Џафери: Конструктивни разговори за потребата од дорегулирање на односите во Парламентот


Разговорите во рамки на процесот Жан Моне се одвиваат во контруктивна, работна атмосфера, со консензуален став на учесниците за потребата од регулирање, односно дорегулирање на односите во Законодавниот дом. Тоа денеска пред медиумите го истакна претседателот на Собранието Талат Џафери од Охрид, каде во тек се разговорите на претставници на парламентарните партии во македонското Собрание во рамки на процесот „Дијалог Жан Моне“: Клучен принцип на консензус за обединет пристап кон Евро-атлантските интеграции за граѓаните на РМ и институционално јакнење на Собранието како демократски столб на сите реформи, инициран од европратениците Иво Вајгл, Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан.Џафери во кусата изјава за парламентарниот дијалог, што се одвива зад затворени врати, забележа дека позитивните движења во земјата резултираа разговорите наместо првично предвиденото во Париз да се одвиваат тука.– Темите на дискусија се најавените – потребата од измени и дополнувања на Деловникот и носењето на етички кодекс, со додадени ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Во Собранието на Република Македонија ќе се формира работна група составена од претставници на политичките партии, за да се поддржат имплементацијата на реформската агенда и следните чекори на процесот „Жан Моне“. Како што информира собраниската прес-служба, на првиот дводневен неформален и отворен дијалог, политичките партии уште еднаш го потврдиле консензусот да работат заедно за земјата да се интегрира во евроатлантските структури. Со цел да се забрза овој процес, политичките партии се заложија Собранието да ја има најефикасната улога преку употреба на сиот свој демократски легитимитет, надзорната и законодавната моќ и преку почнување серија реформи почнувајќи со итна посветеност кон усвојување нов етички кодекс и применување итни измени на Деловникот. Исто така, беше усогласена посветеност кон поопсежна ревизија на Деловникот за да се обезбеди Собранието да биде поефикасно, транспарентно и ефективно при исполнувањето на очекувањата на граѓаните за членство во ЕУ. Европратениците Иво Вајгл, Едуард Кукан и ...
| | веќе видена | слични

Со цел да се забрза овој процес, политичките партии се заложија собранието да ја има најефикасната улога преку употреба на сиот свој демократски легитимитет, надзорната и законодавната моќ и преку започнување на серија реформи почнувајќи со итна посветеност кон усвојување нов етички кодекс и применување итни измени на деловникот. Исто така, беше усогласена посветеност кон поопсежна ревизија на деловникот за да се обезбеди собранието да биде поефикасно, транспарентно и ефективно при исполнувањето на очекувањата на граѓаните за членство во ЕУ. Како резултат на политичкиот дијалог, во собранието денеска едногласно беа донесени измените на  изборниот законик за формирање на ДИК.
| | веќе видена | слични

Како што информира собраниската прес-служба, на првиот дводневен неформален и отворен дијалог, политичките партии уште еднаш го потврдиле консензусот да работат заедно за земјата да напредува кон членството во ЕУ и да се интегрира во евроатлантските структури. Со цел да се забрза овој процес, политичките партии се заложија Собранието да ја има најефикасната улога преку употреба на сиот свој демократски легитимитет, надзорната и законодавната моќ и преку започнување на серија реформи почнувајќи со итна посветеност кон усвојување нов Етички кодекс и применување итни измени на Деловникот. Исто така, беше усогласена посветеност кон поопсежна ревизија на Деловникот за да се обезбеди Собранието да биде поефикасно, транспарентно и ефективно при исполнувањето на очекувањата на граѓаните за членство во ЕУ. Европратениците Иво Вајгл, Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, потенцирале дека политичкиот дијалог е суштината на секој демократски процес и изразија задоволство од заинтересираност и енергична вклученост на сите ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Претставниците на парламентарните партии во македонското Собрание изминатите два дена во Охрид го одржаа Првиот работен состанок во рамки на процесот Дијалог Жан Моне: Клучен принцип на консензус за обединет пристап кон Евро-атлантските интеграции за граѓаните на РМ и институционално јакнење на Собранието како демократски столб на сите реформи. Иако, состанокот инциран од европратениците Иво Вајгл, Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан првично беше предвидено да се одржи во седиштето на „Жан Моне“ во Париз, проценето беше дека позитивниот импулс во земјата остава можност дијалогот да се одржи тука. Разговорите почнаа во четвртокот со работна вечера одржана зад затворени врати, како вовед во работниот дел од состанокот на координаторите на парламентарните партии, насочени кон подобрување на парламентарниот дијалог и спроведување на европската агенда на земјата. На вечерата на учесниците во разговорите преку видео-врска им се обрати еврокомесарот за проширување на ЕУ Јоханес Хан, кој меѓу другото ја посочи ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Првата средба на претставниците на парламентарните партии што се одржа во Охрид во рамки на дијалогот „Жан Моне“, заврши со усвојување на заклучоци во кои тие изразуваат подготвеност за дијалог и компромис за унапредување на работата на законодавниот дом и зајакнување на легислативните и надзорните капацитети на Собранието, како клучна важност за членството на земјата во ЕУ. Како што се истакнува во заклучоците, делегациите на парламентарните партии постигнаа консензус по четири клучни области од работата на Собранието и тоа потребата од Изготвување етички кодекс за однесувањето на самите пратеници во и надвор од Собранието, реформи на Деловникот на Собранието за што би била формирана Работна група, соодветни мехамизми за имплементација на договореното во рамки на Дијалогот, што исто така би го спровела Работна група за реформи и работа на Собрание, како и натамошна соработка на административно ниво меѓу Собранието и Европскиот парламент, што би вклучувала и размена на најдобри практики и техничка ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Некако под впечатокот на самитот ЕУ – Западен Балкан, што се одржуваше истиот ден во Софија (Бугарија), и очекувањата за предлог-решение за спорот за името (како што беше најавувано) што Грција ѝ го има наметнато на Македонија, во четвртокот вечерта (17 мaj) во Охрид почнаа долгонајавуваните разговори во рамките на дијалогот „Жан Моне“, инициран од европратениците Иво Вајгл, Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан. Од друга страна, случајното или планирано совпаѓање на термините на одржувањето на ЕУ – Западен Балкан во Софија и дијалогот „Жан Моне“ во Охрид, на кој учествуваат претседателот на Собранието Талат Џафери, потпретседателите на парламентот, како и претставници на сите парламентарни партии, логично наведува на помислата дека можеби сѐ е темпирано за во еден неформален амбиент да се излобира парламентарно мнозинство, евентуално потребно за усвојување предлог-решение за спорот со Грција. Всушност, веднаш по враќањето на премиерот Заев од Софија и неговата изјава дека „една од опциите (за решение за името) е ...
| | веќе видена | слични

Со вечера во еден ресторан на брегот на Охридското езеро, сноќа заврши дијалогот „Жан Моне“ во Охрид. Претставниците на парламентарните партии во македонското Собрание на првата средба во рамки на дијалогот „Жан Моне“ одржана во Охрид постигнаа согласност за промоција и придвижување на интегративниот процес кон ЕУ, истовремено согласувајќи се за спроведување институционални реформи, меѓу кои и оние што се однесуваат на Собранието како институција од која граѓаните очекуваат да испорача резултати на евроинтегративниот пат. Во заклучоците усвоени од разговорите уште се наведува нивната подготвеност кон негување на духот на дијалог и компромис, како и зајакнување на легислативните и надзорните капацитети на Собранието, како аспекти од клучна важност за членството на земјата во ЕУ. „Реално сме убедени дека нашиот дијалог нуди вистинска можност да се стави Собранието не само во центарот на градење консензус во врска со законодавството за поддршка на реформската агенда на ЕУ, но и да ја предводи истата, ...
| | веќе видена | слични

 Клучен принцип на консензус за обединет пристап кон Евро-атлантските интеграции за граѓаните на РМ и институционално јакнење на Собранието како демократски столб на сите реформи. Иако, состанокот инциран од европратениците Иво Вајгл, Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан првично беше предвидено да се одржи во седиштето на „Жан Моне“ во Париз, проценето беше дека позитивниот импулс во земјата остава можност дијалогот да се одржи тука. Разговорите почнаа во четвртокот со работна вечера одржана зад затворени врати, како вовед во работниот дел од состанокот на координаторите на парламентарните партии, насочени кон подобрување на парламентарниот дијалог и спроведување на европската агенда на земјата. На вечерата на учесниците во разговорите преку видео-врска им се обрати еврокомесарот за проширување на ЕУ Јоханес Хан, кој меѓу другото ја посочи централната улога на Собранието во реформската агенда за интеграција во ЕУ. Европратеникот Иво Вајгл пред почетокот на вечерата рече дека се работи за средба со цел во отворена ...
| | веќе видена | слични

Претставниците на парламентарните партии во македонското Собрание на првата средба во рамки на дијалогот „Жан Моне“ одржана во Охрид постигнаа согласност за промоција и придвижување на интегративниот процес кон ЕУ, истовремено согласувајќи се за спроведување институционални реформи, меѓу кои и оние што се однесуваат на Собранието како институција од која граѓаните очекуваат да испорача резултати на евроинтегративниот пат. Во заклучоците усвоени од разговорите уште се наведува нивната подготвеност кон негување на духот на дијалог и компромис, како и зајакнување на легислативните и надзорните капацитети на Собранието, како аспекти од клучна важност за членството на земјата во ЕУ. „Реално сме убедени дека нашиот дијалог нуди вистинска можност да се стави Собранието не само во центарот на градење консензус во врска со законодавството за поддршка на реформската агенда на ЕУ, но и да ја предводи истата, употребувајќи ја сета своја демократска легитимност, проверка и легислативна надлежност. Со цел да се задржи ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Времето утре ќе биде сончево со мала до умерена облачност. Попладне претежно во крајните планински региони ќе има услови за појава на краткотрајна нестабилност ...
сите 279 | | | веќе видена

Откако јавно им ги прочита имињата, премиерот Зоран Заев се пишмани, па врати дел од разрешените директори. Двајца од десетината директори сепак ќе останат на ...
сите 92 | | | веќе видена

Ако СЈО не продолжи да постои, корупцијата во државата ќе продолжи, изјави во интервју за Гласот на Америка претседателот на Асоцијацијата на обвинители во ...
сите 148 | | | веќе видена

Една трудница е пренесена во болница, а имало повеќе рушења на фасади од згради во Атина при земјотресот од 5.1 степени. Еден турист е полесно повреден кога ...
сите 194 | | | веќе видена

Откако се обелодени случајот „Рекет” во кој е уапсен Бојан Јовановски или Боки 13, а истиот ден таа реши да ја депонира оставката, Катица Јанева стана топ тема ...
сите 125 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Џафери: Конструктивни разговори за потребата од дорегулирање на односите во Парламентот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: