Жерновски: ВМРО-ДПМНЕ со реакциите признаваат дека се фатени на дело


4 копии

Реакциите на ВМРО – ДПМНЕ се само уште едно признание од нивна страна дека се фатени на дело за криминал во проектот Скопје 2014. Фрапантните податоци за криминални тендери го симнаа ореолот на чесност и патриотизам на ВМРО-ДПМНЕ. И бидејќи немаат што да кажат, немаат контра-аргументи, во нивниот демант всушност и нема демант за разоткривањето на наместените и незаконски тендери кои што беа спроведени во општина Центар од страна на претходното раководство. Верувале или не , во ова време-невреме на сиромаштија, за ВМРО-ДПМНЕ 8.000.000 евра се мала и багателна сума . Лесно им е на ВМРО-ДПМНЕ да се расфрлаат со милионски суми, бидејќи парите не ги даваат од свој џеб, туку ги земаат од граѓаните по основ на даноци, драконски казни и огромни внатрешни и надворешни задолжувања. Во немоќта и немањето аргументи, тврдат дека се за проектот „ Скопје 2014“ се законски, но објавените факти недволсмислено покажуваат дека фаворизирањета на двете омилени италијански фирми од ист газда се школски пример за ...
| | веќе видена | слични

Жерновски покажа документ за кој рече дека е договор за изградба на споменици и релјефи за „Воин“ и праша дали потписот во него е на авторката Валентина Стевановска. - Ја прашувам дали овој потпис што стои во договорот е нејзин или не? Стевановска за воинот и воинот на коњ има добиено на име на авторски договор повеќе од 2.000.000 евра и за сето ова има потписи во општината. Еве и да се согласам со неа кога вели дека не ги зела парите, денеска нека каже кој во нејзино име ги зел два милиона евра, рече Жерновски. Тој додаде дека ревизијата покажала местење на тендери и незаконски јавни набавки за проектот „Скопје 2014“ и, како што рече, не гледа како јавното обвинителство може да избегне постапување по овој предмет.
| | веќе видена | слични
10 копии

Градоначалникот на општина Центар Андреј Жерновски денеска до Јавното обвинителство достави втор извештај за фактичката состојба на реализацијата на проектот „Скопје 2014“ во општина Центар, за кој рече дека е кривична пријава, зашто се нотирани незаконитости кои се основа за постапување на обвинителството. Жерновски покажа документ за кој рече дека е договор за изградба на споменици и релјефи за „Воин“ и праша дали потписот во него е на авторката Валентина Стевановска. - Ја прашувам дали овој потпис што стои во договорот е нејзин или не? Стевановска за воинот и воинот на коњ има добиено на име на авторски договор повеќе од 2.000.000 евра и за сето ова има потписи во општината. Еве и да се согласам со неа кога вели дека не ги зела парите, денеска нека каже кој во нејзино име ги зел два милиона евра, рече Жерновски. Тој додаде дека ревизијата покажала местење на тендери и незаконски јавни набавки за проектот „Скопје 2014“ и, како што рече, не гледа како јавното обвинителство може да избегне постапување по ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Владејачката партија ВМРО ДПМНЕ смета дека градоначалникот на Центар Андреј Жерновски треба да се поднесе лично кривични пријави за проектот „Скопје 2014“, а не да се крие зад соопштенија. Според ВМРО ДПМНЕ документот кој го поднесува до Јавното обвинитетсвото не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП“. Жерновски денеска достави документ до Обвинителството извештај за „Скопје 2014“ . Според владејачката партија градоначалникот на Центар не презема лична одговорност и „се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции“.
| | веќе видена | слични

Кој ги земал парите за изработка на Воинот и Воинот на коњ ако тоа не е скулпторката Валентина Стевановска? Градоначалникот на Центар Андреј Жерновски ја повикува да му одговори, откако пред Јавното обвинителство го достави вториот ревизорски извештај, но и договорот кој според него е потврда дека Стевановска зела хонорар поголем од 2 милиона евра, наспроти нејзиното тврдење дека Воинот на коњ го изработила бесплатно. Жерновски очекува овојпат Јавното обвинителство да поведе постапка бидејќи како што тврди ревизијата покажала местење на тендери и незаконски јавни набавки за проектот Скопје 2014 и го повика премиерот Груевски да одговори дали осум милиони евра се малку пари. Опозициската СДСМ прашува ако за само 11 споменици се констатирани буџетски штети од 8 милиони евра, тогаш колкава е штетата за целиот проект? За ВМРО-ДПМНЕ бројките се само шпекулација. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони,200 милиони и 8 милиони околу проектот Скопје ...
| | веќе видена | слични

По направениот ревизорски извештај за Скопје 2014, градоначалникот на Центар, Андреј Жерновски, вчера повторно го повика Јавното обвинителство да поведе псотапка за, според него, наместените тендери и незаконски јавни набавки. При ревизијата, според опозиционерите, утврдено е дека се направени буџетски штети од 8 милиони евра, и тоа само за 11 споменици. Жерновски го повика премиерот Никола Груевски да одговори дали осум милиони евра се малку пари. Тој повторно упати и прашање до скулпторката Валентина Стевановска, ако таа не ги земала парите за изработка на Воинот и Воинот на коњ, да одговори тогаш кој ги зел. Првиот човек на Центар обелодени дека Стевановска зела хонорар поголем од 2 милиона евра, наспроти нејзиното тврдење дека Воинот на коњ го изработила бесплатно. За ВМРО-ДПМНЕ бројките се само шпекулација. „Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони,200 милиони и 8 милиони околу проектот Скопје 2014“, се вели во соопштените на ВМРО-ДПМНЕ. ...
| | веќе видена | слични

Скопје 30 ноември - Документот кој го поднесува градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски до Јавното обвинителството не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП, реагира ВМРО-ДПМНЕ. „Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот Скопје 2014.Како и во минатите неколку денови, така и денес Андреј Жерновски продолжува да не ја превзема личната одговорност и со денови се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции. Ако беше сигурен во тоа што го говори досега лично како градоначалник ќе поднесеше кривични пријави и на крај ќе поентираше дека расчистил со ова, според него, прекршување на законите.Но Жерновски бега, бидејќи знае дека лажното пријавување исто така повлекува одговорност за оној кој лажно пријавува друг", се вели во реакцијата. ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Андреј Жерновски денеска повторно прави измама. Документот кој го поднесува до Јавното обвинитетсвото не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП, реагира ВМРО-ДПМНЕ на изјавата на градоначалникот на Центар кој достави до Обвинителството извештај за „Скопје 2014“ за кој рече дека е кривична пријава. - Ова само покажува дека Андреј Жерновски не ја говори вистината и затоа бега од преземањето лична одговорност за поднесување кривична пријава против оние кои евентуално, според него, прекршиле одредби од законите во РМ. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот „Скопје 2014“, стои во реакцијата на владејачката партија. Според ВМРО-ДПМНЕ, Жерновски не презема лична одговорност и „се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции“. - Ако беше сигурен во ...
| | веќе видена | слични

- Ова само покажува дека Андреј Жерновски не ја говори вистината и затоа бега од преземањето лична одговорност за поднесување кривична пријава против оние кои евентуално, според него, прекршиле одредби од законите во РМ. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот „Скопје 2014“, стои во реакцијата на владејачката партија. Според ВМРО-ДПМНЕ, Жерновски не презема лична одговорност и „се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции“. - Ако беше сигурен во тоа што го говори досега лично како градоначалник ќе поднесеше кривични пријави и на крај ќе поентираше дека расчистил со ова, според него, прекршување на законите. Но Жерновски бега, бидејќи знае дека лажното пријавување исто така повлекува одговорност за оној кој лажно пријавува друг. ВМРО-ДПМНЕ инсистира Жерновски, како градоначалник на општина Центар, веднаш тој самиот да поднесе кривични пријави до надлежните ...
| | веќе видена | слични

„Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот Скопје 2014.Како и во минатите неколку денови, така и денес Андреј Жерновски продолжува да не ја превзема личната одговорност и со денови се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции. Ако беше сигурен во тоа што го говори досега лично како градоначалник ќе поднесеше кривични пријави и на крај ќе поентираше дека расчистил со ова, според него, прекршување на законите.Но Жерновски бега, бидејќи знае дека лажното пријавување исто така повлекува одговорност за оној кој лажно пријавува друг" се вели во реакцијата. ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш го повика Жерновски веднаш тој самиот да поднесе кривични пријави до надлежните институции и да не чека други да ја вршат неговата работа. „Ние не се плашиме од соочување на фактите, затоа што сме убедени дека во сите постапки се почитувани правните нормативи од Законот за јавни набавки и од ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Богојавленските чествувања во Охрид продолжија и денеска на Соборот на Свети Јовен Крстител, со капењето на рибарите во Охридското Езеро како продолжение на ...
сите 262 | | | веќе видена

-Спојувајќи ги религијата и хуманоста, тие денеска инспирираа голем број на кавадарчани да се вклучат во хуманитарната акција за помош на Малкиќ,  на која и е ...
сите 155 | | | веќе видена

Одговорност за шверцескиот начин на кој СДСМ го објави Законот за двојазичност мора да има. Законот за двојазичност е штетен и ќе има несогледливи последици по ...
сите 383 | | | веќе видена

„Доколку (претседателот на Грција) Прокопис Павлопулос го потпише Преспанскиот договор кој не е потпишан од претседателот (на пјРМ) ќе учествува во уставно ...
сите 81 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Жерновски: ВМРО-ДПМНЕ со реакциите признаваат дека се фатени на дело

Од:
До кого (е-маил):
Порака: