Жерновски: Шокантни наоди од експертската комисија за ревизија на “Скопје 2014″


2 копии

Шокантни наоди на експертската комисија за проектот Скопје 2014, кои ќе влијаат на многу случувања, ова е ставот на градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски по презентацијата на вториот извештај на експертската комисија ангажирана од општина Центар. Не сме изненадени, но ова ги надмина и најсмелите предвидувања, рече Жерновски, и јасно е сега зошто беше целата битка на изборите за општина Центар. “Власта проектот Скопје 2014 го најавуваше како најголем проект, но ќе излезе најголема афера. Фрапантен е податокот дека ако не биле ваквите постапки, општината ќе можела да заштеди 8.000.000 евра. Ова е школски пример за незаконски наместени тендери. Власта велеше дека се работи за патриотизам, но овде не се работи за градење, туку за крадење“, рече Жерновски. Едната италијанска фаворизина фирма, посочи градоначалникот на Центар, воопшто и не е регистрирана за лиење споменици, туку за гоблени, везови и антички мебел. На тендерите биле прифаќани и понуди кои биле поскапи и до 227 % од останатите понуди. ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Градоначалникот на Центар Андреј Жерновски денеска до Јавното обвинителство го достави вториот експертски извештај за фактичката состојба за реализацијата на проектот „Скопје 2014“. -Прашувам дали овој потпис што стои во договорот е на скулпторката Валентина Стевановска или не? Стевановска за „Воинот и воинот на коњ“ има добиено на име на авторски договор повеќе од два милиони евра и за сето ова има потписи во општината. Еве и да се согласам со неа кога вели дека не ги зела парите, тогаш нека каже кој вонејзино име ги земал тие пари, праша граоначалникот. Тој нагласи дека експертската ревизија јасно покажала дека постои местење на тендери и јавни набавки. Жерновски рече дека поднесувањето на извештајот до Обвинителството претставува поднесување на кривична пријава. - Премиерот го нема три дена да даде одговор само на едно прашање, дали она што е наведено во ревизијата е точно или неточно. Во демантите на ВМРО-ДПМНЕ нема негирање, само кажуваат дека за нив незаконски потрошените осум милиони евра за лиење на ...
| | веќе видена | слични

Скопје 30 ноември - Документот кој го поднесува градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски до Јавното обвинителството не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП, реагира ВМРО-ДПМНЕ. „Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот Скопје 2014.Како и во минатите неколку денови, така и денес Андреј Жерновски продолжува да не ја превзема личната одговорност и со денови се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции. Ако беше сигурен во тоа што го говори досега лично како градоначалник ќе поднесеше кривични пријави и на крај ќе поентираше дека расчистил со ова, според него, прекршување на законите.Но Жерновски бега, бидејќи знае дека лажното пријавување исто така повлекува одговорност за оној кој лажно пријавува друг", се вели во реакцијата. ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Андреј Жерновски денеска повторно прави измама. Документот кој го поднесува до Јавното обвинитетсвото не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП, реагира ВМРО-ДПМНЕ на изјавата на градоначалникот на Центар кој достави до Обвинителството извештај за „Скопје 2014“ за кој рече дека е кривична пријава. - Ова само покажува дека Андреј Жерновски не ја говори вистината и затоа бега од преземањето лична одговорност за поднесување кривична пријава против оние кои евентуално, според него, прекршиле одредби од законите во РМ. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот „Скопје 2014“, стои во реакцијата на владејачката партија. Според ВМРО-ДПМНЕ, Жерновски не презема лична одговорност и „се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции“. - Ако беше сигурен во ...
| | веќе видена | слични

- Ова само покажува дека Андреј Жерновски не ја говори вистината и затоа бега од преземањето лична одговорност за поднесување кривична пријава против оние кои евентуално, според него, прекршиле одредби од законите во РМ. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот „Скопје 2014“, стои во реакцијата на владејачката партија. Според ВМРО-ДПМНЕ, Жерновски не презема лична одговорност и „се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции“. - Ако беше сигурен во тоа што го говори досега лично како градоначалник ќе поднесеше кривични пријави и на крај ќе поентираше дека расчистил со ова, според него, прекршување на законите. Но Жерновски бега, бидејќи знае дека лажното пријавување исто така повлекува одговорност за оној кој лажно пријавува друг. ВМРО-ДПМНЕ инсистира Жерновски, како градоначалник на општина Центар, веднаш тој самиот да поднесе кривични пријави до надлежните ...
| | веќе видена | слични

„Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот Скопје 2014.Како и во минатите неколку денови, така и денес Андреј Жерновски продолжува да не ја превзема личната одговорност и со денови се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции. Ако беше сигурен во тоа што го говори досега лично како градоначалник ќе поднесеше кривични пријави и на крај ќе поентираше дека расчистил со ова, според него, прекршување на законите.Но Жерновски бега, бидејќи знае дека лажното пријавување исто така повлекува одговорност за оној кој лажно пријавува друг" се вели во реакцијата. ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш го повика Жерновски веднаш тој самиот да поднесе кривични пријави до надлежните институции и да не чека други да ја вршат неговата работа. „Ние не се плашиме од соочување на фактите, затоа што сме убедени дека во сите постапки се почитувани правните нормативи од Законот за јавни набавки и од ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Откако Андреј Жерновски денеска поднесе извештај до Јавното обвинителство за кој вели дека е кривична пријава, ВМРО-ДПМНЕ реагира дека се работи за обичен извештај за СКопје 2014. Откако Андреј Жерновски денеска поднесе извештај до Јавното обвинителство за кој вели дека е кривична пријава, ВМРО-ДПМНЕ реагира дека се работи за обичен извештај за СКопје 2014.- Андреј Жерновски денес повторно прави измама. Документот кој го поднесува до Јавното обвинитетсвото не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот Скопје 2014. Како и во минатите неколку денови, така и денес Андреј Жерновски продолжува да не ја превзема личната одговорност и со денови се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции. Ако беше сигуен ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ реагира на денешниот настап на Андреј Жерновски пред Основното јавно обвинителство „Андреј Жерновски денес повторно прави измама. Документот кој го поднесува до Јавното обвинитетсвото не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП. Ова само покажува дека Андреј Жерновски не ја говори вистината и затоа бега од превземањето на лична одговорност за поднесување на кривична пријава против оние кои евентуално, според него, прекршиле одредби од законите во РМ. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот Скопје 2014. ВМРО-ДПМНЕ инсистира Жерновски, како градоначалник на општина Центар, веднаш тој самиот да поднесе кривични пријави до надлежните институции и да не чека други да ја вршат неговата работа. Ние не се плашиме од соочување на фактите, затоа што сме убедени дека во сите ...
| | веќе видена | слични

Според него, обвинувањата и повиците на ВМРО-ДПМНЕ да поднесе кривична пријава се спинови. „Ова, е кривична пријава бидејќи се нотирани незаконитостите и се основа за постапување на обвинителството" рече Жерновски. Тој го повика премиерот, Никола Груевски да каже дали е точно или не, тоа што е наведено во ревизијата. „Некои велат дека сум се криел позади соопштенија. Јас не се кријам, еве денеска сум тука. Некој друг се крие. Премиерот го нема три дена да даде одговор само на едно прашање - дали она што е наведено во ревизијата е точно или неточно. Во демантите на ВМРО - ДПМНЕ нема негирање, само кажуваат дека за нив незаконски потрошените осум милиони евра за лиење на споменици биле малку пари", изјави Жерновски. Во врска со интервјуто на како што ја нарече, омилената авторка на ВМРО-ДПМНЕ, Валентина Стевановска, во кое изјави дека е чиста и дека сите обвинувања се политички напади врз нејзе, Жерновски потсети на изјава на еден политичар дека вистината е како шило, боде и секогаш излегува на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски денеска до обвинителството го достави вториот извештај за фактичката состојба за реализацијата на проектот Скопје 2014 во општина Центар. Спинови се, вели Жерновски, некои обвинувања деновиве дека наводно не сакал да покрене кривична пријава. Ова, вели, е кривична пријава бидејќи се нотирани незаконитостите и се основа за постапување на обвинителството. "Некои велат дека сум се криел позади соопштенија. Јас не се кријам, еве денеска сум тука. Некој друг се крие. Премиерот го нема три дена да даде одговор само на едно прашање – дали она што е наведено во ревизијата е точно или неточно. Во демантите на ВМРО – ДПМНЕ нема негирање, само кажуваат дека за нив незаконски потрошените осум милиони евра за лиење на споменици биле малку пари", изјави Жерновски. Потсети дека нивната омилена авторка, Валентина Стевановска, изјавила дека не примила пари. Жерновски потсети на изјава на еден политичар дека вистината е како шило, боде и секогаш излегува на виделина. ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот Ѓорге Иванов денеска ги негираше и наводите од службената белешка на УБК од објавеното решение за притвор за Кирил Божиновски, исто како и во ...
сите 309 | | | веќе видена

СДСМ е единствената партија во Европа која ја води лице, три пати аболицирано за тежок криминал и злоупотребувајќи ја моќта и институциите наредува политички ...
сите 309 | | | веќе видена

Во моментов не постојат официјални информации дали полицијата има сознанија дека Груевски е во земјата, штом потрагата ја започна пред неговиот дом. Единствено ...
сите 217 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп денеска нагласи дека нема никакви разногласија помеѓу вработените во неговата Администрација. – Во Белата куќа работите ...
сите 170 | | | веќе видена

Кривичниот совет на Основен суд Скопје 1 на денешната јавна седница ги одби жалбите на одбраната и ги потврди решенијата на судијата на претходна постапка за ...
сите 251 | | | веќе видена

Кризниот штаб против промена на Уставот, распуштање на Собранието и распишување избори „Македонија-блокира“ и Координативното тело на дијаспората во Европа ...
сите 59 | | | веќе видена

Унгарската влада вели дека експремиерот на Македонија, Никола Груевски, кој е осуден на две години затвор, побарал азил поради закани за неговиот живот и ...
сите 469 | | | веќе видена

Тридневната инертност на институциите беше доволна екс премиерот Никола Груевски да се даде во бегство. Од петокот до понеделникот, судските служби се обидоа ...
сите 466 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Жерновски: Шокантни наоди од експертската комисија за ревизија на “Скопје 2014″

Од:
До кого (е-маил):
Порака: