Николов: Граѓаните месечно да бидат информирани за што се трошат нивните пари

4 копии

Пратеничката група на СДСМ до Собранието поднесе предлог-измени на Законот за буџетите со кои власта ќе се задолжи да дава отчет за што и како ги троши народните пари, за што на 17 септември, Комисијата за финансирање и буџет ќе отвори јавна расправа, јавува „Мета“. – Милиони евра, пари на граѓаните, изминативе девет години се потрошени во нетранспарентни постапки. Тоа овозможува злоупотреби, корупција и криминал со парите на граѓаните. Македонија е во групата земји како Зимбабве, кои обезбедуваат многу малку податоци за буџетот. Потранспарентни се дури властите на Авганистан, Руанда, Конго. Поотчетни од власта на Груевски се властите на сите земји од регионот – вели Маријачно Николов, пратеник од СДСМ. Со измените на законот, од СДСМ бараат Министерството за финансии на својата веб-страница да објавува месечни извештаи за трошењата во сите министерства, агенции и фондови. – Граѓаните месечно да бидат информирани колку нивни пари тие искористиле и за што, колку доспеани, а неисплатени обврски имаат ...
| | веќе видена | слични

Измените на Законот за буџетите се ставија како трета точка, бидејќи ВМРО-ДПМНЕ се жалеше на процедурални проблеми Собраниската комисија за финансирање и буџет, по подолга пауза, денеска првпат беше интересно место за новинарска опсервација. Причина - опозициските пратеници со нивните колеги од власта влегоа во жестоки препирки и дебати. Не изостанаа ни сочни навреди и дисквалификации меѓу двете страни, како и интересни дофрлања од место додека говори пратеник од ривалската партија. Сепак, најинтересната точка што требаше да се проследи на вчерашната седница беа измените на Законот за буџетите кои ги предложи пратеничката група на опозицијата. Со измените на овој закон, опозицијата бара поголема транспарентност и отчетност при трошењето на народните пари, односно извештаите за извршувањето на буџетот, како и преземените обврски, да се објавуваат на веб-страницата на Министерството за финансии еднаш месечно. Овие измени требаше да се гледаат први на собраниската комисија, а на неа пратениците од опозицијата ...
| | веќе видена | слични

Прес конференција на Марјанчо Николов, пратеник и претседател на Комисија за финансирање и буџет на СДСМ: Би сакал во име на пратеничката група на Социјадемократскиот Сојуз на Република Македонија и коалициските партнери да го изразам незадоволството и протестот од денешната постапка на ВМРО-ДПМНЕ којашто ја направија на Комисијата за финансирање и буџет, симнувајќи ја подолу точката од дневен ред којашто се однесуваше на Законот за буџетите поднесен од опозицијата. Со ваквата постапка цениме дека изразуваат непочитување кон пратениците од опозицијата, непочитување кон поканетите претставници на невладините организации и здруженија на граѓани и изразуваат длабока неподготвеност и непочитување да ги слушнат аргументите зошто законското решение е предложено. Цениме дека оваа постапка е направна само да се избегне можноста, јавноста во што поголем број да слушне кои се аргументите зошто опозицијата ги предложи измените и дополнувањата на Законот за буџетите, во делот којшто се однесува на транспарентноста на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Во име на пратеничката група на Социјалдемократскиот Сојуз на Македонија и коалициските партнери го изразувам незадоволството и протест од денешната постапка на ВМРО-ДПМНЕ којашто ја направија на Комисијата за финансирање и буџет, симнувајќи ја подолу точката од дневен ред којашто се однесуваше на Законот за буџетите поднесен од опозицијата, изјави претседателот на Комисија за финансирање и буџет и пратеник од редовите на СДСМ, Марјанчо Николов. - Со ваквата постапка цениме дека изразуваат непочитување кон пратениците од опозицијата, непочитување кон поканетите претставници на невладините организации и здруженија на граѓани и изразуваат длабока неподготвеност и непочитување да ги слушнат аргументите зошто законското решение е предложено. Цениме дека оваа постапка е направна само да се избегне можноста, јавноста во што поголем број да слушне кои се аргументите зошто опозицијата ги предложи измените и дополнувањата на Законот за буџетите, во делот којшто се однесува на транспарентноста на трошењето на парите ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Советот за јавни набавки ќе се издвои од Бирото за јавни набавки и ќе стане самостоен државен орган со проширени надлежностите. Целта е надградување на неговата работа и унапредување на процесот на јавните набавки. Ваквите одредби се предвидени во предложените измени на Законот за јавни набавки кој денеска беше на дневен ред на седницата на Комисијата за финансирање и буџет. Директорот на Бирото за јавни набавки, Александар Аргировски, како повереник на Владата истакна дека со оваа измена ќе се внесе квалитет во процесот на јавните набавки и ќе се олесни работата за добавувачите во јавните набавки. Според пратениците на владејачкото мнозинство, со предложените измени се зајакнува позицијата на Советот на јавни набавки. Драган Цуклев од ВМРО-ДПМНЕ рече дека основната улога е да се постигне поголем степен на конкуреност во постапките за јавни набавки. Смета дека измените произлегуваат од тоа што станува збор за диминчна област и оти треба да се уредува за да има поголема транспарентност. Лилјана Кузмановска ...
| | веќе видена | слични

Ваквите одредби се предвидени во предложените измени на Законот за јавни набавки кој денеска беше на дневен ред на седницата на Комисијата за финансирање и буџет. Директорот на Бирото за јавни набавки, Александар Аргировски, како повереник на Владата истакна дека со оваа измена ќе се внесе квалитет во процесот на јавните набавки и ќе се олесни работата за добавувачите во јавните набавки. Според пратениците на владејачкото мнозинство, со предложените измени се зајакнува позицијата на Советот на јавни набавки. Драган Цуклев од ВМРО-ДПМНЕ рече дека основната улога е да се постигне поголем степен на конкуреност во постапките за јавни набавки. Смета дека измените произлегуваат од тоа што станува збор за диминчна област и оти треба да се уредува за да има поголема транспарентност. Лилјана Кузмановска посочи дека до 2006 година воопшто немаше закон за регулирање на оваа област и оти по прашањето на јавните набавки треба да бидат единствени. За единственост на политичките партии по ова прашање повика и Владанка ...
| | веќе видена | слични

Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ не дозволија расправа за измените на законот за буџет на денешната комисија за финасирање и буџет, прва по враќањето на опозицијата, објави телевизија Телма . Им пречело тоа што на седницата присуствувале гости од невладините организации. Измените на Законот за буџет се предлог на опозицијата. Крсте Муковски од ВМРО-ДПМНЕ обвини дека опозицијата го крши деловникот и дека меѓу поканетите учесници има невладини организации од Сорос. -Побаравме смена на дневниот ред- рече Муковски. Маријанчо Николов, пратеник од СДСМ и претседател на Комисијата за финасирање и буџет рече дека ваквиот потег на ВМРО-ДПМНЕ значи непочитување на опозицијата и на гостите, а не се подготвени и да ги слушнат аргументите за оваа точка. - Злоупотербувајќи го мнозинството што го има Комисијата избегнува квалитетена дебата и симнуваат од дневен ред точка со која јавноста ќе слушне како се трошат буџетски пари- рече Николов. Расправата по оваа точка во Комисијата за финансирање и буџет ќе продолжи во вторник.
| | веќе видена | слични
2 копии

Законот за јавни набавки денес беше на дневен ред на седницата на Комисијата за финансирање и буџет. Според измените се предвидува советот за јавни обвинители да се издвои од Бирото за јавни набавки и да стане самостоен државен орган со проширени надлежности. Целта е надградување на неговата работа и унапредување на процесот на јавните набавки. Директорот на Бирото за јавни набавки, Александар Аргировски, како повереник на Владата истакна дека со оваа измена ќе се внесе квалитет во процесот на јавните набавки и ќе се олесни работата за добавувачите во јавните набавки. Според пратениците на владејачкото мнозинство, со предложените измени се зајакнува позицијата на Советот на јавни набавки. Драган Цуклев од ВМРО-ДПМНЕ рече дека основната улога е да се постигне поголем степен на конкуреност во постапките за јавни набавки. Смета дека измените произлегуваат од тоа што станува збор за диминчна област и оти треба да се уредува за да има поголема транспарентност. Лилјана Кузмановска посочи дека до 2006 година ...
| | веќе видена | слични

За предлог измените на законот за буџети, комисијата за финансирање ќе расправа во вторник. По жолчната расправа на седницата на која пратениците од власта побараа да се промени дневниот ред, Крсто Муковски од прес говорницата обвини дека опозицијата го крши деловникот и не се договара со власта кои гости ќе присуствуваат на расправите. Поканиле една НВО од Сорос, веројатно толку капацитет имаат, ние не бегаме од дебата, рече Муковски. Зад ваквиот потег, опозицијата препозна намера на власта, со сила на мнозинството во комисијата, да се сокрие од јавноста, вистината како се трошат државни пари. Списокот на НВО кои и вие можевте да ги поканите се евидентирани во парламентарниот иснтитут, рече Николов, не е добро на прва седница, со образложение дека нема договор, да нема присуство на медиумите. Кавга се разви и околу измените во законот за јавни набавки кој предвидува советот за јавни набавки да стане самостоен државен орган. Оваа 14 измена на законот, рече Николов буџетот ќе го чини половина милион евра. ...
| | веќе видена | слични
4 копии

СДСМ и неговите пратеници, уличната демократија односно „дивеењето по улиците“ во Градот Скопје што го имаа изминатиот период, се обидоа да го внесат и во Собранието на Република Македонија, реагираат од владејачката партија. Во продолжение следува интегрален текст од изјавата на пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Крсто Мукоски Денес би сакал со жалење да констатирам дека СДСМ и неговите пратеници, уличната демократија односно „дивеењето по улиците“ во Градот Скопје што го имаа изминатиот период, се обидоа да го внесат и во Собранието на Република Македонија, грубо кршејќи го Деловникот за работа на Собранието на Република Македонија, оневозможувајќи им на пратениците од владеачкото мнозинство согласно Деловникот за работа да ги остварат своите права. За жал, денес бевме сведоци дури и на лични изјави на челниците на Пратеничката група на СДСМ дека тие, повторувам тие, ќе ни дадат можност да учествуваме на седницата на Комисијата за финансирање и буџет, ќе ни дадат можност да дискутираме и ќе ни дале можност да ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Состојбата во регионот, светскиот економски форум во Давос и проблемите со кои се соочува британската премиерка Тереза Меј со ситуацијата со Брегзит. На овие ...
сите 258 | | | веќе видена

Сега, кога се очекува договорот за името да биде ратификуван во грчкиот парламент и со тоа да му се стави крај на долгогодишниот наметнат спор за нашето ...
сите 183 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 374 | | | веќе видена

Огњен Врањеш, кој популарноста ја стекна после врската со Катарина Грујиќ, а овие денови и со аферата со Јелена Карлеуша, се уште е во Белгија, иако се ...
сите 230 | | | веќе видена

Престануваат да важат интервентните препораки и мерки кои беа активирани при надминувањето на прагот на алармирање во Стурмица, соопшти владината прес-служба. ...
сите 200 | | | веќе видена

Соопштение на ВМРО-ДПМНЕ: Претседателот Христијан Мицкоски заедно со Потпретседателот Александар Николоски и меѓународниот секретар Тимчо Муцунски се сретна со ...
сите 155 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Николов: Граѓаните месечно да бидат информирани за што се трошат нивните пари

Од:
До кого (е-маил):
Порака: