ВМРО-ДПМНЕ: Дојде времето Жерновски и СДСМ да се соочат со вистината за “Скопје 2014″


Времето за празни политички говори, ефтини прес-конференции и шпиунски и нарачани текстови лиферувани на скапо платените партиски портали заврши. Сеге е време сите да се соочиме со вистината. Жерновски нема простор каде да бега и да каде да се повлекува. Тој, заедно со неговите пријатели од СДСМ, пет години единствено што правеа е паушален и неаргументиран напад против проектот Скопје 2014 година. Лиферуваа и тресеа на празно бројки од 2 милјарди, преку 500 милиони, 200 милиони, па на крај дојдоа до 8 милиони евра за кои тие се сомневаат дека било постапени спротивно на закон. Пет години неосновано лажеа и напаѓаа многу луѓе вклучени во овој проект. Сега е време да се докаже вистината. Ако веруваат на тоа што го зборуваат повеќе нема причина зошто да одложуваат. Треба сами, лично да ја превземат одговорноста и да поднесат кривични пријави против оние за кои сметаат дека не ги почитувале законите. Пред се Жерновски како Градоначалник ја имаа таа политичка и законска обврска, но и Заев и Шеќеринска кои се ...
| | веќе видена | слични

Жерновски покажа документ за кој рече дека е договор за изградба на споменици и релјефи за „Воин“ и праша дали потписот во него е на авторката Валентина Стевановска. - Ја прашувам дали овој потпис што стои во договорот е нејзин или не? Стевановска за воинот и воинот на коњ има добиено на име на авторски договор повеќе од 2.000.000 евра и за сето ова има потписи во општината. Еве и да се согласам со неа кога вели дека не ги зела парите, денеска нека каже кој во нејзино име ги зел два милиона евра, рече Жерновски. Тој додаде дека ревизијата покажала местење на тендери и незаконски јавни набавки за проектот „Скопје 2014“ и, како што рече, не гледа како јавното обвинителство може да избегне постапување по овој предмет.
| | веќе видена | слични
8 копии

Градоначалникот на општина Центар Андреј Жерновски денеска до Јавното обвинителство достави втор извештај за фактичката состојба на реализацијата на проектот „Скопје 2014“ во општина Центар, за кој рече дека е кривична пријава, зашто се нотирани незаконитости кои се основа за постапување на обвинителството. Жерновски покажа документ за кој рече дека е договор за изградба на споменици и релјефи за „Воин“ и праша дали потписот во него е на авторката Валентина Стевановска. - Ја прашувам дали овој потпис што стои во договорот е нејзин или не? Стевановска за воинот и воинот на коњ има добиено на име на авторски договор повеќе од 2.000.000 евра и за сето ова има потписи во општината. Еве и да се согласам со неа кога вели дека не ги зела парите, денеска нека каже кој во нејзино име ги зел два милиона евра, рече Жерновски. Тој додаде дека ревизијата покажала местење на тендери и незаконски јавни набавки за проектот „Скопје 2014“ и, како што рече, не гледа како јавното обвинителство може да избегне постапување по ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Владејачката партија ВМРО ДПМНЕ смета дека градоначалникот на Центар Андреј Жерновски треба да се поднесе лично кривични пријави за проектот „Скопје 2014“, а не да се крие зад соопштенија. Според ВМРО ДПМНЕ документот кој го поднесува до Јавното обвинитетсвото не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП“. Жерновски денеска достави документ до Обвинителството извештај за „Скопје 2014“ . Според владејачката партија градоначалникот на Центар не презема лична одговорност и „се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции“.
| | веќе видена | слични

Кој ги земал парите за изработка на Воинот и Воинот на коњ ако тоа не е скулпторката Валентина Стевановска? Градоначалникот на Центар Андреј Жерновски ја повикува да му одговори, откако пред Јавното обвинителство го достави вториот ревизорски извештај, но и договорот кој според него е потврда дека Стевановска зела хонорар поголем од 2 милиона евра, наспроти нејзиното тврдење дека Воинот на коњ го изработила бесплатно. Жерновски очекува овојпат Јавното обвинителство да поведе постапка бидејќи како што тврди ревизијата покажала местење на тендери и незаконски јавни набавки за проектот Скопје 2014 и го повика премиерот Груевски да одговори дали осум милиони евра се малку пари. Опозициската СДСМ прашува ако за само 11 споменици се констатирани буџетски штети од 8 милиони евра, тогаш колкава е штетата за целиот проект? За ВМРО-ДПМНЕ бројките се само шпекулација. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони,200 милиони и 8 милиони околу проектот Скопје ...
| | веќе видена | слични

По направениот ревизорски извештај за Скопје 2014, градоначалникот на Центар, Андреј Жерновски, вчера повторно го повика Јавното обвинителство да поведе псотапка за, според него, наместените тендери и незаконски јавни набавки. При ревизијата, според опозиционерите, утврдено е дека се направени буџетски штети од 8 милиони евра, и тоа само за 11 споменици. Жерновски го повика премиерот Никола Груевски да одговори дали осум милиони евра се малку пари. Тој повторно упати и прашање до скулпторката Валентина Стевановска, ако таа не ги земала парите за изработка на Воинот и Воинот на коњ, да одговори тогаш кој ги зел. Првиот човек на Центар обелодени дека Стевановска зела хонорар поголем од 2 милиона евра, наспроти нејзиното тврдење дека Воинот на коњ го изработила бесплатно. За ВМРО-ДПМНЕ бројките се само шпекулација. „Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони,200 милиони и 8 милиони околу проектот Скопје 2014“, се вели во соопштените на ВМРО-ДПМНЕ. ...
| | веќе видена | слични

Скопје 30 ноември - Документот кој го поднесува градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски до Јавното обвинителството не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП, реагира ВМРО-ДПМНЕ. „Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот Скопје 2014.Како и во минатите неколку денови, така и денес Андреј Жерновски продолжува да не ја превзема личната одговорност и со денови се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции. Ако беше сигурен во тоа што го говори досега лично како градоначалник ќе поднесеше кривични пријави и на крај ќе поентираше дека расчистил со ова, според него, прекршување на законите.Но Жерновски бега, бидејќи знае дека лажното пријавување исто така повлекува одговорност за оној кој лажно пријавува друг", се вели во реакцијата. ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Андреј Жерновски денеска повторно прави измама. Документот кој го поднесува до Јавното обвинитетсвото не е никаква кривична пријава, туку извештај, направен од партиската комисија која тој ја создаде, полн со неточни податоци и паушални партиски ставови на СДСМ и ЛДП, реагира ВМРО-ДПМНЕ на изјавата на градоначалникот на Центар кој достави до Обвинителството извештај за „Скопје 2014“ за кој рече дека е кривична пријава. - Ова само покажува дека Андреј Жерновски не ја говори вистината и затоа бега од преземањето лична одговорност за поднесување кривична пријава против оние кои евентуално, според него, прекршиле одредби од законите во РМ. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот „Скопје 2014“, стои во реакцијата на владејачката партија. Според ВМРО-ДПМНЕ, Жерновски не презема лична одговорност и „се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции“. - Ако беше сигурен во ...
| | веќе видена | слични

- Ова само покажува дека Андреј Жерновски не ја говори вистината и затоа бега од преземањето лична одговорност за поднесување кривична пријава против оние кои евентуално, според него, прекршиле одредби од законите во РМ. Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот „Скопје 2014“, стои во реакцијата на владејачката партија. Според ВМРО-ДПМНЕ, Жерновски не презема лична одговорност и „се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции“. - Ако беше сигурен во тоа што го говори досега лично како градоначалник ќе поднесеше кривични пријави и на крај ќе поентираше дека расчистил со ова, според него, прекршување на законите. Но Жерновски бега, бидејќи знае дека лажното пријавување исто така повлекува одговорност за оној кој лажно пријавува друг. ВМРО-ДПМНЕ инсистира Жерновски, како градоначалник на општина Центар, веднаш тој самиот да поднесе кривични пријави до надлежните ...
| | веќе видена | слични

„Ова значи дека Жерновски има намера и понатака да продолжи да шпекулира со паушални бројки од 500 милиони, 200 милиони или 8 милиони околу проектот Скопје 2014.Како и во минатите неколку денови, така и денес Андреј Жерновски продолжува да не ја превзема личната одговорност и со денови се крие зад соопштенија, изјави, извештаи, јавно обвинителство и други институции. Ако беше сигурен во тоа што го говори досега лично како градоначалник ќе поднесеше кривични пријави и на крај ќе поентираше дека расчистил со ова, според него, прекршување на законите.Но Жерновски бега, бидејќи знае дека лажното пријавување исто така повлекува одговорност за оној кој лажно пријавува друг" се вели во реакцијата. ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш го повика Жерновски веднаш тој самиот да поднесе кривични пријави до надлежните институции и да не чека други да ја вршат неговата работа. „Ние не се плашиме од соочување на фактите, затоа што сме убедени дека во сите постапки се почитувани правните нормативи од Законот за јавни набавки и од ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Екс министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески и екс секретарот на Владата, Кирил Божиновски денеска во раните утрински часови се најдоа зад решетки. ...
сите 182 | | | веќе видена

Пратениците од Беса на Билал Касами бараат одговорност од надлежните институции за бегството на поранешниот премиер Никола Груевски во Унгарија, како и одговор ...
сите 112 | | | веќе видена

„Зоран Заев и Оливер Спасовски знаеја дека Никола Груевски не е во партискиот штаб на ВМРО-ДПМНЕ, но одлучија да претресуваат и заплашуваат партиски членови и ...
сите 160 | | | веќе видена

Кривичниот совет на Основен суд Скопје 1 на денешната јавна седница ги одби жалбите на одбраната и ги потврди решенијата на судијата на претходна постапка за ...
сите 301 | | | веќе видена

Кризниот штаб против промена на Уставот, распуштање на Собранието и распишување избори „Македонија-блокира“ и Координативното тело на дијаспората во Европа ...
сите 91 | | | веќе видена

Веднаш штом Судот го донесе решението за меѓународна потерница, МВР ја распиша и го извести Интерпол, соопшти министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски ...
сите 62 | | | веќе видена

Министерството за правда ја почна постапката за екстрадиција на бегалецот Никола Груевски од Унгарија во Македонија. Премиерот Зоран Заев изрази уверување дека ...
сите 112 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ВМРО-ДПМНЕ: Дојде времето Жерновски и СДСМ да се соочат со вистината за “Скопје 2014″

Од:
До кого (е-маил):
Порака: