанац – Прва Детска Амбасада Меѓаши „Она што јас би ...
| | веќе видена | слични
16 копии

Директорот на Првата детска амбасада во светот „Меѓаши", Драги Змијанац, апелира Владата да донесе законско решение според кое нема да има застарување на кривично дело полов напад врз дете што нема наполнето 14 години. Само во тој случај, вели тој, доколку се открие преку сведоштво на поранешни штитенички од установите, како „25 Мај", кои во континуитет биле тргувани и сексуално злоупотребувани, ќе може да се поведе кривична одговорност и за овие дела од минатото.Според Змијанац, со ова ќе има можност целосно да се расчистат случаите на злоупотреба на штитенички од државните установи за згрижување, каков што беше последниот со сексуалната експлоатација на девојчето од установата за згрижување деца со социјални и воспитни проблеми „25 Мај".„Од сите деветмина што го сториле ова кривично дело, само еден е пронајден, жената е веќе пронајдена дека тргувала. Тоа значи дека нема амнестија од одговорност од страна на установата, иако оттаму велат дека тоа можело слободно да се движи. Но, некој тоа девојче го чекал, ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Истрагата на Oбвинителството ќе покаже кон кого и за што ќе се покренат обвиненија во случајот со злоупотребуваните штитенички од Домот „25-ти Мај“, вели министерката за труд и социјална политика Мила Царовска. Таа потсети дека за ова, Министерството направило детален инспекциски надзор и на установата „25 Мај“ и на центрите за социјална работа. - Против 12 лица е поднесена кривична пријава до Основното јавно обвинителство, а дополнително се поднесени 12 прекршочни и дисциплински постапки до Центарот за социјална работа, рече Царовска одговарајќи на новинарско прашање на прес-конференција во Владата. Царовска нагласи дека Владата и Министерството дека се залагаат за брза трансформација и на „25 Мај“ и на „Ранка Милановиќ“ како институции кои, како што рече, биле запуштени во изминатите 10 години и од што денеска само се гледаат резултатите. Сметаме, додаде Царовска, дека заштитата на децата е битна цел и дека со брзата трансформација на овие институции ќе се обезбеди квалитетна заштита и грижа за лицата што ...
| | веќе видена | слични

Таа потсети дека за ова, Министерството направило детален инспекциски надзор и на установата „25 Мај“ и на центрите за социјална работа. - Против 12 лица е поднесена кривична пријава до Основното јавно обвинителство, а дополнително се поднесени 12 прекршочни и дисциплински постапки до Центарот за социјална работа, рече Царовска одговарајќи на новинарско прашање на прес-конференција во Владата. Царовска нагласи дека Владата и Министерството дека се залагаат за брза трансформација и на „25 Мај“ и на „Ранка Милановиќ“ како институции кои, како што рече, биле запуштени во изминатите 10 години и од што денеска само се гледаат резултатите. Сметаме, додаде Царовска, дека заштитата на децата е битна цел и дека со брзата трансформација на овие институции ќе се обезбеди квалитетна заштита и грижа за лицата што се сместени таму.
| | веќе видена | слични

Два нови случаи на сексуална злоупотреба во Домот „25 Мај“. Мајка на две сестри од ромска националност пријавила дека нејзините деца, кои биле штитенички на установата, биле жртви на постар маж кој ги земал од домот, ги однел кај Старата железничка станица и сексуално ги злоупотребил. Дека девојчињата на возраст од 16 и 13 години навистина биле жртви на сексуално насилство потврдил и гинеколог откако ги прегледал. Како што информираат од Европскиот центар за права на Ромите, девојчињата често излегувале од Домот, а нивното отсуство не било пријавувано во полиција. Моментално двете девојчиња се во згрижувачки семејства, а имаат и помала сестра која е сместена во Домот за деца без родители „11 Октомври“. Досега се детектирани три случаи на сексуална злоупотреба на штитенички од Домот за деца и младинци со воспитно- социјални проблеми. Директорот на првата детска амбасада „Меѓаши“, Драги Змијанац смета дека постојат повеќе кривични основи по кои може да се гонат лицата коишто тргувале и ги силувале децата. Бара ...
| | веќе видена | слични
15 копии

Случајот со 13-годишната ромска девојка Р.И. која останала бремена поради сексуално злоставување, се чини, не е единствен меѓу штитеничките во Домот за деца и младинци со воспитно-социјални проблеми „25 Мај“. Европскиот центар за права на Ромите (ЕРРЦ), добил слични сведочења за сексуално злоставување од две сестри Ромки, кои, исто така, биле штитенички во Домот „25 мај“. Имено, В.А. (16) и Л.А. (13), често пати исчезнувале од Домот и нивните исчезнувања не биле пријавувани во полиција или кај родителите. Според нивните искази, постар маж ги земал од Домот за згрижување и ги однел кај Старата железничка станица во Скопје, каде сексуално ги злоставил. Од ЕРРЦ велат дека нивната мајка го пријавила случајот во полиција и ги однела на гинеколог, кој заклучил дека девојките навистина биле жртви на сексуално насилство. Адвокатката Сенада Али од ЕРРЦ, за МИА изјави дека Центарот ги поддржува родителите на трите сексуално злоставувани девојки во покренување на судска постапка против Домот „25 Mај“, Меѓуопштинскиот ...
| | веќе видена | слични

По неколку кривични основи треба да се гонат лицата што се виновни за сексуалното злоставување на тринаесетгодишната штитеничка од Домот „25 мај“ – смета директорот на првата детска амбасада во светот Меѓаши, Драги Змијанац. Од ресорното Министерство пак, велат дека Обвинителството ќе покаже каке ќе се води истрагата не само во Домот, туку и во Центарот за социјални работи.Директорот на Меѓаши, Драги Змијанац денеска апелираше Владата да донесе законско решение според кое нема да има застарување на кривично дело „полов напад врз дете кое не наполнило 14 години“. Тој вели дека доколку, врз основа на сведоштва на поранешни штитенички на установите како 25 мај , се открие дека и порано имало сексуална злоупотреба, ќе може да се поведе кривична одговорност и за овие дела од минатото.Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска денеска одговарајќи на новинарско прашање, дали кривично ќе биде гонет поранешниот директот на 25 мај, кажа дека истрагата на Обвинителството ќе покаже кон што и за што ќе се ...
| | веќе видена | слични

Истрагата на Oбвинителството ќе покаже кон кого и за што ќе се покренат обвиненија во случајот со злоупотребуваните штитенички од Домот „25-ти Мај“, вели министерката за труд и социјална политика Мила Царовска. Таа потсети дека за ова, Министерството направило детален инспекциски надзор и на установата „25 Мај“ и на центрите за социјална работа. – Против 12 лица е поднесена кривична пријава до Основното јавно обвинителство, а дополнително се поднесени 12 прекршочни и дисциплински постапки до Центарот за социјална работа, рече Царовска одговарајќи на новинарско прашање на прес-конференција во Владата. Царовска нагласи дека Владата и Министерството дека се залагаат за брза трансформација и на „25 Мај“ и на „Ранка Милановиќ“ како институции кои, како што рече, биле запуштени во изминатите 10 години и од што денеска само се гледаат резултатите. Сметаме, додаде Царовска, дека заштитата на децата е битна цел и дека со брзата трансформација на овие институции ќе се обезбеди квалитетна заштита и грижа за лицата што ...
| | веќе видена | слични

Постојат повеќе кривични основи по кои може да се гонат лицата коишто тргувале и ја силувале штитеничката од домот „25 Мај“, смета директорот на првата детска амбасада „Меѓаши“, Драги Змијанац. Според него, постојат сомненија дека и други девојчиња биле сексуално злоупотребувани од постари штитеници на домот. Бара кривичните дела кои се однесуваат на педофилијата и трговијата со деца да не застаруваат. „Морална одговорност е најмалку што може да се направи во случајот со ’25 Мај’. Тука бараме и кривична одговорност. Инаку, за пофалба е тоа што Министерството поднесе 11 кривични пријави против вработени во Центарот за социјална работа и што е веќе детектиран случајот на жената која тргувала со детето“, изјави Драги Змијанац, директор на „Меѓаши“. За ранливоста на децата и насилството што се врши врз нив се разговараше и на меѓународната конференција во Скопје, на која учествуваа делегати од 10 држави. Се бараат ефикасни решенија преку мобилизација на институциите и невладиниот сектор во борбата против ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Боинг 737 Макс, е модел на авион кој во две несреќи однесе 300 животи, а произведен е при брзање на компанијата Боинг да се престигне конкуренцијата. Сега се ...
сите 46 | | | веќе видена

Францускиот муслимански совет (ЦФЦМ), водечки претставник на муслиманите во Франција, денеска соопшти дека ги тужи „Фејсбук“ и „Јутуб“, бидејќи емитувале ...
сите 96 | | | веќе видена

Министерот за внатрешни работи Кристоф Кастање веќе нема авторитет, а тоа ги отежнува обидите на претседателот Макрон да најде конструктивен излез од кризата ...
сите 96 | | | веќе видена

Ако не помине законот со кој ќе се реши статусот и ќе се продолжи работата на Специјалното јавно обвинителство се зголемува можноста земјава во јуни да не ...
сите 130 | | | веќе видена

Белград е еден од гарантите на Дејтонскиот договор врз основа на која функционира Република Српска, и нема дозволи постоењето на оваа структура да биде ...
сите 170 | | | веќе видена

Кога ВМРО-ДПМНЕ ќе достави конкретни амандмани на Законот за Јавно обвинителство, тогаш ќе има нова средба за да се разгледаат, кажа министерката за правда ...
сите 138 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Бремени уште две деца од Домот `25. Мај` - едното не сака да абортира

Од:
До кого (е-маил):
Порака: